ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κλιμάκωση του ανταγωνισμού με την Κίνα και τη Ρωσία

Το βασικό στοιχείο της «νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας» που εξήγγειλε ο Τραμπ

Ο Τραμπ στις χτεσινές του ανακοινώσεις

Copyright 2017 The Associated

Ο Τραμπ στις χτεσινές του ανακοινώσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κλιμάκωση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν σηματοδοτεί η «νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας», που ανακοίνωσε χτες βράδυ στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό που κυνικά εξήγγειλε είναι η συνέχιση των επεμβάσεων παντού, σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Μέση Ανατολή, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων.

Με βασικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» και πρόταγμα δήθεν τη «φροντίδα» στον αμερικανικό λαό, ξετύλιξε τη στρατηγική στην τεράστια περιοχή που εκτείνεται δυτικά των συνόρων της Ινδίας, καλύπτει τον Ειρηνικό Ωκεανό φθάνοντας μέχρι τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει ως βασικό ανταγωνιστή την Κίνα. Το κείμενο (πάνω από 70 σελίδες) εκτιμά ότι η δημιουργία σινικών τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας «διακυβεύει το ελεύθερο εμπόριο, απειλεί την κυριαρχία χωρών της περιοχής, υποβαθμίζει την περιφερειακή σταθερότητα». Επισημαίνει ότι η Κίνα ξεδιπλώνει τον «ταχύ εκσυγχρονισμό» του στρατού της, «που τον σχεδιάζει προκειμένου να περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην περιοχή». Στηλιτεύει επιπλέον τις προσπάθειες και τις στρατηγικές της Κίνας για αύξηση της επιρροής και προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της όχι μόνο στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη και στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, υποστηρίζοντας ότι «διευρύνει άδικες εμπορικές πρακτικές επενδύοντας σε βιομηχανίες - κλειδιά». Δεν παραλείπονται σαφείς αιχμές κατά του Πακιστάν, που επικρίνεται ότι δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρά τη «μεγάλη οικονομική βοήθεια» από τις ΗΠΑ.

Οσον αφορά στη Βόρεια Κορέα, το σχέδιο της «νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ διαβλέπει προσπάθειες αύξησης του πυρηνικού, πυραυλικού της οπλοστασίου και θεωρεί ότι συνιστά «διεθνή απειλή που απαιτεί διεθνή απάντηση». Εκτιμά ότι σε περίπτωση ανάπτυξης βορειοκορεατικών πυρηνικών όπλων, αυτά θα διαδοθούν ευρύτερα και πέραν της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού. Εκτιμά ότι η συμμαχία των ΗΠΑ με τη Ν. Κορέα «είναι πιο ισχυρή από ποτέ».

Θεωρεί ότι οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη είναι «σημαντικοί σύμμαχοι και αγορές για τις ΗΠΑ», αντιμετωπίζει το Βιετνάμ, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη ως εταίρους με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων.

Εκτιμά ότι μία Ευρώπη «ισχυρή και ελεύθερη» είναι «ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ» και «ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος» τους. Μολονότι έχει εκλείψει η «απειλή του σοβιετικού κομμουνισμού, νέες απειλές δοκιμάζουν τη βούλησή μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, για να κατηγορηθεί στη συνέχεια η Ρωσία ότι «με τη χρήση ανατρεπτικών μέσων» επιχειρεί «την εξασθένιση της αφοσίωσης της Αμερικής στην Ευρώπη για να υποβαθμίσει τις διατλαντικές σχέσεις». Επιμένει στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών χωρών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024.

Οσον αφορά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποφεύγονται οι σαφείς αναφορές σε χώρες (π.χ. Κατάρ, Τουρκία, που είχε αρχικά αναφερθεί πως θα χαρακτηρίζονταν χώρες που σχετίζονται με την υποστήριξη της τρομοκρατίας), πλην του Ιράν, που αναγορεύεται σε «διεθνή και περιφερειακή απειλή» για την ασφάλεια. Για το Παλαιστινιακό αναφέρεται πως αιτία για την αύξηση της έντασης και τα προβλήματα της περιοχής «δεν είναι το Ισραήλ», ενώ προσχηματικά αναφέρεται η δήθεν θέληση των ΗΠΑ για τερματισμό «του εμφύλιου πολέμου» στη Συρία με στόχο «τον επαναπατρισμό των προσφύγων και την ανοικοδόμηση».

Σε κάθε περίπτωση, οι συντάκτες της «νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας» περιγράφουν με ωμή γλώσσα τις θέσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων του σε διεθνές επίπεδο αλλά και σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, με κάθε μέσο και τρόπο, απέναντι στους ανταγωνιστές του, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε αυτούς σε βάθος χρόνου την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στις άδικες εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές του παρελθόντος, που στέρησαν από τις ΗΠΑ «θέσεις εργασίας και τεράστια κέρδη» ή μείωσαν τα περιθώρια των αμερικανικών μονοπωλίων απέναντι σε «σκληρούς ανταγωνιστές». Επέκρινε έτσι τις πολιτικές προκατόχων του και θέλοντας να τονώσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων και υποστηρικτών του είπε πως θέλει «να ακυρώσει τις αποτυχίες του παρελθόντος». «Η Αμερική επιστρέφει ισχυρότερη» και δεν θα ανεχθεί «κακές εμπορικές πρακτικές». Σε αυτό περιέλαβε τη Διειρηνική Συμφωνία, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, ή τη Συμφωνία του Παρισιού και το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο με διάφορες χώρες.

«Η Αμερική είναι στο παιχνίδι και θα νικήσει», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα έχει ως προτεραιότητα μία πολιτική με βάση την επιδίωξη της «ειρήνης μέσω της ισχύος». Παράλληλα, ανέφερε και ένα σχέδιο ενίσχυσης των συνόρων των ΗΠΑ, για να αποτραπούν η ισλαμική τρομοκρατία και η δράση του οργανωμένου εγκλήματος και να ελεγχθεί η μετανάστευση.

  • Η απόφαση της CIA να δώσει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες για τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών στον Καθεδρικό Καζάνσκι (ναός της Παναγίας στο Καζάν) στην Αγία Πετρούπολη αυτές τις μέρες προκάλεσε την ικανοποίηση της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, για να τον ευχαριστήσει υποσχόμενος ότι θα ενημερώνει τις αμερικανικές αρχές για αντίστοιχα γεγονότα.
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Αυξάνονται τα θύματα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Κλιμακώνουν την καταστολή σε βάρος των Παλαιστινίων οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, με φόντο την όξυνση της έντασης που προκαλεί ευρύτερα στη Μέση Ανατολή η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Από τις 6 Δεκέμβρη έως χτες, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι διαδηλωτές από τις σφαίρες ή τις βόμβες μαχητικών των ισραηλινών κατοχικών αρχών. Ανάμεσά τους ήταν ο 29χρονος Ιμπραχίμ Αμπού Θουράγια, που είχε χάσει και τα δύο του πόδια, πριν λίγα χρόνια, από επιθέσεις Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Θουράγια πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ διαδήλωνε με την παλαιστινιακή σημαία στα χέρια πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι!

Εως αύριο οι κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων αναμένεται να κορυφωθούν καθώς προβλέπεται στην περιοχή ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, τον οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται να συναντήσει θεωρώντας τον «ανεπιθύμητο». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς μάλιστα δήλωσε ότι θα ήταν κάποιος «τρελός» για να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο του ειρηνευτικού μεσολαβητή, ενώ ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει «έντιμος μεσολαβητής» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σχέδια απόφασης και πιέσεις στον ΟΗΕ

Χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αίτημα της Αιγύπτου, συνεδρίαση πάνω σε σχέδιο απόφασης που ζητούσε την ανάκληση της απόφασης των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Μπροστά στο βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ, η ηγεσία των Παλαιστινίων μελετούσε το ενδεχόμενο να φέρει το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΣΥΡΙΑ
Επίσκεψη Ρώσου αντιπροέδρου για τη ... νέα μοιρασιά

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σχέδια για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων περιοχών της Συρίας από τον πολυετή πόλεμο ξεδίπλωσαν χτες στη Δαμασκό Σύροι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Ασαντ και Ρώσοι ομόλογοί τους με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, στο πλαίσιο της «επόμενης μέρας» μετά την ήττα των περισσότερων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» και τη μοιρασιά που ετοιμάζεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Βασικό θέμα της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών ήταν οι προοπτικές διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Συρίας, επισημαίνεται ότι ανοίγονται «ευρείες οικονομικές προοπτικές και μεγάλες δυνατότητες για τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας». Αργότερα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον Σύρο πρωθυπουργό Ιμάντ Χαμίς και τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ.

Πριν τις συρο-ρωσικές διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου για την ανοικοδόμηση της Συρίας, οι Πρόεδροι Γαλλίας και Τουρκίας άσκησαν πιέσεις για προώθηση της γεωπολιτικής επιρροής τους στην περιοχή, ο καθένας με τον τρόπο του...

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, προέβλεψε ότι η μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία θα τελειώσει «στα μέσα με τέλη Φλεβάρη» και πως τότε θα χρειαστεί «να μιλήσουμε με τον Μπασάρ αλ Ασαντ» και τους εκπροσώπους του για να οικοδομήσουμε την ειρήνη. Αργότερα, όμως, πρόσθεσε ότι ο Σύρος Πρόεδρος θα πρέπει στη συνέχεια «να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του ενώπιον του λαού του, ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης». Ο Πρόεδρος Ασαντ, πάντως, του απάντησε αργότερα ότι η Γαλλία «έχει βουτήξει τα χέρια της σε αίμα Σύρων από την αρχή του πολέμου» και πως γι' αυτό «δεν δικαιούται να αξιολογεί οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία».

Παράλληλα, την Κυριακή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Τ. Ερντογάν επανέλαβε τις απειλές για στρατιωτική επέμβαση στις συριακές μεθοριακές περιοχές Αφρίν, Μανμπίτζ, Τελ Αμπγιάντ, Ρας αλ Αούν και Καμισλί, που τελούν υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG, λέγοντας ότι θέλει να «καθαρίσει» τα σύνορα της Τουρκίας «από τους τρομοκράτες».

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ., η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, Χαλκοκονδύλη 37 στον 8ο όροφο (σε μικρή απόσταση από το σταθμό του μετρό στην Ομόνοια). Θα μιλήσει ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι.

  • Πικετοφορία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της απόφασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οργανώνουν αύριο Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (ΕΕΔΥΕ). Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από τα γραφεία του ΕΚΛ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ