ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Συνεχίζεται ο αγώνας διεκδίκησης των πλημμυρόπληκτων

Συνέντευξη Τύπου χθες από την Επιτροπή Πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης Λάρισας

Την προκλητική εγκατάλειψη από το κράτος, την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους συνεχίζουν να βιώνουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, την ώρα που έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στις οποίες σε πολλές περιπτώσεις χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής.

Τα αναγκαία μέτρα στήριξης καθώς και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών «κόλλησαν στις λάσπες», ενώ ακόμα και τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους πλημμυροπαθείς καθυστερούν βασανιστικά.

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Τάσος Τσιαπλές εκ μέρους της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης: «Τα περισσότερα προβλήματα που όφειλαν να επιλύσουν κυβέρνηση, δήμος, Περιφέρεια, ΟΑΕΔ, υγειονομικές υπηρεσίες, δεν έχουν επιλυθεί. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος δεν συνέδραμαν καθόλου για να γίνει η απομάκρυνση της κατεστραμμένης οικοσκευής από τα ισόγεια και τα υπόγειά μας, ούτε για τον καθαρισμό και την απολύμανση των υπόγειων και κοινόχρηστων χώρων, που επιβάρυναν τους πλημμυροπαθείς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις που ξεκίνησαν να πιστώνονται σε έναν αριθμό πλημμυροπαθών κατοίκων, σημειώνοντας ότι «δεν φτάνουν τα 1.200 έως 6.600 ευρώ, αφού οι ζημιές είναι πενταπλάσιες και εξαπλάσιες. Η κυβέρνηση απέκλεισε με το "έτσι θέλω" απ' αυτές τις αποζημιώσεις - ψίχουλα όλους τους ιδιοκτήτες των υπόγειων - αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή σε κάθε είδους έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, χαλιά, κλινοσκεπάσματα, είδη ένδυσης - υπόδησης, εργαλεία δουλειάς και τόσα άλλα χρήσιμα αντικείμενα, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, που είχαμε σε αυτά».

Ο Τ. Τσιαπλές σχολίασε και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας στις 9/11, τονίζοντας ότι «η απόφαση που πάρθηκε είναι εμπαιγμός προς τους πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών, αφού αφορά ουσιαστικά μόνο τα ισόγεια».

Τόνισε ακόμα ότι «Περιφέρεια και δήμος δεν προχώρησαν σε οργανωμένες απολυμάνσεις και ψεκασμούς στους οικισμούς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, ούτε έγιναν οργανωμένα οι εμβολιασμοί για τέτανο και ο έλεγχος αντισωμάτων για ηπατίτιδα Α. Δεν έγινε έλεγχος για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών, γεγονός που μας γεμίζει ανησυχία. Δεν έχουν λύσει ακόμα το πρόβλημα της στέγασης όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους. Το Δημοτικό Σχολείο αποκαταστάθηκε και λειτουργεί, όμως ο εξωτερικός χώρος δεν έχει καθαριστεί. Ο παιδικός σταθμός και η ΤΟΜΥ δεν έχουν αποκατασταθεί. Τέλος, η ανησυχία όλων μας αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση των Εργατικών Κατοικιών, μιας και δεν εξέλιπε ο κίνδυνος από μια νέα πλημμύρα».

Νέα κινητοποίηση από τους πλημμυροπαθείς του Αγίου Θωμά

Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης οργανώνει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 19 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία των παλιών Εργατικών Κατοικιών.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Κυριακή οι πλημμυροπαθείς της συνοικίας Αγίου Θωμά - Φιλιππούπολης της Λάρισας. Με οργανωτή την Επιτροπή Πλημμυροπαθών, έκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό Λάρισας - Ιωαννίνων.

Εκεί, η Λίτσα Γούναρη εκ μέρους της Επιτροπής Πλημμυροπαθών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε συναντηθεί με αντιδημάρχους, έχουμε πάει σε Δημοτικά Συμβούλια και δεν παίρνουμε ουσιαστικές απαντήσεις, δεν προχωράνε ούτε και τα ελάχιστα που μας είχαν υποσχεθεί. Ελάχιστοι άνθρωποι - ένας στους έξι περίπου - πήραν τις αποζημιώσεις που μας είχαν υποσχεθεί, μεταξύ αυτών και οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας».

Με σκοπό τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα που δίνουν οι πλημμυροπαθείς, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη την Κυριακή 26 Νοέμβρη.

Συναυλία αλληλεγγύης στα Τρίκαλα

Στη σκηνή η ορχήστρα του Μ. Σεβίλογλου
Στη σκηνή η ορχήστρα του Μ. Σεβίλογλου
Μπροστά σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα, το μόνο αποκούμπι που έχουν οι πλημμυροπαθείς είναι η αλληλεγγύη, που συνεχίζει να εκδηλώνεται καθημερινά από σωματεία, μαζικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τους πλημμυροπαθείς, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, εργατικών σωματείων, μαζικών φορέων και επιτροπών πλημμυροπαθών. Τα έσοδά της θα διατεθούν για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, για να τερματιστεί εδώ και τώρα η σφαγή στη Γάζα και να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας.

Στη συναυλία συμμετείχαν ο Μάκης Σεβίλογλου με την ορχήστρα του και μέλη του Παραρτήματος Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Ο Ηλίας Σέγγης, πρόεδρος του Παραρτήματος του ΠΜΣ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Λάρισα, στην Καρδίτσα αλλά και τη Νάουσα. Επίσης, με μεγάλη χαρά οι συνάδελφοι από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων μάς ανακοίνωσαν πως το καθιερωμένο εδώ και χρόνια μεγάλο γλέντι λαϊκής αλληλεγγύης που διοργανώνουν κάθε Ιούνη, αυτήν τη φορά θα γίνει με στόχο την αλληλεγγύη στους πληγέντες στη Θεσσαλία».

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Η Μαριλένα Χαχάμη, εκ μέρους της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων, τόνισε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε στο πετσί μας τι σημαίνει κράτος ξένο στις ανάγκες μας. Ενα κράτος, μια Περιφέρεια, ένας δήμος που τις ζωές μας, τους κόπους μιας ζωής δεν το 'χανε σε τίποτα να τα βουλιάξουν μέσα στα λασπόνερα. Εδώ και δύο μήνες η κοροϊδία των κρατικών αρχών δεν έχει όρια. Από συμπαράσταση και χτυπήματα στην πλάτη χορτάσαμε. Για τα προβλήματά μας όμως η μόνη απάντηση όλων αυτών είναι η ίδια: "Προσπαθούμε, κάντε υπομονή...". Να κάνουμε υπομονή για ποιον λόγο; Υπομονή που το χωριό μας, με 1.650 κατοίκους, έχει γύρω στα 100 "κόκκινα" σπίτια, 70 "κίτρινα" και τα "πράσινα" γεμάτα υγρασία, άδεια, γεμάτα μόνο με τις αναμνήσεις των κόπων μας για να τα χτίσουμε; Υπομονή σε τι; Που μπροστά στο τραγικό θέμα της στέγασης η καινοτομία του "έξυπνου" δήμου είναι τα κοντέινερ στις αυλές των σπιτιών μας; Υπομονή όταν τα παιδιά μας όταν βρέχει μας ρωτάνε αν θα πνιγούμε και θα πλημμυρίσουμε ξανά; Ε όχι, αρκετή υπομονή κάναμε. Μέσα από την Επιτροπή που συγκροτήσαμε δηλώνουμε ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω για να μπορέσουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Αντίστοιχα προβλήματα παρουσίασε η Αθηνά Μπαλάφα, από την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μας στείλανε στη δομή στο Κουτσόχερο σε συνθήκες που δεν μπορεί να ζήσει άνθρωπος. Δεν ξεχνάμε ποιος ήταν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή, ποιος μας έβγαλε από τις λάσπες, ποιος μας έφερε τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, ποιος ήταν μαζί μας στις διεκδικήσεις μας. Συνεχίζουμε μαζί, μας δίνετε δύναμη και θάρρος».

Ο Χρήστος Μπιζούρης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή δημιουργήσαμε Στέκι Αλληλεγγύης μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης και δράσης των σωματείων, που αποτελούν ασπίδα προστασίας προς τους πλημμυροπαθείς».

Ο Λάμπρος Τσέκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», τόνισε μεταξύ άλλων: «Να μπούμε μπροστά να οργανωθεί ο αγώνας απέναντι σε αυτήν την εγκληματική πολιτική που η ζωή μας δεν υπάρχει ως προτεραιότητα. Αγώνας για ό,τι χρειάζεται σήμερα για να συνεχίζουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, ασφαλείς σε αυτόν τον τόπο που κατοικούμε. Αυτό είναι για εμάς το πραγματικό νόημα της αλληλεγγύης».

Ο Λάζαρος Τσουμένης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, στον χαιρετισμό του, απαίτησε να σταματήσουν τώρα η σφαγή και η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το έγκλημα!

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Παρέμβαση για την αποκατάσταση της πεσμένης γέφυρας στην Καβάλα

Αμεσες ενέργειες για να προχωρήσει το έργο της αποκατάστασης της πεσμένης γέφυρας στην Καβάλα ζητούν από την περιφερειακή αρχή οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γιάννης Στεφανίδης και Θεόδωρος Συμεωνίδης με Επερώτηση που κατέθεσαν.

Οπως τονίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ πέρασαν 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί η χρυσοπληρωμένη από τον λαό της περιοχής μελέτη (πάνω από 700.000 ευρώ) για την αποκατάσταση της πεσμένης γέφυρας και αυτή βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρμόδιων αρχών, δεν υπάρχει καμία αντίδραση - ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

«Η κατάρρευση της γέφυρας τον Νοέμβρη του 2018 υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιτικής του κεντρικού και τοπικού κράτους που δεν θέτει σε προτεραιότητα την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού, κάτι που από τότε επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο σε παρόμοια εγκλήματα που αφορούσαν τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό υποδομών και δικτύων, την πυροπροστασία, την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της Επερώτησης.

Παράλληλα τονίζεται ότι στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, την ίδια πενταετία που μεσολάβησε για να ολοκληρωθεί η μελέτη για την αποκατάσταση της γέφυρας, εκατοντάδες άλλες μελέτες προχώρησαν ταχύτατα, αφού αφορούσαν «εμβληματικές επενδύσεις» για τα κοράκια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συνολικά τα μονοπώλια της Ενέργειας, Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίνονται παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, αρμόδιων φορέων και των τοπικών κοινωνιών, όπως συνέβη πρόσφατα με το αιολικό πάρκο στα καμένα της Δαδιάς, που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να «αναστείλει» λόγω και της γενικής κατακραυγής.

Δύο κατολισθήσεις στο Πισοδέρι

Ακόμα ένα τμήμα του δρόμου Φλώρινας - Καστοριάς στο Πισοδέρι υποχώρησε την Πέμπτη 9 Νοέμβρη, σε άλλο ένα δείγμα της πολιτικής τού «πάμε κι όπου βγει», η οποία θέτει σε κίνδυνο τις ζωές του λαού.

Συγκεκριμένα, υποχώρησε τμήμα του τοιχίου στήριξης του δρόμου στο Πισοδέρι, παρασύροντας τμήμα της ασφάλτου. Δεν πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση οδοστρώματος. Το σημείο είναι αποκλεισμένο από το Σάββατο 4/11, καθώς και πάλι είχε σημειωθεί κατολίσθηση, και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από τη μία λωρίδα του δρόμου, ενώ έχει απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων άνω των 3,5 τόνων.

Επιπλέον, ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί κάποια επισκευή του δρόμου, παρά το γεγονός ότι το σημείο βρίσκεται στη μέση της διαδρομής Φλώρινα - Καστοριά και είναι ο μόνος δρόμος που ενώνει τη Φλώρινα με τα χωριά των Πρεσπών, για τα οποία μάλιστα δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις στις αρμόδιες αρχές για έργα αποκατάστασης και προστασία από τις κατολισθήσεις δεν έχουν εισακουστεί μέχρι τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ