ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Συνάντηση Μπάιντεν - φον ντερ Λάιεν στον Λευκό Οίκο

Στο επίκεντρο των συνομιλιών η Λευκορωσία, οι αντιθέσεις ΕΕ - Βρετανίας και τα ανταγωνιστικά διεθνή σχέδια για τις υποδομές

Η χτεσινή συνάντηση Μπάιντεν - φον ντερ Λάιεν πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 (φωτ.)

Copyright 2021 The Associated

Η χτεσινή συνάντηση Μπάιντεν - φον ντερ Λάιεν πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 (φωτ.)
Συνάντηση στον Λευκό Οίκο είχαν χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ διαπραγματεύονται ενίσχυση της ευρωατλαντικής συνεργασίας και συμβιβασμούς σε αντιθέσεις σε διάφορα μέτωπα, με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στην άνοδο της Κίνας.

Η νέα συνάντηση Μπάιντεν - φον ντερ Λάιεν ήρθε λίγες μέρες μετά τις συναντήσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στη Ρώμη και στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκόβη για το κλίμα, όπου ξεκίνησαν «πολλές κοινές πρωτοβουλίες πάνω στην κλιματική αλλαγή, στο εμπόριο και σε άλλα γεωπολιτικά ζητήματα», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αυτήν τη φορά οι δύο πλευρές εστίασαν σε «πιεστικά διεθνή ζητήματα» και ιδιαίτερα στην ένταση στα σύνορα ΕΕ - Λευκορωσίας, με την φον ντερ Λάιεν να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για διμερές πρόβλημα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, αλλά για «μια πρόκληση για όλη την ΕΕ».

Ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για μια «μεταναστευτική κρίση», αλλά για την «προσπάθεια ενός αυταρχικού καθεστώτος να αποσταθεροποιήσει τους δημοκρατικούς γείτονές του», ένα «κυνικό παιχνίδι γεωπολιτικής εξουσίας». Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, το ίδιο έχει επιχειρηθεί και μέσω της προσπάθειας επιρροής των εκλογών σε ευρωπαϊκά κράτη και στις ΗΠΑ, μέσω κυβερνοεπιθέσεων κ.λπ., κατηγορίες που ΗΠΑ και ΕΕ απευθύνουν στη Ρωσία.

Σχετικά με την Ιρλανδία και τις αντιπαραθέσεις ΕΕ - Βρετανίας στο φόντο του Brexit, η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι «η συμφωνία που βρίσκεται στο Πρωτόκολλο και η Συμφωνία Αποχώρησης είναι σε ισχύ, διότι αποτελούν τη δυνατότητα να διατηρηθούν η ειρήνη και η σταθερότητα στο νησί της Ιρλανδίας» και πρόσθεσε πως ο Μπάιντεν συμφωνεί με την ΕΕ ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον δεν πρέπει να ανατρέψει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτέλεσε αντικείμενο βασικών διαπραγματεύσεων. «Και τώρα η Βόρεια Ιρλανδία έχει πρόσβαση και στις δύο αγορές, στη βρετανική ενιαία αγορά καθώς και στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά», ανέφερε.

Τέλος, Μπάιντεν και φον ντερ Λάιεν συζήτησαν για τις διεθνείς πρωτοβουλίες επενδύσεων στις υποδομές - «Build Back Better World» και «European Global Gateway» - που αλληλοενισχύονται, πάντα με το βλέμμα στην ενίσχυση των ευρωατλαντικών μονοπωλίων και στην αντιμετώπιση της αντίστοιχης κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» (BRI).

Στο Παρίσι η Χάρις

Την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Παρίσι, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησαν για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας ΗΠΑ - Γαλλίας, παρά τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις συμφερόντων, σε μία ακόμη συνάντηση των δύο πλευρών για την «αναζωογόνηση των αμερικανογαλλικών δεσμών», μετά τη συγκρότηση της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία) και τις σχετικές αντιπαραθέσεις που ανέκυψαν.

Ο Μακρόν υπενθύμισε ότι είχε μια «πολύ γόνιμη συνάντηση» με τον Μπάιντεν στη Ρώμη, στο περιθώριο του G20. «Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και η συνεργασία μας είναι απολύτως κρίσιμη σε αυτήν», πρόσθεσε.

Η δε Χάρις υπογράμμισε ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια «νέα εποχή» και ότι ανυπομονεί να συζητήσει τομείς συνεργασίας με τη Γαλλία, όπως η επιστημονική έρευνα, το Διάστημα, ο κυβερνοχώρος και η κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσκεψής της στο Παρίσι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα θα μιλήσει στο Φόρουμ Ειρήνης και αύριο θα παραστεί μαζί με άλλους ηγέτες στη διάσκεψη που οργανώνει η Γαλλία για τη Λιβύη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Η φινλανδική εταιρεία ταχυμεταφορών «Wolt» - που δραστηριοποιείται σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες - εξαγοράστηκε από την αμερικανική ανταγωνίστρια «DoorDash», σε μια συμφωνία ύψους 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Helsingin Sanomat». Η συμφωνία φέρεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της φινλανδικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, μετά την εξαγορά από τη «Nokia» του γαλλικού κολοσσού «Alcatel - Lucent», το 2016, αξίας 16,4 δισ. ευρώ. Ο επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος της Φινλανδίας έσπευσε να χαιρετίσει την εξαγορά, ενώ η υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε «υπέροχο που η φινλανδική τεχνογνωσία αναγνωρίζεται παγκοσμίως».

ΓΛΑΣΚΟΒΗ.-- Υπό τον μανδύα της «προστασίας του περιβάλλοντος», το προσχέδιο απόφασης της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που συνεχίζεται στη Γλασκόβη καταγράφει σειρά στόχων άμεσα συνδεδεμένων με τις «πράσινες» μπίζνες (για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα κ.ά.). Παράλληλα, εκφράζεται «λύπη» για την «αποτυχία» των ανεπτυγμένων χωρών να υλοποιήσουν την υπόσχεση για χορήγηση 100 δισ. δολαρίων τον χρόνο ως χρηματοπιστωτική «βοήθεια» σε αναπτυσσόμενες χώρες για να αντεπεξέλθουν στις επενδύσεις στο όνομα της κλιματικής αλλαγής.

ΡΩΜΗ.-- Ακόμη δύο εργαζόμενοι σκοτώθηκαν μέσα σε δύο μέρες την ώρα της δουλειάς στην ιταλική πρωτεύουσα, πέφτοντας από σκαλωσιά. Στην Ιταλία τα εργατικά «δυστυχήματα» έχουν πάρει «επιδημικές» διαστάσεις: Τουλάχιστον 677 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ δούλευαν από τον Γενάρη έως τον Ιούλη του 2021, ενώ από τον Ιούλη μέχρι σήμερα καταγράφεται περίπου ένας θάνατος τη μέρα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ελεύθερο να αποπλεύσει από το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς αφέθηκε την Τρίτη το βιετναμέζικο τάνκερ «MV Sothys» που είχε κατασχεθεί προσωρινά από τις ιρανικές αρχές στις 24/10. Αναφέρθηκε πως προηγουμένως μεταφέρθηκε το ιρανικό πετρέλαιο που είχε το σκάφος από τις ιρανικές αρχές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα έκτροπα της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο κλήτευσε χτες δεκάδες συμβούλους του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ. Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε βάρος κάπου 700 προσώπων για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Απειλές για αναστολή συμφωνιών και αντίποινα

Οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, στο φόντο του Brexit, αντανακλώνται στις νέες απειλές εκατέρωθεν, με τη μεν Βρετανία να απειλεί με αναστολή της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας που είχε υπογράψει με την ΕΕ τον Δεκέμβρη του 2020, τις δε Βρυξέλλες να απαντούν με «προειδοποιήσεις» για αντίποινα.

Χτες ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντ. Φροστ, επανέφερε μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων την απειλή για ενεργοποίηση του άρθρου 16 που οδηγεί σε αναστολή της Συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ, λέγοντας πως θα είναι η «μόνη επιλογή» για το Λονδίνο εάν δεν υπάρξει μία ικανοποιητική συμφωνία με την ΕΕ στα θέματα όπου εκδηλώνονται οι αντιπαραθέσεις. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ «δεν έχουν ολοκληρωθεί», καλώντας τους «Ευρωπαίους φίλους» να δουν τα πράγματα «με κάποια αναλογία».

Το «politico.eu», επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρλανδού αντιπροέδρου της κυβέρνησης (και πρώην πρωθυπουργού), Λίο Βαράντκαρ, πως θα πρέπει να αναμένονται αντίποινα από την ΕΕ σε περίπτωση που η Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 16, αποκάλυψε χτες πως το τελευταίο διάστημα Ιρλανδοί αρμόδιοι αξιωματούχοι «ξεσκονίζουν» τη συμφωνία και κάνουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ενός «εμπορικού πολέμου» μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλ. Μπον, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον Ντ. Φροστ για το θέμα αύξησης των αδειών αλιείας που επιθυμούν οι Γάλλοι ψαράδες με σκοπό να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στα βρετανικά ύδατα, δήλωσε πως είναι απαραίτητο να βρεθεί μία «γρήγορη λύση» και ανέφερε πως η χώρα του παραμένει «ανοικτή στον διάλογο». Υπενθυμίζεται, βέβαια, πως η Γαλλία έχει προαναγγείλει μια σειρά «αντιποίνων» απέναντι στο Λονδίνο, αναφέροντας ότι τα κρατά «παγωμένα» όσο συνεχίζονται τα παζάρια.

Στην Αγκυρα ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, επισκέφτηκε την Αγκυρα, όπου μεταξύ άλλων είχε «γεύμα εργασίας» με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται στο φόντο της πρόσφατης αναζωπύρωσης της αντιπαράθεσης για το μέλλον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (Β-Ε), ο Ντόντικ είπε ότι «η ενημέρωση που ο Ερντογάν έχει έως τώρα είναι μονόπλευρη» και ότι «θέλω να του εξηγήσω πως τον θεωρώ έναν μεγάλο ηγέτη ενός μεγάλου έθνους και θεωρώ φυσικό να ενδιαφέρεται να στηρίξει και να βοηθήσει τους Βόσνιους. Αλλά είμαι επίσης πεπεισμένος από επαφές μαζί του ότι δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που θέλει να τα κάνει όλα σε βάρος άλλων λαών στη Β-Ε και βλέπω μια δυνατότητα να συζητήσουμε το θέμα αυτό».

Σημειωτέον, στις αρχές της βδομάδας ο Ερντογάν υποδέχτηκε εκπροσώπους βοσνιακών ΜΚΟ στην Κωνσταντινούπολη. Σε δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εμείς από την πλευρά μας έχουμε παράσχει στήριξη αδιακρίτως για τη διατήρηση και τη σταθεροποίηση της πολυπολιτισμικής και εθνικής ταυτότητας της Β-Ε», αλλά και ότι η Τουρκία θα στηρίξει τη χώρα «με έναν ισχυρότερο και διαφορετικό τρόπο», συνεχίζοντας να εργάζεται για την ευημερία στη Βοσνία και όλα τα Βαλκάνια. «Σκοπεύουμε να αυξήσουμε το διμερές εμπόριο που πέρυσι ήταν 650 εκατ. δολάρια παρά την πανδημία, σε πάνω από 1 δισ. δολάρια», τόνισε, ενώ ξεχώρισε και τη συμμετοχή τουρκικών κεφαλαίων στην ανάπτυξη του οδικού δικτύου των Βαλκανίων, σε έργα όπως ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει Βελιγράδι - Σαράγεβο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ