ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΣΕΓΕΣ
Φοβήθηκαν την κατακραυγή...

Τελικά, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση η διοίκηση έκανε... «γαργάρα» από την ημερήσια διάταξη την εισήγηση για τις αμοιβές των μελών του ΔΣ

Οι γαλαζοπράσινοι καρεκλοκένταυροι της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν τόλμησαν να θέσουν χτες θέμα αύξησης των αποζημιώσεων, εξόδων κίνησης και παράστασης των μελών του ΔΣ, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση - παρωδία, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ρ» και φοβούμενο - όπως φάνηκε - την κατακραυγή, έκανε προσωρινά πίσω. Γιατί δεν είναι και λίγο, μετά τις «χοντρές» εισπράξεις από τα παράνομα χαράτσια για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, που επέβαλαν οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ και η κυβέρνηση, οι πρώτοι να αυξήσουν τις αποδοχές τους, μέσω έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Το ζήτημα όμως είναι ότι η γαλαζοπράσινη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ το σκέφτηκε αυτό και το μεθόδευσε...

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, κάποιοι αντιπρόσωποι έθεσαν το ζήτημα και κάποιοι της διοίκησης το γύρισαν υποκριτικά στις φτηνές δικαιολογίες. Ομως, δεν είναι δικαιολογία να λέει κανείς ότι το μόνο θέμα που τίθεται είναι να πληρώνονται τα ξενοδοχεία μελών του προεδρείου, όταν στην πρόσκληση του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ προς τις Ενώσεις-μέλη στις 2/6/2006 το δεύτερο θέμα ήταν: «Αποζημιώσεις, έξοδα κίνησης και παράστασης μελών ΔΣ». Αν είναι έτσι γιατί δεν έβαλε μια τέτοια διατύπωση ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ στην πρόσκληση; Ομως, ακόμα και σε τέτοιες δικαιολογίες υπάρχει ζήτημα: Δε φτάνει ο μισθός των μελών του προεδρείου να πληρώνουν ξενοδοχεία και ενοίκια σπιτιών;... Κι αν κάποιος μένει στη Χαλκίδα, θα πρέπει να του πληρώνουν και ξενοδοχείο στην Αθήνα;

Σχετικά με το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε το προσωπικό της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Τζ. Καραμίχας δήλωσε πως αν χρειαστεί θα υπάρξει συρρίκνωση του αριθμού του προσωπικού. Εδώ, φυσικά, τίθεται θέμα ερμηνείας του «αν χρειαστεί»... Πάντως, στην ολιγόωρη έκτακτη Γενική Συνέλευση πήραν μέρος καμιά 70αριά αντιπρόσωποι, από τους οποίους τελικά βρέθηκαν να ψηφίσουν οι 27...


ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Σε τροχιά επιδείνωσης

Αύξηση 53,7% εμφανίζει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο α΄ τετράμηνο του 2006

Σε τροχιά επιδείνωσης συνέχισαν στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης του 2006 τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που αφορούν τις κάθε είδους δοσοληψίες της χώρας με τα άλλα κράτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 53,7% ή 3,7 δισ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα κατά 34,2% ή 2,9 δισ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές έχουν να κάνουν και με την εντεινόμενη διεθνή κερδοσκοπία (πάνω στις τιμές των καυσίμων) και με τις αυξημένες εκροές κεφαλαίων (με τη μορφή πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη).

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, προκύπτει - μεταξύ άλλων - ότι στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2006, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτασε σε 10,18 δισ. ευρώ (6,45 δισ. ευρώ το α΄ τετράμηνο του 2005) και το εμπορικό έλλειμμα έφτασε σε 11,9 δισ. ευρώ (9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2005). Η άνοδος στο εμπορικό έλλειμμα επηρεάστηκε από το ισοζύγιο καυσίμων, το έλλειμμα του οποίου αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ και ανήλθε στα 3,2 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ πέρσι).

Επίσης, το πλεόνασμα των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 0,4 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλωσε κατά 0,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο εισοδημάτων. Η διόγκωση του ελλείμματος εισοδημάτων οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες πληρωμές για «τόκους, μερίσματα και κέρδη» που έφτασαν τα 2,9 δισ. ευρώ από 2,4 δισ. ευρώ το 2005. Τέλος, οι δοσοληψίες με την ΕΕ έκλεισαν με αύξηση του πλεονάσματος κατά 0,3 δισ. ευρώ.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ψίχουλα» για την πτηνοτροφία

Καμία πρόθεση να στηρίξει ουσιαστικά τον πτηνοτροφικό τομέα για τις ζημιές που υπέστη εξαιτίας της «νόσου των πουλερικών», και ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους, δεν έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκαλύπτοντας με θορυβώδη τρόπο τις ανέξοδες υποσχέσεις που μοίραζε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Αυγών και Κρέατος Πουλερικών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το κόστος των μέτρων στήριξης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό αναμένεται να ανέλθει από 50 έως 65 εκατομμύρια ευρώ το μέγιστο και για όλες τις χώρες οι οποίες αιτήθηκαν στήριξη από την Κοινότητα. Η χώρα μας πρόσφατα είχε αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό υλοποίησης του προγράμματος στήριξης του πτηνοτροφικού τομέα, ο οποίος ανέρχεται στα 92 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την αρχική απόφαση που είχε ληφθεί από την Επιτροπή, η κοινοτική συνεισφορά στα μέτρα στήριξης της πτηνοτροφίας θα κάλυπτε το 50% του προϋπολογισμού κάθε κράτους - μέλους, που σημαίνει ότι η χώρα μας ζητά περί τα 46 εκατ. ευρώ.

Αν υπολογιστεί ότι εκτός από την Ελλάδα, ακόμη 13 κράτη - μέλη (Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία) έχουν υποβάλει αιτήσεις οικονομικής στήριξης και μάλιστα κάποια από αυτά, όπως η Γαλλία, έχουν μεγαλύτερη πτηνοτροφική παραγωγή και υπέστησαν μεγαλύτερες ζημιές το περασμένο διάστημα απ' ό,τι η χώρα μας, καταλαβαίνει κανείς ότι τα τελικά κονδύλια που θα εγκριθούν - όποτε γίνει αυτό τελικά, αφού συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δε δόθηκε- για την ελληνική πτηνοτροφία θα είναι κυριολεκτικά ψίχουλα.


Δ΄ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Στην υπηρεσία της ανταγωνιστικότητας και της Λισαβόνας...

Στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της στρατηγικής της Λισαβόνας προσδένεται και το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το οποίο καλύπτει τη χρονική περίοδο 2007-2013. Κριτήριο πλέον για την ένταξη οποιουδήποτε έργου ή προγράμματος στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις θα αποτελέσει η συνεισφορά του στην προώθηση του στόχου της ανταγωνιστικότητας...

Την κεντρική αυτή στρατηγική επιλογή του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και του πολιτικού του μηχανισμού (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλια Κορυφής) την εξειδίκευσε στη χτεσινή του ομιλία ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, με αφορμή το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Με το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ επιδιώκουμε να κάνουμε την Ελλάδα μία οικονομία με έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός, αποστροφή βέβαια που ενσωματώνει τις στρατηγικές επιδιώξεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για την επόμενη περίοδο. Αν οι βασικές επιλογές των προηγούμενων 3 Πλαισίων Αναφοράς (ΚΠΣ) ήταν κυρίως η ενίσχυση των υποδομών, με το Δ΄ ΚΠΣ το κέντρο βάρους μετατοπίζεται (και για τις 25 χώρες της ΕΕ) κυρίως σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης της εργατικής δύναμης, η οποία θα πρέπει να προσαρμόζεται ταχύτατα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Επίσημα διακηρυγμένος πλέον στόχος και της περιφερειακής πολιτικής είναι η δημιουργία ενός μισοειδικευμένου εργατικού προσωπικού που θα προσαρμόζεται και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Αλλες κεντρικές καινοτομίες που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ για το Δ΄ ΚΠΣ είναι η μείωση των περιφερειών της χώρας από 13 σήμερα μόλις σε 5 και η αντίστοιχη μείωση των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικά δημοσιεύματα, από τα 20,1 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα για την περίοδο 2007- 2013, η μερίδα του λέοντος θα κατευθυνθεί και πάλι προς τις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Για τις υπόλοιπες περιφέρειες, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία οικονομικής, κοινωνικής και δημογραφικής συρρίκνωσης, προβλέπονται ψίχουλα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ