ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Νέες διαδηλώσεις παρά τους ελιγμούς του καθεστώτος

Ο λαός της Τυνησίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο δρόμο
Ο λαός της Τυνησίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο δρόμο
ΤΥΝΙΔΑ.--

Με κατάρρευση απειλείται η λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Μουχάμαντ Γκανούσι πριν καν δημιουργηθεί, καθώς ο τυνησιακός λαός με οργισμένες διαδηλώσεις ζητά την πλήρη απομάκρυνση από κυβερνητικές θέσεις όσων προέρχονται από το κόμμα του εκδιωχθέντος Μπεν Αλί. Την ώρα που κάποια από τα μέλη της νέας «κυβέρνησης» ορκίζονταν, κάποια άλλα παραιτούνταν και νέες διαδηλώσεις συγκλόνιζαν το κέντρο της Τύνιδας, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, ενώ σημειώθηκαν εκ νέου συγκρούσεις με την αστυνομία, χωρίς ν' αναφερθούν θύματα. Παράλληλα, βγαίνουν κάποιες πληροφορίες για τη σύσταση επιτροπών αυτοπροστασίας στις γειτονιές για να αντιμετωπίσουν διάφορες «ομάδες» που λεηλατούν (είτε κοινοί εγκληματίες είτε παρακρατικός μηχανισμός του πρώην προέδρου Μπεν Αλί) και για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τροφίμων με διανομές αγαθών ανάλογα τις ανάγκες κάθε οικογένειας, στις οποίες συμμετέχουν και μικρέμποροι ελαχιστοποιώντας τις τιμές.

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν, νωρίς το μεσημέρι, τα τρία στελέχη της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών (UGTT) και ο Μουστάφα μπιν Τζααφάρ, εκ μέρους του κόμματος «Ενωση Ελευθερίας και Εργασίας», στον οποίο είχε ανατεθεί το υπουργείο Υγείας. Σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» όσο παραμένουν σε αυτή στελέχη του κόμματος «Δημοκρατική Συνταγματική Συγκέντρωση» του Μπεν Αλί και κάλεσε τον τυνησιακό λαό σε νέες μαζικές διαδηλώσεις. Με αποχώρηση από την κυβέρνηση απείλησε και το κίνημα «Ανανέωσης» - Ettajdid - εάν δεν παραιτηθούν όλα τα στελέχη του κόμματος του Μπεν Αλί και δεν παραδώσουν στο τυνησιακό δημόσιο την περιουσία που απέκτησαν ως μέλη του κόμματος και της κυβέρνησης.

Προχωρώντας σε έναν ακόμη ελιγμό, που δεν εκτιμάται ότι θα πείσει, ο Πρόεδρος Φουέντ Μεμπάζαα και ο πρωθυπουργός Γκανούσι παραιτήθηκαν, αργά το βράδυ, από μέλη του κόμματος του Μπεν Αλί για να «δώσουν σαφώς το στίγμα του διαχωρισμού του κράτους από το κόμμα» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Εντούτοις, παραμένουν στα υπουργεία κλειδιά της Εσωτερικής, της Εξωτερικής Πολιτικής, της Αμυνας και των Οικονομικών, οι υπουργοί του Μπεν Αλί, γεγονός που έχει εξοργίσει τους πολίτες.

Την «πλήρη κάθαρση του κράτους από το παλιό καθεστώς» ζήτησε στις πρώτες δηλώσεις που έκανε από την Τυνησία μετά από χρόνια εξορίας ο Μονσέφ Μαρζούκι, επικεφαλής του Κόμματος «Συγκέντρωση για τη Δημοκρατία», που αν και παρουσιάζεται ως κεντροαριστερό, έχει και θρησκευτικά (ισλαμικά) στοιχεία. Ο Μαρζούκι ζήτησε να διοργανωθούν από «άλλες αρχές, με καθαρά χέρια» οι εκλογές που έχουν προκηρυχθεί σε 60 ημέρες καθώς και να ζητηθεί η παράδοση του Μπεν Αλί στην Τυνησία «προκειμένου να δικαστεί για τα εγκλήματά του».

Ενώ ΗΠΑ και ΕΕ υποκριτικά υποστηρίζουν ...το λαό σε μια εμφανή προσπάθεια να βρουν κάποιον «ικανό εταίρο» για τη διακυβέρνηση της χώρας, όπου έχουν πολλά οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα, στη Γαλλία έχουν ανέβει οι τόνοι καθώς η κυβέρνηση δέχεται «πυρά» από Τύπο και αντιπολίτευση για «στήριξη μέχρι τέλους του Μπεν Αλί σε βάρος του τυνησιακού λαού». Η υπουργός Εξωτερικών Αγιό-Μαρί αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «καθυστερήσαμε ν' αντιληφθούμε την κατεύθυνση και την ταχύτητα των εξελίξεων».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεχίζεται η «επιδημία» αυτοπυρπολήσεων

ΚΑΪΡΟ.--

Υπέκυψε, τελικά, στα εγκαύματά του, ο 25χρονος Αιγύπτιος οικοδόμος που αυτοπυρπολήθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από τα περίπου δέκα περιστατικά αυτοπυρπόλησης που, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «al Arabiya» καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα. Αλλοι δύο άνθρωποι νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα.

Οι αυτοπυρπολήσεις φαίνεται ότι «μεταδόθηκαν» στην Αίγυπτο, και σε άλλες αφρικανικές χώρες, από την Τυνησία, όπου μια τέτοια κίνηση απελπισίας πυροδότησε τη λαϊκή έκρηξη οργής που κλιμακώθηκε με μαζικές διαδηλώσεις και έφτασε στο σημείο να εκδιώξει τον, επί 23 χρόνια, ισχυρό άνδρα της χώρας, Μπεν Αλί. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μουμπάρακ υποστήριζε ότι «δεν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Αιγύπτου και Τυνησίας και δεν τίθεται θέμα επέκτασης των διαδηλώσεων από τη μία χώρα στην άλλη».

Διαφορετική άποψη, όμως, είχε ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, και νυν σημαίνουσα προσωπικότητα, πίσω από την οποία φαίνεται να συσπειρώνεται μεγάλο κομμάτι της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης αλλά και να επενδύουν, σταδιακά, ορισμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (καταρχάς ευρωπαϊκές και μετά οι ΗΠΑ) ως εναλλακτική λύση στον Μουμπάρακ. Ο Μπάρανταϊ εκτίμησε ότι είναι «θέμα χρόνου» πότε θα «εκραγεί» η Αίγυπτος αλλά και άλλες χώρες.

ΣΟΥΔΑΝ
Συλλήψεις ισλαμιστών και «αποκαλύψεις» για το Νταρφούρ

XAΡΤΟΥΜ.-- Πολιτικές ανακατατάξεις επιφέρει στο βορρά το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νότου. Χτες, συνελήφθη ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ισλαμικού «Λαϊκού Κόμματος του Κογκρέσου» Χασάν αλ Τουράμπι και άλλα οκτώ στελέχη με την κατηγορία της υποκίνησης σε «λαϊκή εξέγερση» με αφορμή το τελευταίο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα.

Ο 78χρονος Τουράμπι θεωρείται πρώην σύμμαχος και στενός συνεργάτης του νυν ισλαμιστή Σουδανού προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ, αλλά και από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος που είχε κάνει ο τελευταίος το 1989. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις ανάμεσα σε Μπασίρ και Τουράμπι έχουν διαταραχθεί. Επιπλέον χτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι «αποκάλυψαν» στενές σχέσεις ανάμεσα στο «Λαϊκό Κόμμα του Κογκρέσου» του Τουράμπι με το ένοπλο «Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας» (JEM) που δρα στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν. Μάλιστα, ο Τουράμπι είχε πει προχτές σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «λαϊκές διαμαρτυρίες στους δρόμους παρόμοιες με αυτές στην Τυνησία θα μπορούσαν να γίνουν και στο Σουδάν εάν ο πρόεδρος Μπασίρ αποτύχει να μοιραστεί την εξουσία».

«Συμπτωματικά» το ίδιο 24ωρο, τo «Σουδανικό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης», με πρόσβαση στις σουδανικές μυστικές υπηρεσίες, μετέδωσε πως στελέχη των ανταρτών JEM που συνελήφθησαν στο Δυτικό Νταρφούρ την περασμένη βδομάδα ομολόγησαν σε ανάκριση ότι έχουν σχέσεις και απολαμβάνουν πολυποίκιλης υποστήριξης από το κόμμα του Τουράμπι για να εξαπολύουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Νταρφούρ.

Μέσα σε όλα αυτά, χτες η κεντρική εφορευτική επιτροπή στο νότο ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα της περασμένης βδομάδας για την ανεξαρτησία ξεπέρασε το 96% και στους Νοτιοσουδανούς της διασποράς το 97%. Το ποσοστό συμμετοχής είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Απρίλη όπου ψήφισε μόνο το 62% των εγγεγραμμένων. Η εφορευτική επιτροπή συνεχίζει την καταμέτρηση των ψήφων, αλλά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το «ναι» στην ανεξαρτησία φαίνεται ότι θα επικρατήσει με σαρωτικά ποσοστά.

Εργατοπατέρας ολκής

Αυτή και αν είναι δήλωση: «Αυτό θα σταματήσει τους εργοδότες να αποκλείουν ανθρώπους σε αυθαίρετη βάση μόνο και μόνο επειδή έχουν φθάσει στα 65. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κριθούν από την ικανότητά τους να κάνουν τη δουλειά, όχι την ηλικία τους»...

Ανήκει στον γενικό γραμματέα της αντίστοιχης βρετανικής ΓΣΕΕ (TUC - Συνέδριο Συνδικάτων) Μπρένταν Μπάρμπερ, καλωσορίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το όριο ηλικίας στη Βρετανία και να μπορούν να εργάζονται και άνθρωποι πάνω από τα 65.

Δηλαδή η δουλειά ως το θάνατο, που θα γίνει αναγκαιότητα λόγω των χαμηλών συντάξεων και του γενικότερου χτυπήματος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων (άλλωστε σήμερα χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι στη Βρετανία που αναγκάζονται να δουλεύουν για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους) παρουσιάζεται από τον πρωτοκλασάτο εργατοπατέρα ως η ...μέγιστη πρόοδος. Αυτός, φυσικά, κάνει τη δουλειά του. Το θέμα είναι οι εργάτες να απαλλαγούν από τέτοιους σφογγοκωλάριους του κεφαλαίου.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μπαράζ αμερικανικών επιθέσεων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επιθέσεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, προς το Πακιστάν, αυξάνοντας τα θύματα στις περιοχές των φυλών και επιχειρώντας να προωθήσει το άνοιγμα του πολεμικού μετώπου στη γειτονική χώρα πιο αποφασιστικά. Χτες, σε νέα επίθεση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις περιοχές των φυλών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, οι οποίοι κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, που συνεργάζεται με τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, χαρακτηρίστηκαν ως «μαχητές των Ταλιμπάν».

Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν τουλάχιστον 50 φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν, που δρούσαν στα βόρεια της χώρας, υποστηρίζεται από τις κυβερνητικές αρχές ότι παρέδωσαν τα όπλα τους και συντάχθηκαν με την εγκάθετη κυβέρνηση του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε «επιτυχία» από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δεδομένης της προσπάθειάς της να προωθήσει την αποκαλούμενη «εθνική συμφιλίωση», η οποία και βασίζεται στην εξαγορά «Ταλιμπάν», προκειμένου να σταματήσουν να «μάχονται» τα κατοχικά στρατεύματα.

  • Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, σημειώθηκε χθες στο νοτιοδυτικό Πακιστάν τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στην πόλη Νταλμπαντίν, στην περιοχή του Μπαλουχιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ