ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προειδοποιήσεις, απειλές και χαμηλές προσδοκίες

Μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Γάζα εκφράζουν την αντίθεσή τους στη σύνοδο της Ανάπολης

Associated Press

Μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Γάζα εκφράζουν την αντίθεσή τους στη σύνοδο της Ανάπολης
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Το κράτος του Ισραήλ τέλειωσε, αν δε δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Αυτό δήλωσε, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ανάπολη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Απαντώντας στους εσωτερικούς επικριτές του (κυρίως στην ακροδεξιά και το Λικούντ του Νετανιάχου), ο Εχούντ Ολμέρτ προειδοποίησε ότι «αν αποτύχει και τελικά εγκαταλειφθεί η λύση των δύο κρατών, θα ζήσουμε στιγμές απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, όπου οι Παλαιστίνιοι θα ζητούν δικαίωμα ψήφου σε ένα κράτος και το εβραϊκό στοιχείο θα εκλείψει».

Με «εξαφάνιση», αλλά εντελώς διαφορετικού ...τύπου, του Ισραήλ απείλησε και η «Χαμάς». Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την απόφαση 181 του ΟΗΕ που οδήγησε στην ίδρυση του Ισραήλ και τη διχοτόμηση της ιστορικής Παλαιστίνης, η «Χαμάς» υποστήριξε ότι «στόχος παραμένει η εξαφάνιση του Ισραήλ μέσα από ένοπλη αντίσταση, όποιο και αν είναι το κόστος σε αίμα και θυσίες». Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται, επίσης, η ανάγκη «διαφύλαξης των αραβικών ισλαμιστικών χαρακτηριστικών της Παλαιστίνης!».

Χαμηλές προσδοκίες και αεροπορικές επιδρομές

Μία μέρα μετά την ολοκλήρωση του «επικοινωνιακού σόου» του Λευκού Οίκου, στην Ανάπολη, όπου πέραν της καλλιέργειας εντυπώσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί θετικότερο κλίμα για την προώθηση του «σχεδίου για την ευρεία Μέση Ανατολή», δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινιακής Αρχής, οι προσδοκίες παρέμεναν εξαιρετικά χαμηλές και στην κοινή γνώμη των δύο ενδιαφερομένων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η ισραηλινή «Γιεντότ Αχρονότ», το 83% των Ισραηλινών εκτιμά ότι δε θα υπάρξει συμφωνία με τους Παλαιστινίους εντός του 2008, το 50% χαρακτηρίζει «αποτυχημένη» τη σύνοδο και το 53% επιθυμεί να υπάρξει οριστική συμφωνία με τους Παλαιστινίους που θα ορίζει και το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, βέβαια, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε νέες επιδρομές στη νότια Γάζα, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις ένοπλοι της «Χαμάς».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες ιμπεριαλιστικές απειλές

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σε προειδοποιήσεις και σε έκφραση ανησυχιών για τις πιθανές δραματικές επιπτώσεις ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου προέβησαν χτες Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά απ' το αδιέξοδο στις πρόσφατες συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών. Στην πραγματικότητα κλιμακώνουν τις πιέσεις τους ώστε να φτιαχτεί ένα ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο που θα αποκοπεί πλήρως από τη Σερβία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απευθυνόμενος σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς, τους κάλεσε «να θυμηθούν την αιματοχυσία της δεκαετίας του '90». Ο Φρανκ Ουίσνερ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην τρόικα της Ομάδας Επαφής, καμώνοντας τον ανήξερο για τις έως τώρα αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ με στόχο την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου και τη νέα αποσταθεροποίηση της περιοχής, δήλωσε: «Η ειρήνη σ' αυτή την εκρηκτική περιοχή διακυβεύεται σοβαρά... Εισερχόμαστε σε μία πολύ δύσκολη χρονική περίοδο». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της ρωσικής Ανω Βουλής, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, σημείωσε ότι «η ανεξαρτησία θα είναι μία ωρολογιακή βόμβα που τοποθετείται κάτω απ' την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων». Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Κάμερον, αρχηγός του βρετανικού «Συντηρητικού Κόμματος», δήλωσε χτες στην Ουάσιγκτον ότι «η αβεβαιότητα για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση και ανάφλεξη της βίας».

Αργότερα ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, μετά τη συνάντησή του με τον Χαβιέ Σολάνα (Υπατος Αρμοστής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ), εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι «εφικτός ένας συμβιβασμός» παρά τις άκαρπες συνομιλίες. Ζήτησε έτσι απ' την τρόικα «να κάνει ό,τι μπορεί και να συνεχίσει τη διαδικασία επίτευξης συμβιβασμού πριν τις 10 Δεκέμβρη».

Μέσα σ' όλα αυτά, η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ξεκινά «εντατική διπλωματική εκστρατεία» για την αποτροπή της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς σημείωσε μάλιστα ότι «η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, μονομερώς, από κάποιες χώρες θα βλάψει τη σταθερότητα και την ειρήνη γενικότερα και θα ανοίξει το "κουτί της Πανδώρας" στα δυτικά Βαλκάνια...».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προς ελιγμό άρσης του στρατιωτικού νόμου

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ορκίστηκε χτες ο Περβέζ Μουσάραφ πρόεδρος του Πακιστάν για δεύτερη θητεία, με πολιτικά αυτή τη φορά, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να άρει το στρατιωτικό νόμο και να επαναφέρει τη «συνταγματική λειτουργία», μέχρι τις 16 Δεκέμβρη, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στις εκλογές στις 8 Γενάρη. Πριν την ανακοίνωση της άρσης του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, ΕΕ και ΗΠΑ είχαν ζητήσει ακόμα μία φορά με δηλώσεις τους αποκατάσταση της συνταγματικής λειτουργίας.

Το κόμμα του Λαού του Πακιστάν και η ηγέτης του Μπεναζίρ Μπούτο δήλωσαν ότι θα κατέβουν στις εκλογές, χαιρετίζοντας τις εν λόγω αποφάσεις, ενώ ο Ναουάζ Σαρίφ δήλωσε ότι θα απόσχει από την εκλογική διαδικασία, καλώντας και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να σαμποτάρουν τις εκλογές και κατ' επέκταση τον Π. Μουσάραφ.

Ο πρώην στρατηγός, παράλληλα, υποστήριξε ότι έθεσε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γιατί έκρινε ότι το έθνος βρίσκεται σε κίνδυνο, ισχυριζόμενος πως η εκλογή του στην προεδρία υποστηρίχτηκε από το 57% του εκλογικού σώματος, χωρίς να υπάρχει θέμα συνωμοσίας.

Στο μεταξύ σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν χτες στο Βορειοδυτικό Πακιστάν 11 άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ισχυρίστηκαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της επαρχίας Σουάτ, από «εξτρεμιστές ισλαμιστές», σκοτώνοντας πάνω από 200 φερόμενους ως μαχητές προσκείμενους στους Ταλιμπάν.

Στην περιοχή στάλθηκαν χερσαίες δυνάμεις, πυροβολικό κι επιθετικά ελικόπτερα στα πλαίσια των δεσμεύσεων Μουσάραφ προς τις ΗΠΑ για «πάταξη της τρομοκρατίας και της Αλ Κάιντα»...

Στα σύνορα με το Αφγανιστάν έκρηξη βόμβας που τοποθετήθηκε στην άκρη δρόμου είχε αποτέλεσμα πέντε Πακιστανοί στρατιώτες να σκοτωθούν.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση πολιτικών αντιπαραθέσεων

Κίνδυνος επιδημίας χολέρας στη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με την απουσία τους, αρκετοί βουλευτές μποϊκόταραν χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την έγκριση πρότασης του πρωθυπουργού Μάλικι για την κάλυψη δύο κενών υπουργικών θέσεων. Η σουνιτική «πτέρυγα» της Βουλής υποστήριξε ότι διαφωνεί με τις πρωθυπουργικές επιλογές, ενώ ορισμένοι σιίτες εξέφρασαν αντιρρήσεις «με τον τρόπο που προωθούνται τα ζητήματα».

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πολιτική κατάσταση γίνεται ολοένα χειρότερη, καθώς οι διαφωνίες διογκώνονται. Τελευταίο επεισόδιο η συμφωνία που υπέγραψε ο Μάλικι με το Λευκό Οίκο για παράταση, εκτός πλαισίου ΟΗΕ, της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ στο πλαίσιο «στρατηγικής συνεργασίας». Χθες, προφανώς προς κατευνασμό των αντιδράσεων, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για εγκατάσταση μόνιμων αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ».

Κατά τα άλλα, έξω από τη Μπαακούμπα, 12 πολίτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, όταν ρουκέτα έπληξε κατοικημένη περιοχή. Στη Βαγδάτη, ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα κρούσματα χολέρας. Γνωστοποίησαν ότι τις τελευταίες τρεις βδομάδες καταγράφηκαν 101 κρούσματα, τη στιγμή που η ασθένεια φαίνεται να ελέγχεται στην επαρχία. Οι δύο οργανισμοί τόνισαν ότι λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα, αν και ο μη εντοπισμός της εστίας της μόλυνσης προκαλεί φόβους ξεσπάσματος επιδημίας.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα προεδρική υποψηφιότητα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Λίγο πιο κοντά στην επίτευξη συναίνεσης για το πρόσωπο του νέου Προέδρου φαίνεται να βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έστω και αν χρειαστούν ακόμη κάποιες μέρες. Ο πρώην στρατηγός, μαρωνίτης χριστιανός σύμμαχος της «Χεζμπολάχ», Μισέλ Αούν, ανακοίνωσε, χθες, επισήμως ότι τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας για την Προεδρία του νυν αρχηγού του λιβανικού στρατεύματος, επίσης μαρωνίτη χριστιανού όπως απαιτεί το σύνταγμα για τον προεδρικό θώκο, στρατηγού Μισέλ Σουλεϊμάν.

Η «Χεζμπολάχ» δεν έχει εκφραστεί επισήμως, αλλά είναι γνωστό ότι η ηγεσία της διάκειται θετικά απέναντι στον Σουλεϊμάν. Η κυβέρνηση, από την άλλη, δεν έχει τοποθετηθεί. Ο πρωθυπουργός Σινιόρα, όμως, δήλωσε ότι «θα εξεταστεί σοβαρά η οποιαδήποτε πρόταση, αν είναι ωφέλιμη για το μέλλον της χώρας».

Για να είναι νόμιμη η υποψηφιότητα Σουλεϊμάν, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες συνταγματικές τροποποιήσεις, καθώς η λιβανική νομοθεσία απαγορεύει στους ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, να θέτουν υποψηφιότητα για πολιτειακά αξιώματα. Εντούτοις, η λύση Σουλεϊμάν μοιάζει αρκετά δελεαστική, καθώς κρίνεται ως «ουδέτερο πρόσωπο». Η επόμενη συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή Προέδρου ενδεχόμενα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ