ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τους εκτελεσμένους στο «Καζανάκι»

Τελευταίος σταθμός πριν την εκτέλεση στο «Καζανάκι», οι φυλακές της Αλεξάνδρας (διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Ιωλκού στον Βόλο)
Τελευταίος σταθμός πριν την εκτέλεση στο «Καζανάκι», οι φυλακές της Αλεξάνδρας (διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Ιωλκού στον Βόλο)
Εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι 156 αγωνιστές του ΔΣΕ, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος την περίοδο 1947 - 1949 στο «Καζανάκι», οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σήμερα Κυριακή θα γίνει πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» και στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πολιτικό μνημόσυνο στο νεκροταφείο της Νέας Ιωνίας, όπου βρίσκονται τρεις ομαδικοί τάφοι εκτελεσμένων στο «Καζανάκι». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο χώρο των εκτελεσμένων στο «Καζανάκι» (Σαρακηνός), όπου θα μιλήσει ο Β. Μεταξάς, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Μαγνησίας, θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα, ενώ θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφικού υλικού από εκείνη την περίοδο.

Η αναχώρηση του αστικού ΚΤΕΛ με την ένδειξη «Καζανάκι» για το χώρο της εκδήλωσης θα γίνει στις 6.30 μ.μ., από τον σταθμό των αστικών, ενώ επιβίβαση θα γίνεται και στις στάσεις της διαδρομής: Λαμπράκη, Ιάσωνος, Κ. Καρτάλη, Αναλήψεως, Αναπαύσεως.

Η αιματηρή επιχείρηση του αστικού κράτους

Με τις εκτελέσεις στο «Καζανάκι» στόχος του αντίπαλου ήταν να διαμορφώσει κλίμα τρομοκρατίας ενάντια στη δράση του ΚΚΕ και του ΔΣΕ στην εργατούπολη του Βόλου, να ανακόψει τις εφεδρείες, να επικρατήσει ο ταξικός αντίπαλος μέσα στην πόλη. Στους πρόποδες του λόφου «Σαρακηνού», ο αντίλαλος των όπλων ηχούσε σε όλη την πόλη.

Βρισκόμαστε στην περίοδο όπου η αστική τάξη, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, Βρετανών και μετά των ΗΠΑ, έχει ανασυγκροτήσει το κράτος της. Ο κατασταλτικός της μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Στο Βόλο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος, εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης στο πεδίο των επιχειρήσεων, της ύπαρξης μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, ιδιαίτερα στον κλάδο του Μετάλλου και κυρίως εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας του ΚΚΕ που είχε αντίκτυπο στην κατάσταση του εργατικού κινήματος.

Ετσι, από τα μέσα του 1947, η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της οργανώνονται καλύτερα για να τσακίσουν κυριολεκτικά το ΚΚΕ στην πόλη, ζήτημα κομβικής σημασίας, μαζί με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ενάντια στον ΔΣΕ στα βουνά. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 5 Ιούνη του 1947 φτάνουν στον Βόλο οι επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος της αμερικανικής αποστολής Βαν Φλιτ και του ναυτικού τμήματος της αμερικανικής αποστολής.

Στις 17 -18 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη στρατιωτική σύσκεψη υπό την προεδρία του τότε Βασιλιά Παύλου, ενώ στις 25 Νοέμβρη έρχεται ο τότε πρωθυπουργός Σοφούλης. Σκοπός αυτών των «επισκέψεων» είναι και η οργάνωση της ντόπιας αντίδρασης ενάντια στο ΚΚΕ.

Στις 14 Δεκέμβρη 1947, με κάλεσμα της Ενωσης Εφέδρων Αξιωματικών, πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων αστικών θεσμών, φορέων. Οι αστοί συγκροτούν και τον ιδεολογικό - πολιτικό προπαγανδιστικό μηχανισμό τους με επίκεντρο την εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου. Τρεις μέρες μετά τη σύσκεψη αυτή, ξεκίνησαν οι εκτελέσεις στο «Καζανάκι».

Η οργάνωση αντιστασιακής δράσης στην παρανομία

Παρά τα χτυπήματα, οι Κομματικές Οργανώσεις της πόλης συνεχίζουν τη δράση τους. Κύριο μέσο για τη διατήρηση της κομματικής επαφής, για την ιδεολογική και πολιτική δουλειά ήταν η εφημερίδα. Η εξάρθρωση του παράνομου τυπογραφείου της «Αναγέννησης» στις μεγάλες εκκαθαρίσεις στην πόλη το 1948, κυριολεκτικά, ξερίζωσε τη σπονδυλική στήλη των Κομματικών Οργανώσεων της πόλης. Βασική πλευρά του παράνομου μηχανισμού είναι οι γιάφκες, σπίτια ή και μαγαζιά που χρησιμοποιούνταν για συγκεκριμένο λόγο.

Λέει σε μαρτυρία του κομματικό μέλος εκείνης της περιόδου: «Η κάθε Οργάνωση έβρισκε και έκανε μηχανισμό, έβρισκε πού θα πάει η εφημερίδα, σε άτομα που δεν υποψιάζονταν η αστυνομία. Ψάχναμε ανθρώπους που δεν ήταν καλά γνωστά, δηλαδή στην αστυνομία και για άτομα που μπορούσαν να κάνουν μια γιάφκα, να πηγαίνει εκεί η εφημερίδα κι από κει να διακινείται (...) Οι εφημερίδες εκεί πηγαίναν, δεν ήξερε κανείς ποιος τις πήγαινε. Ηταν πολύ συνωμοτικά, ραντεβού με το δευτερόλεπτο».

Το αστικό κράτος επιδιώκει συστηματικά να «μαθαίνει» τον τρόπο λειτουργίας των κομμουνιστών και να προσαρμόζει τη δράση του ενάντια στο Κόμμα. Ετσι, υποχρεώνει τους κατοίκους να εγκαταστήσουν φωτισμό έξω από τα σπίτια τους, συγκεκριμένων προδιαγραφών, για να λειτουργεί όλη τη νύχτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραπέμπονται στο Στρατοδικείο Βόλου κάτοικοι γιατί δεν είχαν αναμμένα τα φώτα έξω από το σπίτι τους ή κάποιοι από αυτούς είχαν λαμπτήρες χαμηλότερης έντασης από αυτούς που υποχρεούνταν (25 κηρίων)!

Σε μεταγενέστερη μαρτυρία αναφέρεται: «Συχνά η Αστυνομία ευρίσκεται στην ανάγκην ν' ασκήσει επιτήρησιν υπόπτου οικίας, καταστήματος ή γραφείου, προς διαπίστωσιν πληροφοριών ότι αποτελούν τον τόπον συγκεντρώσεως παρανόμως δρώντων κομμουνιστών. Προκειμένου περί σοβαρών υποθέσεων, η Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας φροντίζει να εγκαθιστά εντός του αυτού οικήματος, εφόσον πρόκειται περί πολυκατοικίας ή ετέρου γειτνιάζοντος οικήματος προς το υπό επιτήρησιν, υπαλλήλους αυτής, είτε ως ενοικιαστάς υπό διαφόρους ιδιότητας, είτε ως υπαλλήλους, θυρωρούς, είτε ως τεχνίτας. Σε αραιοκατοικημένες περιοχές ή επιτήρησις δέον να γίνεται δι΄ αστυνομικών εμφανιζομένων ως επαιτών, μικροπωλητών, στιλβωτών, παλαιοπωλών, λαχανοπωλών, ταχυδρομικών υπαλλήλων. Για να παρακολουθούν τις γιάφκες οι αστυνομικοί έβαφαν τα μαλλιά τους, έκοβαν ή άφηναν μουστάκι, έβαζαν γυαλιά».

Δεν κατάφεραν να ξεμπερδέψουν με το ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση απαντά πολύμορφα σε κάθε χτύπημα του αντιπάλου: Με ανακοινώσεις με τα χωνιά της ΕΠΟΝ, με επιθέσεις της Λαϊκής Αυτοάμυνας, ακόμα και τμημάτων του Τάγματος Πηλίου του ΔΣΕ.

Οι αστοί δεν κατάφεραν να ξεμπερδέψουν με το ΚΚΕ στο Βόλο. Ούτε μετά το μεγάλο κύμα των συλλήψεων, ιδιαίτερα το 1948, που αντιμετωπίστηκε με την ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων της πόλης τον χειμώνα του ίδιου χρόνου, μέσα σε συνθήκες κορύφωσης της τρομοκρατίας, εκτελέσεων και δολοφονιών. Ούτε και μετά την ήττα του ΔΣΕ. Παρά τις 594 συλλήψεις, 346 φυλακίσεις, 3.458 εκτοπίσεις μελών και στελεχών των Οργανώσεων του Κόμματος στη Μαγνησία την περίοδο 1946 - 1949, το Κόμμα στην πόλη ξανασυγκροτείται, όπως σε όλη την Ελλάδα, για τις επόμενες μάχες.

Η φωνή των μελών του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν στο «Καζανάκι», όπως του Κώστα Μαμουρίδη, Γραμματέα Πόλης της ΕΠΟΝ που την ώρα που τον μεταφέρουν για εκτέλεση ο ίδιος ο διοικητής τον κατεβάζει και του ζητά να του εξηγήσει τι σημαίνει ο κωδικός αριθμός «Α33», που είχαν μάθει, με αντάλλαγμα «να μην εκτελεσθεί», με τον ίδιο να αρνείται και να ζητά να εκτελεστεί με τους συντρόφους του, όπως της 19χρονης Χρυσούλας Φελούς, η οποία ζητά να βάλει κραγιόν στα χείλη της πριν την εκτέλεση «για να είμαι όμορφη» όπως είπε, αντηχούν ακόμη στην πόλη του Βόλου...


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Παθητική ανθεκτικότητα

1. Η φράση «παθητική ανεκτικότητα» ανήκει στον επιστήθιο φίλο του Φραντς Κάφκα Μαξ Μπροντ, στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει τη στάση του συγγραφέα απέναντι στην πραγματικότητα. Θεωρούσε μάλιστα ότι αυτή ήταν και η μοιραία αδυναμία της ζωής του. Σήμερα η φράση αυτή περιγράφει όλους εκείνους τους πολίτες της χώρας μας που, ουσιαστικά χωρίς άποψη, υπομένουν παθητικά ό,τι τους επιβάλλεται - και είναι πολλοί.

2. Τα τελευταία χρόνια, ο Ελληνας δεν φημίζεται για την ωριμότητά του. Ακόμη και η ξακουστή οργή του απέναντι σε ό,τι τον αδικεί έδωσε τη θέση της στην παθητικότητα, ικανοποιώντας όσους τον οδήγησαν ως εδώ, που τολμούν και ερμηνεύουν τη στάση του ως αποδοχή. Αν αυτό δεν είναι ασέβεια από τους κυβερνώντες, τότε τι είναι; Αν οι άθλιες συνθήκες της ζωής οδηγούν το βουβό δράμα των συνταξιούχων να μεγαλώνει μαζί με την αποστροφή τους για τη ζωή, τι να πω!

3. Το τοκογλυφικό κέρδος των Ευρωπαίων εις βάρος της Ελλάδας είναι σκάνδαλο και μεγάλη παρεκτροπή. Μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα, εδραιώθηκε η παθητικότητα σε έναν λαό τόσο ζωντανό όσο ο δικός μας. Τι αντίφαση! Ωστόσο, δεν πείθουν κανέναν για τα συναισθήματά τους: «Μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια»! Γελοιότητες. Πρόκειται για πολιτικούς ιδανικούς εκπροσώπους της νέας υποτέλειας.

4. Λίγο ακόμη και η εξάρτηση του πολίτη από την παθητικότητα θα είναι ολοσχερής. Ηταν επόμενο να μπει σε τέτοια δίνη και να εγκαταλειφθεί στη μοίρα του, βλέποντας τα τεράστια και φιλόδοξα σχέδια που τον αφορούν να υποθηκεύουν τη ζωή του στο διηνεκές. Αδυνατώντας να ζήσει με αξιοπρέπεια, βλέπει τομ χρόνο του να περνά μελαγχολικά προβλέψιμος. Οσο κλείνεται στον εαυτό του, άλλο τόσο επιδεικτικά θα τον χειρίζονται και θα του φορτώνουν όσα ούτε οι ίδιοι - αριστεροί, δεξιοί και το κακό συναπάντημα - δεν φαντάζονται. Από δω και στο εξής, αν δεν μπορέσει να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση, όσο δίκιο κι αν έχει, δεν θα καταφέρει να προσφέρει το παραμικρό στον εαυτό του.

5. Το προφανές μάς χτυπάει την πόρτα και δεν υπάρχει λόγος για καμία ερμηνεία. Η πλήρης απώλεια της αίσθησης της πραγματικότητας εξηγεί την ακατάσχετη φλυαρία του πρωθυπουργού. Αθόρυβος όταν κλείνει τις συμφωνίες, θορυβώδης όταν συλλαμβάνει μια σκέψη για τη σωτηρία της χώρας - σκέψη τόσο πληκτικά προβλέψιμη, που ακόμα και ένα λαϊκό μέντιουμ θα τα έλεγε καλύτερα.

6. Οι πόζες είναι σε ημερήσια διάταξη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Χαρίζουν, όπως οι καλοί χριστιανοί, τη συμπόνια τους σε αφθονία στους αδύναμους πολίτες, αφού πρώτοι εκείνοι τους ισοπέδωσαν. Το κοινό όμως στο οποίο απευθύνονται τώρα πια δεν συγκινείται από αυτούς που τους κατάντησαν πειραματόζωα. Καημένοι βουλευτές, επί Σαμαρά ζούσαν μια αθεράπευτη αλαλία. Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση, έψαχναν μια ουρανοκατέβατη ευκαιρία για να κερδίσουν - τι άλλο - πάλι την εξουσία. Από απλή σύμπτωση, εκείνη καθόταν, ανάμεσά τους, στο διπλανό έδρανο. Ιδού ο νυμφίος. Ο Κυριάκος με το γνωστό βαθύ βλέμμα του άφησε σεμνά και ταπεινά πίσω το παρελθόν και έκανε ένα ακόμη ξεκίνημα στην καριέρα του.

7. Δεν είναι υπερβολή, το νέο μνημόνιο αποτελεί αληθινή προσβολή κατά των πολιτών. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να υποψιάζεται το παραμικρό, σίγουρη, υπεράνω των καταστάσεων. Οι συνεχείς φιλοδοξίες της μαζί με τους Γερμανούς προστάτες της την καθιστούν ευάλωτη, παγιδευμένη σε διακανονισμούς σε σημείο υπνοβασίας. Η Ιστορία ωστόσο είναι αμείλικτη: ό,τι δίνεις παίρνεις. Μπορεί να αργήσει ακόμα ο λαός να πετάξει την παθητικότητα και το στείρο παράπονο από πάνω του, αλλά στο τέλος θα επιστρέψει στη ζωή όπως πάντα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ