ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αύριο κατεβάζουν τα ρολά!

Μήνυμα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, με το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και τη συγκέντρωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στις 10 το πρωί, στην Ομόνοια

Με πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και απεργία, αύριο Τετάρτη 22 του Οκτώβρη, οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοκινητιστές ολόκληρης της χώρας απαντούν στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ευθύνεται για τη συρρίκνωση των μικρών βιοτεχνιών και των εμπορικών, την εξάπλωση των ξένων και ντόπιων αλυσίδων σε βάρος τους, την πτώση των τζίρων και την κατακόρυφη μείωση των κερδών, τη χειροτέρευση της ζωής τους και των οικογενειών τους. Μπροστάρης στον αγώνα για άλλη μια φορά η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία βγήκε δυναμωμένη από την πανελλαδική κινητοποίηση στις 13 του Οκτώβρη, την οποία σήκωσε όλη «στην πλάτη» της. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι και πάλι στην Ομόνοια, αύριο, στις 10 το πρωί. Τα δυνατά της «όπλα» είναι, από τη μία, το διεκδικητικό πλαίσιο που δεν περιορίζεται μόνο στο ασφαλιστικό και φορολογικό πρόβλημα που βρίσκεται σε όξυνση, αλλά «αγκαλιάζει» ένα ευρύτερο πλέγμα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικροί ΕΒΕ, έρχεται σε συνολική αντίθεση με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, απαιτεί μέτρα ανακούφισης των ΕΒΕ και των οικογενειών τους, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό. Από την άλλη, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή απέδειξε ότι είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της και ικανή να στηρίξει την ανάγκη οργάνωσης και συντονισμού του αγώνα των ΕΒΕ. Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια καλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, παίρνει νέα αντιασφαλιστικά και φορομπηχτικά μέτρα, φορτώνει νέα βάρη στις ήδη επιβαρυμένες πλάτες των ΕΒΕ, που οδηγούν στη συρρίκνωση και στον αφανισμό μας», τονίζει η Συντονιστική, στην ανακοίνωσή της για την αυριανή κινητοποίηση. Αναφερόμενη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, σημειώνει: «Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ χέρι χέρι με αυτήν της ΕΣΕΕ των μεγαλεμπόρων, έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους να μετατρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε διαχειριστή προγραμμάτων, συμμετείχαν στους στημένους "κοινωνικούς διαλόγους", υπέγραψαν και παλαιότερα για τις ανέλεγκτες χρήσεις. Το τελευταίο τους κατόρθωμα είναι η προσπάθεια περαιτέρω επέκτασης του ήδη απάνθρωπου ωραρίου και η υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας». Και συνεχίζει: «Ανέβαλαν την κινητοποίηση στις 13 του Οκτώβρη για έναν και μόνο λόγο: Για να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των συναδέλφων και να σπείρουν σύγχυση και απογοήτευση, αφού πρώτα "πάρουν την άδεια" του υπουργού... Τώρα καλούν σε μια κινητοποίηση για την "τιμή των όπλων" με κουτσουρεμένα αιτήματα. Δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς και υπαναχωρήσεις».

Η Συντονιστική διεκδικεί:

  • Φορολογικό Σύστημα, όπου ο καθένας θα πληρώνει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα.
  • Ατομικό αφορολόγητο στα 15.000 ευρώ και για τετραμελή οικογένεια 30.000 ευρώ.
  • Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και ανέλεγκτων χρήσεων.
  • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως της μοναδικής πηγής προσδιορισμού του εισοδήματος των ΕΒΕ.
  • Κλείσιμο των χρήσεων με την κατάθεση των δηλώσεων στην Εφορία.
  • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση κατά 2/3 του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ. Αμεση κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση του ΠΔ 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων, 1.120 ευρώ.
  • Κατάργηση των εισφορών για την Υγεία. Δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες με επίδομα τοκετού και μητρότητας.
  • Δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ.
  • Δραστική αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας εισοδήματος πάνω από το όριο επιβίωσης κάθε οικογένειας.

Αντιτίθεται, επίσης, «στο ωράριο των πολυεθνικών που προωθούν η ΕΣΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας».

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ραγδαία επιδείνωση τον Αύγουστο

Μείωση πάνω από 11% για καταναλωτικά αγαθά. Συρρίκνωση της ζήτησης για κεφαλαιουχικά αγαθά

Σημάδια ύφεσης στην οικονομική δραστηριότητα και ραγδαίας πτώσης στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης προδιαγράφουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που αφορούν στο «δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία» για το μήνα Αύγουστο του 2008. Ο εν λόγω στατιστικός δείκτης καταρτίζεται με στόχο την καταγραφή της ζήτησης για βιομηχανικά εμπορεύματα που αποτελεί και ένδειξη για τη μελλοντική παραγωγική βιομηχανία. Είναι φανερό το γεγονός ότι τα εργοστάσια θα μειώσουν αντίστοιχα τον όγκο των παραγόμενων εμπορευμάτων ειδικά αυτών που προορίζονται για άμεση κατανάλωση.

Υφεση καταδείχνει και ο τζίρος (Αύγουστος 2008) που έκαναν οι βιομήχανοι και που κινείται με ισχνότατους ρυθμούς, πολύ κάτω ακόμη και από τον επίσημο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η αξία των νέων παραγγελιών που έγιναν μέσα στον Αύγουστο του 2008 εμφάνισε απότομη πτώση 4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2007. Ακόμη χειρότερη προδιαγράφεται η κατάσταση στην εσωτερική αγορά, όπου οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν 11,3% έναντι αύξησης 5,5% των παραγγελιών από το εξωτερικό.

Οι ταξινομούμενες κατηγορίες νέων παραγγελιών για την ντόπια αγορά εμφανίζουν την παρακάτω εξέλιξη:

  • Κεφαλαιουχικά αγαθά (μηχανές για την παραγωγή): Η πτώση φτάνει σε 28,8%, δίνοντας σαφείς ενδείξεις και για την αντίληψη που διαμορφώνουν οι ίδιοι οι κεφαλαιούχοι για τη μελλοντική εξέλιξη της παραγωγής.
  • «Διαρκή καταναλωτικά αγαθά» (όπως είναι τα τρόφιμα) εμφανίζουν πτώση 11,1%.
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: Πτώση 8,8%.
  • Ενδιάμεσα αγαθά: Πτώση 6,7%.

Σε μέσα επίπεδα 12μηνου (Σεπτέμβρης 2007 - Αύγουστος 2008) καταγράφεται αύξηση 2,4% έναντι αύξησης 5,8% πέρσι.

Τζίρος στη βιομηχανία

Η πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης καταγράφεται και στον τζίρο (κύκλος εργασιών) που έκαναν οι βιομηχανίες μέσα στον Αύγουστο του 2008 (σύγκριση με Αύγουστο 2007). Στην ντόπια κατανάλωση τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά εμφανίζουν πτώση 8,9%, τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά πτώση 1%, ενώ στα κεφαλαιουχικά αγαθά καταγράφεται συρρίκνωση 21,5%. Η κατάσταση διασώζεται από τον κλάδο της ενέργειας που εμφανίζει αύξηση 45,8%.

Σε μέσα επίπεδα 12μηνου (σύνολο εσωτερικής και εξωτερικής αγοράς) εμφανίζεται αύξηση 13%.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Φουσκώνει με 3,8 δισ. ευρώ το μήνα

Στο 8μηνο έφτασε τα 30 δισ. ευρώ. Αυξήθηκε 20% το κονδύλι «τόκοι, μερίσματα, κέρδη» που πληρώθηκε σε κεφαλαιούχους του εξωτερικού

Με ρυθμό 3,8 δισ. ευρώ το μήνα διογκώνεται το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, μια εξέλιξη που καταγράφει την εντεινόμενη ανισομέρεια στην ανταλλαγή εμπορευμάτων. Στο 8μηνο Γενάρης -Αύγουστος του 2008 ραγδαία επιδείνωση εμφανίζει τόσο το ισοζύγιο καυσίμων, όσο και οι εκροές κεφαλαίων που πληρώνονται σε κεφαλαιοκράτες άλλων κρατών με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών». Η συνεχιζόμενη κρίση και αναταράξεις οδηγούν σε παραπέρα αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που σημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με πρόσθετους τόκους που θα κατευθυνθούν στα χαρτοφυλάκια και των μεγάλων ξένων τραπεζών που λυμαίνονται το κρατικό χρέος της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2008 το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει αύξηση κατά 3,62 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 13,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο. Ανάλογες αρνητικές εξελίξεις καταγράφονται και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή στις κάθε είδους δοσοληψίες της χώρας με το εξωτερικό), όπου το έλλειμμα παρουσιάζει περίπου ισόποση αύξηση 13,6% σε σχέση με το περσινό 8μηνο. Η συγκυρία της κρίσης χαρακτηρίζεται από την έκρηξη της κερδοφορίας του ντόπιου εφοπλιστικού κεφαλαίου της ποντοπόρου ναυτιλίας. Οι εισροές κεφαλαίων στη χώρα για «μεταφορικές υπηρεσίες» (κυρίως από τους εφοπλιστές) έφτασαν σε 6,3 δισ. ευρώ (από 5 δισ. ευρώ). Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι μπίζνες ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών με τους αντίστοιχους του εξωτερικού - ακόμη και εάν αυτές μειώνουν τα ελλείμματα όπως στην περίπτωση των εφοπλιστών - τίποτα το καλό δε συνεπάγονται για τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 8μηνου Γενάρης - Αύγουστος 2008:

  • Το εμπορικό έλλειμμα διογκώθηκε σε 30,06 δισ. ευρώ - με 3,8 δισ. ευρώ το μήνα - από 26,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2007. Οι εισαγωγές εμπορευμάτων διογκώθηκαν σε 13,2 δισ. ευρώ (από 11,2 δισ. ευρώ) με αύξηση 17,9%. Οι εξαγωγές σε 43,3 δισ. ευρώ (από 37,6 δισ. ευρώ) με αύξηση 16,6%.
  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτασε σε 22 δισ. ευρώ (από 19,4 δισ. ευρώ). Από τα επιμέρους στοιχεία ξεχωρίζει το κονδύλι «τόκοι, μερίσματα, κέρδη» που βγήκε από τη χώρα για να πληρωθεί σε «επενδυτές» του εξωτερικού. Το συγκεκριμένο διογκώθηκε σε 10,8 δισ. ευρώ (από 9 δισ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 1,8 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 20%. Αντίστροφα τόκοι, μερίσματα και κέρδη που μπήκαν στη χώρα από την επιχειρηματική δράση ντόπιων κεφαλαιοκρατών στο εξωτερικό διαμορφώνονται σε 3,5 δισ. ευρώ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ