ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΛΙΟΣ»
Σκληρά παζάρια από τα ενεργειακά συμφέροντα

Κυνικό το ξένο κεφάλαιο, διαπραγματεύεται άτυπα πρόσθετα προνόμια για να ...κερδίσει από το ΗΛΙΟΣ

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «πουλήσει» το διαβόητο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ εκτός και εντός Ελλάδας, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές, αλλά και να κερδίσει προεκλογικούς «πόντους» η ενεργειακή πολιτική του μνημονίου, συνάντησε χτες την σκληρή πραγματικότητα της «ελεύθερης» αγοράς που στοχεύει να υπηρετήσει. Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η Κομισιόν, ο μεν αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκ. Ετινγκερ εξέφρασε την γενικότερη υποστήριξη απέναντι στο σχέδιο ΗΛΙΟΣ, αφήνοντας όμως την υλοποίησή του στους ...ενδιαφερόμενους, ο δε υφυπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Γ. Μπέκερ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται άμεσα, αλλά μελλοντικά μπορεί να κάνει κάποιες συμπληρωματικές εισαγωγές φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα, έτσι ...για να την βοηθήσει. Οι κεντρικοί ομιλητές έμειναν «ασυγκίνητοι» ακόμη και από την πρωθυπουργική παρέμβαση στην εκδήλωση, όπου ο Λ. Παπαδήμος μίλησε για τη δυνατότητα το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ να καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα» τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και έδωσε έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται.

Βασική ιδέα του ΗΛΙΟΣ είναι η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας 10.000 MW, που για να παραχθεί θα παραχωρηθούν δημόσιες εκτάσεις και ένα εξαιρετικά χαριστικό περιβάλλον επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε χτες ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν και Ελληνες επιχειρηματίες στο σχέδιο - σε αντίθεση με την αρχική θέση της κυβέρνησης - ότι η συνολική έκταση γης που θα καλυφθεί αντιστοιχεί στο 0,1% της ελληνικής επικράτειας και ότι δρομολογούνται αναπροσαρμογές στις τιμές ΑΠΕ. Ειρωνεύτηκε μάλιστα τους επικριτές της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για ξεπούλημα, λέγοντας ότι θα συνεχίσουμε να μαυρίζουμε από τον ήλιο στην Ελλάδα. Αρκεί βεβαίως να μην εμποδίζουμε με τις πετσέτες μας την εξάπλωση των ηλιακών πάνελ.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί υψηλές οικονομικές προσδοκίες ισχυριζόμενη ότι θα πετύχει μείωση του ...χρέους. Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν με παράγοντες της Γερμανίας. Αργότερα ειπώθηκε ότι θα γίνουν συζητήσεις και με άλλες χώρες. Τώρα, η Κομισιόν μέσω του Γκ. Ετινγκερ λέει ότι μπορούν να γίνουν εξαγωγές και σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Τουρκία, άποψη που την «άρπαξε στον αέρα» χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου και την περιέλαβε στην ομιλία του. Στο «διά ταύτα», το πρόγραμμα θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα ιδιωτικά συμφέροντα και αυτά άρχισαν τα «παζάρια», αξιώνοντας μεγαλύτερα κέρδη. Ο υφυπουργός Γ. Μπέκερ σημείωσε με νόημα ότι στην Ελλάδα η εγγυημένη τιμή είναι διπλάσια απ' ό,τι στη Γερμανία και η ηλιακή κάλυψη 40% μεγαλύτερη, ωστόσο η ανάπτυξη των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών είναι πολύ μεγαλύτερη στη Γερμανία. Αυτό οφείλεται, όπως είπε, στο γενικότερο επενδυτικό περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει δικό της σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών. Ωστόσο, θεωρεί θετικό το ΗΛΙΟΣ, πιστεύει ότι είναι δυνατές οι εξαγωγές σε άλλες χώρες της ΕΕ και τάσσεται υπέρ του για να βοηθηθεί η Ελλάδα!

Η Κομισιόν ανταποκρίθηκε στο ελληνικό αίτημα για «ηθική» στήριξη του ΗΛΙΟΣ, ωστόσο δεν θα κουνήσει «βλέφαρο» για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες καλύπτουν σήμερα 2.000 MW και χρειάζονται τεράστια ποσά για την επέκτασή τους. Εάν ενδιαφερθούν επενδυτές και γίνουν συμφωνίες, τότε μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση από την ΕΕ. Και πάλι, η ΕΕ προτιμά διασυνδέσεις που θα εξυπηρετούν τη δική της στρατηγική, ειδικά τη σύνδεση με τρίτες χώρες. Ετσι θα μπορεί, όχι μόνο να λάβει, αλλά κυρίως να στείλει ενέργεια στην ...Ελλάδα και μέσω αυτής στην Τουρκία και αλλού.

Ο Γκ. Ετινγκερ συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Περιβάλλοντος, τη ΡΑΕ κλπ.

«ΟΔΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2050»
Εμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Την επιλογή του ξένου και ντόπιου ενεργειακού κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2050, ως «κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη στη χώρα τα επόμενα χρόνια», όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, αντανακλά το σχέδιο για τον «Οδικό Ενεργειακό Χάρτη Πορείας για το 2050», που δόθηκε χτες για δημόσια διαβούλευση. Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε με την ευκαιρία της εκδήλωσης για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση σημαντικών διεργασιών στον ενεργειακό τομέα. Η αλήθεια όμως είναι ότι κυβέρνηση και ΕΕ έχουν προαποφασίσει τα επόμενα βήματα της ενεργειακής πολιτικής, σε πλήρη αρμονία με τις αξιώσεις και τους σχεδιασμούς του ενεργειακού κεφαλαίου της Ευρώπης. Οι ΑΠΕ μειώνουν την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από το πετρέλαιο, αλλά το οικονομικό όφελος δεν αφορά τους λαούς, τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους. Αφορά τους ενεργειακούς κολοσσούς και τις πολυεθνικές, με τον λογαριασμό να πηγαίνει στα λαϊκά στρώματα.

Το σχέδιο του «οδικού χάρτη» πραγματεύεται σενάρια. Αυτό των «υφιστάμενων πολιτικών» οδηγεί σε αποτέλεσμα μείωσης κατά 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 σε σχέση με το 2005 και μέτρια διείσδυση ΑΠΕ και μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας. Το σενάριο των «μέτρων μεγιστοποίησης ΑΠΕ» προβλέπει μείωση των ρύπων κατά 60-70% και ηλεκτροπαραγωγή 100% από ΑΠΕ! Το τρίτο σενάριο «περιβαλλοντικών μέτρων ελαχίστου κόστους» προβλέπει ανάλογη μείωση των ρύπων, αλλά μικρότερη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Τα δύο τελευταία και βασικά σενάρια προβλέπουν ακόμη συνολική διείσδυση ΑΠΕ κατά 60-70% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας το 2050, σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών, αύξηση της χρήσης των βιοκαυσίμων στις μεταφορές στο 31-34%, «σταθεροποίηση» της ενεργειακής κατανάλωσης λόγω των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι στόχοι και οι σχεδιασμοί υλοποίησής τους κρύβουν σημαντικές παγίδες για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Σχετίζονται με σημαντικές οικονομικές και θεσμικές παροχές προς τους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Υποκρύπτουν εξαναγκασμό για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στα νησιά και αλλού.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Εκατοντάδες χιλιάδες στο «κόκκινο»

Ο φιλομονοπωλιακός χαρακτήρας διαχείρισης της οικονομικής κρίσης αποτυπώνεται με τον πλέον κραυγαλέο και αδιάψευστο τρόπο στα άδεια ταμεία των μικρών καταστημάτων, στα χιλιάδες λουκέτα και τη δραματική μείωση του εισοδήματος των μικρών και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως διαπίστωνε η ΕΣΕΕ, πριν από μερικές βδομάδες, όταν δημοσιοποιούσε τα στοιχεία που συνέλεξε σχετικά με την πορεία των χειμερινών εκπτώσεων, «το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων έφερε και το τέλος στις αντοχές χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων». Κάποιοι που εναπόθεσαν τις τελευταίες ελπίδες τους σε μια προσωρινή παράταση στις εκπτώσεις, διαψεύστηκαν, καθώς όσο ελκυστικά κι αν ήταν τα ποσοστά των μειώσεων των τιμών, δε στάθηκαν αρκετά να προσελκύσουν μέχρι τα ταμεία των μαγαζιών τους εργαζόμενους με πετσοκομμένους και, για χιλιάδες, ανύπαρκτους μισθούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη διάρκεια του ενάμιση μήνα που διήρκεσαν οι χειμερινές εκπτώσεις, σημειώθηκε σχεδόν ανεξέλεγκτη πτώση του τζίρου που κυμάνθηκε στο 43% κατά μέσο όρο, ενώ υπήρξαν περιοχές που οι έμποροι είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται ακόμα και πάνω από 60%.

***

Ακόμη, 9 στους 10 δήλωσαν μείωση πωλήσεων κατά 40% στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων και συνολικά κατά το πρώτο δίμηνο του 2012 και 8 στους 10 έχουν αναγκαστεί να χρησιμοποιούν ιδιωτικές καταθέσεις, οικογενειακές οικονομίες και δανεικά για να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους. Επιπλέον, 7 στους 10 δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους για εμπορεύματα που αγόρασαν πέρσι και ταυτόχρονα δυσκολεύονται να κάνουν καινούριες παραγγελίες. Εξι στους δέκα εμπόρους έχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων, 5 στους 10 καθυστερούν να πληρώσουν ενοίκια, λογαριασμούς και πληρώνουν με έναντι καταβολής τους μισθούς, ενώ 3 στους 10 χρωστάνε μισθούς ακόμα και τριών μηνών.

***

Την ίδια στιγμή, η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που αφορά στην κατάσταση όπως εξελίχτηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2011 δείχνει ότι μέσα σ' αυτό το διάστημα επιδεινώθηκε παραπέρα η οικονομική κατάσταση για 9 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ βάθεμα των αδιεξόδων βλέπουν περισσότεροι από 8 στους 10, κύρια μικρούς, επαγγελματίες. Επιπλέον, 180.000 επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ με έως 4 εργαζόμενους, βρίσκονται ήδη «στο κόκκινο» και ακόμα 200.000 είναι αρκετά πιθανό να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα βάλουν λουκέτο 61.200 επιχειρήσεις ΕΒΕ, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι θα οδηγηθούν στην ανεργία ακόμα 240.000 άνθρωποι, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί.

***

Η πολιτική διαχείρισης της κρίσης με ρυθμίσεις στήριξης του κεφαλαίου προϋποθέτει το τσάκισμα λαϊκών κατακτήσεων που έχουν απομείνει, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών, την περιθωριοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ. Είναι μια πολιτική που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, που καθημερινά βιώνουν την ίδια αγωνία για το μεροκάματό τους δίπλα στους εργαζόμενους, δεν μπορούν να έχουν αυταπάτες ότι η αντιμετώπιση της κρίσης που ευαγγελίζονται κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία περιλαμβάνει αξιοπρεπές εισόδημα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. Η επιτυχία της ασκούμενης πολιτικής περνάει μέσα από την εξόντωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών μαγαζιών και βιοτεχνιών, μέσα από πολιτικές και μέτρα που διευκολύνουν τη συγκέντρωση της παραγωγής και συγκεντροποίησης των κεφαλαίων. Αντίσταση και αντεπίθεση, συμμαχία με την εργατική τάξη, μαζί με το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα απέναντι στα μονοπώλια και τα κόμματα που τα υπηρετούν, είναι ο μόνος δρόμος για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.


Μ.Ζ.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Διόγκωση στα 6,3 δισ. ευρώ

Διογκώνονται κάθε μήνα οι κάθε είδους ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, εξέλιξη που φανερώνει τις κλιμακούμενες αστοχίες στην εκτέλεση και του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, το Φλεβάρη φέτος, έφτασαν στα 6,3 δισ. ευρώ (από 5,9 δισ. ευρώ το Γενάρη) δηλαδή μέσα σε 1 μήνα αυγάτισαν με 400 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 7%.

Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων καταγράφονται στα 2,8 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 1,5 δισ., της λεγόμενης τοπικής αυτοδιοίκησης στο 1 δισ. και των υπουργείων στα 731 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ