ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλα κύματα ισραηλινών επιδρομών
  • Με ελικόπτερα, αεροσκάφη, τανκς και πλοία, ο ισραηλινός στρατός βάλλει κατά θέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας, ασταμάτητα
  • Δεκάδες ισραηλινά τανκς ανακατέλαβαν την Τουλκαρέμ, όπου μαίνονταν σφοδρότατες μάχες

Ερευνα για πολύτιμα χαρτιά μέσα στα ερείπια

Associated Press

Ερευνα για πολύτιμα χαρτιά μέσα στα ερείπια
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.-

Αλλεπάλληλα ήταν και χθες τα κύματα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά παλαιστινιακών στόχων, τόσο στη Δυτική Οχθη, όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν και παρέμεναν, μέχρι χθες βράδυ, στην Τουλκαρέμ της Δ. Οχθης, ενώ έλαβαν θέσεις και στα δύο προσφυγικά στρατόπεδα της πόλης, το ομώνυμο και το Νουρ Σαμς. Λίγο αργότερα, Παλαιστίνιος καμικάζι αυτοκτονίας εκρηγνυόταν σε ξενοδοχείο του εποικισμού Αριέλ.

Συνεχείς ήταν οι ισραηλινές επιδρομές, από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, κατά θέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής. Στόχος σφοδρών βομβαρδισμών έγινε η έδρα της παλαιστινιακής αστυνομίας στην πόλη της Γάζας, με τουλάχιστον 10 τραυματίες, ενώ από τα 25 κτίρια του συγκροτήματος, όρθια παραμένουν, πλέον, μόνο τα 2. Λίγο αργότερα, βομβαρδίστηκε αστυνομικό φυλάκιο στην παραλία της Γάζας, όπου τραυματίστηκαν 13 Παλαιστίνιοι.

Αργά το βράδυ, οι ισραηλινές βόμβες έπλητταν αστυνομικό τμήμα στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, όπου υπάρχουν 3 τραυματίες, και κτίριο που στέγαζε τα γραφεία του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» στην Μπέιτ Χανούν, στη Β. Γάζα. Το τελευταίο πλήγμα ήρθε, μόλις, λίγη ώρα μετά την ανάληψη της ευθύνης, από τη συγκεκριμένη οργάνωση, για την επίθεση αυτοκτονίας στον εποικισμό Αριέλ, όπου τραυματίστηκαν 10 έποικοι.

Ταυτόχρονα, βροχή ρουκετών δέχονταν κτίρια της Π. Αρχής στη Βηθλεέμ, στη Χεβρώνα και στην Χαλχούλ, της Δ. Οχθης, ενώ περισσότερα από 80 ισραηλινά τανκς παρέμεναν στο εσωτερικό της Τουλκαρέμ, όπου εισέβαλαν, τα ξημερώματα. Υπό ανακατάληψη βρίσκονται και τα δύο παρακείμενα στην πόλη προσφυγικά στρατόπεδα, το Τουλκαρέμ και το Νουρ Σαμς. Ισραηλινοί στρατιώτες διεξάγουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, ενώ κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών που σημειώνονταν, καθόλη την ημέρα, είχαν χάσει τη ζωή τους, μέχρι το βράδυ, 8 Παλαιστίνιοι. Αλλοι δύο σκοτώθηκαν σε μάχη στην κεντρική Γάζα, ενώ νεκρός έπεσε και ο τοπικός επικεφαλής της «Τζιχάντ» στο χωριό Σίρις, στη βόρεια Δ. Οχθη, όπου επίσης έχει εισβάλει ο ισραηλινός στρατός.

Ανελέητοι ήταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και την Τετάρτη, καθώς, συνολικά 11 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές στο κέντρο της πόλης της Γάζας, στην παραλία της ίδιας περιοχής, και από εισβολή τανκς στο χωριό Καράρα, έξω από την Κχαν Γιούνις. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, έγιναν και 27 συλλήψεις.

Στόχος των ισραηλινών επιδρομών, την Τετάρτη το βράδυ, έγινε και η έδρα του Παλαιστίνιου ηγέτη στη Ραμάλα, καθώς ρουκέτες έπληξαν κτίριο σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων, με αποτέλεσμα να διακοπεί το ηλεκτρικό και να σπάσουν τζάμια στην αίθουσα όπου ο Γιάσερ Αραφάτ συναντούσε τον απεσταλμένο της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος. Λίγο αργότερα, ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωνε ότι «όποιος νομίζει ότι με πυραύλους, ελικόπτερα, αεροσκάφη και τανκς, θα φοβίσει τον παλαιστινιακό λαό, αυταπατάται».

Οξύνονται, εκτός και εκτός, οι επικρίσεις

«Οποιος πιστεύει ότι η κήρυξη πολέμου στους Παλαιστινίους θα λύσει το πρόβλημα μετρώντας πόσοι Παλαιστίνιοι μπορεί να σκοτωθούν, νομίζω ότι είναι μακριά από τη λύση του ζητήματος» δήλωνε σε μια, ασυνήθιστα σκληρή για τα αμερικανικά δεδομένα, αποστροφή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ, που έσπευσε στη συνέχεια να μετριάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι «δικαιολογημένα ο Σαρόν επιδιώκει να καταστείλει τη βία πριν αρχίσει διαπραγματεύσεις, αλλά θα πρέπει να είναι προσεχτικός στα μέσα που χρησιμοποιεί», συμπλήρωσε ότι «και ο Γ. Αραφάτ οφείλει να κάνει περισσότερα», ενώ εκτίμησε ότι «η στρατηγική και των δύο πλευρών δεν μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη».

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τάχθηκε υπέρ των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Χθες, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι προετοιμάζεται να αποστείλει, εκ νέου, κάποιο μεσολαβητή, εφόσον αποκλιμακωθεί κάπως η ένταση. Ο Αριέλ Σαρόν απάντησε, άμεσα, τονίζοντας ότι «η Π. Αρχή κήρυξε πόλεμο τρομοκρατίας και επιμένει σε αυτόν, οπότε το Ισραήλ υποχρεώνεται σε αυτοάμυνα».

Την άμεση διεθνή παρέμβαση «για να σταματήσει το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων», ζήτησε ο Αραβικός Σύνδεσμος, του οποίου ο ΓΓ, Αμρ Μούσα, τόνισε ότι «υπό την υπάρχουσα κατάσταση, οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν παρά να αντιστέκονται». Στο μεταξύ, εντός Ισραήλ, ο Τύπος βάλλει αλύπητα κατά της «πιο αποτυχημένης κυβέρνησης που είχε, ποτέ, η χώρα» («Γιεντότ Αχρονότ»), ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός κλυδωνίζεται, με την ακροδεξιά να ζητά «στρατιωτική ανακατάληψη» των Αυτονόμων και το διογκούμενο φιλειρηνικό κίνημα την «άμεση ολική αποχώρηση». Επικρίσεις δέχεται και το Εργατικό Κόμμα, του οποίου η παραμονή στη συγκυβέρνηση χαρακτηρίζεται «ντροπή» από τη «Χααρέτζ».

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Συνομιλίες υπό σκιάν στρατιωτικής απειλής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Για αργά, χτες, το βράδυ είχε προγραμματιστεί η δεύτερη συνάντηση του Ιρακινού ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Μια πρώτη συνάντηση έγινε το πρωί, κατά την οποία οι Σάμπρι και Ανάν συνομίλησαν κατ' ιδίαν, αρχικώς και συνέχισαν παρουσία των συμβούλων τους, αλλά και του νυν επικεφαλής της Επιτροπής επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο, Χανς Μπλιξ.

Ο Σάμπρι μίλησε για «θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες». Ο Ανάν, πριν τη συνάντηση, τόνιζε πως «έχει μηνύματα ότι υπάρχει κάποια προσαρμοστικότητα από την πλευρά του Ιράκ». Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ, ο Ανάν δήλωσε ότι «δε θα ήθελε να δει κάτι τέτοιο, άλλωστε και η περιοχή και όλοι μας έχουμε ήδη υποφέρει πολύ» και συμπλήρωσε ότι θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις για επανάληψη των επιθεωρήσεων. Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσίαζε σε ειδική επιτροπή του ΟΗΕ φωτογραφίες δορυφόρων, που υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν πως η Βαγδάτη κατάσχει φορτηγά, που προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στο θέμα του Ιράκ αναφέρθηκε, χτες, και ο Τούρκος πρωθυπουργός, καλώντας τις ΗΠΑ να μην προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση, αφού είναι «ανώφελο, γιατί το Ιράκ δεν έχει τα μέσα να προκαλέσει κάποια σύγκρουση στην περιοχή». Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης στην τουρκική οικονομία και κάλεσε τις ΗΠΑ να «παρέμβουν για να σταματήσει ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους».

ΗΠΑ-ΕΕ
Νέος «ατσάλινος» εμπορικός πόλεμος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

«Οι μπανάνες φαντάζουν σαν πταίσμα μπροστά στο χάλυβα».

Με αυτή την «αξιολόγηση» έγινε αποδεκτή από αναλυτές η προσφυγή της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κατά της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς, μέχρι και 30%, στις εισαγωγές στις ΗΠΑ, χάλυβα και των προϊόντων του.

Χτες, δύο μέρες μετά την επίμαχη ανακοίνωση των ΗΠΑ, για επιβολή δασμών - γύρω στο 30% επί της αξίας κάθε προϊόντος χάλυβα, προκειμένου όπως είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους να προστατευτεί η εγχώρια βιομηχανία - που αναμένεται να ισχύσουν από τις 20 Μαρτίου, η ΕΕ σύμφωνα με τον επίτροπο για το εμπόριο Πασκάλ Λαμί, που χαρακτήρισε μάλιστα την απόφαση «πολιτική και όχι οικονομική» κατέθεσε δύο προσφυγές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΠΟΕ για τον χάλυβα. Η ΕΕ εκτιμά ότι οι ζημιές που θα προκύψουν για την ευρωπαϊκή χαλυβουργία από την επιβολή των πρόσθετων δασμών επί τρία χρόνια που θα ισχύσουν, θα είναι της τάξεως των 3,8 δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ χαρακτήρισε τα προστατευτικά μέτρα των ΗΠΑ για τον εισαγόμενο χάλυβα «αξιοθρήνητα» και προειδοποίησε ότι αυτός που θα χάσει περισσότερο θα είναι ο Αμερικανός καταναλωτής. «Τείνω να πιστέψω ότι αυτή η λυπηρή ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατέψουν την εγχώρια χαλυβουργία τους είναι κάτι που έχει σχέση με την ισοτιμία του δολαρίου», είπε ο Ντούιζενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη μηνιαία τακτική συνάντηση της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις των αμερικανικών μέτρων στην ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι «αμελητέες».

Προσφυγή ήδη κατέθεσε η Ιαπωνία, ενώ το ίδιο έκαναν Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, υπογράφοντας μάλιστα από κοινού την προσφυγή αυξάνοντας τις πιέσεις στην αμερικανική πολιτική. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ανάλογο δρόμο, δηλαδή προσφυγών στον ΠΟΕ, αναμένεται να ακολουθήσουν και η Μαλαισία, η Νότιος Κορέα, η Βραζιλία, η Κίνα αλλά και η Ταϊβάν, τα δύο νεόκοπα μέλη του ΠΟΕ, που σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να συντονίζουν τις δυνάμεις τους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ, Μάικ Μουρ, πάντως, προέτρεψε τα εμπλεκόμενα κράτη να βρουν λύσεις μεταξύ τους, λέγοντας ότι «ασφαλώς είναι προτιμότερο να προβλήματα να επιλύονται μεταξύ των μελών». Οταν δε, του ζητήθηκε να σχολιάσει τη διαφορά μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, ο Μουρ απάντησε ότι ακολουθεί την πολιτική «να μη σχολιάζει εμπορικές διαφορές, μικρές ή μεγάλες».

ΗΠΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Πράσινο φως» για τη στρατιωτική βοήθεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στα χέρια του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους είναι πια η απόφαση για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Κολομβία, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου εγκρίνεται η επέκταση της ανάμειξης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εκτός από τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και στον πόλεμο κατά των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP).

Η απόφαση του κατώτερου νομοθετικού Σώματος του Κογκρέσου δεν είναι δεσμευτική, αλλά καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία, γεγονός που θα επιτρέψει την άμεση στρατιωτική ανάμειξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης. Υπενθυμίζεται ότι η Κολομβία είναι μία από τις βασικές και κύριες χώρες που λαμβάνει τεράστια ποσά σε στρατιωτική βοήθεια και ειδικά με το «Σχέδιο Κολομβία» είναι η πρώτη στη λίστα. Εντούτοις, η υφιστάμενη νομοθεσία απαγορεύει ρητά την ανάμειξη των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά και τη χρήση του υλικού σε οποιαδήποτε άλλη αποστολή εκτός του «πολέμου κατά των ναρκωτικών».

«Ισως καταστεί αναγκαίο να δώσουμε (οι ΗΠΑ) προς την κυβέρνηση της Κολομβίας επιπρόσθετη στήριξη, εκτός αυτής κατά των ναρκωτικών, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή απέναντι στην ύπαρξή της ως έθνους, την απειλή κατά της οικονομικής της ευζωίας», δήλωσε πολύ πρόσφατα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, για την ακρίβεια αμέσως μετά την απόφαση του Κολομβιανού Προέδρου Αντρές Παστράνα να τερματίσει την ειρηνευτική διαδικασία και να δώσει εντολή ο στρατός να επανακαταλάβει τη μέχρι πρότινος αποστρατικοποιημένη ζώνη και να επιτεθεί κατά των FARC-EP.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Εχουμε χρέος να σταθούμε στο πλευρό των Παλαιστινίων»

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κρήτη

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, στην Κρήτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη συμπαράστασης του ελληνικού λαού στον συνεχιζόμενο αγώνα των Παλαιστινίων και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας:

«Είναι χρέος του ελληνικού λαού, και λόγω των παραδόσεων και λόγω της συνείδησης που έχει και της ευαισθησίας, να σταθούμε όμως ακόμα πιο ενεργητικά στο πλάι του παλαιστινιακού λαού. Ο αγώνας των Παλαιστινίων έχει διεθνή σημασία. Ας σκεφτεί κανείς τι αλλαγή θα είναι στις αρχές του 21ου αιώνα αν ο παλαιστινιακός λαός νικήσει και επιβάλει το δικό του ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Από κει και πέρα, ποιο θα είναι το εσωτερικό καθεστώς, ποιες πολιτικές δυνάμεις θα κυριαρχούν, είναι θέμα που θα το καθορίσει ο παλαιστινιακός λαός. Εχει μεγάλη σημασία να σπάσουν τα μούτρα τους, εδώ στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ και οι υποκριτές Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους. Η νίκη του παλαιστινιακού λαού θα σημάνει μια νίκη- αφετηρία για ένα πιο ισχυρό κίνημα εναντίον του ιμπεριαλισμού, εναντίον του πολέμου. Εχουν πολύ μεγάλη σημασία οι διεθνείς κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Εχει πολύ μεγάλη σημασία η Γένοβα, το Πόρτο Αλέγρε και οι άλλες πόλεις της Ευρώπης αλλά και της αμερικανικής ηπείρου που φιλοξένησαν κινητοποιήσεις κατά της καπιταλιστικής διεθνοποίησης που λέμε εμείς, κατά της παγκοσμιοποίησης που λένε άλλοι.

Ομως, για να δούμε, φτάνουν αυτές οι κινητοποιήσεις για να αναχαιτίσουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα; Αυτή κρύβεται σε κάθε χώρα και σε κάθε περιοχή της Γης. Θα ήθελα λοιπόν να απευθυνθούμε στα φιλειρηνικά και ανθρωπιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού και να τον καλέσουμε να κάνουμε αυτό που δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό, όπως και στον ιρακινό. Να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που η δύναμή του να φτάνει και να ακούγεται στη Ραμάλα, στη Γάζα, στη Ναμπλούς, στη Βηθλεέμ, παντού».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αυστριακός αξιωματούχος βασάνιζε κρατούμενο...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Αυστριακός αστυνομικός αξιωματούχος, που δούλευε στην αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ και είχαν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες πως αυτός και άλλοι τρεις Κοσσοβάροι Αλβανοί των «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» υπέβαλαν Σέρβο κρατούμενο σε βασανιστήρια για να τον αναγκάσουν να «ομολογήσει εγκλήματα», εγκατέλειψε χτες, εν κρυπτώ, το Κοσσυφοπέδιο, «ξεχνώντας» να πάρει άδεια απ' την αρμόδια υπηρεσία της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ!

Αξιωματούχος της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, κατήγγειλε σε δημοσιογράφους πως η εν κρυπτώ διαφυγή του Αυστριακού αξιωματικού απ' το Κοσσυφοπέδιο «έγινε με τη συναίνεση και τη συνεργασία αστυνομικών αρχών της Βιέννης και της Πρίστινας». Ανάλογη καταγγελία είχε καταγραφεί σε προχτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», που υποστήριζε πως η διαφυγή του Αυστριακού απ' το Κόσσοβο έγινε σε συνεννόηση αξιωματούχων της Αυστρίας, των ΗΠΑ και ενδεχομένως και με το γραφείο του ΟΗΕ στην Πρίστινα, μετά την απειλή της Βιέννης για άμεση αποχώρηση των Αυστριακών που υπηρετούν σε πολυεθνικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο...

Ο Αυστριακός αξιωματικός και άλλοι τρεις Αλβανοί συνάδελφοί του συνελήφθησαν μόλις την περασμένη βδομάδα με την κατηγορία πως άσκησαν μεγάλη σωματική, αλλά και ψυχολογική βία σε βάρος κρατουμένου στο Πρίζρεν, προκειμένου να τον «πείσουν» να ομολογήσει διάφορα εγκλήματα...

«ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ»
Πρωτοβουλίες και δραστηριότητες αλληλεγγύης

Σε πολύμορφες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, προχωράει η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» (ΝΔΕ), συμμετέχοντας μ' όλες της τις δυνάμεις στην καμπάνια αλληλεγγύης που έχει εξαγγείλει το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα της χώρας. Σκοπός της ΝΔΕ είναι να εκφραστεί και μέσα στη νεολαία η αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων και καλεί όλους τους νέους, τους νεανικούς φορείς και συλλογικότητες να πάρουν μέρος σ' αυτές τις δραστηριότητες και να πυκνώσουν τις γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος.

«Σε μια περίοδο που ο ιμπεριαλισμός βάζει στο στόχαστρο τούς λαούς και τα δικαιώματά τους, που βαφτίζει τρομοκράτες όσους αμφισβητούν την κυριαρχία του, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, η ανάπτυξη της διεθνιστικής πάλης αποτελεί "μονόδρομο" για την ανατροπή αυτής της κατάστασης», τονίζει χαρακτηριστικά η ΝΔΕ.

Το επόμενο διάστημα, συγκεκριμένα, διοργανώνει:

- Σύσκεψη νέων και νεολαιίστικων φορέων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, την Κυριακή 10/3, στις 7 μ.μ.

- Την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., εκδήλωση στο Παλαιό Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας, που θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, συζήτηση με εκπρόσωπο της Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών και συναυλία με νεανικό συγκρότημα.

- Την Πέμπτη 14/3, στις 6 μ.μ., σύσκεψη για τον προγραμματισμό δράσης της ΝΔΕ περιοχής Κολιάτσου.

- Παράλληλα, συνεχίζεται η καμπάνια έμπρακτης αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, με πρωτοβουλία της ΝΔΕ Θεσσαλονίκης και σε συντονισμό με την ΕΔΥΕΘ.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Καταθέσεις περί «λεηλασιών και ωμοτήτων»...

ΧΑΓΗ.-

Ενας 41χρονος Κοσσοβάρος Αλβανός δάσκαλος, ο Σαμπίτ Καντρίου, με την ιδιότητα του μέλους του «Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», κατέθεσε χτες τα δικά του στοιχεία, όπως είπε, περί των ωμοτήτων που διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις το Σεπτέμβρη του '98 και την άνοιξη του '99.

Ο Καντρίου ισχυρίστηκε πως ήταν μάρτυρας σφαγής 14 ατόμων στο βόρειο κοσσοβάρικο χωριό Γκάλιτσε το Σεπτέμβρη του '98. Ο Καντρίου περιέγραψε επιπλέον τον εμπρησμό ενός μουσουλμανικού τεμένους του 17ου αιώνα στο χωριό Βούτσιτερν στις 28 Μάρτη του '99, οπότε, όπως υποστήριξε, «άρχισε μία εκστρατεία λεηλασιών και πυρπολήσεων»... Ο ίδιος, μάλιστα, επέμενε πως στις 2 Μάη '99 (σε μία περίοδο που εντείνονταν μέχρις ισοπέδωσης οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία!) οι σερβικές δυνάμεις βιαιοπράγησαν κατά του δεκάδων Κοσσοβάρων Αλβανών χωρικών, «σκοτώνοντας», όπως ισχυρίστηκε, «109 απ' αυτούς»...

Να μη γίνει η Κρήτη ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Η πιθανή επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψει το ελληνικό έδαφος σε ορμητήριο, τόνισε χτες στη συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Η Αλ. Παπαρήγα έκανε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Χανιά, ειδική αναφορά στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ και συνέδεσε αυτό το ενδεχόμενο με το ρόλο που επιφυλάσσουν στην Κρήτη λόγω των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που διατηρούν στο νησί.

«Πρόκειται για ένα θέμα γενικότερο που όμως αφορά την Κρήτη. Ολες οι πληροφορίες που υπάρχουν, που δημοσιεύονται, μιλάνε για επικείμενη αμερικάνικη επίθεση στο Ιράκ και βάση εξόρμησης αυτής της επίθεσης θα είναι και η Κρήτη. Η Σούδα, η αμερικάνικη βάση της Σούδας θα παίξει το ρόλο της. Αυτό βέβαια δεν είναι ένα θέμα στενά των Κρητικών αλλά όπως και να το κάνουμε σας έλαχε, δυστυχώς, να έχει μετατραπεί η Κρήτη σε παράρτημα της αμερικάνικης στρατιωτικής και κατασκοπευτικής πολιτικής εναντίον των γειτονικών μας λαών. Ξέρετε, με την ηγεσία του Ιράκ, έχουμε και εμείς σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ανοιχτούς λογαριασμούς, αλλά θεωρούμε εντελώς προσχηματικό αυτό που επιχειρείται, η επίθεση να γίνεται στο όνομα της αντίθεσης με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Ας τον ανατρέψει ο ιρακινός λαός. Αυτοί θα αποφασίσουν τι θα κάνουν, θεωρούμε λοιπόν ότι η Κρήτη πρέπει να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο πεδίο άνθησης ενός ακόμα πιο ισχυρού φιλειρηνικού κινήματος, γιατί ξέρετε, αν ο πόλεμος αυτός αναπτυχθεί - και από ό,τι φαίνεται έτσι είναι - η Κρήτη θα ζήσει άγριες στιγμές που θα έχουν επιπτώσεις και στα θέματα της δημοκρατίας και σε όλα τα άλλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ