ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Βαθιές αντιθέσεις αλλά και διερευνήσεις επιμέρους συντονισμών

Οι διμερείς σχέσεις είναι χειρότερες από ποτέ, αναγνώρισε ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας ταυτόχρονα για «χρήσιμες συμφωνίες» που εντοπίστηκαν στο Ελσίνκι

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Ελσίνκι (φωτ.) ανέδειξε αντιθέσεις και αντιφάσεις που κλιμακώνουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς

Copyright 2018 The Associated

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Ελσίνκι (φωτ.) ανέδειξε αντιθέσεις και αντιφάσεις που κλιμακώνουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού ηγέτη με τον Ρώσο ομόλογό του, ως έκφραση της βαθιάς ενδοαστικής διαπάλης για την «αντιμετώπιση» της Ρωσίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επανέφερε χτες το ενδεχόμενο νέων επαφών ακόμη και σε επίπεδο κορυφής.

Αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων, όπως «τρομοκρατία, ασφάλεια για το Ισραήλ, ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Βόρεια Κορέα και πολλά άλλα», λέγοντας: «Υπάρχουν πολλές απαντήσεις, κάποιες εύκολες, κάποιες δύσκολες, σε αυτά τα προβλήματα (...) αλλά μπορούν ΟΛΑ να λυθούν!», όπως ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Προσβλέπω στη δεύτερη συνάντησή μας, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή ορισμένων από τα πολλά που συζητήθηκαν», συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας χτες σε Ρώσους διπλωμάτες, σημείωσε πως οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας είναι «κατά κάποιον τρόπο χειρότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» και στη συνέχεια επέλεξε να υποστηρίξει ότι η συνάντηση με τον Τραμπ τούς επέτρεψε να ξεκινήσουν «μια πορεία προς θετική αλλαγή». Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ακόμα ότι η πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ «κατέληξε σε χρήσιμες συμφωνίες». «Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, καθώς ορισμένες δυνάμεις στην Αμερική προσπαθούν να υπονομεύσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης του Ελσίνκι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτές οι δυνάμεις (στις ΗΠΑ) είναι έτοιμες «να θυσιάσουν ακόμη και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κύκλων των ΗΠΑ που χάνουν συμβόλαια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων και την πρόσβαση στη ρωσική αγορά», καθώς και «τα συμφέροντα των συμμάχων τους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», είπε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Ισραήλ.

Ο ίδιος εκτίμησε πως «σήμερα, η αρχή του ανταγωνισμού και του ανοίγματος στο παγκόσμιο εμπόριο αντικαθίσταται όλο και συχνότερα από τον προστατευτισμό», ενώ οι οικονομικοί δεσμοί και η ελευθερία της επιχειρηματικότητας «πολιτικοποιούνται». «Στο πλαίσιο αυτό, η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας πρέπει να γίνει πιο οικονομικά προσανατολισμένη και πιο συνετή», υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Δεν κοπάζουν οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ένας Ρεπουμπλικανός που συγκρούστηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την έρευνα σχετικά με τη Ρωσία, προέτρεψε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς στις προσεχείς εκλογές του Νοέμβρη για το Κογκρέσο. «Ολοι όσοι πιστεύουν στις αξίες αυτής της χώρας πρέπει να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς αυτό το φθινόπωρο. Οι πολιτικές διαφορές δεν έχουν καμία σημασία αυτήν τη στιγμή», ανέφερε.

ΙΤΑΛΙΑ
Πρωτοστατεί για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, είχε επαφές στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.--

Τη σημασία που η νέα ιταλική κυβέρνηση (των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα») αποδίδει στην «αποκατάσταση» των σχέσεων της Ρώμης με τη Μόσχα ανέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, τη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ. Οπως είπε ο Σαλβίνι, θα ήθελε οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας να «καταργηθούν έως το τέλος της χρονιάς» και δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Τα βέτο είναι μόνο η τελευταία λύση, αλλά δεν αποκλείω τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως «η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από αυτές τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας». Ο Σαλβίνι δήλωσε επίσης για ακόμη μια φορά ότι η επιστροφή της Ρωσίας στο G7 (που έτσι θα ξαναγινόταν G8) θα είναι «απολύτως νόμιμη».

Συζητήθηκαν ακόμη ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ρωσίας, μεταξύ άλλων στην «καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας» και στην «παράνομη μετανάστευση».

Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες, ρωσικά πρακτορεία μετέδωσαν δηλώσεις του Ιταλού πρέσβη στη Μόσχα, Πασκουάλε Τερακιάνο, ότι τον επόμενο Οκτώβρη, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, θα επισκεφτεί επίσημα τη Μόσχα. Θυμίζουμε ότι ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη - την περασμένη άνοιξη - τα παζάρια ανάμεσα σε «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα» για να συγκυβερνήσουν, η αναθέρμανση της σχέσης με τη Ρωσία ήταν ψηλά στην ατζέντα. Μάλιστα, σε σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος που είχε διαρρεύσει, αναφερόταν σχετικά με την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης:

«Επιβεβαιώνουμε ότι ανήκουμε στην Ατλαντική Συμμαχία, με τις ΗΠΑ ως σύμμαχο προνομιούχο, με ένα άνοιγμα προς τη Ρωσία, βλέποντάς την όχι ως απειλή, μα ως εμπορικό και οικονομικό εταίρο. Παρεμπιπτόντως θεωρούμε χρήσιμη την άμεση άρση των κυρώσεων στη Ρωσία, να την επαναθέσουμε ως στρατηγικό συνομιλητή με στόχο την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων (Συρία, Λιβύη, Υεμένη) (...) Να δώσουμε προσοχή στο μέτωπο του Νότου. Οχι θεωρώντας τη Ρωσία ως στρατιωτική απειλή αλλά ως δυνητικό εταίρο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

  • Τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατήγγειλε και ο Ούγγρος Πρόεδρος, Βίκτορ Ορμπαν, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τον τελικό του Μουντιάλ: «Οι διμερείς μας σχέσεις προχωρούν καλά. Αν δεν ήταν οι κυρώσεις, που προκαλούν ζημιά, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα. Φυσικά, τα μέτρα αυτά είναι επιβλαβή και χάνουμε πολλές ευκαιρίες. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι υποστηρίζουμε την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης».
ΕΕ - ΗΠΑ
Κόντρες και παζάρια με αιχμή το εμπόριο

Ενόψει και της επίσκεψης Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον

Οι αμερικανικοί δασμοί σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις

Copyright 2018 The Associated

Οι αμερικανικοί δασμοί σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μάταιες χαρακτήρισε προχτές ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, τις προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου να διχάσει τους Ευρωπαίους, σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ενόψει της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 25 Ιούλη.

Ο Γιούνκερ είπε πως έχει ήδη προσπαθήσει, «χωρίς μεγάλη επιτυχία», να εξηγήσει στον Πρόεδρο Τραμπ ότι στο εμπόριο «η ΕΕ είναι ενωμένη», επομένως, «όλες οι προσπάθειες για να διχαστούν οι Ευρωπαίοι είναι μάταιες». Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο δασμών και στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο Πρόεδρος Τραμπ θα επικεντρωθούν στη βελτίωση του διατλαντικού εμπορίου και τη σφυρηλάτηση μίας ισχυρότερης οικονομικής εταιρικής σχέσης», τονίζει η ανακοίνωση της Κομισιόν για την επικείμενη επίσκεψη.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, Λάρι Κάντλοου, αναμένει από τον πρόεδρο της Κομισιόν να φέρει «μια σημαντική εμπορική προσφορά στον Πρόεδρο Τραμπ».

Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, κάλεσε ΗΠΑ και ΕΕ να συνεργαστούν για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου: «Υπάρχουν πράγματι προβλήματα στο διεθνές εμπορικό σύστημα, μπορούμε να συμφωνήσουμε». Την ίδια στιγμή, αναδεικνύοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν μόνο για την επίδραση επιλογών των ΗΠΑ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής δυνατότητας της Κίνας» που, όπως τόνισε, δεν θα λύσουν «τα μέτρα των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», η ΕΕ εξετάζει την επιβολή δασμών σε άνθρακα, φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, ως αντίποινα αν μπουν δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

  • Αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή συναντιούνται στο Μπουένος Αϊρες οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20 και ενόψει της συνάντησης οι βιομήχανοι των χωρών αυτών («Global Business Coalition») τους καλούν να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους στην «ελεύθερη αγορά».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ