ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων

Την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, μετά τη δέσμευση της διοίκησης ότι μέχρι τις 22 Δεκέμβρη θα τους εξοφλήσει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα. Παραμένουν, όμως, σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς, όπως καταγγέλλουν, το πρόβλημα της μη έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας τους είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης του τομέα του Πολιτισμού, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση και έχει οδηγήσει το ΚΘΒΕ σε οικονομική ασφυξία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν προχτές η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των Ηθοποιών του ΚΘΒΕ και το ΔΣ του ΣΕΗ, απαίτησαν αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στο ύψος του 2009, δηλαδή στα 9,8 εκ. ευρώ, διευθέτηση των χρεών του ΚΘΒΕ, ύψους 5 εκ. ευρώ που συσσωρεύθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία η πολιτεία δε φρόντισε να διευθετήσει και απαλλαγή του από το χρέος της όπερας Θεσσαλονίκης που φορτώθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης στις πλάτες του ΚΘΒΕ.

Οπως είπαν, η φετινή χρηματοδότηση των 5,8 εκ. ευρώ δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών του θεάτρου, για τις οποίες απαιτούνται περισσότερα από 7 εκ. ευρώ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σήμερα το συνολικό ποσό των οφειλών του ΚΘΒΕ ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ περίπου. Επίσης, αδυνατεί να συντηρήσει τις υποδομές του (Θέατρο Γης, Θέατρο Δάσους, κ.λπ.). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θεωρούν και το γεγονός ότι η κεντρική σκηνή του ΚΘΒΕ, στο κτίριο της ΕΜΣ ξεκινά τη λειτουργία της μόλις μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

Οι ηθοποιοί κατήγγειλαν ότι με τον οικονομικό στραγγαλισμό, η κυβέρνηση ουσιαστικά σπρώχνει προς την κατεύθυνση λειτουργίας του ΚΘΒΕ ως ένας αυτοδιαχειριζόμενος οικονομικός οργανισμός, που θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τα έσοδά του. Αυτό θα σηματοδοτήσει αρνητικές εξελίξεις στο πολιτιστικό του έργο και φυσικά θα κάνει απαγορευτική την πρόσβαση για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Τέλος, χαρακτήρισαν ως υπερβολική την παραίτηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή - δεν έγινε αποδεκτή -, η οποία υποβλήθηκε με αφορμή τις στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν οι ηθοποιοί, διεκδικώντας λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του ΚΘΒΕ. Κάλεσαν την καλλιτεχνική διεύθυνση και τη διοίκηση του ΚΘΒΕ να πάρουν δημόσια θέση για τα προβλήματα του Οργανισμού και τις αιτίες τους και να ενημερώσουν για το τι προτίθενται να πράξουν, ώστε αυτά να επιλυθούν.

Εκθεση με έργα του Σπύρου Βασιλείου

Στο Radisson BLU PARK HOTEL (Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, τηλ. 210.8894.500) - στο πλαίσιο του αφιερώματος «Σύγχρονη ελληνική τέχνη», λειτουργεί η έκθεση έργων του Σπύρου Βασιλείου, με τίτλο «Ο Ποιητής της Καθημερινότητας». Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από το Μουσείο Βασιλείου, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές και θα εκτίθενται στους χώρους του ξενοδοχείου έως τις 31 Γενάρη 2015. Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Αθανασίου.

Ο Σπύρος Βασιλείου (1903 - 1985) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές της νεοελληνικής τέχνης και έναν από τους βασικούς εκπροσώπους της περίφημης «γενιάς του '30». Πολυσχιδής και πολυπράγμων, έχει καταγράψει μια εξαιρετικά γόνιμη εικαστική δημιουργία, στη ζωγραφική, στη χαρακτική, στην αγιογραφία και τη σκηνογραφία.

Δημιούργησε περισσότερα από 5.000 έργα, λάδια, τέμπερες, ακουαρέλες, ακρυλικά, αγιογραφίες και ξυλογραφίες. Εκανε σκηνογραφίες σύγχρονου θεάτρου, κινηματογράφου, όπερας και αρχαίου δράματος. Με τα έργα του προσπάθησε να αναδείξει πλευρές της καθημερινής ζωής, ιδιαίτερα των λαϊκών και γραφικών στοιχείων της, επιχειρώντας κάποτε μια κριτική, συχνά με σκωπτική διάθεση, στις συνέπειες του επελαύνοντα εκσυγχρονισμού. Η εμμονή του σ' αυτή τη θεματολογία πήρε σταδιακά τόνο λυρικό και ρομαντικά νοσταλγικό του οικείου, του θελκτικού και του παραδοσιακού και συχνά κατέφυγε σε διακοσμητικές λύσεις. Ασχολήθηκε με πολυάριθμες καλλιτεχνικές επιμέλειες βιβλίων και αρχιτεκτονικών χώρων και τιμήθηκε από την Πολιτεία το 1930 με το Μπενάκειο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην παρούσα έκθεση, τα καΐκια και οι μεταμορφώσεις της θάλασσας, η θέα της Αθήνας και του Υμηττού, ο κόσμος στο Ζάππειο, το ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό, ο χαμηλός ορίζοντας της Ερέτριας, η Θεσσαλονίκη και τα τραπεζάκια της παραλίας, οι συγκεντρωμένοι άνθρωποι, τα αντικείμενα εσωτερικών χώρων, η όψη της πόλης με τις στριφτές μεταλλικές σκάλες των χαμηλών σπιτιών κυριαρχούν στις συνθέσεις του.

Τοπία λουσμένα στο χρωματικό φως με μικρές λεπτομέρειες, συνθέσεις με σύγχρονα θέματα και εικαστικές αναζητήσεις χαρακτηρίζονται από γνωστούς τεχνοκριτικούς της εποχής πρωτοποριακά για το κίνημα της pop-art στον τόπο μας. Στην τελευταία φάση της ζωγραφικής του πορείας, ο Βασιλείου κινείται μέσα στην κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται και γίνεται ολοένα απαιτητικότερη. Πλουτίζει τις συνθέσεις του με στοιχεία από τις νεότερες τάσεις της σύγχρονης τέχνης, διατηρώντας όμως ζωντανά, μέσα στη χρωματική τους απεραντοσύνη, τα οράματα της πρώτης του εποχής, την αγάπη του για τον τόπο του, την Αθήνα.

Με καθαρό προσωπικό ύφος και με ριζοσπαστικά εκφραστικά μέσα που βγαίνουν μέσα από τη σύγχρονη τέχνη αλλά και με έντονη συναισθηματική ματιά, ο ποιητικός σουρεαλισμός του Σπύρου Βασιλείου ακόμα και σήμερα παραμένει σύγχρονος. Εξιδανικεύει την καθημερινότητα του αστικού τοπίου που ολοένα και χάνεται και δίνει στις απλουστευμένες κλασικιστικές μορφές του και στα τοπία του χαρακτήρα μνημειώδη αλλά συγχρόνως και ποιητικό.

Μελωδική συνάντηση

Μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση, με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Θηβαίο και Οδυσσέα Ιωάννου, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, παρουσιάζεται στο θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτους 7, Πανεπιστήμιο, τηλέφωνο 210.3626.596). Ενα τρένο που καθυστερεί. Μια μπάντα οκτώ μουσικών και ένας παραγωγός ραδιοφώνου περιμένουν στο σταθμό, όπου συναντιούνται μελωδίες, σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα, προσδοκίες. Το ελληνικό τραγούδι τέμνει τη συλλογική μας μνήμη και τους προσωπικούς δρόμους. Επί σκηνής: Τραγούδι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος. Αφήγηση: Οδυσσέας Ιωάννου. Πιάνο: Ανδρέας Αποστόλου, Μάξιμος Δράκος. Drums - κρουστά: Στέφανος Δημητρίου. Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης. Βιολί - τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη. Κιθάρες - πνευστά: Γιάννης Αυγέρης. Κείμενα: Οδυσσέας Ιωάννου. Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Μουσική ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου.

«Λαζάραγας» στην Ποντιακή

Οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ, σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών ανεβάζουν τη θεατρική παράσταση «Ο Λαζάραγας» («Τα σκοτάδια») του Γεώργιου Φωτιάδη, το Σάββατο 20 Δεκέμβρη, στις 19.30, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου).

Το έργο του Γ. Φωτιάδη αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά, με την έντονη ταξική κινητικότητα, της προεπαναστατικής Ρωσίας του 1905 όπως αυτά διαμορφώνονται μέσα από τη δυναμική του λαϊκού κινήματος σε συνθήκες όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι έγραψε το «Λαζάραγα» («Τα σκοτάδια»), εμπνευσμένος από την επανάσταση του 1905 στο εργοστάσιο «Πουτίλοφ» της Αγ. Πετρούπολης.

Ο Λαζάραγας, από μικρός και ασήμαντος μικροαστός κατόρθωσε με ραδιουργίες να γίνει «πομέτσικος» (μεσαίος γαιοκτήμονας) και να καταπιέζει όλους τους χωριάτες, να τους εκμεταλλεύεται. Ο Λαζάραγας είναι ένας πραγματικός κλέφτης, αφού και η ταυτότητά του είναι κλεμμένη, καθώς σκότωσε τον πραγματικό Λαζάραγα και πήρε τη θέση του... Η εκτέλεση του έργου έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού οι διάλογοι είναι στην ποντιακή διάλεκτο, αποδίδοντας στο μέγιστο βαθμό την ένταση και την έκφραση που ήθελε να προσδώσει ο συγγραφέας. Για τους μη κατέχοντες την ποντιακή γλώσσα, έχει προβλεφθεί παράλληλη προβολή των μεταγλωττισμένων διαλόγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ