ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Να αποκτήσει η Πάτρα Ανώτατη Καλλιτεχνική Σχολή

Την άμεση προώθηση της ίδρυσης Δραματικής Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Πάτρα ζητά ο δήμαρχος Πατρέων. Ο Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Νίκο Φίλη, την αναπληρώτρια υπουργό Αθανασία Αναγνωστοπούλου, την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, ζητάει συνάντηση για το θέμα.

Στην επιστολή του, ο δήμαρχος αναφέρει:

«Κύριε υπουργέ,

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (σας επισυνάπτουμε τη σχετική υπ' αρ. 1038/6-7-2016 απόφαση) συζήτησε και πήρε αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία της Δραματικής Σχολής στην πόλη μας. Η συζήτηση έφερε στην επιφάνεια την απουσία στη χώρα μας ανώτατων, πανεπιστημιακών σχολών για τα αντικείμενα της Τέχνης (με εξαίρεση τα Εικαστικά), η οποία και συνιστά απαράδεκτη υποτίμηση της Τέχνης και των καλλιτεχνών - δημιουργών.

Θεωρούμε πως η Πάτρα, ως πόλη με μακρά και πλούσια ιστορική παράδοση στα διάφορα είδη Τέχνης, με αξιόλογο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό και σημαντικές υποδομές, πρέπει να αποκτήσει Ανώτατη Καλλιτεχνική Σχολή στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πατρών με Τμήματα Μουσικής, Θεάτρου, Χορού κ.ά.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, λόγω και της χρόνιας υποχρηματοδότησης, θέτει πρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία της Δραματικής Σχολής.

Η ύπαρξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνδυασμό με την εξαιρετική υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αποτελούν ιδανική πρώτη ύλη για τη δημιουργία Δραματικής Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να έχουμε μια συνάντηση μαζί σας».

Πέθανε ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης

Σε ηλικία 87 ετών «έφυγε» χτες το πρωί από τη ζωή ο κορυφαίος πανεπιστημιακός, φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος Δημήτρης Μαρωνίτης, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. H κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 11.00 π.μ., από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929. Διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως το 1967. Απολύεται, συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τη στρατιωτική χούντα. Επανέρχεται μετά τη μεταπολίτευση και εκλέγεται καθηγητής της ίδιας Σχολής το 1975, υπηρετώντας έως το 1996. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας, Κύπρου και των ΗΠΑ. Από το 1994 έως το 2001 ήταν πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το συγγραφικό, αλλά και το μεταφραστικό του έργο. Μετέφρασε Ηρόδοτο, Ησίοδο, καθώς και την Οδύσσεια και την Ιλιάδα. Μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους, με έμφαση σε εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης ήταν γνωστός και ως αρθρογράφος, ενώ διετέλεσε για ενάμιση περίπου χρόνο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (1989-1990). Η τελευταία συνεργασία του με το ΚΘΒΕ είναι η παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με τη συμπαραγωγή ΚΘΒΕ, Εθνικού Θεάτρου και ΘΟΚ το φετινό καλοκαίρι.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου (1981), τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003), το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Εργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά (2012).

Παρουσιάστηκαν «Τα Γράμματα από τη Γερμανία»

Το κατάμεστο από κόσμο Θέατρο του Αττικού Αλσους υποδέχτηκε την περασμένη Δευτέρα, τον κορυφαίο Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στην έναρξη του Φεστιβάλ του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με τη μουσική παράσταση «Γράμματα από τη Γερμανία» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Φώντα Λάδη. Απονεμήθηκε επίσης τιμητική πλακέτα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη.

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος το καλοκαίρι συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της γνωστής σειράς τραγουδιών που ξάφνιασαν στην εποχή τους με την απλότητα, την αμεσότητα και το έντονο θεατρικό και σατιρικό τους ύφος. Τραγούδια καταγγελτικά, που αναφέρονται στη μάστιγα της μετανάστευσης που κυριαρχούσε στην κοινωνική ζωή της χώρας στη δεκαετία του '60.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Αφροδίτη Μάνου, μαζί με τον Γιώργο Μεράντζα, την Σοφία Παπάζογλου και τον Βασίλη Κορακάκη ερμήνευσαν τραγούδια για τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Μαζί με προβολές από αποσπάσματα ταινιών και μνήμες γνωστών τραγουδιών και άλλων ντοκουμέντων της εποχής μετέφεραν τους θεατές πίσω στο χρόνο, στη δεκαετία του '60, αλλά και στη σημερινή προσφυγιά...

«Πλουσιότερη» η θάλασσα των Φούρνων σε αρχαία ναυάγια

Εργασίες σήμανσης ευρημάτων σε ναυάγιο αρχαϊκών χρόνων στους Φούρνους
Εργασίες σήμανσης ευρημάτων σε ναυάγιο αρχαϊκών χρόνων στους Φούρνους
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη περίοδος της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στους Φούρνους Ικαρίας (από 8 Ιούνη έως 2 Ιούλη), η οποία διενεργείται με την υποστήριξη του ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation. Η έρευνα αυτή έχει σκοπό τον εντοπισμό, καταγραφή, τεκμηρίωση και μελέτη αρχαίων και μεσαιωνικών ναυαγίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων. Η επιφανειακή διερεύνηση πραγματοποιήθηκε με χρήση αναπνευστικών συσκευών και επικεντρώθηκε κυρίως στην παράκτια ζώνη και σε βάθη έως και 65 μέτρα.

Εντοπίστηκαν και τεκμηριώθηκαν ίχνη από 23 συνολικά ναυάγια, που χρονολογούνται από το τέλος της αρχαϊκής περιόδου έως και τον 19ο αιώνα. Ο συνολικός αριθμός των εντοπισμένων και τεκμηριωμένων ναυαγίων μαζί με τα 22 ήδη διερευνημένα ναυάγια που καταγράφηκαν το 2015 ανέρχεται έτσι στα 45, καθιστώντας το αρχιπέλαγος των Φούρνων την πλουσιότερη σε αρχαία ναυάγια θάλασσα της ελληνικής επικράτειας και μία από τις πλουσιότερες θάλασσες της Μεσογείου. Εκτός των ναυαγίων, καταγράφηκαν εκατοντάδες μεμονωμένα ευρήματα, κυρίως απορρίψεις κεραμικής και άγκυρες, αψευδείς μάρτυρες της έντασης και έκτασης της ναυσιπλοΐας και εμπορευματικής διακίνησης στο καίριο αυτό ναυτικό σταυροδρόμι του ανατολικού Αιγαίου.

Στα πλέον αξιόλογα ευρήματα της έρευνας του 2016 συμπεριλαμβάνονται ένα ναυάγιο με κώους αμφορείς, χρονολογούμενο στα μέσα της ελληνιστικής περιόδου, ένα ναυάγιο ύστερης αρχαϊκής πρώιμης κλασικής περιόδου, με φορτίο αμφορέων από το ανατολικό Αιγαίο, ένα ναυάγιο ρωμαϊκών χρόνων με φορτίο αμφορέων από τη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, ένα ναυάγιο με αμφορείς από τις ρωμαϊκές κτήσεις της βορείου Αφρικής χρονολογούμενο στον 3ο - 4ο αιώνα μ.Χ. και ένα ναυάγιο με φορτίο επιτραπέζιας κεραμικής παλαιοχριστιανικών χρόνων, προερχόμενο επίσης από την Βόρειο Αφρική. Επίσης, δύο λίθινοι στύποι (αντίβαρα) αρχαϊκών αγκυρών, οι μεγαλύτεροι του είδους τους που έχουν βρεθεί έως σήμερα στο Αιγαίο. Οι Φούρνοι, ένα νησί λησμονημένο από τις αρχαίες πηγές, αποτέλεσαν λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και του πολυσχιδούς των ακτών τους, που διευκολύνουν την προσόρμιση πλοίων υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, έναν θαλάσσιο κόμβο υπερ-τοπικής σημασίας που συνδέεται με ένα ευρύτερο δίκτυο θαλασσίων διαδρομών κατά την αρχαιότητα.

Υπολογίζεται ότι η περιοχή που διερευνήθηκε αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό μικρότερο από το 15% της συνολικής ακτογραμμής που περιβάλλει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, η δε συνέχεια της έρευνας κατά τα επόμενα έτη θα οδηγήσει στον εντοπισμό ενός ακόμα μεγαλύτερου αριθμού ναυαγίων, επιτρέποντας τη διαχρονική κατανόηση της χρήσης του θαλάσσιου χώρου και τη διεξοδική μελέτη της ναυσιπλοΐας και εμπορευματικής διακίνησης στο αρχιπέλαγος των Φούρνων.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το θάνατο του φιλόλογου και ακαδημαϊκού Δ. Μαρωνίτη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του φιλόλογου, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Πέρα από σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ο Δ. Μαρωνίτης υπήρξε άνθρωπος πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του. Αναμετρήθηκε με τη χούντα, κατά τη διάρκεια της οποίας απολύθηκε και φυλακίστηκε. Τότε άφησε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τη "Μαύρη Γαλήνη", που συνέγραψε σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες μέσα από το κελί της φυλακής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ