ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
Χιονοστιβάδα από το «σκάνδαλο "Parmalat"»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε ένα τρανταχτό παράδειγμα διαπλοκής επιχειρηματιών και πολιτικών, όλων των εποχών, στην Ευρώπη, εξελίσσεται η «υπόθεση "Parmalat"».

Η «Parmalat», ιταλικών κυρίως συμφερόντων, είναι μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κλάδο των τροφίμων και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ενδεικτικός του μεγέθους της είναι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί (συνολικά 35.000 εργαζόμενοι), αλλά και το ότι διαθέτει μονάδες παραγωγής σε 30 χώρες, σ' όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ακόμη ότι τα ετήσια έσοδά της ξεπερνούν τα 7,5 δισ. δολάρια.

Τον περασμένο Δεκέμβρη η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε αδυναμία αποπληρωμής ενός ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η είδηση προκάλεσε σάλο στις αγορές και οι εξελίξεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Η «Bank of America» μετά από έρευνα αποκάλυψε ότι η «Parmalat» παρουσιάζει στους λογαριασμούς της μια «τρύπα» ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αμέσως σταματάει η διαπραγμάτευση της μετοχής της στα χρηματιστήρια, ενώ αρχίζουν οι έλεγχοι.

Το μέγεθος της «Parmalat» και η σημασία της για την ιταλική οικονομία έδωσε, μοιραία, πολιτικές διαστάσεις στο πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι «το υπουργείο Οικονομικών μελετά σχέδιο για τη σωτηρία του βιομηχανικού μέρους της "Parmalat"... το οποίο είναι κομμάτι της περιουσίας της χώρας».

Την περασμένη Δευτέρα ήρθε η νέα αποκάλυψη: Σε περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα καθαρά χρέη της «Parmalat», ποσό περίπου οκταπλάσιο εκείνων τα οποία ανέφεραν μέχρι πρότινος ανώτατα στελέχη της, που σήμερα βρίσκονται υπό κράτηση.

Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόζει και η ιταλική κυβέρνηση, οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση αντιβαίνει την αρχή του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι επιμένει στη στήριξη της «Parmalat», έστω και αν με την απόφασή της θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια ακόμη απόδειξη της ετοιμότητας του κράτους να αναλάβει το ρόλο του προστάτη των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, παραμερίζοντας τις προηγούμενες εξαγγελίες του τύπου: «Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας», ή «Η αγορά θα δώσει τη λύση».

Και στην υπόθεση της «Parmalat», όπως προηγουμένως στις υποθέσεις της γαλλικής «Alstom» και των γερμανικών κατασκευαστικών εταιριών, στο πλαίσιο των κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων, το κράτος έρχεται να «διορθώσει» τις ζημιές που προκλήθηκαν από την «αγορά» για να αποδώσει και πάλι τις επιχειρήσεις «καθαρές» και κερδοφόρες στους καπιταλιστές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η «Nestle», μια από τις ανταγωνίστριες, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εξαγοράσει περιουσιακά στοιχεία της «Parmalat». Ωστόσο, ο ελβετικός κολοσσός διευκρίνισε ότι είναι διατεθειμένος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, σε ό,τι αφορά τη διοίκηση και διαχείριση μονάδων, σε οποιαδήποτε λατινοαμερικανική χώρα καταλήξει να αγοράσει δραστηριότητες της «Parmalat». «Αλληλεγγύη» μεταξύ πολυεθνικών, όμως με το αζημίωτο.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Εξαγορά - φαρμάκι

Η είδηση για την προσφορά της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας «Sanofi - Synthelabo» για την εξαγορά της γαλλογερμανικής «Aventis» κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αυτή τη βδομάδα. Και είναι εύλογο, αν σκεφθεί κανείς ότι αν ευοδωθεί η εξαγορά θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία του κόσμου και ένα γαλλικό πρωταθλητή αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων, ο οποίος θα βρίσκεται σε θέση ν' ανταγωνιστεί παγκόσμιους κολοσσούς όπως η «Pfizer» και η «GlaxoSmithKline».

Η διοίκηση της «Aventis» χαρακτήρισε την πρόταση εξαγοράς (48 δισ. ευρώ) «υποτιμητική». Ωστόσο, η εξέλιξη δεν εξαρτάται μόνον από την ίδια. Για το αν θα προχωρήσει ή όχι η εξαγορά, το λόγο έχουν οι μέτοχοι, αλλά και οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας.

Μια από τις βασικές παραμέτρους της υπόθεσης είναι, βεβαίως, η τύχη των εργαζομένων στις δύο εταιρίες, καθώς όλες οι σχετικές συγχωνεύσεις και εξαγορές καταλήγουν σε μείωση του προσωπικού, με το πρόσχημα της αναπροσαρμογής της παραγωγής και της μείωσης του κόστους εργασίας.

Η ίδια η διοίκηση της «Aventis» υπολογίζει ότι με την προτεινόμενη εξαγορά θα χάσουν τη δουλιά τους 10 - 12.000 εργαζόμενοι, περίπου το 10% του προσωπικού των δύο εταιριών!

Το θέμα, πέραν της οικονομικής του διάστασης, έχει και την πολιτική της, αφού με την επιχειρούμενη εξαγορά και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης για τη Γερμανία, η εξαγορά θα αυξήσει τους ανέργους της. Για αυτό το λόγο άρχισαν και οι συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο. O υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, δήλωσε ότι η μείωση του προσωπικού είναι πράγματι ένα «αγκάθι», την ώρα που η ανεργία σημειώνει νέο ρεκόρ.

ΖΗΜΙΕΣ H «Sony Corp.» ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα καθαρά της κέρδη το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους το οποίο καλύπτει την περίοδο Οκτώβρη - Δεκέμβρη σημείωσαν πτώση κατά 26% και απέδωσε το γεγονός, κυρίως, στην επιβράδυνση των πωλήσεων του ηλεκτρονικού παιχνιδιού «PlayStatio2». Ταυτόχρονα, όμως, αναθεώρησε προς τα άνω κατά 10% τις προβλέψεις της, αναφορικά με την κερδοφορία της για ολόκληρη τη διάρκεια του οικονομικού της έτους, χάρις στο ισχυρό ευρώ.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ H εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει το Φλεβάρη για πρώτη φορά μετά εννέα μήνες, εξαιτίας της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να περιβάλλει τις φοροαπαλλαγές και την αύξηση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία GfK μεταξύ 2.000 καταναλωτών, ο δείκτης προσδοκιών των καταναλωτών για το Φλεβάρη θα πέσει στο 5,0, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

ΛΙΤΟΤΗΤΑ Δημοσιονομική λιτότητα για τη Βρετανία προμηνύουν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, τη Δευτέρα στο Λονδίνο. O κ. Μπράουν δήλωσε, μεταξύ άλλων, την υποστήριξή του σε οποιαδήποτε «δύσκολη απόφαση» θα λάβει στο εγγύς μέλλον η Τράπεζα της Αγγλίας, παροτρύνοντας παράλληλα αλλά και προειδοποιώντας τους ομολόγους του στην κυβέρνηση Μπλερ ότι θα πρέπει «να κάνουν κράτει» με τις δαπάνες των υπουργείων τους.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ Οι εύποροι Αμερικανοί εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι αναφορικά με τη μελλοντική πορεία της οικονομίας των HΠA το 2004, παράλληλα όμως εξέφρασαν και διάφορες ανησυχίες για το διευρυνόμενο κρατικό έλλειμμα και την αδυναμία δημιουργίας θέσεων απασχολήσης, όπως απέδειξε μία έρευνα η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ