ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Αποτελεσματικότερες συνεργασίες» με χώρες της ΝΑ Ασίας αναζητούν οι ΗΠΑ

«Μια θετική πρωτοβουλία που κοιτάζει μπροστά», χαρακτήρισε τη συγκρότηση της νέας στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Αυστραλίας - Βρετανίας (AUKUS) ο Αμερικανός πρέσβης στην Τζακάρτα Σουνγκ Κιμ, επιχειρώντας παράλληλα να απαντήσει στις «ανησυχίες» που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή η Ινδονησία για τον κίνδυνο μιας «κούρσας εξοπλισμών» στην περιοχή.

Επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να μεγαλώσει τις «πιέσεις» και σε άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως στην κρίσιμη ζώνη της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο Σουνγκ ισχυρίστηκε πως η AUKUS «θα βελτιώσει τις ικανότητες και τις δυνατότητες των τριών αυτών χωρών να εργαστούν από κοινού στενότερα και αποτελεσματικότητα με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας» και πρόσθεσε: «Θα βελτιωθεί η συνεργασία που έχουμε σήμερα με κρίσιμης σημασίας χώρες όπως η Ινδονησία για να βεβαιωθούμε για έναν Ινδο-Ειρηνικό ανοιχτό και ελεύθερο, που σέβεται το κράτος δικαίου». Υποστήριξε κατά τα άλλα ότι «δεν ζητάμε από καμία χώρα να διαλέξει μεταξύ ΗΠΑ και άλλης χώρας»...

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδονησία (που θεωρείται η ισχυρότερη χώρα στην ASEAN) τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο σε διάφορα πεδία.

Ο γενικός διευθυντής για τις Υποθέσεις σε Ασία, Αφρική και Ειρηνικό του ινδονησιακού ΥΠΕΞ, Αμπντούλ Καντίρ Τζαϊλανί, αρθρογραφώντας στη «Jakarta Post», υποστήριξε πάντως ότι «προς το παρόν δεν φαίνεται (με την AUKUS) να έχουν παραβιαστεί διεθνείς κανόνες», συμπληρώνοντας ωστόσο «ότι η απόκτηση τέτοιων πυρηνικών υποβρυχίων εγείρει ανησυχίες για μια κούρσα εξοπλισμών (...) αυτό το νέο στρατηγικό δόγμα αποσκοπεί φανερά να αναπτύξει την αποτροπή σε διαφιλονικούμενα νερά στον Ινδο-Ειρηνικό (...) τέτοιου είδους προσπάθειες για απόκτηση μεγάλης στρατιωτικής ισχύος πιθανώς πυροδοτήσουν και προσελκύσουν περαιτέρω αντιδράσεις».

Η Κίνα για τη Σύνοδο P5

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ σχολίασε θετικά πρόταση που κατέθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ για συνάντηση των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνας, Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας), με θέμα τη διαμόρφωση ενός προγράμματος κοινής δράσης «που θα καταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ικανό να εξασκήσει πλήρως την αποστολή του και να ξεκινήσει διάλογο σε κρίσιμα θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και η συλλογική ασφάλεια».

Η Χούα δήλωσε ότι «η Κίνα στηρίζει την πρόταση για μια σύνοδο των P5. Πιστεύουμε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η ενίσχυση του συντονισμού των 5 ηγετών πάνω στη διεθνή κατάσταση, σε κρίσιμα θέματα και η συνεργασία ενάντια στην πανδημία είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διατήρηση της πολυμέρειας και της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης, διατηρώντας τη δικαιοδοσία του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Νέο υπερηχητικό όπλο και από τη Βόρεια Κορέα

Τέλος, καθώς η «κούρσα εξοπλισμών» ήδη «τρέχει», μετά την προχτεσινή δοκιμή νέου υπερηχητικού όπλου των ΗΠΑ που επιβεβαίωσε η αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Raytheon», χτες η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι το οπλικό σύστημα που εκτόξευσε δοκιμαστικά την Τρίτη ήταν υπερηχητικός πύραυλος που η χώρα ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα.

Ο πύραυλος ονομάστηκε «Hwasong-8» και σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA έχει σχεδιαστεί με τεχνικές προδιαγραφές όπως η «δυνατότητα ελιγμών κατά την πτήση» και τα χαρακτηριστικά της «αιώρησης κατά την υπερηχητική πτήση της αποσπώμενης κεφαλής του».

ΡΩΣΙΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Ενισχύεται η συνεργασία σε Ενέργεια και εμπόριο

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Βιετνάμ

Russian Foreign Ministry Press

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Βιετνάμ
Η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Βιετνάμ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, σε μια εποχή και περιοχή που ο ανταγωνισμός πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων εισέρχεται σε νέα επικίνδυνη φάση, αποτυπώθηκε και στην προχτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, και του Βιετνάμ, Μπ. Ταν Σον, στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι το Βιετνάμ είχαν επισκεφτεί πρόσφατα τόσο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, όσο και ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στο πλαίσιο της επιδίωξης Ουάσιγκτον και Πεκίνου να ενισχύσουν συμμαχίες στην περιοχή και να εμποδίσουν τα αντίστοιχα σχέδια της αντίπαλης πλευράς.

Με φόντο τη συγκρότηση της νέας συμφωνίας ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας (AUKUS), οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Βιετνάμ εμφανίστηκαν να υποστηρίζουν μια «αρχιτεκτονική δίκαιης και αδιαίρετης ασφάλειας» στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις «σύγχρονες πραγματικότητες». Ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «προσπάθειες υποκίνησης διχασμών στην περιοχή», χαρακτηρίζοντάς τις «αντιπαραγωγικές».

Οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι οι περιφερειακές διαφωνίες (βλέπε Νότια Κινεζική Θάλασσα κ.ά.) πρέπει να επιλυθούν «ειρηνικά, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας». Ακόμη συζητήθηκε ο συντονισμός των δύο κρατών στον ΟΗΕ, με τον Βιετναμέζο ΥΠΕΞ να σημειώνει ότι «έχουμε παρόμοιες απόψεις για πολλά παγκόσμια ζητήματα» και ότι το Βιετνάμ «εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή της Ρωσίας στην εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως σε έναν κόσμο που βιώνει «σημαντικές αλλαγές» η Ρωσία παραμένει για το Βιετνάμ «ένας αξιόπιστος και στρατηγικά σημαντικός εταίρος».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ενεργειακό τομέα, ως «ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της διμερούς συνεργασίας». Ο ΥΠΕΞ του Βιετνάμ ξεκαθάρισε πως η συνεργασία των δύο κρατών στον στρατηγικό τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου «πέρασε από πολλές προκλήσεις», αλλά «τίποτα δεν μπορεί να την απειλήσει ή να την αμφισβητήσει», προσθέτοντας ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας συμμετέχουν στα έργα φυσικού αερίου στο Βιετνάμ.

Εξάλλου γίνονται προσπάθειες η συνεργασία Ρωσίας - Βιετνάμ να επεκταθεί σε νέους τομείς παγκόσμιου ανταγωνισμού, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επίσης, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας της Ρωσίας με την Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Βιετναμέζος ομόλογός του, Νγκουγέν Σουάν Φουκ, συζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ κρατών - μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) και του Βιετνάμ, ενώ το Βιετνάμ υποστηρίζει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της EAEU και της ASEAN.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σχεδιασμοί πολλών πλευρών για την «παρουσία» στη χώρα και την περιοχή

Το ισχυρό τους ενδιαφέρον για αναβάθμιση της θέσης τους στην Κεντρική Ασία και στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώνουν το ένα μετά το άλλο τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, με φόντο και τα εντεινόμενα παζάρια για τους όρους της λεγόμενης «ρεαλιστικής επιχειρησιακής συνεργασίας» με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ανώνυμα σε διεθνή ΜΜΕ ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης «εργάζεται τώρα για πιθανή παρουσία στην περιοχή», ενώ ξεκαθάρισε ότι «το ερώτημα δεν είναι εάν πρέπει να είμαστε παρόντες, αλλά πώς...». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «αξιολογήσαμε προσεκτικά την κατάσταση και από την άποψη της ασφάλειας. Είχαμε ήδη μια διερευνητική αποστολή και τώρα θα αξιολογήσουμε» τη συνέχεια. Σημείωσε δε ότι «εάν καταρρεύσει η χώρα, θα πληρώσουμε όλοι τις συνέπειες». Γι' αυτό και - συνέχισε - «κανείς δεν θέλει να βιαστεί να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν, αλλά πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με έναν ρεαλιστικό τρόπο».

Ενδεικτική είναι και η συζήτηση που επανέρχεται για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Σε συνεδρίαση αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (περιλαμβανομένου του επικεφαλής τους, Μαρκ Μίλεϊ) επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν συστάσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν να διατηρήσει 2.500 άνδρες στην ασιατική χώρα. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε πως «θα βρισκόμασταν σε πόλεμο με τους Ταλιμπάν» εάν διατηρούνταν στο Αφγανιστάν τόσοι άνδρες.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρέσβης στο Καζακστάν, Γουίλιαμ Μόσερ, δήλωσε ότι «προς το παρόν δεν έχουμε συγκεκριμένα σχέδια», απαντώντας σε ερώτημα για δημοσιεύματα που αναφέρουν προσπάθειες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν «πάτημα» σε στρατιωτικές υποδομές της περιοχής, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Για παράδειγμα, η «Wall Street Journal» τη Δευτέρα επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Μ. Μίλεϊ και ο Ρώσος ομόλογός του, Β. Γκερασίμοφ, «συζήτησαν την πιθανότητα οι Αμερικανοί να χρησιμοποιήσουν ρωσικές βάσεις σε Κιργιστάν και Τατζικιστάν για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, ειδικά στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά δεν έχει λάβει ακόμα οριστική απάντηση», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τέλος, να καταγραφεί ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι με τους Ταλιμπάν «υπάρχει επαφή σε επίπεδο πρεσβευτή, αλλά δεν έχουμε ακόμα ανταλλάξει επισκέψεις». Πρόσθεσε ότι «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το αεροδρόμιο της Καμπούλ (...) Δεν έχουν λυθεί ακόμα ανησυχίες για την ασφάλεια». Τέλος, είπε ότι η χώρα του θα παραδώσει «ανθρωπιστική βοήθεια» στο Αφγανιστάν μέσω του Πακιστάν και ότι «η χώρα δεν πρέπει να καταρρεύσει».

Ολα αυτά ενώ χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ζ. Μουτζαχίντ, κατήγγειλε πως πρόσφατα αμερικανικά drones παραβίασαν τον «ιερό εναέριο χώρο του Αφγανιστάν» και κάλεσε «όλες τις χώρες και ειδικά τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το Αφγανιστάν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των δεσμεύσεων που υπάρχουν».

ΛΙΒΥΗ
Οι ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο σε κυρώσεις

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά συναντήθηκε προχτές στην Τρίπολη με τον διοικητή της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική, στρατηγό Στ. Τάουνσεντ, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη Ρ. Νόρλαντ.

Το ίδιο διάστημα και ενώ οξύνονται η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Λιβύη και οι παρεμβάσεις όλων των διεθνών «παικτών», η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το διακομματικό νομοσχέδιο «Σταθεροποίησης της Λιβύης», ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων«σε πρόσωπα από ξένες χώρες που ηγούνται, κατευθύνουν ή υποστηρίζουν συγκεκριμένη ανάμειξη ξένης κυβέρνησης στη Λιβύη (...) αλλοδαπούς που απειλούν την ειρήνη ή τη σταθερότητα στη Λιβύη (...) και όσους ευθύνονται για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι εν λόγω κυρώσεις, που μπορούν να επιβληθούν σε βάρος ξένων στρατιωτικών δυνάμεων οι οποίες υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά στη Λιβύη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης ενάντια στην Αγκυρα, που διατηρεί στρατεύματα και Σύρους φιλότουρκους μισθοφόρους, ή στη Ρωσία, που δρα εμμέσως στη Λιβύη, μέσω της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner Group».

ΤΥΝΗΣΙΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ν. Ρομντχάνι

Εντολή συγκρότησης κυβέρνησης στην 63χρονη πανεπιστημιακή καθηγήτρια μηχανικής Νάτζλα Mπουντέν Ρομντχάνι έδωσε χτες ο Τυνήσιος Πρόεδρος, Καΐς Σαΐντ, δύο μήνες αφότου απέπεμψε την προηγούμενη κυβέρνηση ισλαμιστών, επικαλούμενος το Σύνταγμα σε μια περίοδο μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η Ρομντχάνι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τέτοιο ρόλο στη χώρα, ενώ στο βιογραφικό της περιλαμβάνεται «εμπειρία» από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Την Τρίτη, τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Ρεύμα, Δημοκρατικό Φόρουμ για Εργασία και Ελευθερίες, Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και Αφέκ Τουνές) ανακοίνωσαν πως θα ένωναν τις δυνάμεις τους προκειμένου να σταματήσουν, όπως ανέφεραν, τις κινήσεις «συνταγματικού» πραξικοπήματος του Τυνήσιου Προέδρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ