ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Βάζει πόδι στη ΔΕΗ!

Μετά τη γερμανική RWE, η ΔΕΗ συνάπτει μνημόνιο συνεργασίας και με την επιχείρηση Αγγελόπουλου για μονάδα 880 MW

Eurokinissi

Χώρο για την κερδοφορία και της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ εξασφαλίζει τώρα η κυβέρνηση, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη δημιουργία κοινής μονάδας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με τη ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας εμφανίζεται αποφασισμένη να αγνοήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της για συμπράξεις με ελληνικές και ξένες εταιρείες, που θα εισέλθουν στη...«Δημόσια» Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ, διευρύνοντας έτσι εμμέσως την πορεία ιδιωτικοποίησής της. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε το «πράσινο φως» στα σχέδια του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου.

Ηδη το ΔΣ της ΔΕΗ αναμένεται να εξετάσει στις 29 του Γενάρη το μνημόνιο συνεργασίας με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE για την ανάπτυξη τουλάχιστον 2 λιθανθρακικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, μεταξύ άλλων. Η συζήτηση του θέματος είχε αναβληθεί μετά από δυναμική παρέμβαση συνδικαλιστών της ΔΕΗ, αλλά η διοίκησή της έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις επιλογές της, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή, κοινή ανακοίνωση των δυο εταιρειών. Σύμφωνα με αυτή, οι διοικήσεις τους θα υποβάλουν προς έγκριση στα ΔΣ των εταιρειών τους «σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας» για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 880 MW. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί μια νέα, κοινή Ανώνυμη Εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, στην οποία η ΔΕΗ θα συμμετέχει με 49% και η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ με 51%, αναλογίες που έχουν προταθεί και για τη συνεργασία με την RWE. Η μονάδα θα κατασκευαστεί εντός των εγκαταστάσεων της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ η οποία κατέχει και τη σχετική άδεια.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ανάπτυξη εκ μέρους της ΔΕΗ «για πρώτη φορά στην ιστορία της» κοινής παραγωγικής δραστηριότητας με μια μεγάλη ελληνική βιομηχανία, δημιουργώντας «ένα νέο μοντέλο αμοιβαία επωφελούς επιχειρηματικής συνεργασίας». («Ξεχνά» βεβαίως τη συνεργασία της θυγατρικής της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ με τη «Βιομηχανικά Ορυκτά» για τη γεωθερμία στη Μήλο). Σκοπός του σχεδίου είναι η απόκτηση «μιας νέας πηγής εσόδων και κερδών», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Η βασική αυτή επιδίωξη, που δεν έχει καμία σχέση με τη λαϊκή ανάγκη για φτηνή, καλή και επαρκή ηλεκτρική ενέργεια, συνοδεύεται από μια σειρά επιχειρήματα περί της στήριξης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην ουσία πρόκειται για μια ενέργεια που πέρα από το επιχειρηματικό όφελος στηρίζει γενικότερα, όπως αναφέρεται εξάλλου και στην ανακοίνωση, την «ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού», που «έστησαν» οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την καθοδήγηση της ΕΕ. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα της ΔΕΗ υπέρ της σύναψης αυτών των συνεργασιών, είναι ότι κατορθώνει να αυξήσει την παραγωγική της ισχύ με τη συμμετοχή σε μονάδες τις οποίες δεν μπορούσε να φτιάξει μόνη της λόγω έλλειψης αδειών. Εξετάζεται ωστόσο εάν μετά τις νέες συμφωνίες θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα αντικατάστασης παλαιών μονάδων συνολικής ισχύος 3.200 MW.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ
Υποκριτικός καβγάς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα κόμματα, που συμφωνούν στην ουσία των ιδιωτικοποιήσεων και διαφωνούν μόνο στη... διαδικασία, ο βουλευτής του ΚΚΕ επανέφερε την πρόταση του Κόμματος «καμία μετοχή του ΟΤΕ στους ιδιώτες - 100% δημόσιος ΟΤΕ»

«Εμείς» είμαστε καλύτεροι στα «παζάρια» και στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας σε σχέση με «εσάς»! Αυτό ήταν το στίγμα της χτεσινής υποκριτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης κυβερνητικής τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία για να αποκτήσει κάποιος ιδιώτης ποσοστό πάνω από το 20% μιας ΔΕΚΟ με δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει να πάρει σχετική άδεια από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Αλογοσκούφης «αντιπαρατέθηκαν» σχετικά με το ποιος διασφαλίζει τα συμφέροντα του ΟΤΕ και γενικότερα των πρώην ΔΕΚΟ, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων με διαδοχικές αποφάσεις έχουν παραχωρήσει ουσιαστικά τον ΟΤΕ - και όχι μόνο - στα διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα.

Για αντιπαράθεση μακριά από την ουσία έκανε λόγο σε παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης, και τόνισε ότι και τα δύο κόμματα είναι υπεύθυνα για την πορεία του ΟΤΕ, αφού ακολουθούν πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Υπενθύμισε ότι από τις αρχές του 1990 άρχισαν οι προσαρμογές του ΟΤΕ στην «ελεύθερη αγορά» και η σταδιακή μετοχοποίηση του Οργανισμού, στον οποίο το 2000 το Δημόσιο έχασε την πλειοψηφία του 51%. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι από το 1996 άρχισαν οι αλλαγές και οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ από 22.000 έφτασαν στις 11.000, ενώ στις θυγατρικές του οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αποτελούν την κύρια εργασιακή σχέση.

Αναφερόμενος στην ουσία και το περιεχόμενο της επίμαχης τροπολογίας, ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι μ' αυτήν επιχειρείται από την κυβέρνηση να εμφανιστεί ως φιλολαϊκή, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ενώ η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για το δημόσιο τομέα στην ουσία με την τροπολογία έρχεται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στις αντιθέσεις των διάφορων μονοπωλίων, όπως άλλωστε γίνεται και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Καταλήγοντας, ο Δ. Κουμπούρης, επανέφερε την πρόταση του ΚΚΕ «Ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες, ο ΟΤΕ να ανήκει 100% στο Δημόσιο» τονίζοντας πως αυτή η πρόταση είναι η μόνη συμφέρουσα λύση για τα λαϊκά στρώματα.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό για τον ΟΤΕ και έφερε την τροπολογία για να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτούς στους οποίους υποσχέθηκε την πώληση του Οργανισμού. Παραβλέποντας το γεγονός ότι ο δημόσιος έλεγχος του ΟΤΕ χάθηκε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι... τότε υπήρχαν εγγυήσεις που διασφαλίζονταν από το υψηλό ποσοστό της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιό του! Φυσικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε δήλωσε αντίθετος με τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, εκφράζοντας απλώς την ανησυχία του ότι με τις κυβερνητικές πρακτικές διασύρθηκε η χώρα μας στους διεθνείς επενδυτές.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστησε στη Βουλή μια παράσταση για τις τηλεοπτικές κάμερες και επιτέθηκε στον ΟΤΕ, που είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, με ψεύτικα στοιχεία. Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να εξωραΐσει την πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες με τις ιδιωτικοποιήσεις ή μετοχοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομίας ισχυρίστηκε πως ο «ανταγωνισμός» στον τομέα των τηλεπικοινωνιών έχει οδηγήσει σε «μείωση των τιμολογίων».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Η κάνουλα αποδεικνύεται ... «εύθραυστη»

Μια κακοκαιρία στο Ιράν και μια «αναποδιά» στο Τουρκμενιστάν ήταν αρκετές για να κλείσει η «κάνουλα» του φυσικού αερίου από την Τουρκία προς την Ελλάδα και να «απογυμνωθεί» η κυβερνητική πολιτική περί «ενεργειακού κόμβου» και ενεργειακής «αναβάθμισης» της χώρας, αποκαλύπτοντας αδυναμίες, κινδύνους και σοβαρές αβεβαιότητες.

Η «αλυσίδα» των γεγονότων, που αποκαλύπτει πόσο εύθραυστη είναι η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, έχει ως εξής: Την περασμένη Δευτέρα το Ιράν διέκοψε ή μείωσε σημαντικά (δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη από τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων) την τροφοδοσία της Τουρκίας με φυσικό αέριο, λόγω της κακοκαιρίας που ξέσπασε στη χώρα, αλλά και λόγω της μείωσης της ποσότητας φυσικού αερίου που εισάγεται στο Ιράν από το Τουρκμενιστάν. Το αποτέλεσμα ήταν να διακόψει η Τουρκία τη ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ελλάδα - μέσω του πρόσφατα εγκαινιασμένου ελληνοτουρκικού αγωγού - προκειμένου να χρησιμοποιήσει η ίδια το αέριο, καθώς το 50% της ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία προκύπτει από μονάδες φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα, η Τουρκία αναμένεται να εισαγάγει 185 MW ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα.

Η ΔΕΠΑ ΑΕ επιβεβαίωσε χτες τη διακοπή της τροφοδοσίας από την Τουρκία και ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τον απρόσκοπτο εφοδιασμό φυσικού αερίου «με χρήση των άλλων πηγών τροφοδοσίας και με αξιοποίηση των εφεδρειών υγροποιημένου φυσικού αερίου». Η ρωσική GAZPROM ανακοίνωσε χτες ότι αύξησε την ποσότητα φυσικού αερίου προς την Ελλάδα κατά 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως και προς την Τουρκία κατά 8 εκατ. κυβικά μέτρα.

Το πρόβλημα που προέκυψε ανέδειξε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, αλλά και τις αντίστοιχες απειλές για την Ελλάδα από την κυβερνητική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ