ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και πιέσεις

Μια ολόκληρη συνοικία έχει ισοπεδωθεί από βομβαρδισμό των κατοχικών στη Φαλούτζα

Associated Press

Μια ολόκληρη συνοικία έχει ισοπεδωθεί από βομβαρδισμό των κατοχικών στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Πιθανότατα «θετική» θα είναι η βρετανική απάντηση στο αμερικανικό αίτημα για αναδιάταξη των βρετανικών δυνάμεων προς τον ταραγμένο σουνιτικό βορρά, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις μέσα στη χώρα. Την ίδια ώρα, οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις κλιμακώνονται, ιδιαίτερα στο λεγόμενο «σουνιτικό τρίγωνο».

«Αν οι στρατιωτικοί διοικητές μας γνωμοδοτήσουν θετικά, τότε θα ικανοποιήσουμε το αίτημα που διατύπωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού Βρετανών στρατιωτών στο κεντρικό Ιράκ, νοτίως της Βαγδάτης» επέμενε, χτες, ο Βρετανός ΥΠΕΞ. Ο Τζακ Στρο επανέλαβε ότι η ανάπτυξη βρετανικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή δε σημαίνει εμπλοκή τους στις μάχες στις σουνιτικές περιοχές και κατέληξε ότι «μια αρνητική απάντηση, εφόσον υπάρχει θετική στρατιωτική γνωμοδότηση, θα είναι σαν να εγκαταλείπουμε τους συμμάχους μας».

Το ζήτημα, όμως, έχει προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις μέσα στη Βρετανία. Εκτός από αρκετούς εσωκομματικούς αντιπάλους του Τόνι Μπλερ αλλά και πολλούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που τάσσονται ενάντια σε μια τέτοια αναδιάταξη θεωρώντας την εξαιρετικά επικίνδυνη, την αντίθεσή της εξέφρασε, χτες, και η μεγάλη εφημερίδα «Φαϊνάσιαλ Τάιμς». Σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα καλεί τη βρετανική κυβέρνηση «να μην εμπλακεί περαιτέρω στην αποτυχημένη αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδο» σημειώνοντας ότι ο βρετανικός στρατός «έχει άλλη στρατηγική κουλτούρα και άλλους κανόνες πολέμου ενώ οι Αμερικανοί πιθανότατα θα σφυροκοπούν από αέρος αδιακρίτως πόλεις και κατοικημένες περιοχές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ενίσχυση των γραμμών των ανταρτών».

Νέες επιθέσεις

Ενας Αμερικανός υπάλληλος της εταιρίας Kellogg Brown & Root θυγατρικής της Hulliburton σκοτώθηκε και άλλοι 6 Ιρακινοί υπάλληλοί της τραυματίστηκαν, όπως και 1 Αμερικανός στρατιώτης, από επίθεση ανταρτών με όλμους κατά αμερικανικής θέσης στη Βαγδάτη. Από την έναρξη των συγκρούσεων στο Ιράκ μέχρι σήμερα, έχουν σκοτωθεί 54 εργαζόμενοι της συγκεκριμένης εταιρίας.

Την ίδια ώρα στο Ραμάντι ξέσπαγαν νέες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και ανταρτών, στις παρυφές της πόλης, ενώ ανάλογες σκληρές συγκρούσεις σημειώνονταν στην πόλη Ντουλουίγια, 70 χλμ. βορείως της Βαγδάτης. Οι μάχες είχαν επικεντρωθεί στις νότιες συνοικίες της πόλης ενώ πραγματοποιούνταν επιδρομές από αμερικανικά ελικόπτερα. Ενας πρώτος απολογισμός αναφέρει 2 Ιρακινούς νεκρούς, 10 τραυματίες και δεκάδες συλλήψεις.

Στη Φαλούτζα, επαναλήφθηκαν τα ξημερώματα οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί κατά συγκεκριμένων κτιρίων, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ενώ οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριζαν ότι «έπληξαν αποθήκες πυρομαχικών του Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, στελέχους της αλ Κάιντα». Επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν, χτες, τον επικεφαλής της ιρακινής αστυνομίας στην πόλη και δύο υφιστάμενούς του, τους οποίους κρατούσαν από την Πέμπτη χωρίς να δώσουν κάποια σαφή αιτιολογία.

Στην Μουσαχίντα, 40 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, από επίθεση με όλμους σε βάση της ιρακινής εθνοφρουράς, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί εθνοφρουροί και τραυματίστηκαν 80. Στη Ντιγιάλα, 1 στρατιώτης βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του ενώ είχε τραυματιστεί σοβαρά από άγνωστο. Στη Νασιρίγια απάχθηκε και εκτελέστηκε Ιρακινός αστυνομικός ενώ βόρεια της Βαγδάτης, στο Μπεϊτζί, νέα δολιοφθορά σε πετρελαιαγωγό ανέκοψε τη ροή του ιρακινού πετρελαίου προς την Τουρκία.

Εκτός από όλα αυτά, απάχθηκε, χτες, από οργάνωση που δε δημοσιοποίησε το όνομά της, ούτε τα αιτήματά της, η επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης International Care, Βρετανίδα και με ιρακινή υπηκοότητα Μάργκαρετ Χάσαν. Η Χάσαν ζει 30 χρόνια στο Ιράκ, παντρεμένη με Ιρακινό. Εντούτοις, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, πάντως, επέμεινε, χτες, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «να επιτευχθεί απόλυτη ασφάλεια και να οργανωθούν ικανές ιρακινές δυνάμεις, που θα εγγυηθούν ομαλή διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών το Γενάρη».


ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ «ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ - ΟΠΕΛ»
Πανευρωπαϊκό ΟΧΙ στις απολύσεις

Κινητοποίηση εργαζομένων στην «Opel» στο Μπόχουμ

Associated Press

Κινητοποίηση εργαζομένων στην «Opel» στο Μπόχουμ
ΜΠΟΧΟΥΜ.--

Ενόσω οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Οπελ» στο Μπόχουμ συνέχιζαν χτες για 6η συνεχόμενη μέρα την απεργιακή τους κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της εταιρίας να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, προκειμένου να μειώσει κατά το 1/5 τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, εργαζόμενοι και συνάδελφοί τους από τα εργοστάσια της «Τζένεραλ Μότορς» (GM)ανά την Ευρώπη διαδήλωσαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις δείχνοντας με εξόχως δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργατών της «Οπελ».

Συγκεκριμένα, σ' ολόκληρη την Ευρώπη δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην «Τζένεραλ Μότορς» κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις 20.000 απολύσεις που προωθεί η εταιρία. Στο Μπόχουμ της Γερμανίας οι εργαζόμενοι στο τμήμα της «Οπελ» πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Μπόχουμ για έκτη συνεχιζόμενη ημέρα, ενώ μαζί τους ενώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της «Τζένεραλ Μότορς».

Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια της «Τζένεραλ Μότορς» στη Βρετανία - όπου η εταιρία αναμένεται να προχωρήσει σε 400 απολύσεις - προγραμματίζουν σύντομη στάση εργασίας. Η «Τζένεραλ Μότορς» βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων. Τα συνδικάτα ζητούν να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη η «Τζένεραλ Μότορς», η οποία έχει να καταγράψει κέρδη εδώ και τέσσερα χρόνια, επιδιώκει περικοπή των εξόδων, της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας στην Ευρώπη, Φρέντερικ Χάντερσον, τα μέτρα λιτότητας της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου πλήττουν κυρίως τη θυγατρική της, γερμανική εταιρία «Οπελ». Στη Γερμανία η «Οπελ» απασχολεί περίπου 33.000 εργαζόμενους σε τέσσερα εργοστάσια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε» («Deutsche Welle»), σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας με τους εκπροσώπους των Συνδικάτων στο Μπόχουμ και εκτιμάται ότι «και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μακρόχρονη και σκληρή μάχη».

Τέλος, συνολικά η διοίκηση της GM δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένους αριθμούς και εργοστάσια, στα οποία θα καταργηθούν θέσεις εργασίας, ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η μείωση προσωπικού. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της GM Ευρώπης, Καρλ Πέτερ Φόρστερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν ολόκληρα εργοστάσια και να γίνουν απολύσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων μέχρι τα τέλη Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ