ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Στο επίκεντρο πολυεπίπεδων ανταγωνισμών

«Κοινωνική συνάντηση» Αναστασιάδη - Ακιντζί χτες

Από παλιότερο δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί
Από παλιότερο δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι χτες το βράδυ η «κοινωνική συνάντηση» που είχε ξεκινήσει το απόγευμα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση γινόταν «με ανοιχτή ατζέντα», κατά τα λεγόμενα της ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που φιλοξενεί τη συνάντηση, η οποία έχει χαρακτηρίσει το νέο αυτό ραντεβού «μια καλή ευκαιρία» για να ετοιμαστεί η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Παρά τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις που εκφράζουν εκτός από τις δύο πλευρές στην Κύπρο και άλλοι «εμπλεκόμενοι», το ενδιαφέρον για να προχωρήσει η διχοτόμηση του νησιού μέσα από ένα συμβιβασμό για την «επανένωση» του νησιού είναι μεγάλο, συνδέεται φυσικά πάνω απ' όλα με την προώθηση ενεργειακών και γεωπολιτικών σχεδιασμών μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων στη «φλέγουσα» περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε ότι η συνάντηση δεν είναι συνάντηση χαμηλών προσδοκιών, αλλά άτυπη συνάντηση χωρίς διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι νέα παρέμβαση για τις συνομιλίες για το Κυπριακό έκανε και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» μια νέα αποτυχία και προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πολλά λάθη έχουμε κάνει μέχρι τώρα... Αρκετά έχουμε ταλαιπωρηθεί όλοι». Είπε ακόμα ότι «μια προσεκτική μελέτη για τις περαιτέρω συνομιλίες είναι αναγκαιοτάτη πολύ περισσότερο σήμερα από άλλη φορά, ούτως ώστε με σύνεση, με καθαρό μυαλό, με πίστη, να προσέλθουμε στις συνομιλίες, αφού θα έχουμε εκ των προτέρων τη βεβαιότητα ότι θα φτάσουμε σε ένα σωστό αποτέλεσμα».

Και μεγάλο ενδιαφέρον για τον εξοπλισμό της Κύπρου

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του ρόλου που η Κύπρος καλείται να αναλάβει στις ιμπεριαλιστικές κόντρες και διεργασίες, είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε μετά την τουρκική εισβολή, με το επιχείρημα ότι τάχα έτσι εξυπηρετούνται οι προσπάθειες επανένωσης του νησιού. Το θέμα συζητήθηκε στην επίσκεψη που έκανε πρόσφατα στην Κύπρο ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφους.

Χτες, έγινε γνωστή και νέα σχετική παρέμβαση των ΗΠΑ, αυτήν τη φορά με σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής Ντέιβιντ Ν. Σισιλίνι με θέμα «τερματισμός του νόμου για εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο». Αποκαλύπτοντας τη σημασία που αποκτά όλη η Νοτιοανατολική Μεσόγειος για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ έναντι αντιπάλων τους, ο Σισιλίνι σημειώνει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας κρίσιμος στρατηγικός εταίρος» και χαρακτηρίζει το εμπάργκο για την πώληση και μεταφορά στρατιωτικών όπλων στην Κύπρο «ετεροχρονισμένο», «ένα εμπόδιο στην παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας μας».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι εκτιμάται πως η άρση του εμπάργκο όπλων «θα ενισχύσει την ασφάλεια ενός εταίρου - κλειδί στην περιοχή, θα ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο», αλλά και ότι «διασφαλίζοντας μια ισχυρή διεθνή συμμαχία, οι ΗΠΑ θα μπορούν καλύτερα να πολεμήσουν τις απειλές που προκύπτουν από το "Ισλαμικό Κράτος" και να προστατέψουν από την αυξανόμενη επιρροή των αντιπάλων μας στην περιοχή».

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κάλεσμα σε επιχειρηματίες να μη δανείζονται σε δολάρια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Παρέμβαση με ευρύτερες προεκτάσεις είναι αυτή που έκανε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, σε συνέδριο επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, καλώντας τους να προτιμούν πλέον να δανείζονται σε χρυσό και να αποφεύγουν το αμερικανικό δολάριο.

«Πλέον γίνονται ενέργειες με περιφερειακές και τοπικές προσεγγίσεις. Σιγά - σιγά άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι ο κόσμος δεν μπορεί να διοικείται από ένα κέντρο», ανέφερε και κατηγόρησε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, επιχειρηματολογώντας υποκριτικά ότι «υποχρεώνουν σε μιζέρια τις δύστυχες χώρες». Και συνέχισε: «Με το δολάριο ο κόσμος δέχεται την πίεση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ο χρυσός ποτέ στην ιστορία δεν αποτέλεσε μοχλό πίεσης», ανέφερε.

Τέτοιες παρεμβάσεις γίνονται ενώ μαίνονται τα σύνθετα παζάρια για τη Συρία και όλη την περιφέρεια, με την Τουρκία να συμμετέχει σε αυτά με διάφορα ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα (βλέπε θέμα σελ. 4). Είναι χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, που σχολίασε ότι «η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία δεν είναι να είναι υπέρ μίας χώρας ή εναντίον μιας άλλης» και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κοινή στάση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα των YPG, η θέση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Είμαστε επίσης εναντίον της άνευ όρων υποστήριξης του (συριακού) καθεστώτος και διαφωνούμε με το Ιράν και τη Ρωσία για αυτό».

Αλλά και από το βήμα συνεδρίου μουσουλμανικών κοινοτήτων που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επέκρινε τις νέες επιθέσεις στη Συρία ως «καθυστερημένη απάντηση». Επίσης, όπως αναμετέδωσαν και διεθνή ΜΜΕ, κάλεσε στη δημιουργία «ενός νέου ιδρύματος για την ειρήνη στον κόσμο, ας μην αφήνουμε τις βόμβες να πλημμυρίζουν τυχαία».

Αυξάνεται το χρέος στον ιδιωτικό τομέα

Την ίδια στιγμή, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία αποτυπώθηκαν και σε στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτά, το βραχυπρόθεσμο ξένο χρέος του ιδιωτικού τομέα στη χώρα αυξήθηκε στα 19 δισ. δολάρια τον περασμένο Φλεβάρη, ανεβαίνοντας κατά 1,4 δισ. δολάρια μόλις από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ως βραχυπρόθεσμο χαρακτηρίζεται αυτό που πρέπει να «καλυφθεί» μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Στο μεταξύ, η βουλή αναμένεται αυτήν τη βδομάδα να εγκρίνει την έβδομη κατά σειρά παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης», που τέθηκε σε ισχύ λίγες μέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζονται και οι ενδοαστικές διεργασίες. Ετσι, σε πρόσφατη συνάντησή τους, οι ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, και του φιλελεύθερου «Καλού» κόμματος, Μεράλ Αξενέρ, μοιράστηκαν ανησυχίες για την «ασφάλεια» των εκλογών που θα γίνουν στη χώρα, άνευ απροόπτου, την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων στο β' γύρο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
«Χημικά του ΝΑΤΟ» βλέπει ο Ρώσος ΥΠΕΞ

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο ρωσικό Συμβούλιο Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, υποστήριξε πως τα δείγματα που πήρε προς ανάλυση το ελβετικό «Κέντρο Χημειοραδιολογικής Ανάλυσης» από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), σχετικά με τη φερόμενη «δηλητηρίαση» με χημικά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, έδειξαν πως βρέθηκαν στοιχεία του τοξικού χημικού στοιχείου ΒΖ, που συγκαταλέγεται στα χημικά όπλα δεύτερης κατηγορίας που προσβάλλουν πρόσκαιρα τον οργανισμό. Ο Λαβρόφ τόνισε πως η δεδομένη συνταγή βρισκόταν στο στρατό των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και όχι της πρώην ΕΣΣΔ.

Ο Λαβρόφ σε επόμενο σημείο ανέφερε πως πλέον η Ρωσία απευθύνθηκε στον ΟΑΧΟ, με το ερώτημα γιατί δεν ανέφερε την πληροφόρηση αυτή από το ελβετικό εργαστήριο της πόλης Σπιτς στα συμπεράσματα των ειδικών της. Πρόσθεσε ακόμα πως στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο τελευταίος «αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές από τις οποίες έχει "αδιάσειστα" στοιχεία περί ρίψης χημικών στη συνοικία Γκούτα της Συρίας επικαλούμενος το "απόρρητο"».

Η ανάνηψη των Σκριπάλ δείχνει ανάγλυφα πως πάνω τους «υπήρξε επίδραση κάποιου στοιχείου με χημικό τύπο πιο κοντά σε αυτόν που αναφέρουν οι ειδικοί από το εργαστήριο της Ελβετίας», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«NORD STREAM 2»
Ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση στη Φινλανδία

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η διαδικασία αδειοδότησης κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» από τη Φινλανδία. Πρόκειται για δυο άδειες που επιτρέπουν τη χρήση της φινλανδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη διέλευση του ρωσικού αγωγού, με τη συγκατάθεση της φινλανδικής κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής της Νότιας Φινλανδίας.

«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για το έργο μας. Μετά από πολύ λεπτομερή ανάλυση και εκτενή δέσμευση, οι φινλανδικές αρχές ενέκριναν τα λεπτομερή μας σχέδια για την κατασκευή και λειτουργία του φινλανδικού τμήματος 374 χιλιομέτρων του αγωγού "Nord Stream 2", μήκους 1.230 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Τόρε Γκράνσκογκ, υπεύθυνος για την αδειοδότηση του αγωγού στη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του έργου, όλες οι απαραίτητες άδειες έχουν επίσης ληφθεί στη Γερμανία, ενώ οι εθνικές διαδικασίες αδειοδότησης στις άλλες τρεις χώρες κατά μήκος της διαδρομής - Ρωσία, Σουηδία και Δανία - προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ