ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Νέα υποχώρηση τον Οκτώβρη

Με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής

Στην περιδίνηση της οικονομικής κρίσης συνεχίζει να πάλλεται η βιομηχανική παραγωγή της χώρας, η συρρίκνωση της οποίας έχει αγκαλιάσει την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κλάδων, μη εξαιρουμένου και αυτού των τροφίμων, ο οποίος έχει υποχωρήσει αισθητά. Στις ελάχιστες εξαιρέσεις του κανόνα, εντοπίζουμε την παραγωγή φαρμακευτικών εμπορευμάτων και σκευασμάτων, κλάδος ο οποίος αναπτύσσεται δυναμικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, η βιομηχανική παραγωγή σε ετήσια βάση το μήνα Οκτώβρη του 2010, μετά τη μεγάλη υποχώρηση κατά 9,6% που σημείωσε την αντίστοιχη περίοδο των ετών 2009 προς 2008, εμφάνισε και νέα κάμψη 4,2%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο σχετικός δείκτης της περιόδου Οκτώβρης 2010 προς Οκτώβρης 2008 έχει υποχωρήσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Μείωση 5,5% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή κατά τη δεκάμηνη περίοδο Γενάρης - Οκτώβρης 2010 προς την αντίστοιχη περίοδο Γενάρης - Οκτώβρης 2009. Την αντίστοιχη περίοδο των ετών 2009 προς 2008 είχε σημειώσει μεγάλη κάμψη 10%, ενώ ο σχετικός δείκτης τη διετία 2010 προς 2008 έχει υποχωρήσει κατά 16,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,2% την περίοδο Οκτώβρης 2010 προς Οκτώβρη 2009 οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας, δηλαδή:

  • Στη μείωση της παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 13%.
  • Στη μείωση της Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 9,7%.
  • Στη μείωση της Παροχής Νερού κατά 0,9%.
  • Στη μείωση της παραγωγής των Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 1,8%.

Από το σύνολο των 24 κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας, μόνο οι 7 εμφάνισαν άνοδο της παραγωγής τους τον Οκτώβρη, ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι 17 κλάδοι παρουσίασαν κάμψη, η οποία αποτελεί συνέχεια της κάμψης κατά 12% που είχαν εμφανίσει και το 2009. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η παραγωγή τροφίμων υποχώρησε κατά 1,5% τον Οκτώβρη του 2009 και κατά 4,5% τον Οκτώβρη του 2010 και ο σχετικός δείκτης βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2005.

Ανάκαμψη, μετά τη μεγάλη υποχώρηση κατά 12,4% το 2009, εμφάνισε η παραγωγή παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (άνοδος 17,8%), όπως και η παραγωγή φαρμάκων και σκευασμάτων, ο σχετικός δείκτης της οποίας τη διετία Οκτώβρης 2008 - Οκτώβρης 2010 αυξήθηκε κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες, από 133,4 σε 173,7!

Μικρή άνοδο 4% εμφανίζει και ο κλάδος παραγωγής χημικών προϊόντων, μετά τη μεγάλη υποχώρηση κατά 16,2% που σημείωσε το 2009, όπως και η παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, κλάδοι οι οποίοι επίσης είχαν πληγεί το 2009. Αντίθετα, πολύ μεγάλη κάμψη συνεχίζει να εμφανίζει η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών (υποχώρηση 22,2%), τα είδη ένδυσης (-14,7%), τα δέρματα - είδη υπόδησης (-34,7%), η παραγωγή ξύλου - φελλού (-8,4%), οι εκτυπώσεις (-8,5%), τα μη μεταλλικά ορυκτά (-14,4%) κλπ.

ΕΣΠΑ
Ενίσχυση πόρων για διπλασιασμό απορρόφησης

Με το γρήγορο «τέμπο» της ΕΕ η ροή πόρων προς το μεγάλο κεφάλαιο

Βιάζεται η κυβέρνηση να διοχετεύσει στους μεγαλοεπιχειρηματίες τους πόρους του ΕΣΠΑ και να δείξει στην ΕΕ ότι υλοποιούνται με συνέπεια οι κατευθύνσεις της για την ενίσχυση συγκεκριμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως έχουν οριστεί από το ίδιο το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε χτες από το βήμα εκδήλωσης για την ευρωπαϊκή περιφερειακή ανάπτυξη και την τοπική αυτοδιοίκηση, τη μεταφορά των πόρων του ΕΣΠΑ για το 2012 στο 2011, με στόχο τον διπλασιασμό της απορρόφησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η απορρόφηση θα κλείσει στο 17% με 18% στο τέλος του χρόνου. Για να πετύχει τις νέες επιδόσεις, κάλεσε περιφερειάρχες και δημάρχους να καταθέσουν γρήγορα τις προτάσεις τους για ώριμα έργα και νέες ιδέες. Στην ίδια εκδήλωση έκανε λόγο για «κακή λειτουργία του ανταγωνισμού και υψηλές τιμές», κατάσταση την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει σε συνεργασία με τις... επιχειρήσεις. Το επόμενο βήμα του ΕΣΠΑ θα είναι η αναθεώρησή του, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος σημείωσε ότι ζητούμενο είναι το 2012 να υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης.

Κι ενώ η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ έχει να κάνει με το στόχο της διαρκούς λεηλασίας από το μεγάλο κεφάλαιο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μισθών, συντάξεων και του λαϊκού εισοδήματος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης επαναλαμβάνει μονότονα τα περί «αναθέρμανσης της οικονομίας» και «νέου αναπτυξιακού μοντέλου», που μόνο τους κεφαλαιοκράτες αφορούν και ωφελούν. Κανείς εξάλλου, δεν τρέφει πλέον ψευδαισθήσεις - αλλά ούτε και το υποστηρίζει - ότι το όποιο ξεπέρασμα της κρίσης θα σημάνει επαναφορά κατακτήσεων και δικαιωμάτων, στο βαθμό που η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της επιτρέψουν την υλοποίηση των αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Πάντως, τα εύσημα της ΕΕ για τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει δόθηκαν χτες και από τον επίτροπό για την Περιφερειακή Πολιτική Γ. Χαν, που σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μ. Χρυσοχοΐδη ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολα στενά. Εχουν ληφθεί τα σωστά μέτρα. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Στηρίζω και παροτρύνω την κυβέρνηση να συνεχίσει». Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το ρυθμό απορρόφησης του ΕΣΠΑ και επικρότησε την προσπάθεια αύξησής του, λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, δε θέλουμε να χαθούν. Εχουμε παρέμβει ώστε να βοηθήσουμε και τα χρήματα αυτά να επενδυθούν σωστά».

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ενεργοποιήσεις και αποχωρήσεις

Την εμπορική λειτουργία της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 420 MW με καύση φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η «Elpedison» (κοινή ενεργειακή εταιρεία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής «Edison»). Σύμφωνα με την εταιρεία, το ύψος της επένδυσης έφτασε τα 275 εκατ. ευρώ και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε σε 2,5 χρόνια.

Στο μεταξύ, ο ανταγωνιστής της ΔΕΗ στις εμπορικές συνδέσεις, αλλά και στο οικιακό ρεύμα μεγάλων καταναλώσεων, η ελληνοαυστριακή εταιρεία «Verbund Energa Hellas», ενδέχεται να χάσει το αυστριακό σκέλος της. Ηδη έχει υποβληθεί αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, με το 55% που κατέχει σήμερα η «Verbund» να περνά στην «Herimor Holdings» και το υπόλοιπο 45% να παραμένει στην ελληνική «Energa ΑΕ».

Η νέα αιτούμενη ονομασία της εταιρείας είναι «ENERGA POWER TRADING AE». Η εταιρεία είχε εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ, ενώ είχε προσφύγει εναντίον της παρακράτησης και καταβολής του τέλους ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας). Η πιθανή αποχώρηση των Αυστριακών εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της διαφορετικής άποψης από τους Ελληνες συνεταίρους τους για την επέκταση της εταιρείας στη λιανική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, όπου η «Verbund» έχει ήδη παρουσία. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τον ερχόμενο Γενάρη, οπότε και θα ξεκαθαριστεί εάν οι Αυστριακοί θα αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά ή μόνο από την εταιρεία και ποιος ακριβώς είναι ο νέος εταίρος.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Ενδιαφέρον για «αξιοποίηση» ελληνικού ορυκτού πλούτου

Η αγωνία του Καναδά για απορρόφηση από τις ευρωπαϊκές αγορές - και την Ελλάδα - του 10% του πετρελαίου που εξάγει από πετρώματα, τέθηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη με τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Π. Βαν Λόαν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Το θέμα έχει ξανατεθεί στις διμερείς επαφές των δύο χωρών, ωστόσο εκκρεμεί - όπως εξάλλου επισήμανε και ο Ελληνας υφυπουργός - μελέτη αξιολόγησης της ΕΕ σχετική με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την ποιότητα των καυσίμων, με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται οι καναδικές εξαγωγές προς την ΕΕ. Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, εξετάστηκαν και ζητήματα «επενδυτικού χαρακτήρα σε τομείς αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ