ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες πιέσεις των ΗΠΑ και συγκεντρώσεις το Σάββατο

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο, στις εκδηλώσεις μνήμης στις 5 Μάρτη στην έκτη επέτειο από το θάνατο του Ούγκο Τσάβες
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο, στις εκδηλώσεις μνήμης στις 5 Μάρτη στην έκτη επέτειο από το θάνατο του Ούγκο Τσάβες
Αμείωτες συνεχίζονται οι πιέσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και αντιδραστικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, που στηρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα «Πρόεδρο» - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό, ενάντια στην κυβέρνηση του εκλεγμένου σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Εϊμπραμς (παλιά «καραβάνα», από την περίοδο του Ρίγκαν, που τροφοδοτούσε τους εγκληματίες Κόντρας στη Νικαράγουα, τη δεκαετία του '80), ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «διπλωματική και οικονομική πίεση για να επιτύχουν την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία», όπως ονομάζουν την ανατροπή μιας μη αρεστής κυβέρνησης. Πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως παρότι «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», δεν σχεδιάζεται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση. Ετσι, οι ΗΠΑ σκληραίνουν τα μέτρα και τις κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της κρατικής βιομηχανίας πετρελαίου και παίρνουν υπόψη την απροθυμία έως τώρα των λατινοαμερικανικών σύμμαχων κυβερνήσεων να βοηθήσουν σε μια στρατιωτική επέμβαση. Οι αντιδραστικές αυτές κυβερνήσεις μετράνε τις επιπτώσεις στο εσωτερικό των χωρών τους, αφού σε όλες τις χώρες, όπως στην Κολομβία, που είναι η πιο επιθετική, αλλά και στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στο Περού, στη Χιλή, στην Παραγουάη, πραγματοποιούνται αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις, κατά της ξένης επέμβασης στη Βενεζουέλα.

Το άλλο «γεράκι», ο σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ανακοίνωσε ότι ανανεώθηκε για ακόμα ένα χρόνο η διοικητική οδηγία της προηγούμενης κυβέρνησης, του Μπαράκ Ομπάμα, από το 2015, που χαρακτήριζε τη Βενεζουέλα «ασυνήθη ή έκτακτη απειλή κατά της ασφάλειας των ΗΠΑ». Ο Μπόλτον άλλωστε είχε επαναφέρει με ακόμα πιο κυνικό τρόπο το απαράδεκτο λεγόμενο «δόγμα Μονρόε», που θεωρεί ολόκληρη τη Νότια Αμερική ζώνη αποκλειστικών συμφερόντων των ΗΠΑ, ή «πίσω αυλή τους», δηλώνοντας επί της ουσίας ότι δεν θα ανεχτούν ανταγωνιστές, όπως τα μονοπώλια της Ρωσίας, της Κίνας κ.ά., που επεκτάθηκαν ειδικά στη Βενεζουέλα τα χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Τη δική του απάντηση έδωσε ο Βενεζουελανός Πρόεδρος, Ν. Μαδούρο, με ανάρτηση στο «Twitter», λέγοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα αλλά στοχεύουν στους φυσικούς μας πόρους. Αυτό που θέλουν είναι να εξαπολύσουν τον "Πόλεμο του Πετρελαίου" για να εισβάλουν και να επιβληθούν στην πατρίδα μας. Θα αποτύχουν». Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για την 6η επέτειο θανάτου του Προέδρου και ηγέτη της «Μπολιβαριανής Διαδικασίας», Ούγκο Τσάβες Φρίας, ο Βενεζουελανός Πρόεδρος κάλεσε το λαό σε «αντιιμπεριαλιστικές» διαδηλώσεις το Σάββατο 9 Μάρτη.

Την ίδια μέρα η μαριονέτα Χ. Γκουαϊδό έχει καλέσει σε διαδηλώσεις των οπαδών του και αποχή από την εργασία.

Ανεπιθύμητος ο Γερμανός πρέσβης

Χτες επίσης, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κήρυξε τον πρέσβη της Γερμανίας στη χώρα, Ντανιέλ Μαρτίν Κρίνερ, «ανεπιθύμητο πρόσωπο εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων δημόσιων παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, κάτι που αντιβαίνει στους κανόνες που διέπουν τις διπλωματικές σχέσεις». Ο συγκεκριμένος διπλωμάτης στηρίζει με κάθε τρόπο τον αυτοανακηρυχθέντα «Πρόεδρο» - μαριονέτα και ήταν ένας από τους πρέσβεις που τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο κατά την επιστροφή του από μια «μίνι περιοδεία» σε αντιδραστικές κυβερνήσεις της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δήλωσε χτες ότι «μετά την ανακήρυξη του πρέσβη ως "ανεπιθύμητου", αποφάσισα να τον καλέσω πίσω στη Γερμανία για διαβουλεύσεις». Χαρακτήρισε δε προκλητικά την απόφαση της Βενεζουέλας «ακατανόητη, που οξύνει την κατάσταση και δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση». Και συνέχισε: «Η ευρωπαϊκή στήριξη στον Χουάν Γκουαϊδό είναι αδιάσπαστη. Ο πρέσβης Κρίνερ κάνει εξαιρετική δουλειά στο Καράκας, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Μισέλ Μπατσελέτ, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός, πρώην Πρόεδρος της Χιλής, σε ομιλία της στη Γενεύη δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Βενεζουέλα καταδεικνύει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο οι παραβιάσεις αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένων του μη σεβασμού των βασικών ελευθεριών και της ανεξαρτησίας κρίσιμων θεσμών - μπορούν να επιταχύνουν την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων». Πάντως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων και η τρέχουσα πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση, που προκύπτει ως αποτέλεσμα, είναι ανησυχητική». Ανακοινώθηκε επίσης ότι στις 10 Μάρτη αντιπροσωπεία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά από πρόσκληση της Βενεζουέλας, θα μεταβεί στη χώρα για επαφές και εξέταση της πραγματικότητας, θα προετοιμάσει έκθεση και την ενδεχόμενη επίσκεψη της Μπατσελέτ στις 20 Μάρτη.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρόσθετη αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια»

«Μπαρούτι» μυρίζει στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα

ΚΙΕΒΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μπαρούτι» μυρίζει η περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας, με τη συγκέντρωση όλο και περισσότερων αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων, οξύνοντας την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν «πρόσθετες αμυντικές δυνατότητες στην Ουκρανία» όπως «αποφάσισε πρόσφατα ο Πρόεδρος (σ.σ. Ντ. Τραμπ)», δήλωσε ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Κέρτις Σκαπαρότι, στην Επιτροπή Ενοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο «παροχής πρόσθετης στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και στην επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα». Αλλά και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, έχει πει ότι αναπτύσσονται στρατιωτικές μονάδες κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία που θα ενισχύσουν τις «αμυντικές δυνατότητες» της Ουκρανίας.

Νέα ορμή στην κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας εξακολουθεί να δίνει το επεισόδιο στον πορθμό του Κερτς (25 Νοέμβρη 2018). Χτες ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βίκτορ Μουζένκο, κατήγγειλε πως η Ρωσία σχεδιάζει χτυπήματα, σαμποτάζ και μια πιθανή εισβολή στα ουκρανικά σύνορα:

«Στη σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα, προβλέπουμε στρατιωτικές απειλές από τρεις - τέσσερις κατευθύνσεις: Τον βορρά, την ανατολή και τον νότο. Η Ρωσία ολοκληρώνει τον σχηματισμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας. Αυτές, μαζί με μονάδες ειδικών δυνάμεων, θα αποτελέσουν τη βάση μιας δύναμης εισβολής». Πρόσθεσε ότι το 2019 η Ουκρανία θα διπλασιάσει τον εξοπλισμό της σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, κυρίως με αναβάθμιση και απόκτηση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας και εκσυγχρονισμό των πυραύλων γι' αυτά τα συστήματα, εξοπλισμό των χερσαίων δυνάμεων κ.ά.

Στο μεταξύ, χτες ο Π. Ποροσένκο χαιρέτισε την επιβολή κυρώσεων σε οκτώ Ρώσους που εμπλέκονται στο περιστατικό στο Κερτς, από την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Δεν αποκλείει νέες κυρώσεις ο Μπόλτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανοιχτό άφησε ξανά το ενδεχόμενο για επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζον Μπόλτον, με φόντο και τη ρευστότητα που ενίσχυσε η ολοκλήρωση της δεύτερης διμερούς Συνόδου χωρίς συμφωνία. Οπως είπε, αν οι Βορειοκορεάτες «δεν έχουν την πρόθεση» να τερματίσουν τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, «τότε, νομίζω, ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ σαφής (...) Δεν πρόκειται να δουν καμία ελάφρυνση των συντριπτικών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος τους, θα εξετάσουμε το να κλιμακώσουμε αυτές τις κυρώσεις».

Η παρέμβασή του έγινε λίγο μετά από δημοσιεύματα νοτιοκορεατικών ΜΜΕ που - επικαλούμενα αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας - έκαναν λόγο για «ενδείξεις» ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας ανακατασκευάζουν την εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων στην περιοχή Σόχε, εγκατάσταση η οποία είχε καταστραφεί το 2018. Η ίδια αναφορά σημειώνει ότι ένας αντιδραστήρας 5 μεγαβάτ στο συγκρότημα της περιοχής Γιονγκμπιόν δεν έχει λειτουργήσει από πέρυσι, ενώ οι υπόγειες στοές στο πεδίο δοκιμών Πούνγκε-Ρι παραμένουν κλειστές.

BREXIT
Αδιέξοδο στο νέο παζάρι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Οι συζητήσεις ήταν δύσκολες και έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα. Δεν κατέληξαν σε λύση», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στις τετράωρες συνομιλίες που είχε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, με τον γενικό εισαγγελέα του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέφρι Κοξ και τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ. Το νέο (πλην αναμενόμενο) αδιέξοδο στις συνομιλίες Βρετανών και Ευρωενωσιακών αξιωματούχων επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από τον Βρετανό γενικό εισαγγελέα που προτίμησε να φανεί «αισιόδοξος», λέγοντας πως «μετά την ανταλλαγή σθεναρών απόψεων τώρα αντιμετωπίζουμε τις πραγματικές συζητήσεις». Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης που δρομολογείται για αυτό το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, όπου μπορεί να μεταβεί και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι: «Τώρα μπαίνουμε στο ψητό! Εχουν προωθήσει ορισμένες πολύ λογικές προτάσεις».

  • Στο μεταξύ και χτες πυροτεχνουργοί της βρετανικής αστυνομίας εξουδετέρωσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε ύποπτα πακέτα - φακέλους. Το γεγονός προκάλεσε την κινητοποίηση της αστυνομίας και εκκενώσεις κτιρίων, δίχως να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Ενας φάκελος βρέθηκε κοντά στην είσοδο του βρετανικού Κοινοβουλίου και άλλος στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ