ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ
«Εκτός» περίθαλψης οι νέοι

Οι προϋποθέσεις  για να έχουν περίθαλψη οι νέοι άνεργοι, αποκλείουν πολλούς

Δεν αφορά πολλούς νέους μακροχρόνια άνεργους η νομοθετική ρύθμιση παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που αρχίζει να ισχύει από φέτος, καθώς είναι αυστηρές οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους σε αυτή. Ταυτόχρονα, το κόστος και αυτής της ρύθμισης επιβαρύνει τα Ταμεία, καθώς η κυβέρνηση κινείται στην πεπατημένη της άσκησης κοινωνικής πολιτικής με «ξένα κόλλυβα». Σε χτεσινή του ανακοίνωση, το ΙΚΑ αναφέρει τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται με βάση την παρ. 4 του άρθρου 5 του νόμου 2768/99 για να υπαχθούν οι άνεργοι στον κλάδο ασθενείας του.

Δικαίωμα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν οι άνεργοι από 29 ετών (να τα έχουν συμπληρώσει) μέχρι 55 ετών (να μην έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος). Μπορούν να υπαχθούν στον κλάδο ασθενείας σε είδος, του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο ασφαλίζονταν κατά τη διακοπή της εργασίας τους. Σε περίπτωση που έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερους φορείς, τότε θα υπαχθούν στον φορέα που είχαν ασφαλιστεί για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να σημειώσουμε πως η ρύθμιση ισχύει από την 1η Γενάρη, όπως αναφέρεται και στη χτεσινή ανακοίνωση του ΙΚΑ. Ομως, αρκετοί ενδιαφερόμενοι άνεργοι μας κατάγγειλαν πως απευθύνθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο ΙΚΑ, αλλά οι υπάλληλοι δεν είχαν ενημέρωση.

Για να υπαχθούν στον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ, πρέπει να πληρούν - εκτός από την προϋπόθεση ηλικίας - και τα εξής: Να έχουν πραγματοποιήσει 600 μέρες εργασίας, οι οποίες προσαυξάνονται ανά εκατό (100 ) για κάθε έτος μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και μέχρι το 54ο έτος της ηλικίας.

Να έχουν εγγραφεί σαν άνεργοι στον ΟΑΕΔ επί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 συνεχών μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην ασφάλιση κλάδου ασθενείας και να κατέχουν κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ανανεούμενη ανά μήνα.

Να μην ασφαλίζονται για οποιοδήποτε λόγο στο δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος είναι: Αίτηση για υπαγωγή, που υποβάλλεται στο τμήμα Μητρώου του υποκαταστήματος του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.

Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του επί ένα συνεχές 12μηνο, κατέχει κάρτα ανεργίας, και πληρεί τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/99.

Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86, με την οποία θα δηλώνει ότι είναι ανασφάλιστος για τον κλάδο ασθένειας και ότι μόλις αναλάβει εργασία θα το δηλώσει στον ασφαλιστικό φορέα. Σε περίπτωση που είχε ασφαλιστεί σε περισσότερους από ένα φορείς, θα πρέπει να τους δηλώσει και να προσκομίσει σχετικές βεβαιώσεις για το χρόνο ασφάλισής του σε αυτούς.

«ΑΘΕΝΣ ΠΛΑΖΑ»
Αγώνας ενάντια στις απολύσεις

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια σε απολύσεις και ατομικές συμβάσεις

Απο την διαμαρτυρία των εργαζομένων του ξενοδοχείου
Απο την διαμαρτυρία των εργαζομένων του ξενοδοχείου
Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω είναι οι εργαζόμενοι στο «ΑΘΕΝΣ ΠΛΑΖΑ», που πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, διαμαρτυρόμενοι για τις πρόσφατες απολύσεις δύο συναδέλφων τους.

Με πανό και συνθήματα, για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στο απαράδεκτο καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί στο ξενοδοχείο, όπου υποχρεώνονται, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας μέσω των οποίων παραιτούνται από οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα τους. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού Χ. Κατσώτης, ενώ διά της απουσίας της έλαμψε και πάλι η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Παρά τις εργοδοτικές πιέσεις, υπάρχουν εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο που αρνήθηκαν να απεμπολήσουν τα κεκτημένα τους, ενώ οι δυο απολύσεις αντιμετωπίζονται σαν προοίμιο κι άλλων που θα ακολουθήσουν. Να σημειωθεί, ότι η κατάσταση που επικρατεί στο ξενοδοχείο έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, όταν το μάναντζμεντ ανέλαβε ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη . Ο νέος εργοδότης, έβαλε πρώτο στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας με την απόλυση ή την υποχρεωτική παραίτηση 70 εργαζομένων , ενώ έκανε περικοπές σε επιδόματα που οι εργαζόμενοι έπαιρναν πάνω από 16 χρόνια. Για το συγκεκριμένο θέμα, η ΓΣΕΕ σε επιστολή της τονίζει, ότι τα επιδόματα που έπαιρναν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συμψηφιστούν στο νόμιμο μισθό τους. Παράλληλα, στην ίδια επιστολή η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι η τακτική της εταιρίας θεωρείται καταχρηστική, ενώ η αποδοχή από κάποιους εργαζόμενους των ατομικών συμβάσεων βρίσκει τη ΓΣΕΕ αντίθετη.

Εν τω μεταξύ, ερωτηματικά έχει προκαλέσει η κυκλοφορία μέσα στο ξενοδοχείο πανομοιότυπων εντύπων - δηλώσεων παραίτησης από το σωματείο εργαζομένων...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «Ι. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ»
Κρατάει καλά η απεργία

Αποφασιστικά συνεχίζουν τον αγώνα τους οι απεργοί εργαζόμενοι της εταιρίας

«Κρατάμε καλά, είμαστε εδώ σε 24ωρη βάση και για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η απεργία μας είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος να λήξει είναι να προσληφθούν στις εργασίες τους οι δύο απολυμένοι συνάδελφοί μας».

Αυτό δηλώνουν οι απεργοί στην επιχείρηση «Ι. Λυμπερόπουλος», στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης που συνεχίζουν τον αγώνα τους κοντά 20 μέρες τώρα. Χτες το πρωί, ήταν μαζεμένοι στο πρόχειρο κατάλυμα, που έχουν στήσει δίπλα στην είσοδο μαζί με μέλη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών, η οποία κήρυξε την απεργία διαρκείας.

Μέσα έκαιγε μια μεγάλη σόμπα, έξω έβρεχε ασταμάτητα. Καθισμένοι γύρω γύρω σε χαμηλούς αυτοσχέδιους πάγκους, οι απεργοί εργάτες συζητούν για τον αγώνα τους, την ανάγκη να γίνει σεβαστό από τους εργοδότες το αναφαίρετο δικαίωμα των εργατών να συνδικαλίζονται. «Για να μην μπορεί ο κάθε εργοδότης, μόλις γίνει κάποιος μέλος στο σωματείο να τον απολύει, χωρίς άλλη αιτία, όπως έγινε με την περίπτωση των δύο συναδέλφων που απέλυσε το αφεντικό αυτής της επιχείρησης», μας λέει με φανερή αγανάκτηση, αλλά και αποφασιστικότητα ο Κωσταντής, για να προσθέσει: «Το ηθικό όλων είναι ακμαιότατο. Είμαστε εδώ καθημερινά 30-40 άτομα, το ξενυχτάμε κάθε βράδυ, σε βάρδιες που εναλλάσσονται και πίσω μας είναι άλλοι 700 εργάτες».

Ο Μελέτης λέει: «Είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε την απεργία όσο παίρνει, μέχρι να επιστρέψουν στις δουλιές τους οι απολυμένοι συνάδελφοι».

Σε λίγο καταφθάνουν και άλλοι για συμπαράσταση, ανάμεσά τους και στελέχη της Ομοσπονδίας. Μπαίνουν κι αυτοί στη συζήτηση. Εξηγούν με τη σειρά τους ότι, όταν απεργούν εργαζόμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος. Αυτή η απεργία μάς στοιχίζει πολύ, λένε. Κανείς δε θέλει να ταλαιπωρείται και να ξενυχτά για βδομάδες και να χάνει μεροκάματα. «Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να επιμείνουμε, γιατί υπάρχουν κάποια βασικά δικαιώματα και αρχές, που, αν δεν τα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, θα γυρίσουμε πίσω στο μεσαίωνα».

Το αφεντικό, καταλήγουν, έχει κλείσει την επιχείρηση, δεν παρουσιάζεται καθόλου. Εμείς, όμως, είμαστε εδώ μέρα και νύχτα και επιμένουμε. Να δούμε ποιος θα πει τον τελευταίο λόγο...

«ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ»
Λειτουργεί παράνομα

Παρά τις καταγγελίες, απασχολεί ανενόχλητος 35 ανασφάλιστες εργαζόμενες

Tov περασμένο Δεκέμβρη, η επιχείρηση πλεκτικής «Βασιλειάδης», στον Ταύρο, απέλυσε όλο το προσωπικό της, με το πρόσχημα ότι βάζει «λουκέτο». Ομως, συνέχισε να λειτουργεί και σήμερα απασχολεί παράνομα περίπου 35 εργαζόμενες. Αυτό καταγγέλλει σε επιστολή του, προς τον υπουργό Εργασίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.

Να σημειώσουμε πως ο εργοδότης ανακοίνωσε τις απολύσεις στις εργαζόμενες και είχε πει ότι σε τρεις μήνες θα ξαναλειτουργήσει η επιχείρηση με άλλη επωνυμία, προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για επιδότηση νέων θέσεων εργασίας!!! Επιπλέον είχε ανακοινώσει πως θα συνέχιζε να λειτουργεί στο μεσοδιάστημα και όποια ήθελε από τις εργαζόμενες να δούλευε χωρίς ασφάλιση και «με δική της ευθύνη».

«Αμέσως μετά τις απολύσεις - τονίζει το Συνδικάτο - άρχισε να απασχολεί παράνομα μέρος του απολυμένου προσωπικού και σήμερα, κατά πληροφορίες, απασχολεί παράνομα περίπου 35 εργαζόμενες».

Οπως επισημαίνει, «παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας, κανένας αρμόδιος φορέας δεν παρενέβη αποτελεσματικά, για να σταματήσει η παρανομία του Βασιλειάδη». Το Συνδικάτο απευθύνεται στο υπουργείο Εργασίας και ρωτά: «Θα συνεχίσετε, κύριοι, να καλύπτετε αυτές τις παρανομίες;».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Απαράδεκτη αντιμετώπιση

Διαμαρτυρία για την περικοπή παροχών

Ανιση και απαράδεκτη χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση των δικαιούχων του ΟΓΑ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου με ανακοίνωσή του προς τους υπουργούς Εργασίας, Γεωργίας και τους διοικητές του ΟΓΑ και του ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό της μεταβίβασης, μετά θάνατο, της σύνταξης του ασφαλισμένου στη σύζυγο όταν αυτή είναι επιδοματούχος του ΟΓΑ. Σ'αυτήν την περίπτωση για να πάρει τη σύνταξη του συζύγου θα πρέπει να παραιτηθεί του επιδόματος του ΟΓΑ. Η παραίτηση επιβάλλεται, σύμφωνα με τους αρμόδιους, γιατί ο επιδοματούχος δεν έχει πληρώσει ασφαλιστική εισφορά.

Σοβαρό πρόβλημα, επισημαίνεται, είναι επίσης η περίπτωση των επιδοματούχων που ενώ έχουν πραγματοποιήσει ένσημα του ΙΚΑ δεν έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σύνταξη του ΙΚΑ. Σ'αυτή την περίπτωση αν έχουν γεννηθεί πριν το 1934 χάνουν όλα τα ένσημά τους, ενώ οι μετά το 1934 γεννημένοι και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ δικαιούνται και παίρνουν το βασικό του ΟΓΑ, το επίδομα του δημοσίου και ποσοστό των ενσήμων του ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ