ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το «Αέναον Χοροθέατρο» γίνεται 35 χρόνων

Το Αέναον Χοροθέατρο γίνεται φέτος 35 χρόνων και συνεχίζει να σκορπά τη μαγεία του μέσα από τις δημιουργίες του καλλιτεχνικού του διευθυντή Ντανιέλ Λομέλ. Τοποθετημένος από το χρόνο στο πάνθεον των 10 καλύτερων χορευτών του κόσμου, σολίστας και καλλιτεχνικός συνδιευθυντής στο «Μπαλέτο του 20ού αιώνα» του Μορίς Μπεζάρ, ο Γάλλος Ντανιέλ Λομέλ μένει και δημιουργεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Φέτος, γιορτάζοντας τα 35 χρόνια του «Αέναον Χοροθέατρο», θα παρουσιάσει στο «Σύγχρονο Θέατρο», από τις 5 Γενάρη έως τις 5 Φλεβάρη, μια «συλλογή» από τις κορυφαίες δημιουργίες του σε ένα πρόγραμμα από τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις.

Ειδικότερα, στις 5, 6, 7 Γενάρη και 2 Φλεβάρη θα παρουσιαστεί η παράσταση «Brel - Βενετσάνου - Barbara - Piaf», ακολουθεί το «Κεκλεισμένων των θυρών - Το Μάθημα - Bolero» στις 12, 13, 14 Γενάρη και 3 Φλεβάρη, το «Μ. όπως...» στις 19, 20, 21 Γενάρη και 4 Φλεβάρη, ενώ η παράσταση «Οικία Alba» θα παρουσιαστεί στις 26, 27, 28 Γενάρη και 5 Φλεβάρη 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έργο «Brel - Βενετσάνου - Barbara - Piaf» θα παρουσιαστούν τα κομμάτια «L' amoureuse», «Au nom de...» και, σε νέα εκτέλεση, ο «Κεμάλ» από τη Νένα Βενετσάνου. Ολες οι παραστάσεις έχουν διάρκεια περίπου μία ώρα η κάθε μία και παρουσιάζονται στις 9.00 μ.μ. Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ εκπτωτικό (φοιτητικά, άνεργοι, ΑΜΕΑ, άνω των 65 ετών κ.λπ.).

Το «Αέναον Χοροθέατρο» δημιουργήθηκε το 1980, από τον Γάλλο Ντανιέλ Λομέλ με την υποστήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών. Με τη συνεργασία του Μίνου Βολανάκη, η πρώτη παράσταση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στα Νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα. Από το 1990 έως το 2002, το Αέναον Χοροθέατρο, που όλα τα χρόνια διατήρησε το ελληνικό του όνομα, παρουσίασε πολλά έργα με έδρα τη Γαλλία, ενώ από το 2002, με έδρα πλέον την Αθήνα, φιλοδοξεί να συνεχίσει την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, το «Αέναον Χοροθέατρο» έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια δημιουργική πορεία με πάνω από 60 έργα και τουλάχιστον 700 παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ενδιαφέρουσες παραστάσεις στο «Σημείο»

Το Θέατρο «Σημείο» παρουσιάζει τη σκηνική σύνθεση με τίτλο «UNDER - κρυμμένες φωνές» κάθε Πέμπτη στις 9.30 μ.μ. στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου «Σημείο» μέχρι τέλος Απρίλη. Σκηνοθεσία και σκηνική επιμέλεια: Νίκος Διαμαντής. Ηθοποιοί: Ελενα Αρβανίτη, Σταύρος Γιαννακόπουλος, Χρήστος Σκούρτας, Μικές Γλύκας, Αράς Χαμεντιάν.

Η παράσταση στηρίζεται σε πρωτογενές δραματουργικό υλικό που προέρχεται από μαρτυρίες, συνεντεύξεις, ηχητικά ντοκουμέντα, λογοτεχνικά κείμενα καθώς και σύγχρονα έργα γραμμένα από μία νέα γενιά Ελλήνων συγγραφέων, όπως η Βασιλική Πέτσα, η Ναταλία Κατσού, ο Χρήστος Χρυσόπουλος και ο Χρήστος Αγγελάκος. Η σκηνική σύνθεση «UNDER» είναι μία παράσταση - σχόλιο πάνω στο θέμα της μετανάστευσης και τον τρόπο που μία σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν σε αυτή. Η παράσταση προσπαθεί να αποτυπώσει τις συνθήκες - πολλές φορές απάνθρωπες και εξευτελιστικές - μέσω των οποίων μετανάστες εγκαταλείπουν τις χώρες τους προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον. Καταγράφει, επίσης, τις δύσκολες συνθήκες ζωής μέσα στις οποίες ζουν, την έλλειψη σεβασμού, την αδιαφορία και τη βία που πολλές φορές εισπράττουν. Το Θέατρο «Σημείο» έχει συλλέξει υλικό από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», την «Αγκαλιά» στη Λέσβο, καθώς και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Διάρκεια παράστασης 1 ώρα. Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ και 5 ευρώ φοιτητικό. Δωρεάν είσοδος για ανέργους και μετανάστες.

  • Το έργο «Δεν μπορεί ο κάθε τσόγλανος», του Κίμωνα Ρηγόπουλου, παρουσιάζεται επίσης στο Θέατρο «Σημείο» (Χ. Τρικούπη 4, πίσω από το Πάντειο, τηλ. 210.9229.579), κάθε Σάββατο στις 21.30 και Κυριακή στις 19.30. Ενας «αποσυρμένος» μεγάλος ηθοποιός και ένας νεαρός δημοσιογράφος. Μία συνέντευξη που εξελίσσεται σε μια από ψυχής εξομολόγηση. Δύο κόσμοι που συγκρούονται επιστρατεύοντας όλα τα όπλα τους. Μια παρ' ολίγον φιλία που ξεγυμνώνει αυτόν που την έχει πραγματικά ανάγκη. Πάντα αυτό δεν συμβαίνει; Κουρασμένος από τη μετριότητα που τον περιβάλλει ο ένας και οχυρωμένος στην αλεξίσφαιρη μετριότητά του ο άλλος. Ποιο είναι επιτέλους το μεγάλο μυστικό; Και πότε θα εκραγεί; Ενα ρινγκ η σκηνή και πώς να βγεις αλώβητος από το μακελειό; Σκηνοθεσία: Τζένη Σκαρλάτου. Σκηνικό: Μαρία Βλαντή. Φωτισμοί: Δημήτρης Μαργαρίτης. Μουσική επιλογή: Βίκτωρ - Κίμων Γεράρδος. Φωτογραφίες - βίντεο: Βάλλυ Κωνσταντοπούλου, Θάνος Πολύδωρας. Παίζουν: Κίμων Ρηγόπουλος, Τζέρυ Αρτις.
  • Το Θέατρο «Σημείο» φιλοξενεί, επίσης, στους χώρους του πολυεπίπεδου φουαγιέ του θεάτρου, μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη την έκθεση «ULYSSEEING». Πρόκειται για μία σύγχρονη εικαστική έκθεση 7 νέων καλλιτεχνών, αποφοίτων και φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Ο τίτλος της έκθεσης, ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο λατινικό όνομα του Οδυσσέα (Ulysses) και το αγγλικό απαρέμφατο του ρήματος βλέπω (seeing), παραπέμπει στην έντονη προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει ένας καλλιτέχνης σήμερα, σε μια δεινή περίοδο για την Τέχνη εν γένει. Εικαστικοί: Αντρη Λαζάρου, Νόρα Ρέππα, Ευγένιος Αρβανιτάκης, Τέλης Δαγκλής, Χρήστος Διαμαντόπουλος, Γιώργος Σταματάκης, Αντρέας Χριστοδούλου. Επιμελητής: Αλέξανδρος Διαμαντής.
Οράματα...

Τίτλο «Οράματα» έχει η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κακουλίδη, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Γενάρη, στις 8 το βράδυ, στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στον Ταύρο (Πειραιώς 206, τηλ. 210.3418.550). Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 31 Γενάρη.

Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν στην Αθήνα

Την Ελλάδα πρόκειται να επισκεφθεί ο γιος του Ραούλ Κάστρο, Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, προσκεκλημένος της «Νew star editions», με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Το τίμημα της ισχύος - η αυτοκρατορία του τρόμου», παρουσίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Γενάρη, στις 7 το βράδυ, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς New star art cinema».

Την Τρίτη, 13 Γενάρη, στο πλαίσιο Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, έχει προγραμματιστεί διάλεξη του Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας ΙΙ», στις 7 το βράδυ, στην οποία θα παρευρεθούν και οι καθηγητές κ.κ. Προκόπης Παπαστράτης και Μιχάλης Λυμπιεράτος. Ο Κουβανός ομιλητής είναι μηχανικός και ερευνητής θεμάτων σχετικών με την Εθνική Ασφάλεια και την Αμυνα, με «Master» στις Διεθνείς Σχέσεις.

Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν (το δεύτερο επίθετο είναι της μητέρας του, ηρωίδας της επανάστασης), θα παραστεί, επίσης, σε εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης για την 56η επέτειο της κουβανικής Επανάστασης που διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης. Η προαναφερθείσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ κουβανικού κινηματογράφου που θα λάβει χώρα από τις 8 έως και τις 14 Γενάρη στον κινηματογράφο «Στούντιο». Στο φεστιβάλ θα προβληθεί« μεταξύ άλλων» και το ντοκιμαντέρ «Κangamba» (2008) σε σκηνοθεσία Ροχέλιο Πάρις, με θέμα τη διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας στην Αγκόλα, όπου ο Αλεχάντρο Κάστρο συμμετείχε ως εθελοντής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ