ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Ο θρυλικός πρωτοκαπετάνιος

Η ιστορία της νεότερης Ελλάδας ανέδειξε δυο μεγάλους πολέμαρχους, το στρατηγό Μακρυγιάννη στον πρώτο ξεσηκωμό στα 1821 και τον Αρη Βελουχιώτη στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα στα 1941 - '45. Τόσο ο στρατηγός Μακρυγιάννης, όσο κι ο Αρης δεν ανήκαν σε τζάκια, μήτε είχαν βγει από στρατιωτικές Σχολές. Και οι δυο ξεπήδησαν μέσα από την πάλη του λαού μας για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Αυτοί οι μεγάλοι πολέμαρχοι ανέβηκαν στην κορυφή χάρις στη δράση και τους αγώνες τους δίπλα στο λαό και για το λαό. Ο Αρης Βελουχιώτης - το πραγματικό του όνομα ήταν Θανάσης Κλάρας - γεννημένος στη Λαμία στα 1905, από νέος ακολούθησε τα προοδευτικά κινήματα της εποχής του και εντάχθηκε τελικά στο ΚΚΕ. Γι' αυτή την τοποθέτησή του και δράση διώχτηκε, φυλακίστηκε κι εξορίστηκε πολλές φορές, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίοδο της βασιλομεταξικής δικτατορίας. Στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940 ανταποκρίθηκε από τους πρώτους στο κάλεσμα για την αντιμετώπιση του εισβολέα.

Στη γερμανική Κατοχή με εντολή του ΕΑΜ, ανέλαβε το βαρύ έργο της συγκρότησης αντάρτικων ομάδων και κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρά τις τρομερές δυσκολίες, να οργανώσει στην Ελλάδα τον πρώτο, σ' ολόκληρη την Ευρώπη, Εθνικοαπελευθερωτικό αντάρτικο στρατό. Ο πρωτοκαπετάνιος Αρης, όπως κι ο στρατηγός Μακρυγιάννης, ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα που ξεχώριζε για την ευστροφία της σκέψης, την ψυχραιμία, την τόλμη, και την απαράμιλλη αποφασιστικότητά του. Από την πρώτη στιγμή του ένοπλου αγώνα ενάντια στους κατακτητές, έδειξε τις στρατιωτικές και πολιτικές ικανότητές του και ότι θα εξελισσόταν σε έναν αληθινό λαϊκό ηγέτη.

Μάλιστα, στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, που έγινε στις 25 Νοέμβρη στα 1942, φάνηκαν οι επιτελικές ικανότητές του, πράγμα που έκανε τους Αγγλους να τον θαυμάσουν. Δίχως τον Αρη, ειπώθηκε, δε θα πετύχαινε αυτή η ανατίναξη που έφερε σε δύσκολη θέση τους Γερμανούς κι έδωσε θάρρητα στον ξεσηκωμένο λαό της Ελλάδας. Μπροστάρης πάντα στις μάχες, ενάντια στον εχθρό, με την παλικαριά του εμψύχωνε τους συναγωνιστές του και τους έκανε να νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια.

Ομως ο Αρης δεν αναδείχτηκε μόνο στρατιωτική φυσιογνωμία, μα σαν τον στρατηγό Μακρυγιάννη, κι ένας πολιτικός με καθαρό μάτι. Πράγμα που τον έκανε να υποπτευθεί τον υπονομευτικό ρόλο της βρετανικής αποστολής από τις πρώτες κιόλας μέρες του ερχομού της στο βουνό. Αργότερα το πολιτικό του αισθητήριο και η οξυδέρκειά του θα τον οδηγήσουν να επισημάνει τις κακοτοπιές του Λιβάνου, της Καζέρτας και της Βάρκιζας, που φέρανε τον εμφύλιο στα 1946 - '49. Στα Δεκεμβριανά θα πει: «Οι Αγγλοι δεν ήρθαν στην Ελλάδα να σκοτωθούν για το συμφέρον του λαού μας, αλλά ήρθαν για τα δικά τους συμφέροντα (βλέπε βιβλίο Δ. Καραθάνου «Αντίο Καπετάνιε»). Το ίδιο είχε πει και ο Μακρυγιάννης για τους Ευρωπαίους (βλέπε Απομνημονεύματα). Και στις 13 του Γενάρη στα 1945, τα μεσάνυχτα, λίγο πριν να υπογραφεί η ανακωχή, είχε τονίσει: «Τους Γερμανούς τους διώξαμε, αλλά τους Αγγλους θα ιδρώσουμε να τους ξεφορτωθούμε». Σ' αυτές τις απόψεις του ο Αρης έμεινε πιστός ίσαμε τη μέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του, με μόνη σκέψη, «να σώσει το κόμμα από το γκρεμό».

Στις 16 Ιούνη του 1945, ο Αρης πικραμένος κι απογοητευμένος, μα περήφανος κι ικανοποιημένος ότι έκανε το καθήκον του, ως Ελληνας και ως κομμουνιστής, αυτοκτονεί. Το χαμό του θρήνησε ολάκερη η Ελλάδα. Ο Αρης, όσο έζησε με τη δράση του και τη συμπεριφορά του, είχε γίνει λαϊκό τραγούδι, δημοτικό ποίημα. Και με το θάνατό του, ένα αθάνατο μοιρολόι κι ο ίδιος ένας θρύλος, που δε θα ξεχαστεί ποτέ. Ηρωικές μορφές σαν τον στρατηγό Μακρυγιάννη και το θρυλικό πρωτοκαπετάνιο Αρη πρέπει να μένουν άσβεστες. Και η ζωή και το έργο τους να γίνεται ιστορικό ανάγνωσμα για τις νεότερες γενιές. Γιατί μέσα στις ψυχές αυτών των λαϊκών ηρώων είναι κλεισμένη ολάκερη η νεότερη ιστορία του λαού μας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

Αντιστασιακός

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

«Με ευγνωμοσύνη»

Χρήστος Βαρυτιμιάδης, αντιστασιακός, Χαϊδάρι. Καθώς τιμάμε τα 85 χρόνια από τη μεγάλη επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης, θέλω να ξαναθυμηθώ μια τίμια φωνή που, σε ώρα αντικομμουνιστικής υστερίας που κάθε λογής «σοβιετολόγοι» πετροβολούσαν τη Σοβιετική Ενωση, μιλούσε θαρραλέα για τη χώρα του Λένιν, για το σοσιαλισμό. Και καθαρά και ξάστερα υπογράμμιζε την πανανθρώπινη προσφορά της. Ηταν ο Αντώνης Τρίτσης, οραματιστής δήμαρχος που τόσο πρόωρα χάθηκε για την Αθήνα, αλλά και για την ελληνική πολιτική και εθνική ζωή.

Σ' εκείνο, λοιπόν το άρθρο του, ο Αντώνης Τρίτσης σημείωνε μεταξύ άλλων: «Οι αξίες της (Οχτωβριανής Επανάστασης) δημιούργησαν την πιο ανθρώπινη σύγχρονη κοινωνία που ακόμα και σε στιγμές βαθιάς κρίσης διατήρησε και διατηρεί την ανθρωπιά της... Επηρέασε την πολιτική συγκρότηση όλων των χωρών της Ευρώπης και του κόσμου, όσο καμία ιδεολογική δύναμη στη σύγχρονη εποχή μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Αποτέλεσε το μοναδικό στήριγμα στους αντιαποικιακούς αγώνες για αυτοδιάθεση...».

Το γραπτό αυτό, δημοσιευμένο στην Ελευθεροτυπία (30-12-1991), είχε τίτλο: «Με ευγνωμοσύνη». Στη Σοβιετική Ενωση, στα μεγάλα μηνύματα, στην πανανθρώπινη προσφορά της, που σήμερα σε σκοτεινές και τραγικά δύσκολες ώρες η ανθρωπότητα τη θυμάται. Με ευγνωμοσύνη, λοιπόν, και αταλάντευτη την ελπίδα, στα μεγάλα πανανθρώπινα οράματα. Αυτά που εδώ και ογδόντα πέντε χρόνια συγκλόνισαν τον κόσμο κι άλλαξαν την πορεία του.

Η Κούβα της επανάστασης

Ηλίας Σαπρανίδης, Συν/χος δάσκαλος, Συκιές Θεσσαλονίκης. (Από την επίσκεψη γκρουπ επισκεπτών από τη Θεσσαλονίκη, σε επαρχιακό ιατρείο της Κούβας):... Ενώ ο διευθυντής του καρδιολογικού κέντρου μας ενημερώνει σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας, οι ερωτήσεις από εμάς «πέφτουν βροχή»: Για το εάν το ιατρείο καλύπτει όλους τους ασθενείς και εάν υπάρχει οικογενειακός γιατρός. Και η απάντηση είναι, «μα.. φυσικά»! Ρωτάμε για ράντζα και μας απαντούν, «τι είναι αυτά;». Εμείς επιμένουμε να ρωτάμε, αν πληρώνουν οι ασθενείς νοσήλια και φάρμακα, εξετάσεις, ακτινογραφίες κλπ. Εισπράττουμε ένα μεγαλοπρεπέστατο, «τίποτα»! Θέλουμε να μάθουμε, επίσης, ποιος είναι ο μισθός του Διευθυντή του ιατρείου και ποιος ενός εργάτη. Πληροφορούμαστε ότι παίρνουν 600 πέσος ο πρώτος και 400 πέσος ο δεύτερος. Μας κάνει εντύπωση επίσης που ο μισθός του δάσκαλου, του καθηγητή Πανεπιστημίου είναι 350 πέσος, συγκριτικά με του εργάτη. Μικρός και τους το επισημαίνουμε... «Ολοι το ίδιο στομάχι έχουμε», μας απαντούν (Και, άλλωστε, για την εκπαίδευση πληρώνει το κράτος).

Στη συνέχεια θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχουν φροντιστήρια, φόροι, ανταποδοτικά τέλη κτλ. κτλ. Οχι τίποτα από όλα αυτά που μας σφίγγουν σαν βρόγχοι το λαιμό μας. Στην Κούβα γίνεται ένας συνεχής αγώνας για την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας. Κανένας νηστικός, κανένας γυμνός και άστεγος. Μόνο μόρφωση, υγεία, ψυχαγωγία για όλους. Οχι στον ξενόφερτο τρόπο ζωής, η κουλτούρα η δική τους τούς φτάνει.

«Είμαστε περήφανοι για το λαό μας - μας δηλώνουν - δεν υποκύπτουμε στις δυσκολίες, ούτε λυγίζουμε στην ξένη επέμβαση. Για μας ξένη απειλή, σημαίνει Πατρίδα ή Θάνατος»!

Για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ

Προς τον υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας κ. Δ. Θάνο, καθώς και τον νομάρχη Ηλείας κ. Κ. Δημητρουλόπουλο, απευθύνει την επιστολή - διαμαρτυρία του ο γραμματέας του Συλλόγου ΑΜΕΑ(Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) Ν. Ηλείας κ. Αθανάσιος Δ. Μπούκης, με θέμα την κωλυσιεργία στη λειτουργία ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ν. Ηλείας. Γράφει σχετικά:

«Μετά την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη μεταφορά των ξενοδοχειακών και λοιπού εξοπλισμού στο κτίριο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στον Πύργο της Ηλείας, παραμένει ισχυρό ερώτημα, πότε θα λειτουργήσει το τόσο σημαντικό αυτό ίδρυμα της περιφέρειάς μας(που όπως και στη φωτογραφία δείχνει είναι ήδη έτοιμο) που θα δώσει λύση εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας και παιδείας στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι το κτίριο εντάσσεται στο ΕΣΥ της χώρας μας και εκείνο που απομένει είναι να γίνει η στελέχωσή του με προσωπικό ώστε να λειτουργήσει και να προσφέρει υπηρεσίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ελπίζουμε να έχουμε γρήγορα τον κανονισμό του και, επίσης, πιστεύουμε να έχει φροντίσει το υπουργείο για την οικονομική του αυτοτέλεια και λειτουργία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ