ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Τηλεμαχία» χωρίς ουσιαστική «μάχη»

Τις προτάσεις για ανταγωνιστική ΕΕ παρουσίασαν προχτές οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ

Από το τηλεοπτικό σόου εκπροσώπων διαφορετικών μερίδων του κεφαλαίου

Copyright 2019 The Associated

Από το τηλεοπτικό σόου εκπροσώπων διαφορετικών μερίδων του κεφαλαίου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τις συνταγές διαχείρισης της ΕΕ ώστε να γίνει η Ενωση πιο ικανή να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα παρουσίασαν προχτές οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια «τηλεμαχίας» στις Βρυξέλλες. Οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκαν για θέματα όπως το Μεταναστευτικό, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή, συνολικά «το μέλλον της Ευρώπης» στον παγκόσμιο ανταγωνισμό που οξύνεται.

Καθόλου τυχαία από όλους τους υποψηφίους προτάθηκαν περισσότερες «πράσινες» τεχνολογίες και επενδύσεις και αναδείχτηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Από τη συζήτηση βγήκαν στην επιφάνεια και τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, μίλησε για «μία ΕΕ ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα», τονίζοντας, παράλληλα, ότι μία καθολική ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να στερήσει θέσεις εργασίας.

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανς Τίμερμανς, έκανε «άνοιγμα» σε Πράσινους, Ευρωαριστερά και Φιλελεύθερους, προτείνοντας να φτιαχτεί μια «συμμαχία» από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, έως τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. «Είμαι κατά της πολιτικής Μακρόν στη Γαλλία που φορολογεί τους απλούς πολίτες. Εβαλαν τόσα δισ. για να στηρίξουν τις τράπεζες. Εχουμε τα μέσα να μειώσουμε τους ρύπους», δήλωσε ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νίκο Κιουέ, υπονοώντας στήριξη των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων. Ο ίδιος ανέφερε παραδείγματα εργοστασίων που έκλεισαν στην ΕΕ προκειμένου να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες που ρυπαίνουν ακόμα περισσότερο.

Η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, υποστήριξε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μπει στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, ενώ έφερε ως παράδειγμα την ψηφοφορία για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων, όπου το ΕΛΚ καταψήφισε.

Η σύμπλευσή τους δεν κρύφτηκε στην οικονομική πολιτική κατά των λαών. Με απύθμενη υποκρισία οι υποψήφιοι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών κατήγγειλαν τα καταστροφικά αποτελέσματα της λιτότητας που και τα κόμματά τους εφαρμόζουν κυβερνώντας ή συγκυβερνώντας σε πολλά κράτη - μέλη, όπως π.χ. στη Γερμανία, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ. Τάχθηκαν υπέρ του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού στο 60% του μέσου εισοδήματος κάθε χώρας, δηλαδή όπως ορίζεται το όριο της φτώχειας! Ο Μ. Βέμπερ θύμισε πως οι πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν από εκπροσώπους και των Σοσιαλδημοκρατών που κατείχαν τα τελευταία χρόνια τις αντίστοιχες θέσεις (ανέφερε τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον σημερινό πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Μάριο Σεντένο), ενώ έριξε και «άσφαιρα πυρά» στον Τσίπρα περί διαφοροποίησης στην ΕΕ σχετικά με τη Βενεζουέλα, όταν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, από τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε τη δυνατή οικονομία και την ανάπτυξη», αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους - μέλους.

Για τη μετανάστευση, ο Μ. Βέμπερ ζήτησε ενίσχυση φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και «ανθρωπιστική δράση». Ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μίλησε για «μια Ευρώπη με αλληλεγγύη», όπου η μετανάστευση θεωρείται «ευκαιρία». Ο Φρ. Τίμερμανς αναφέρθηκε στην «ανάγκη να χαραχθεί ένα σχέδιο για την Αφρική», δηλαδή στην εντονότερη οικονομική και στρατιωτική παρουσία της ΕΕ στην πλούσια «μαύρη ήπειρο». Η Μ. Βεστάγκερ υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται κοινές λύσεις στο Μεταναστευτικό, ένα κοινό σύστημα ασύλου και περισσότερη αλληλεγγύη (στην κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ). Από την πλευρά των Συντηρητικών - Μεταρρυθμιστών, ο Γιαν Ζάχραντιλ τάχθηκε κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στη φιλοξενία μεταναστών και υπερασπίστηκε τη δημιουργία μεταναστευτικών κέντρων εκτός Ευρώπης. Ο ίδιος υποστήριξε μια Ευρώπη «ευέλικτη» και «αποκεντρωμένη», που δεν θα υπερισχύει των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

ΣΥΡΙΑ
Στο επίκεντρο οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο νότιο τμήμα της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, με αφορμή ρωσο-συριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών, αξιοποιείται από Βέλγιο, Γερμανία και Κουβέιτ, που χτες ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Το αίτημα υποβλήθηκε λίγες μέρες αφότου, την περασμένη βδομάδα, 11 χώρες του 15μελούς ΣΑ του ΟΗΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στο Ιντλίμπ. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι οι βομβαρδισμοί στα νότια περίχωρα του Ιντλίμπ έχουν προκαλέσει από το τέλος του περασμένου Απρίλη δεκάδες νεκρούς και κύμα φυγής 180.000 εκτοπισμένων αμάχων.

Οι εξελίξεις στη βορειοδυτική Συρία συζητήθηκαν χτες κατά τη συνάντηση του Κρίστιαν Τέρνερ, ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για Διεθνείς Υποθέσεις και αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, με τον Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν.

Επίσης χτες, η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων (ανάμεσά τους τεσσάρων παιδιών και βρεφών) και τον τραυματισμό άλλων 30 από επίθεση με ρουκέτα στον παλαιστινιακό καταυλισμό Νεϊράμπ στη Συρία, κοντά στην πόλη Χαλέπι, την Τρίτη το βράδυ.

Τέλος, σε χτεσινό ρεπορτάζ της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» αναφέρεται πως το «Συμβούλιο Συριακών Φυλών», που απαρτίζεται από φύλαρχους Αράβων, Τουρκμένων και Κούρδων, εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως είναι ενωμένο απέναντι «σε όλες τις τρομοκρατικές ομάδες και τις δραστηριότητές τους», στις οποίες συμπεριέλαβαν την ένοπλη συριακή κουρδική οργάνωση ΥPG, που για την Τουρκία θεωρείται «τρομοκρατική» και παρακλάδι του ΡΚΚ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Πλάνα Μέι για αποχώρησή της στις αρχές Ιούνη

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το δρόμο για την έναρξη της κούρσας διαδοχής της στην ηγεσία των Συντηρητικών και στον πρωθυπουργικό θώκο του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται πως ετοιμάζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Χτες, μετά τη συνάντησή με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπράντι, η Μέι φέρεται να τον διαβεβαίωσε πως θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος μετά τις 3 Ιούνη, οπότε σχεδιάζει να φέρει (για τέταρτη φορά!) στη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησής της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η προσπάθεια αυτή ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα έχει την υποστήριξη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς οι έως τώρα γύροι διαπραγμάτευσης, με στόχο τη μεταξύ τους συμφωνία για την ψήφιση του σχεδίου για το Brexit στη Βουλή, δεν έχουν οδηγήσει σε συμφωνία. Οι Εργατικοί μάλιστα έχουν τονίσει ότι δεν θα ψηφίσουν ένα σχέδιο συμφωνίας που δεν συμπεριλαμβάνει σαφή δέσμευση για παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και ασφαλιστική δικλίδα πως η «δέσμευση» αυτή δεν θα αθετηθεί από τον επόμενο πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών... Οι πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» αναφέρουν πως η Μέι προτίθεται να παραιτηθεί αν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει ξανά το σχέδιο για το Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, ανεπίσημα άρχισε η κούρσα διαδοχής στους Συντηρητικούς, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, από τους θερμούς υποστηρικτές του Brexit, να δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Στο μεταξύ, οι εντεινόμενες ενδοαστικές κόντρες με επίκεντρο το Brexit προκαλούν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και ενόψει ευρωεκλογών. Στην τελευταία δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό του ουαλικού κόμματος «Plaid Cymru», το Κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ, φαίνεται να συγκεντρώνει στην Ουαλία ποσοστό 33% ενόψει των ευρωεκλογών, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τούς Εργατικούς, που συγκεντρώνουν 18%, το «Plaid Cymru», που συγκεντρώνει 16%, και τους Συντηρητικούς, που συγκεντρώνουν μόλις 7%.

ΗΠΑ
Διατηρείται η «ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το σύνθετο παζάρι που θα συνεχιστεί μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας επιβεβαιώνει και νέα παρέμβαση στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφισμα που υπογράφουν τόσο Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί και έχει τίτλο «Εκφράζοντας την ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία».

Αυτό «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ερντογάν, να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική και τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ». Μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνονται εκτιμήσεις - προειδοποιήσεις ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος «S-400» από την Αγκυρα θα προκαλέσει επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην τουρκική πλευρά, ακύρωση της μεταφοράς των αμερικανικών «F-35» στην Τουρκία κ.τ.λ. Φυσικά, επισημαίνονται ξανά φόβοι και για υπονόμευση της «ενότητας της Διατλαντικής Συμμαχίας».

Επίσκεψη Ζαρίφ στο Τόκιο

ΤΟΚΙΟ.--

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία ξεκίνησε την Τετάρτη ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, η οποία έγινε γνωστή τη μέρα που έφτασε στο Τόκιο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε σημείωσε σε συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό ότι το Τόκιο επιθυμεί «να διατηρήσει και αναπτύξει» τις «παραδοσιακά φιλικές του σχέσεις με το Ιράν», ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του για τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ενώ ο ΥΠΕΞ της χώρας Τάρο Κόνο κάλεσε την Τεχεράνη «να μη λυπηθεί προσπάθειες για την εκτόνωση των εντάσεων και να προσπαθήσει για την επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν».

Από τη μεριά του, ο Ζαρίφ τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι «απαράδεκτη» η στάση των ΗΠΑ που - όπως είπε - ευθύνονται για την «κλιμάκωση» της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει καταβάλει τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» παρά τις εξελίξεις. Ακόμα, τόνισε ότι το Ιράν εξακολουθεί (προς το παρόν) να δεσμεύεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015, αλλά και ότι αναζητά διεθνή υποστήριξη για τη διατήρησή της, για να καταλήξει πάντως: «Θα αμυνθούμε με βεβαιότητα και θα απαντήσουμε σε κάθε απειλή ενάντια στην εθνική μας ασφάλεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ