ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Σύνοδος με φόντο την όξυνση της ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης με τη Δύση

Στο επίκεντρο η περαιτέρω ενίσχυση της «στρατηγικής» συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας και οι διεργασίες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

Από την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της κινεζικής Βουλής, Λι Ζανσού, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν
Από την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της κινεζικής Βουλής, Λι Ζανσού, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν
Με φόντο την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία δίνει πρόσθετη ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Μόσχας - Πεκίνου, αλλά και σε ευρύτερες διεργασίες και αναδιατάξεις στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Πρωταγωνιστικό ρόλο στον Οργανισμό έχουν Κίνα και Ρωσία, ενώ πλήρη μέλη είναι ακόμα οι Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν. Παράλληλα, η Σύνοδος θα βάλει στην τελική ευθεία τις διαδικασίες για πλήρη ένταξη του Ιράν, ενώ «τρέχουν» και διεργασίες αναβάθμισης των σχέσεων με άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, που έχει τώρα καθεστώς «εταίρου σε διάλογο» (και οξύνει το παζάρι και με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), αλλά και η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Σρι Λάνκα κ.ά.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Ουζμπεκιστάν, θα γίνουν μια σειρά από διμερείς και άλλες συναντήσεις, όπως αυτή ανάμεσα στους Προέδρους Ρωσίας και Κίνας, Βλ. Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, ενώ ως προσκεκλημένος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Συνεργασία Μόσχας - Πεκίνου για «πιο δίκαιη και λογική διεθνή τάξη»

Το στίγμα των διαθέσεων για βαθύτερο διμερή συντονισμό έδωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, μέλος του ΠΓ του κυβερνώντος κόμματος, Γιανγκ Ζιετζί, ο οποίος συναντώντας τον νέο Ρώσο πρέσβη στο Πεκίνο, Αντρέι Ντενίσοφ, είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας τάξης σε «μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση».

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντα στον σωστό δρόμο και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν σταθερά η μία την άλλη σε ζητήματα που σχετίζονται με τα βασικά τους συμφέροντα» αλλά και ότι «η κινεζική πλευρά είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη ρωσική πλευρά για τη συνεχή εφαρμογή στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων και την προώθηση της ανάπτυξης της διεθνούς τάξης σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση».

Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα έκανε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ο πρόεδρος της κινεζικής Βουλής, Λι Ζανσού, που μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Β. Βολοντίν, είπε ότι «δώσαμε έμφαση στις τεράστιες δυνατότητες για πολυμερή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας» και τόνισε ότι στις «σημερινές συνθήκες» εμείς «θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική και πολυδιάστατη συνεργασία μας».

Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στο Καζακστάν

Αμέσως πριν από την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής του SCO, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επέλεξε το Καζακστάν για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός Κίνας από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Ανακοίνωση της κυβέρνησης του Καζακστάν ανέφερε ότι «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις προοπτικές της περιεκτικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο πλευρών. Ενας αριθμός διμερών ντοκουμέντων αναμένεται να υπογραφούν μετά τις διαπραγματεύσεις».

Ενόψει της σημερινής του άφιξης στο Νουρ Σουλτάν, ο Κινέζος Πρόεδρος αρθρογράφησε στην «Καζακστάνσκαγια Πράβντα», μιλώντας μεταξύ άλλων για τα «εκτενή δίκτυα υποδομών» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών και το «πολυδιάστατο δίκτυο μεταφορών» μεταξύ άλλων και για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, σημειώνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα ευρασιατικό χερσαίο και θαλάσσιο, πολύπλευρο αρτηριακό δίκτυο μεταφορών που θα προσφέρει άνετες και αποτελεσματικές υπηρεσίες».

Το Καζακστάν, μία από τις μεγαλύτερες αλλά και πλουσιότερες σε φυσικό πλούτο χώρες της Κεντρικής Ασίας, έχει σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού», ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και το ευρωατλαντικό μπλοκ και μονοπώλιά του.

  • Στο Καζακστάν έφτασε χτες και ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια επίσκεψη που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του σε διεθνή συνάντηση θρησκευτικών ηγετών.
ΙΤΑΛΙΑ
Εκατομμύρια άνεργοι και υποαπασχολούμενοι

Ενώ συνεχίζονται οι διαβεβαιώσεις για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας από μια πιθανή «κεντροδεξιά» κυβέρνηση

Νέες δεσμεύσεις για την ευρωατλαντική πορεία της Ιταλίας και μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη, σε περίπτωση που επικρατήσει ο λεγόμενος «κεντροδεξιός» συνασπισμός, έδωσε ο Αντ. Ταγιάνι, συντονιστής της «Φόρτσα Ιτάλια» (FI), την ώρα που η στάση της χώρας απέναντι στη Ρωσία και στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης και ο επικεφαλής της «Λέγκα», Μ. Σαλβίνι, αμφισβητεί την «αποτελεσματικότητα» και το «νόημα» των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ.

Οπως δήλωσε προχθές ο Ταγιάνι, «δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην εξωτερική πολιτική». «Η κεντροδεξιά είναι με το ΝΑΤΟ και με τη Δύση», η δε FI «είναι εγγυητής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει μεγάλη αρμοδιότητα στη διεθνή πολιτική», πρόσθεσε, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν σημαντικό προβάδισμα στον «κεντροδεξιό» συνασπισμό, που αποτελείται από τα «Αδέλφια της Ιταλίας», τη «Λέγκα» και την FI.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» εμφανίζονται σταθερά ως πρώτο κόμμα και πιθανώς η ηγέτης του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός. Σε αντίθεση με τις επισημάνσεις του Σαλβίνι, η Μελόνι υποστηρίζει ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα, επικαλούμενη τη σημαντική επιβράδυνση των προοπτικών ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ρωσίας. Επίσης, από την αρχή του πολέμου υποστήριζε ένθερμα την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ διαβεβαιώνει για την «αφοσίωση» της Ιταλίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, προβάλλει την ετοιμότητά της να υπερασπιστεί αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των ιταλικών μονοπωλίων στους ανταγωνισμούς εντός ΕΕ. «Στην Ευρώπη ανησυχούν όλοι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με την Μελόνι πρωθυπουργό», δήλωσε σε συγκέντρωση στο Μιλάνο. «Τι θα συμβεί; Θα τελειώσει το πάρτι και η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι, για να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις. Η μόνη χώρα που δεν το έκανε μέχρι τώρα είναι η Ιταλία, με ευθύνη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο αρκούνταν σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από μέρους των Γερμανών και των Γάλλων».

Εκατομμύρια με «σοβαρές δυσκολίες» στην απασχόληση

Την ίδια στιγμή, η θέση των εργαζομένων και των ανέργων συνεχίζει να επιδεινώνεται και πάνω από 9 εκατ. άνθρωποι στην Ιταλία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες «απασχόλησης», όπως τις ονομάζει η έκθεση του ιδρύματος «Di Vittorio» του συνδικάτου CGIL.

Η έκθεση ανέφερε ότι το 2021 το 16% του ενήλικου πληθυσμού ήταν άνεργοι, πολύ πάνω από το επίσημο ποσοστό ανεργίας, 9,5%, στο οποίο περιλαμβάνονται μόνο άτομα που αναζητούν ενεργά εργασία, ενώ το ίδρυμα υπολογίζει και μακροχρόνια άνεργους, που έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια να βρουν δουλειά.

Ετσι, σύμφωνα με την έκθεση σχεδόν 4,3 εκατ. άνθρωποι ήταν άνεργοι στην Ιταλία πέρυσι αλλά μόνο 2,3 εκατ. από αυτούς θεωρήθηκαν επίσημα άνεργοι. Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ISTAT, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 η επίσημη ανεργία μειώθηκε σε 8,1%, με το σύνολο των ανέργων να ανέρχεται σε 2,025 εκατ.

Η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχουν άλλα 4,9 εκατ. άτομα που αντιμετωπίζουν «δυσκολίες στην απασχόληση» παρόλο που έχουν δουλειά, π.χ. εργαζόμενοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης οι οποίοι επιθυμούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ή εργαζόμενοι σε προσωρινές θέσεις εργασίας.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Απαισιόδοξος» ο Μπλίνκεν για το ενδεχόμενο συμφωνίας

«Απαισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε προχτές βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, δηλώνοντας πως πλέον είναι «απίθανη» μία συμφωνία, κατηγορώντας την Τεχεράνη πως είτε δεν επιθυμεί, είτε δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις πολύμηνες «έμμεσες» διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν που ξεκίνησαν με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Από το Μεξικό, όπου βρέθηκε για να συζητήσει πιθανή συνεργασία στη βιομηχανική παραγωγή ημιαγωγών, ο Μπλίνκεν κατηγόρησε τους Ιρανούς διαπραγματευτές ότι συνεχίζουν να προσπαθούν την προώθηση «αλλότριων» θεμάτων στις διαπραγματεύσεις «που κάνουν τη συμφωνία λιγότερο πιθανή».

Το περασμένο Σάββατο ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με μία συμφωνία που δεν ικανοποιεί βασικές προϋποθέσεις».

Το ίδιο 24ωρο, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία σε κοινή ανακοίνωση εξέφρασαν «σοβαρές αμφιβολίες» για την «ειλικρίνεια του Ιράν» να επιτευχθεί συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τη Δευτέρα ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γ. Λαπίντ από τη Γερμανία, πως ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να σταματήσουν τις «αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με το Ιράν». Παράλληλα, ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι ΗΠΑ παρ' όλα αυτά παραμένουν «αφοσιωμένες στη συνέχιση αναζήτησης αμοιβαίας επιστροφής στην πλήρη εφαρμογή» της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ).

  • Σε ενέργεια σαμποτάζ επέρριψαν χτες οι ιρανικές αρχές μεγάλη πυρκαγιά σε πετρελαιοπηγή του νοτιοδυτικού Ιράν. Η φωτιά ξέσπασε στην πετρελαιοπηγή της επαρχίας Χουζεστάν, δίχως να γίνει άμεσα γνωστό εάν προκάλεσε θύματα, τραυματίες ή ζημιές. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Συμφωνία για περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων σε Ενέργεια - οικονομία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα εξέφρασε χτες την πεποίθηση πως η Σαουδική Αραβία θα έχει ηγετικό ρόλο στη σταθεροποίηση των αγορών αργού πετρελαίου στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να προωθήσουν τη διμερή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, καθώς και στην κατεύθυνση της παραγωγής και χρήσης «καθαρής» Ενέργειας. Είπαν επίσης πως θα συνεχίσουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του «Οράματος 2030» που καταστρώνει ο Μ. Σαλμάν για την «απεξάρτηση» της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο και την ανάπτυξη και άλλων πηγών καπιταλιστικής κερδοφορίας, μεταξύ άλλων μέσω του Τουρισμού, της τεχνολογίας, της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία θεωρείται ο πιο σημαντικός προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Ιαπωνία, ενώ η τελευταία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Σαουδικής Αραβίας σε εμπόριο και επενδύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ