ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λίγο νωρίτερα, λίγο αργότερα

Πάνε τα Χριστούγεννα, πέρασαν και έδωσαν τη σκυτάλη σε άλλη αναμονή. Ο Νέος χρόνος μπαίνει σε λίγο και ποιος ξέρει τι θα μας φέρει. Πάντα τέτοιες ώρες υπάρχει χώρος για σκέψεις, για αναπολήσεις, για αναζητήσεις, για νοσταλγία και μια μικρή αγωνία για εκείνα που πρόκειται να συμβούν. Επειδή δεν είμαστε μάγοι, δε ρίχνουμε τα χαρτιά, δεν πιστεύουμε στα άστρα, το μόνο που μπορούμε να πούμε, κι αυτό όχι με σιγουριά είναι το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Εχουμε λοιπόν και... βλέπουμε:

Από την ΝΕΤ στις 22.00 τη Δευτέρα σε σκηνοθεσία Στάθη Πλώτα την εκπομπή"Επιστροφή στο χρόνο".Το Τμήμα Τεκμηρίωσης της ΝΕΤ, θέτει σε κίνηση τη μηχανή του χρόνου και με την ξενάγηση του Παύλου Μεθενίτη πραγματοποιεί μια αναδρομή στο χρόνο και στο χώρο. Μια ώρα είναι αρκετή άραγε για να πάμε από το χορό του Ζαλόγγου στο Περλ Χάρμπορ και από τα εγκαίνια της Αγίας Σοφιάς μέχρι τη βράβευση με το Νόμπελ του Γκαμπριέλ Γκαρθία Μαρκές; Στην πρώτη, τούτη εκπομπή θα δούμε όλα (;) τα γεγονότα απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ιστορίας, που άλλαξαν τη ροή της το μήνα Δεκέμβρη. Το επίκαιρο υλικό είναι από τη διεύθυνση Μουσείου και Αρχείου της ΕΡΤ και από το αρχείο ειδήσεων.

Από τη ΝΕΤ στις 22.00, την Τρίτη, "Η σιωπή των Βαλκανίων" σε απευθείας μετάδοση από το Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Ο Γκρόραν Μπρέγκοβιτς με το έργο του "Θεσσαλονίκη" γράφει τον επίλογο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997. Η "Σιωπή των Βαλκανίων" θα είναι - λένε - ένα υπερθέαμα, όπου ο διάσημος συνθέτης, συνθέτει και συνδυάζει την εμπλοκή όλων των τεχνών ενδυματολογικά, σκηνικά, μουσικά, χορευτικά θεατρικά, κινηματογραφικά κ.ά. Αυτό που θα δούμε τη βραδιά της λήξης πραγματοποιείται σε δυο επίπεδα. Ενα ζωντανό στη σκηνή και ένα κινηματογραφικό σε οθόνη, με σκοπό τη δημιουργία ονειρικής ατμόσφαιρας και με έμφαση σε γεγονότα και σύμβολα που εντείνουν το συγκινησιακό στοιχείο. Μουσικός κορμός της εκδήλωσης είναι το έργο Θεσσαλονίκη,που παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Εμφανίζονται: Η Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Χορωδία, τέσσερις Βουλγάρες τραγουδίστριες με τις τσιγγάνικες τρομπέτες, η Σουηδέζα τραγουδίστρια Λένα, οι σολίστ: Σοφία Βογιατζόγλου, Ελένη Θεωνά και Μαρία Θωίδου. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, ο Γιώργος Νταλάρας θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια του Γκόραν Μπρέγκοβιτς από προηγούμενες δισκογραφικές δουλιές του. Σκηνοθεσία: Τάσος Μπιρσίμ - Αντώνης Μπακόλας.

Από τη ΝΕΤ στις 14.00 την Τετάρτη, το "Αξιον Εστι".Η εκπομπή του Βασίλη Βασιλικού είναι αφιερωμένη στα Λευκώματα. Καλεσμένοι είναι οι: Γιώργος Κονταδάκης για το λεύκωμα "Οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι" εκδόσεις "Μίλητος", Γιάννης Σακελλαράκης για το λεύκωμα "Αρχάνες" εκδόσεις "Αμμος", Κωνσταντίνος Στάικος για το λεύκωμα "Βιβλιοθήκη" - ιδιωτική έκδοση και ο Αλέκος Φασιανός για το λεύκωμα "Νίκη Καργάτση" εκδόσεις "Αγρα". Ειδική καλεσμένη της εκπομπής η Μυρτώ Τζανετάκη, υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων "Αμμος".

Από τη ΝΕΤ στις 22.15 το Σάββατο "Ενα γράμμα στον Πρόεδρο".Μια εκπομπή λίγο διαφορετική από τις άλλες. Παιδιά από τις ακριτικές περιοχές του Εβρου, της Πρέσπας, της Σύμης, της Χίου, της Κω, της Μυτιλήνης έγραψαν γράμματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρόεδρο της κυβέρνησης. Στα γράμματα αυτά μιλούν για την Ελλάδα, τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως είναι η ανεργία, τα ναρκωτικά και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι καλύτερες εκθέσεις παραδόθηκαν στον Αντώνη Σαμαράκη, ο οποίος με τη σειρά του επέλεξε από τις πιο καλές τις 50 καλύτερες. Κορυφαία στιγμή της εκπομπής είναι η εμφάνιση της Κύπριας δασκάλας Ελένης Φωκά από τα Κατεχόμενα. Οι τέσσερις καλύτερες εκθέσεις θα βραβευτούν από το "Ιδρυμα Ωνάση" με το χρηματικό έπαθλο των 300.000 δρχ. η καθεμιά. Το πρόγραμμα παρουσιάζουν η Πέμη Ζούνη και ο Γιώργος Λιάνης. Για τις ανάγκες της εκπομπής συνεργάστηκε ο δημοσιογράφος Νέστορας Δημαράς. Επίσης, εμφανίζονται οι: Νότης Σφακιανάκης, η Κωνσταντίνα και η Κατερίνα Κούκα.


Λυρικά "Παραμύθια"

Εχουμε ανάγκη από παραμύθια, ακόμη και τώρα που μεγαλώσαμε. Τώρα, που η πραγματικότητα μάς έχει εξουθενώσει, ίσως να έχουμε περισσότερο ανάγκη από παλιά. Οταν το παραμύθι είναι μελωδικό, που θα μας πλημμυρίσει από τις ωραίες νότες μας και θα καθαρίσει την ταραγμένη ακοή μας από την ηχορύπανση, τότε φυσικά το περιμένουμε σαν πρωτοχρονιάτικο δώρο. Τη Δευτέρα στις 23.35 από την εκπομπή της ΕΤ1 "Μεγάλες παραστάσεις" μπορούμε να απολαύσουμε την εξαιρετική παράσταση του αριστουργήματος του Ζαν Οφενμπαχ "Τα παραμύθια του Χόφμαν".Η παράσταση που θα δούμε ανέβηκε στο "Κόβεν Γκάρντεν" του Λονδίνου και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αγνή Μπάλτσα - Τζουλιέτα, η Λουτσιάνα Σέρα - Ολυμπία, η Ιλεάνα Κουτρουμπάς - Αντωνία, ενώ ο Χόφμαν είναι ο Πλάθιντο Ντομίνγκο. Η σκηνοθεσία είναι του Τζουν Σλέσινγκερ.

Ο Ζακ Οφενμπαχ (1819 - 1880) ήταν ένα παιδί του γκέτο της Κολωνίας και έφτασε στο Παρίσι το 1833. Ο πατέρας του, που από νωρίς είχε διαπιστώσει την κλίση του γιου του για τη μουσική, είχε καταφέρει να τον γράψει στο Κονσερβατουάρ, παρά τις δυο δυσκολίες τις οποίες με κάποιο τρόπο παρέκαμψε. Το παιδί δεν είχε την απαιτούμενη ηλικία και δεν ήταν Γάλλος. Ετσι, ο νέος που είχε ανάγκη να φοιτά αλλά και να δουλεύει για να βγάλει τα ως προς το ζην, έγινε βιολοντσελίστας στην "Οπερα Κομίκ". Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 1855 έως το 1867, διάστημα της βασιλείας του Ναπολέοντα του 3ου, οι οπερέτες του Οφενμπαχ βασίλευαν ακίνδυνα και χωρίς πολέμους στο Παρίσι αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα χρόνια πέρασαν, περνούν για όλους, ακόμη και για τις μεγάλες προσωπικότητες. Στα 1870 ο συνθέτης ήταν ήδη ηλικιωμένος και ένιωθε ότι οι στιγμές της μεγάλης του δόξας βρισκόταν πίσω του. Πέθανε αφήνοντας τα "Παραμύθια του Χόφμαν",το τελευταίο του αριστούργημα ημιτελές. Τα "Παραμύθια" του ανέβηκαν στην "Οπερα Κομίκ", εκεί όπου είχε εργαστεί ως νέος βιολοντσελίστας, ένα χρόνο μετά το θάνατό του, δηλαδή το Φλεβάρη του 1881 και αποτελούν κάτι το θαυμαστό, το ξεχωριστό στη γαλλική λυρική παραγωγή του 19ου αιώνα. Η σύνθεση αυτή είναι "φανταστική" όπερα, μια όπερα δομημένη γύρω από τρεις ανεξάρτητες ιστορίες με πρόλογο και επίλογο. Το έργο ενορχηστρωμένο από τον Ερνετ Γκουρλό, παρουσιάζει δυσκολίες στο ανέβασμά του διότι απαιτεί τρεις γυναικείους ρόλους, ιδιαίτερα δύσκολους, πέντε ανδρικούς ρόλους, εκ των οποίων τέσσερις μπάσο και έναν εκπληκτικό τενόρο. Ωρα λοιπόν να καθίσουμε και απολαύσουμε ένα διαφορετικό παραμύθι, ένα παραμύθι που θα μας πάρει μακριά απ' όλα όσα μας ταλαιπωρούν καθημερινά. Πόσο κρατά ένα παραμύθι; Δυστυχώς όχι πολύ. Καλή ακρόαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ