ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνεται η κόντρα με την Κίνα, με φόντο την πανδημία

Από τη συνέντευξη του Τραμπ, όπου προέβαλε την «πρωτοπορία των ΗΠΑ στα τεστ» για τον κορονοϊό και όχι στους θανάτους, ενώ παράλληλα επιτέθηκε εκ νέου στην Κίνα

Copyright 2020 The Associated

Από τη συνέντευξη του Τραμπ, όπου προέβαλε την «πρωτοπορία των ΗΠΑ στα τεστ» για τον κορονοϊό και όχι στους θανάτους, ενώ παράλληλα επιτέθηκε εκ νέου στην Κίνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο τη γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν διστάζει να εκφράσει με κάθε αφορμή τη δυσαρέσκειά του έναντι του Πεκίνου, αφενός απορρίπτοντας μία νέα διαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και αφετέρου επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί κινεζικών ευθυνών στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας Covid-19.

Η όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης αποτυπώθηκε και στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μίας νέας διαπραγμάτευσης με την Κίνα, ο Τραμπ το απέρριψε: «Οχι, δεν ενδιαφέρομαι καθόλου! Ούτε στο ελάχιστο. Πριν απ' όλα, οι Κινέζοι οφείλουν να τηρήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν». Η αναφορά του Τραμπ αφορά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούνιο οι δύο χώρες, μετά από διετείς σκληρές εμπορικές διαπραγματεύσεις και ανταλλαγές εμπορικών αντιποίνων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση Τραμπ είχε δεσμευτεί να απόσχει από την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών, με αντάλλαγμα η κινεζική κυβέρνηση να αυξήσει κατά 200 δισ. δολάρια σε δύο χρόνια τις αγορές αμερικανικών προϊόντων σε σχέση με το επίπεδο του 2017, κάτι που δεν έχει δρομολογηθεί, έπειτα και από το ξέσπασμα της πανδημία.

Μάλιστα ο Τραμπ λογομάχησε με την Γουέιτζι Τζιανγκ, κινεζικής καταγωγής δημοσιογράφο του CBS διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο, όταν εκείνη τον ρώτησε γιατί αναφέρεται με τόση έμφαση στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ και τον συγκρίνει με εκείνους άλλων κρατών, σαν να επρόκειτο για κάποιου είδους διεθνή διαγωνισμό. «Αυτή είναι μια ερώτηση που ίσως θα έπρεπε να γίνει στην Κίνα. Μη ρωτάτε εμένα, να πάτε να ρωτήσετε την Κίνα!», της αντιγύρισε ο Τραμπ, εμφανώς οργισμένος, προκαλώντας την αντίδρασή της, ενώ λίγο μετά αποχώρησε.

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εντείνει τις επικρίσεις και απέναντι σε Δημοκρατικούς κυβερνήτες Πολιτειών, κατηγορώντας τους πως για πολιτικούς λόγους καθυστερούν ανεπίτρεπτα την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Ο σπουδαίος λαός της Πενσιλβάνια θέλει την ελευθερία του τώρα και είναι πλήρως ενήμερος σε τι συνίσταται αυτή. Οι Δημοκρατικοί κινούνται αργά σε όλες τις ΗΠΑ για πολιτικούς λόγους. Θα περίμεναν μέχρι τις 3 Νοέμβρη (σ.σ. η μέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών) αν ήταν στο χέρι τους», έγραψε χαρακτηριστικά σε μία από τις αναρτήσεις που έκανε χτες στο Twitter.

Στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας ο Τραμπ χρησιμοποιεί τα τελευταία δεδομένα, που δείχνουν για δεύτερο συναπτό 24ωρο μείωση του αριθμού των θανατηφόρων κρουσμάτων της πανδημίας σε λιγότερα από 900. Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί αν αυτή η επιβράδυνση αποτελεί πραγματική τάση. Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών, Αντόνιο Φάουτσι, με μήνυμά του προς τους «Νew York Τimes» απέτρεψε την κυβέρνηση από το να άρει τα περιοριστικά μέτρα, ενέργεια που «θα προκαλέσει ανώφελα δεινά και θανάτους» και παράλληλα «θα αποτελέσει πισωγύρισμα στην προσπάθειά μας να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», προέβλεψε. Το ίδιο αναμενόταν να τονίσει αργότερα χτες το βράδυ σε κατάθεσή του μέσω τηλεδιάσκεψης σε αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, χιλιάδες εργάτες επιστρέφουν σιγά σιγά σε μια σειρά από βιομηχανίες της χώρας, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο Μίσιγκαν, μολονότι οι συνθήκες δουλειάς παραμένουν επισφαλείς, ενισχύοντας τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιλον Μασκ, δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνησης «Tesla» και της αεροδιαστημικής εταιρείας «Space X», ο οποίος ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας μέσω Twitter ότι ξανάνοιξε το εργοστάσιο με πάνω από 10.000 εργάτες που έχει στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, παρότι η Πολιτεία δεν έχει άρει τα σχετικά περιοριστικά μέτρα.

ΡΩΣΙΑ
Πέντε νεκροί από πυρκαγιά σε ΜΕΘ

Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από χτες

ΜΟΣΧΑ.--

Πέντε ασθενείς που ήταν συνδεδεμένοι σε αναπνευστήρες έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που σημειώθηκε χτες το πρωί σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Αγίας Πετρούπολης. Στο νοσοκομείο Σεντ Γκεόργκι, που από τον Μάρτη έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο για ασθενείς με Covid-19, ξέσπασε πυρκαγιά πιθανά από βραχυκύκλωμα σε μια τέτοια συσκευή τεχνικής υποστήριξης της αναπνοής και εκτός από τους πέντε ασθενείς της ΜΕΘ, άλλοι 150 απομακρύνθηκαν. Λίγες ώρες μετά η φωτιά κατασβέστηκε.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες, το Σάββατο, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στα βορειοδυτικά προάστια της Μόσχας, ενώ άλλοι δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας εισπνοής τοξικών αερίων όταν ξέσπασε πυρκαγιά το βράδυ της Κυριακής σε άτυπο γηροκομείο στον δήμο Κρασναγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα.

Χτες ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ρωσία αυξήθηκε κατά πάνω από 10.000 τις τελευταίες 24 ώρες, ξεπερνώντας τα 232.000 σε όλη τη χώρα, ενώ οι επίσημοι θάνατοι ξεπέρασαν τους 2.100. Ωστόσο, η Ρωσία αρχίζει από χτες μια σταδιακή άρση του lockdown κατά περιφέρειες, βασιζόμενη στη χαμηλή θνητότητα που εμφανίζει ο νέος κορονοϊός στη χώρα.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε προχτές οδηγίες για μια βραδεία και προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες σε όλη τη Ρωσία, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο αδειών μετ' αποδοχών για τους εργαζομένους, που ισχύει από τα τέλη Μάρτη. Κάθε περιφέρεια μπορεί έτσι να άρει σιγά σιγά περιορισμούς - ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα κ.λπ. - ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και με τον αριθμό των κλινών εντατικής και των αναπνευστήρων που είναι διαθέσιμοι.

Στη Μόσχα, κύρια εστία της επιδημίας με πάνω από 121.000 διαπιστωμένα κρούσματα, παρατείνεται μέχρι τις 31 Μάη το lockdown, αλλά από χτες ανοίγουν βιομηχανίες και εργοτάξια, όπου απασχολούνται περίπου μισό εκατ. εργαζόμενοι.

Η ρωσική κυβέρνηση εξηγεί τη χαμηλή θνητότητα του νέου κορονοϊού λέγοντας πως άντλησε τα διδάγματα από την εξέλιξη της επιδημίας στη Δυτική Ευρώπη, κλείνοντας γρήγορα τα σύνορά της, αναδιοργανώνοντας νοσοκομεία, προχωρώντας σε μαζική ιχνηλάτηση επαφών με διεξαγωγή τεστ για να απομονώσει τα ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα κρούσματα, ενώ επέβαλε κατ' οίκον περιορισμό στους ευάλωτους πληθυσμούς, κυρίως στους ηλικιωμένους. Πάντως έχουν εκφραστεί υποψίες ότι υποβαθμίζεται η θνητότητα και αποδίδονται σε άλλες αιτίες θάνατοι ασθενών με Covid-19. Χτες επίσης έγινε γνωστό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσβλήθηκε επίσης από τον κορονοϊό.

ΙΤΑΛΙΑ
Αυξάνονται τα παιδιά που δεν τρέφονται σωστά

Πλευρές της ραγδαίας επιδείνωσης της ζωής για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αναδεικνύουν στοιχεία σχετικά με τη διατροφική καθημερινότητα των παιδιών στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την αγροτική ένωση Coldiretti, περίπου 700.000 παιδιά στη χώρα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια τροφίμων.

«Ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών που χρειάζονται βοήθεια για να έχουν γάλα ή κάτι να φάνε έφθασε τις 700.000», ανέφερε η Coldiretti σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη Μέρα της Μητέρας. «Η κρίσιμη κατάσταση που συνδέεται με την πανδημία επιδεινώθηκε για πολλές οικογένειες λόγω του κλεισίματος των σχολείων, όπου τα κυλικεία ήταν μια ευκαιρία για πολλούς γονείς να διασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα ζεστό γεύμα», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σε αυτούς που έχουν τέτοια προβλήματα περιλαμβάνονται «οικογένειες εργαζομένων που έχουν χάσει την εποχική εργασία τους, οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ή τεχνίτες που αναγκάστηκαν να κλείσουν, εργαζόμενοι στη "μαύρη" οικονομία που δεν δικαιούνται ειδικά επιδόματα ή βοήθεια από το κράτος και δεν έχουν χρήματα στην άκρη, καθώς και πολλοί προσωρινά ή περιστασιακά εργαζόμενοι», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στο Νότο: Το 20% των οικογενειών αυτών είναι στην Καμπανία, το 14% στην Καλαβρία, το 11% στη Σικελία.

Στο μεταξύ, η στατιστική υπηρεσία (Istat) της χώρας χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την πτώση κατά 8,4% που εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή το α' τρίμηνο του 2020, αναφέροντας στο τελευταίο της δελτίο ότι «τα μέτρα ασφαλείας, που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και η έντονη μείωση της ζήτησης προκάλεσαν την κατάρρευση της ιταλικής βιομηχανικής παραγωγής». Σε τομείς, όπως αυτοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ενδυμάτων και των δερμάτινων ειδών, η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 50%.

ΚΙΝΑ
Εξετάζει εξαιρέσεις από δασμούς για προϊόντα των ΗΠΑ

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με 79 νέα αμερικανικά προϊόντα που εξετάζεται να εξαιρεθούν από δασμούς. Πρόκειται για δασμούς που είχαν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο του λεγόμενου «εμπορικού πολέμου» των δύο χωρών, που δεν είναι βέβαια παρά μία μόνο πλευρά του σκληρού ανταγωνισμού των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Η λίστα περιλαμβάνει μεταλλεύματα σπάνιων γαιών, χρυσού και αργυρού κ.τ.λ.

Το σχέδιο που εξετάζεται είναι η εξαίρεση από τους δασμούς να ξεκινήσει στις 19 Μάη και να διαρκέσει έως τις 18 Μάη 2021. Δηλαδή καθορίζεται ένα χρονοδιάγραμμα, η υλοποίηση του οποίου προφανώς θα εξαρτηθεί και από την πορεία του διμερούς παζαριού, που όπως δείχνει και η αντιπαράθεση για την προέλευση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα οξυνθεί.

Να σημειωθεί ότι αρθρογραφία σε σημαντικά κινεζικά ΜΜΕ, όπως η αγγλόφωνη «Global Times», αναγνωρίζει ότι μερίδα κυβερνητικών αξιωματούχων παροτρύνει ήδη την κυβέρνηση Σι να επαναδιαπραγματευτεί την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ (που ούτως ή άλλως δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά σηματοδοτήθηκε από το «κλείσιμο» της «φάσης 1») τον περασμένο Δεκέμβρη και να επιδιώξει μια νέα, πιο ευνοϊκή για την Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ