ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Πράσινο φως» στην καταστροφή του ΘΩΝ

Προς την πλήρη αποδοχή των αξιώσεων Βωβού, κινείται ο Δήμος. «Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι», καταγγέλλει ο Μ. Δανδουλάκης της «Συμπαράταξης»

Στην οριστική τσιμεντοποίηση του κτήματος Θων, οδηγούν οι δύο νέες προτάσεις του Δήμου Αθηναίων, που βρίσκονται ακόμη στα «σκαριά» και οι οποίες - αν τελικά ισχύσουν - συνάδουν απόλυτα με την πρόταση του Μπ. Βωβού, την οποία και είχε αποδεχτεί η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Οι προτάσεις γίνονται με αφορμή την επικείμενη λήξη της πεντάμηνης αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών που είχε επιβάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ (από 03.07.2001) και με τον ισχυρισμό πως δεν υπάρχουν χρήματα για την απαλλοτρίωση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έγγραφο με τίτλο «Ανέγερση κτιρίου στο κτήμα "ΘΩΝ"». Υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του δήμου Β. Ριζά και απευθύνεται προς το ΥΠΕΧΩΔΕ - Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας και Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Η αρχική επεξεργασία έχει ημερομηνία 30 Αυγούστου 2001, ενώ δεν υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου, που σημαίνει πως ακόμη δεν έχει αποσταλεί. Πάντως, οι προτάσεις - είτε ισχύσουν, είτε όχι - είναι ενδεικτικές των προθέσεων του δήμου.

Η πρώτη πρόταση προϋποθέτει: Την απαλλοτρίωση και κατεδάφιση της πολυκατοικίας Λ. Κηφισίας, αρ. 5. Την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της Αγροτικής Τραπέζης (εκτ.: 338 στρ.). Τη δόμηση του μεγαθηρίου του Μπ. Βωβού, «στο εσωτερικό του Οικοδομικού Τετραγώνου, προκειμένου να μην αποκόπτεται οπτικά από τις Λεωφόρους ο Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου "ΘΩΝ"». Σύμφωνα με το δήμο, αυτό επιτυγχάνεται άμεσα με την καταβολή των 2 δισ. δραχμών από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σε περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ δε δώσει τα 2 δισ., ο δήμος κάνει τη δεύτερη πρόταση. Σύμφωνα με αυτήν, προτείνει νέους όρους δόμησης: «Κτίριο με μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη περίπου 1.150 τ.μ., θέση κτιρίου στο βάθος του οικοπέδου, ύψος κτιρίου κατά ΓΟΚ (σ.σ.: δηλαδή 9 ορόφων) και επιβολή διαμόρφωσης του απομένοντος ακαλύπτου χώρου με υψηλή δεντροφύτευση και σύμφωνα με κηποτεχνική μελέτη που θα εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου».

Με τις δύο αυτές προτάσεις, ο Δήμος λύνει και τυπικά τα χέρια του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα ισχυριστεί πως κάνει πράξη τις προτάσεις του δήμου.

Ο Μ. Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος με την «Συμπαράταξη για την Αθήνα», δήλωσε στο «Ρ» σχετικά: «Οι προτάσεις αυτές του δήμου αποτελούν τη διαφορετική όψη του ίδιου νομίσματος. Ο Δήμος, κάτω από την πίεση του κόσμου, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι και παρουσιάζει δύο εναλλακτικές προτάσεις, που στην ουσία, όμως, είναι η ίδια: Η πρόταση του Μπ. Βωβού». Και κατέληξε: «Εμείς καλούμε τον κόσμο, τους κατοίκους της Αθήνας, να αντισταθούν σε αυτήν την πολιτική, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους».


Κ. ΤΡ.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δυναμικά διεκδικούν σχολική στέγη

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχτές το βράδυ από γονείς, μαθητές, καθηγητές

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για τη σχολική στέγη

Avaton

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για τη σχολική στέγη
Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Βότση Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης φορείς και πολίτες, με αφορμή το οξυμένο πρόβλημα σχολικής στέγης στο δήμο, που, ως αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, μεταφράζεται σε αναγκαστική συστέγαση σε διπλή και τριπλή πολλές φορές βάρδια των σχολικών μονάδων, σε κίνδυνο αποχαρακτηρισμού οικοπέδων που προορίζονταν για σχολεία. Τη συγκέντρωση συνδιοργάνωσαν η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλαμαριάς, ο Α` Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και η Β` Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των παραπάνω φορέων το 49% των Νηπιαγωγείων και το 41% των Δημοτικών λειτουργεί σε διπλή βάρδια όπως και το 79% των σχολικών μονάδων μαθητών Β` θμιας εκπαίδευσης.

Οπως τόνισαν οι ομιλητές της συγκέντρωσης, ύστερα από τις αντιδράσεις όλων των φορέων του Ν. Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εξαγγείλει 6ετές πρόγραμμα σχολικής στέγης. Εκτίμησαν, όμως, ότι ακόμη και αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό 100% δε θα είναι επαρκές, για να λυθεί το πρόβλημα του πρωινού κύκλου. Ακόμη, οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η ιστορική εμπειρία στο Ν.Θεσσαλονίκης έχει αποδείξει ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε θετικά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου υπήρξε συστράτευση και ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων της κάθε περιοχής, ακόμη και με δυναμικές κινητοποιήσεις τους.

Μιλώντας η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Καλαμαριάς Ξανθίππη Μπανιώρα σημείωσε «αδικούμε τον ίδιο τον εαυτό μας μένοντας αδρανείς στην αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας ή πέφτοντας εμείς οι γονείς θύματα απατηλών υποσχέσεων. Το 1991 ο τότε υπουργός Παιδείας υποσχόταν ότι όλα τα σχολεία το 1996 θα είναι πρωινά. Το 1994 ο επόμενος υπουργός υποσχόταν ότι το 1998 θα λειτουργούν όλα σε πρωινή βάρδια και το 1996 ο άλλος υπουργός Παιδείας βεβαίωνε ότι το 2000 όλα τα σχολεία θα είναι σε πρωινό κύκλο» και κατέληξε «εάν αυτό δεν είναι κοροϊδία και απάτη οι λέξεις αυτές χάνουν το νόημά τους».

Με ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από την Πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας γενναία και άμεση χρηματοδότηση για την οριστική λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης, να προταχθεί σε κάθε περίπτωση η διασφάλιση των πόρων για την αγορά των χαρακτηρισμένων οικοπέδων και να εξοπλιστούν οι σχολικές μονάδες. Φορείς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ν.Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Γονέων δημοτικών Διαμερισμάτων και Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμαριάς, της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Καλαμαριάς.

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Χρονίζει το κτιριακό πρόβλημα

Στην επιφάνεια έρχεται για άλλη μια φορά το έντονο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ΙΠ), στην Κέρκυρα, μέσα από μια καταγγελία της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας. Συγκεκριμένα, η ΠΚΣ αναφέρει ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΙΠ ανακοίνωσε την αγορά ενός οικοπέδου από το Πανεπιστήμιο, την ίδια στιγμή που υπάρχουν κτίρια (στο Παλαιό Φρούριο) τα οποία ανήκουν ήδη στο ΙΠ και το κτιριακό πρόβλημα θα λυνόταν με μια ανακαίνισή τους.

Το κτιριακό πρόβλημα του Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα έχει ανακύψει εδώ και χρόνια και σήμερα οι φοιτητές του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, που είναι και το πολυπληθέστερο του Πανεπιστημίου, δεν έχουν πού να κάνουν μάθημα. Η ΠΚΣ «αναρωτιέται» σε πόσα χρόνια πρόκειται να χτιστεί το νέο οικόπεδο, ενώ αφήνει αιχμές για πιθανά σχέδια αξιοποίησης των κτιρίων που ήδη διαθέτει το ΙΠ στο Παλαιό Φρούριο από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες (για την ανέγερση ξενοδοχείου ή μεγάρου μουσικής). Επίσης, καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον κερκυραϊκό λαό και τους μαζικούς φορείς να αγωνιστούν και να απαιτήσουν να λυθεί αυτό το «χρόνιο καρκίνωμα» όπως χαρακτηρίζει το κτιριακό ζήτημα.

Παράλληλα, μπροστά στις επικείμενες περικοπές του δικαιώματος δωρεάν στέγασης για τους φοιτητές, η ΠΚΣ καλεί στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, απαιτώντας: Κανένα κριτήριο στις φοιτητικές παροχές, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όσους φοιτητές το ζητήσουν.

  • Εν τω μεταξύ από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι οι εγγραφές των εισαγομένων στο τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με το παλιό σύστημα θα γίνουν από 17 μέχρι και 25 Οκτώβρη. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους για την εγγραφή αίτηση, τίτλο απόλυσης, υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας. Η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τους επιτυχόντες ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ