ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση... .

Ισραηλινά τανκς προελαύνουν στη Γάζα αν και θεωρητικά ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να αποχωρήσει σταδιακά από τη συγκεκριμένη περιοχή

Associated Press

Ισραηλινά τανκς προελαύνουν στη Γάζα αν και θεωρητικά ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να αποχωρήσει σταδιακά από τη συγκεκριμένη περιοχή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Κλιμάκωση της βίας πυροδότησε η αιματηρή πολυήμερη εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Νάμπλους που έληξε το πρωί της Κυριακής, με τη δολοφονία του ηγέτη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στη Δυτική Οχθη. Για «βάναυσο και απεχθές» έγκλημα έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, ενώ αντίθετα ο Αριέλ Σαρόν μίλησε για «εντυπωσιακή επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας». Λίγες ώρες αργότερα, κύμα επιθέσεων και αντιποίνων ξέσπαγε στη Λωρίδα της Γάζας ενώ αργά το βράδυ η ισραηλινή τηλεόραση μετέδιδε ότι τα ισραηλινά αντίποινα άρχιζαν με τις ανατινάξεις δύο πολυώροφων κτιρίων στην πόλη της Γάζας, χωρίς, όμως, να δοθούν περισσότερα στοιχεία.

Αποχώρησαν από την παλιά πόλη της Νάμπλους, την Κυριακή το πρωί, μετά από τρία εικοσιτετράωρα διαρκών εισβολών σε σπίτια και με συνεχή απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Η ανακοίνωση της αποχώρησής τους έγινε αφού επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ο καταζητούμενος επικεφαλής των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στη Δυτική Οχθη, καθώς και άλλοι 5 Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, από όπου, θεωρητικά, προετοιμάζεται να αποχωρήσει σταδιακά ο ισραηλινός στρατός. Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, ισχυρή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε στρατιωτικό φυλάκιο ανάμεσα στους εποικισμούς Γκους Κατίφ και Κφαρ Νταρόμ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά κάτω από το φυλάκιο διά μέσου μιας υπόγειας σήραγγας. Από την έκρηξη σκοτώθηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 5.

Ακολούθησαν δύο αλλεπάλληλες επιδρομές ισραηλινών ελικοπτέρων στη συνοικία Ζεϊτούν, στην ανατολική πόλη της Γάζας, οι οποίες είχαν ως στόχο δύο εργαστήρια μεταλλουργίας. Δεν υπήρξαν παρά μόνο υλικές ζημιές. Με το πρώτο φως της ημέρας, 2 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί, ο ένας μόλις 13 χρόνων, από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι δέχτηκε πυρά από την κατεύθυνση του καταυλισμού.

Λίγο πριν το μεσημέρι, 4 ρουκέτες τύπου «Κασάμ» έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας το θάνατο 1 ενήλικα και ενός τρίμηνου μωρού. Από την επίθεση, που είναι η πρώτη του είδους που προκαλεί θύματα σε ισραηλινή πόλη, τραυματίστηκαν άλλοι 10 Ισραηλινοί. Αργά το απόγευμα, ο Αριέλ Σαρόν ολοκλήρωνε μια έκτακτη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας και στρατιωτικούς επιτελείς στην οποία, όπως άφηναν να διαρρεύσει, «λήφθηκαν αποφάσεις αντιποίνων».


ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Μικρή πρόοδος, μεγάλες διαφορές

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Το Σεπτέμβρη αναμένεται να επαναληφθούν οι εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας που ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο χωρίς να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Οπως υπογράμμισε και η Πιονγιάνγκ σε ανακοίνωσή της, οι διαφορές μεταξύ της ίδιας και της Ουάσιγκτον παραμένουν σημαντικές παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια των συνομιλιών «βρέθηκε κάποιο ελάχιστο κοινό έδαφος». Οι διαφορές επικεντρώνονται στο τι ακριβώς πρέπει να κάνει η ΛΔ Κορέας προκειμένου να λάβει οικονομική και ενεργειακή βοήθεια, δηλαδή πόσο σύντομα μπορεί να προχωρήσει στην αποκάλυψη των λεπτομερειών του πυρηνικού προγράμματός της αλλά και στην οριστική παύση του. Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για ένα μεταβατικό διάστημα τριών μηνών προτού η ΛΔ Κορέας αρχίσει να καταστρέφει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ, αυτό το χρονοδιάγραμμα «δεν μπορεί να υποστηριχτεί από κανέναν, αφού στερείται επιστημονικής φύσης και ρεαλισμού». Επίσης, η ΛΔ Κορέας για ακόμη μια φορά καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να αναφέρονται στο πυρηνικό πρόγραμμα εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο διαψεύδουν ότι διαθέτουν.

Ανάμεικτα ήταν τα σχόλια που ήρθαν από τις υπόλοιπες πλευρές, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εμφανίζονται αρκετά αρνητικοί ενώ οι Ιάπωνες και οι Νοτιοκορεάτες από την πλευρά τους έδωσαν έμφαση στα βασικά σημεία για τα οποία φαίνεται να υπάρχει συμφωνία (κίνητρα που θα οδηγήσουν στο τέλος του πυρηνικού προγράμματος).


ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υποκρισία οι «λύσεις» για τα βασανιστήρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Και η αμερικανική δικαιοσύνη... νίκησε ανακράζουν σύσσωμα τα διεθνή ΜΜΕ. Εξ αφορμής της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, μία απόφαση που έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν «σταθμό» και ένα ακόμη πλήγμα στην κυβέρνηση Μπους, αφού... αναγνωρίζει για πρώτη φορά το δικαίωμα πρόσβασης στο αμερικανικό νομικό σύστημα στους εκατοντάδες κρατούμενους στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο. Μόνο που με τέτοια τερτίπια δεν μπορεί να εξιλεωθεί η βάρβαρη «δημοκρατία» τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως «τα δικαστήρια των ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν διάφορες περιπτώσεις για τη νομιμότητα της κράτησης αλλοδαπών που έχουν συλληφθεί στο εξωτερικό σε σχέση με εχθροπραξίες και έχουν φυλακιστεί στη βάση του Γκουαντάναμο».

Υπενθυμίζεται, ότι περίπου 600 κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές στο Γκουαντάναμο που κατάγονται από περίπου σαράντα κράτη. Στον Τύπο δεν έχει δοθεί ποτέ ούτε κατάλογος με τα στοιχεία των κρατούμενων, ενώ το νομικό καθεστώς αιχμαλώτου πολέμου δεν έχει αναγνωριστεί στους κρατούμενους. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν έχει θέσει κανέναν απολύτως χρονικό περιορισμό στην κράτησή τους και δήλωσε μόνον ότι η Ουάσιγκτον «δε θέλει να τους ξαναδεί να επιστρέφουν στα πεδία της διεθνούς τρομοκρατίας». Εξι από αυτούς σύντομα, θα παραπεμφθούν ενώπιον μυστικών διαρκών στρατοδικείων, θεσμός που «αναβίωσε» μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Επίσης, κατά το Ρόιτερς, αποφασίστηκε επιπλέον ότι Αμερικανός υπήκοος που έχει συλληφθεί εκτός συνόρων στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, δεν μπορεί να παραμείνει επ' αόριστο υπό κράτηση σε αμερικανική στρατιωτική φυλακή δίχως να έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της φυλάκισής του. Ως προς την πολύκροτη υπόθεση Χοσέ Παντίγια, ελήφθη απόφαση καθαρά διαδικαστική που δεν αγγίζει την ουσία του θέματος, αφού αποφάνθηκε πως το δικαστήριο της Νέας Υόρκης δεν έχει δικαιοδοσία εκδίκασης, και δεν όρισε εάν η κυβέρνηση Μπους μπορεί να φυλακίσει επ' αόριστο «ως μαχητή του εχθρού» Αμερικανό υπήκοο που συλλαμβάνεται εντός ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Παντίγια συνελήφθη το Μάη του 2002 και έκτοτε, κρατείται απομονωμένος σε βάση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Νότια Καρολίνα, χωρίς να έχουν απαγγελθεί εναντίον του συγκεκριμένες κατηγορίες και δίχως να έχει επαφή με τους δικηγόρους.

Αμερικανο-βρετανικές «υποχωρήσεις»

Εν τω μεταξύ «προσπάθεια να ξεπεράσουν την κρίση που έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες για βασανιστήρια κρατουμένων κάνουν ΗΠΑ και Βρετανία» κυρίως με τη CIA που αφήνει να διαρρεύσει ότι σταματά προσωρινά τη χρήση τακτικών ανάκρισης που διχάζουν σχετικά με τη νομιμότητά τους και το Λονδίνο να ζητά την υπογραφή συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Συνθήκης του ΟΗΕ για τους βασανισμούς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, η υπηρεσία πληροφοριών προτίθεται να «παγώσει» τη χρήση τεχνικών ανάκρισης, όπως οι επώδυνες στάσεις, η στέρηση ύπνου και η άρνηση παροχής παυσιπόνων, καθώς η κυβέρνηση Μπους βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης της νομιμότητάς τους.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δήλωσε υποκριτικά: «Αντιτασσόμαστε αποφασιστικά στα βασανιστήρια. Είναι ένα ζήτημα θεμελιώδους αρχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ