ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Διαδρομές» ευρωπαϊκού κινηματογράφου

«Φάνυ και Αλέξανδρος» του Μπέργκμαν
«Φάνυ και Αλέξανδρος» του Μπέργκμαν
«Διαδρομές στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο» τιτλοφορείται το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα που οργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, με προβολές βραβευμένων ταινιών - ταινιών «σταθμών» στην πορεία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου στον 20ό αιώνα, στο «Τριανόν» από σήμερα μέχρι τις 15 Ιούλη. Οι καθημερινές προβολές θα περιλαμβάνουν μια μικρού και δυο μεγάλου μήκους ταινίες, που αντιπροσωπεύουν μεγάλα αισθητικά ρεύματα (εξπρεσιονιστικός, φουτουριστικός, ποιητικός, νεορεαλιστικός, «νέο κύμα» κ.ά.) και θα συνοδεύονται με εισαγωγικά σχόλια από κριτικούς ή σκηνοθέτες.

Σήμερα θα προβληθούν: Η μικρού μήκους ταινία «Οι συμφορές του πολέμου» (1949) των Πιερ Καστ-Ζαν Γκρεμιγιόν, η οποία μέσα από τα συνταρακτικά γκριζόμαυρα σχέδια του Γκόγια για τον όλεθρο που προκαλεί ο πόλεμος, παραπέμπει στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ (1979), που εκφράζει τις ματαιωμένες κοινωνικές προσδοκίες στις δεκαετίες του 1960 και 1970. «Νύχτες με πανσέληνο» του Ερίκ Ρομέρ (1984), οποία όπως και οι «Παροιμίες και παρωδίες» του, καυτηριάζει την αστική ηθική.

Αύριο θα προβληθούν: «Γη χωρίς ψωμί» (1932) - αναφορά στον τρόπο επιβίωσης των Λας Χούρντες και η «Βιριδιάνα» του Μπουνιουέλ (1961), η οποία καυτηριάζει την υποκρισία, τα άγρια ένστικτα που υποκρύπτει η χριστιανική θρησκοληψία. «Λούλου» του Μορίς Πιαλά (1980), αναφορά στο κοινωνικό περιθώριο των φτωοχοσυνοικιών του Παρισιού.

«Στρόμπολι» του Ρομπέρτο Ροσελίνι
«Στρόμπολι» του Ρομπέρτο Ροσελίνι
Στις 11/7 θα προβληθούν: Η «Νύχτα και καταχνιά» (1955) του Αλέν Ρενέ, η οποία αναφέρεται στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το νεορεαλιστικό «Στρόμπολι» του Ρομπέρτο Ροσελίνι (1960) που μαρτυρά τις καταστροφικές συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον αγώνα επιβίωσης της ιταλικής φτωχολογιάς. Το «Ανθρώπινο κτήνος» του Ζαν Ρενουάρ (1938) που, μέσα από ένα ερωτικό δράμα, μιλά για τη σκληρή και καταπιεσμένη ζωή των Γάλλων σιδηροδρομικών.

Στις 12/7: «Στο Βαλπαραΐζο» (1962) του Γιορς Ιβενς, για τη ζωή στο εγκαταλειμμένο λιμάνι της Χιλής. «Η γυναίκα του σταθμάρχη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (1977), που αποκαλύπτει τη μικροαστική υποκρισία και αλλοτρίωση. «Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι» (1972) του Βιμ Βέντερς, ένα κριτικό δοκίμιο για τους «κώδικες» των ταινιών με σασπένς και την κυριαρχία της εικόνας.

Στις 13/7: Η ταινία του Ζαν Ρους «Οι χήρες των δεκαπέντε χρόνων» (1964), αλληγορία για την έλλειψη κοινωνικού προσανατολισμού πριν το Μάη του '68. «Η επιφώτιση» (1973) του Κριστόφ Ζανούσι, με θέμα τη σύγκρουση ύλης και πνεύματος. Και «Λόγος» του Καρλ Ντράγιερ (1955), με θέμα τη συμφιλίωση ύλης και πνεύματος.

Στις 14/7: Η ταινία του Αλέν Ρενέ «Ολη η μνήμη του κόσμου» (1956), η οποία μέσα από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού, αναφέρεται στη γνώση και στην επίδρασή της στον «κόσμο» του ανθρώπου. «Ενας τραγουδιστής κότσυφας» (1971) του Οτάρ Ιοσελιάνι και το επιστημονικής φαντασίας «Σολάρις» του Αντρέι Ταρκόφσκι (1971).

Και το αφιέρωμα θα κλείσει στις 15/7 με τις ταινίες: «Η Σαρλότ και ο φίλος της» του Ζακ-Λικ Γκοντάρ (1958), σπουδή για τη σχέση των δύο φύλων. «Η πέστροφα» του Τζόζεφ Λόουζι (1982), αλληγορία για την αρχέγονη βία των ορμών. Και η αυτοβιογραφική ταινία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Φάνυ και Αλέξανδρος» (1982).

Θέατρο, θέατρο παντού...
Ο θίασος του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
Ο θίασος του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
  • Από το κάστρο της Καλαμάτας, άρχισαν οι παραστάσεις του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, με το σαιξπηρικό «Ημέρωμα της στρίγκλας». Η παράσταση ανεβάστηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνικά Απόστολου Βέττα, κοστούμια Αντάνη Βολανάκη, χορογραφία Κωνσταντίνου Μίχου, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου, φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Σωκράτης Αλαφούζος, Στάθης Βούτος, Στέλιος Γεράνης, Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Ζαχαράκης, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιώτα Μηλίτση, Κώστας Μπάρας, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Βάνα Πεφάνη, Γρηγόρης Ποιμενίδης κ.ά. Η παράσταση θα παιχτεί στις 17/7 στο κηποθέατρο του δήμου Παπάγου και σε άλλα φεστιβάλ δήμων, αλλά και στο Ηρώδειο (31/8).
  • Το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων τη Δευτέρα, στο θέατρο της ΕΗΜ Ιωαννίνων, θα δώσει την πρεμιέρα του με την «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση, σε σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Γ. Μπακόλα, σκηνικά - κοστούμια Ι. Σταυρίδου, μουσική Δ. Θεοχάρη, χορογραφίες Κ. Βήχα, φωτισμούς Οδ. Παυλόπουλου. Παίζουν: Η. Κωστή, Δ. Ξανθόπουλος, Γ. Μωρόγιαννης, Ντ. Σιμοπούλου, Α. Μούκανος, Δ. Πετρόπουλος, κ.α. Θα ακολουθήσει περιοδεία, με πρώτο σταθμό την Πρέβεζα (14/7).
  • Στο κηποθέατρο του δήμου Παπάγου, σήμερα (9.15μμ), ο δήμος φιλοξενήσει την αγγλόφωνη παράσταση των «Τρωάδων» του Ευριπίδη, από το θίασο του Πανεπιστημίου του Ντιτρόιτ, σε σκηνοθεσία Αρθουρ Μπηρ.
  • Τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Κ. Λειβαδέα, σκηνοθεσία Κ. Πρέκα, σκηνικά Τ. Νικολαΐδη, κοστούμια Θ. Βαρδαξή, μουσική Λ. Καλκάνη, παρουσιάζει το θέατρο «Οραμα» του Κ. Πρέκα, ο οποίος υποδύεται τον Οιδίποδα. Η τραγωδία θα παιχτεί: 14/7 στο «Βεάκειο» του Πειραιά, 18/7 στην Αίγινα, 22/7 στο Θέατρο «Ρεματιά» του Χαλανδρίου, 25/7 στο Αστρος Κυνουρίας, 31/7 στις Οινούσσες, 5/8 στο Χολαργό, 7/8 στα Στύρα, 9/8 στη Δεσφίνα, 21/8 στο αμφιθέατρο Σιβήρης, 23/8 στο δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας, 8/9 στο αμφιθέατρο Αχαρνών.
Συνέδριο πολιτιστικών εντύπων

Το «2ο Συνέδριο Φορέων Πολιτιστικών Εντύπων», με θέμα «Σύγχρονη πολιτιστική έκφραση και έντυπα μέσα ενημέρωσης», διοργανώνει (9- 11/7) το πολύ αξιόλογο περιοδικό για τις Τέχνες και τα Γράμματα «Highlights», σε συνεργασία με τη διμηνιαία πολιτιστική έκδοση «Το δόντι». Το συνέδριο, που πραγματοποιείται στα Καλάβρυτα Αχαΐας, θα προβάλει και θα αναλύσει τους στόχους των πολιτιστικών εντύπων που εκδίδονται στην ελληνική επικράτεια και θα εντοπίσει τους τρόπους με τους οποίους αυτά συμβάλλουν και επηρεάζουν τη σύγχρονη πολιτιστική έκφραση. Σημειώνουμε ότι το «1ο Συνέδριο Πολιτιστικών Εντύπων» πραγματοποιήθηκε πέρσι στο Μονοδέντρι Ιωαννίνων.

Χορεύοντας τους «Κύκνους»

Δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο θα πραγματοποιήσει (14,15/7) το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τη «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι. Η χορογραφία είναι του Ιγκόρ Ζελένσκι, ο οποίος θα χορέψει το ρόλο του Ζίνγκφριντ, ενώ τον διπλό, απαιτητικό ρόλο της Οντέτ και της Οντίλ θα ζωντανέψει η Αλίνα Στεργιανού. Η μουσική διεύθυνση είναι του Ηλία Βουδούρη, η χορογραφία του Ιγκόρ Ζελένσκι, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικόφ, τα σκηνικά της Τιτής Κυριακίδου. Χορεύουν επίσης: Στράτος Παπανούσης, Γιώργος Βαρβαριώτης, Αντώνης Κορούτης, Αγγελική Βαενά, Ηώ Καλοχρήστου, Βάσια Μπιζιντή, Γεωργία Τρίτση, Σταυρούλα Καμπουράκη, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Νατάσσα Σιούτα, Δήμητρα Λαούδη, Χριστίνα Δογάνη, Αναστασία Αργυροπούλου κ.ά.

Ξεχωριστές βραδιές χορού

Ενα από τα διασημότερα συγκροτήματα κλασικού χορού, το περίφημο «Il corpo di ballo del teatro alla scala di Milano» (Το «Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου»), θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο (20, 21,22/7), με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τη συμμετοχή του ελληνικού τμήματος των Special Olympics Hellas στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας. Το διάσημο μπαλέτο θα παρουσιάσει, στην πρώτη εμφάνισή του στη χώρα μας, το σαιξπηρικό «Ονειρο θερινής νυκτός» και «Ενα ειδικό επετειακό αφιέρωμα στον Ρ. Νουρέγιεφ», με την ευκαιρία των 10 χρόνων απουσίας του.

«Το όνειρο θερινής νυκτός» θα παρουσιαστεί (20,21/7), σε χορογραφία Τζ. Μπαλανσίν, ενώ στις 23/7, στο αφιέρωμα στον Ρ. Νουρέγιεφ, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από γνωστά κλασικά έργα. Συμπράττει η «Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρίας». Διευθύνει ο Ντέιβιντ Γκάρφορθ.

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, υποστηρίζει με ομόφωνο ψήφισμά της η Γερουσία της Χιλής. Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την απόφαση μέσω της προέδρου της Βουλής, Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη.

Την αριστοφανική «Λυσιστράτη» παρουσιάζει (9,10/7, 9μμ), στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, η ομάδα «Παμμήτις», στην οποία συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η παράσταση παίχτηκε στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Κουρίου της Λεμεσού (24/7) και στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου Χανίων (28/7).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ