ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Συνεχείς αμερικανικοί εκβιασμοί

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ, ΣΕΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχείρησε χτες ένα νέο εκβιασμό προς τη ΛΔ Κορέας, εκβιασμό που πρόθυμα τα διεθνή ΜΜΕ μετονόμασαν σε «απάλυνση της αμερικανικής στάσης» έναντι της Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γκάρντιαν», αυτό που «υπόσχεται» η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, είναι να ξαναρχίσει το πρόγραμμα «ενεργειακής βοήθειας», εάν η ΛΔ Κορέας «σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα». Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Κέλι, ο οποίος έφθασε χτες στη Σεούλ για συνομιλίες με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Ρο Μου-χιουν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα το Φλεβάρη, διευκρίνισε ότι η «βοήθεια» για την οποία κάνει λόγο η Ουάσιγκτον δεν είναι τίποτε άλλο από την παραχώρηση της δυνατότητας «να υπάρξουν κινήσεις από επενδυτές και άλλες χώρες» στον τομέα της ενέργειας!..

Η λεπτή ισορροπία που είχε αποκαταστήσει εν μέρει μια συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνηση Κλίντον το 1994 ανατράπηκε το Νοέμβρη, όταν η κυβέρνηση Μπους ισχυρίστηκε πως η Πιονγιάνγκ «παραδέχτηκε» ότι διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που η ΛΔ Κορέας διαψεύδει. Η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ-ιλ δηλώνει πως επρόκειτο για συνειδητή προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν κρίση. Η γνωστότερη εφημερίδα της ΛΔ Κορέας, «Ροντόνγκ Σιμούν», προειδοποιούσε χθες ότι «εάν οι ΗΠΑ μας προκαλέσουν... θα απαντήσουμε στους ιμπεριαλιστές με μια θάλασσα φωτιάς. Η στρατιωτική επιλογή δεν είναι μονοπώλιο των ΗΠΑ». Από την πλευρά της Νότιας Κορέας ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ρο δήλωσε πως στο ερώτημα αν η ΛΔ Κορέας αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, συμφωνά με την αμερικανική πλευρά ότι αυτό θα ήταν «απαράδεκτο», αλλά επέμεινε πως το ζήτημα «πρέπει να λυθεί με διάλογο». Την ίδια ώρα, αναλυτές εκτιμούσαν πως ο Λευκός Οίκος μοιάζει «αναποφάσιστος», όσον αφορά το πρακτέο: ο Νοτιοκορεάτης ακαδημαϊκός Κο Γου-χουάν δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ μοιάζουν να θέλουν μια πιο "μετριοπαθή" γραμμή, αλλά τα σχόλια του Κέλι συνεχίζουν να θέτουν ως όρο την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας». Από την πλευρά του, άρθρο στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» τόνιζε πως υπάρχει (η συνήθης) διένεξη ανάμεσα στον Κόλιν Πάουελ, που «ευνοεί το διάλογο», και άλλους κύκλους στην αμερικανική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Ντόναλντ Ράμσφελντ - ο οποίος έχει δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν δυο πολέμους ταυτόχρονα» - πράγμα που δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Ο Κέλι σήμερα αναμένεται στην Κίνα και στη συνέχεια στη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και την Ιαπωνία. Το ταξίδι του αποτελεί «διερεύνηση προθέσεων» σχετικά με το ζήτημα της ΛΔ Κορέας, η οποία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των πυρηνικών και εξετάζει το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει πυρηνικές δοκιμές, κινήσεις που το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA, χαρακτήρισε «αμυντικές». Παρά το μεγάλο θόρυβο στα διεθνή ΜΜΕ για τις «απειλές» της ΛΔ Κορέας, πάντως, υπάρχουν φωνές που συνιστούν ψυχραιμία, όπως αυτή του ανθρώπου που ανεπίσημα χειρίζεται τις επαφές με τη ΛΔ Κορέας - που δεν είναι άλλος από τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και νυν κυβερνήτη του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον: όπως είπε χτες, από τη συνομιλία του με τον πρεσβευτή της ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ Χαν Σονγκ-ριόλ έβγαλε το συμπέρασμα ότι «η ΛΔ Κορέας δε διαθέτει και δεν προτίθεται να αναπτύξει πυρηνικά όπλα». Ο Ρίτσαρντσον κατέληξε: «Κατά τη γνώμη μου αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση (Μπους) είναι απλούστατα να σηκώσει το τηλέφωνο».

Παράλληλα, το ζήτημα της ΛΔ Κορέας προκαλεί αναταράξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ και με άλλες χώρες - «συμμάχους» και... περίπου συμμάχους: οι αιτιάσεις του ιαπωνικού Τύπου σε βάρος του Πακιστάν που θεωρούν πως συνέβαλε στο πυρηνικό πρόγραμμα των Βορειοκορεατών μεταφέροντας τεχνογνωσία, προκάλεσαν την «έκρηξη» του πραξικοπηματία στρατηγού (προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ. Σε συνέντευξή του που επρόκειτο να μεταδοθεί χθες βράδυ από τηλεοπτικό σταθμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αποσπάσματά της δημοσιοποίησε από πριν το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μουσάραφ αποκάλεσε «γελοίες» τις αιτιάσεις αυτές και τόνισε: «Εγγυώμαι κατά 400% ότι τίποτα δεν έγινε ανάμεσα σε μας και τη Βόρεια Κορέα... (οι πληροφορίες περί μεταφοράς πακιστανικής τεχνολογίας στον πυρηνικό τομέα στην Πιονγιάνγκ) εντάσσονται σε μια εχθρική και ύποπτη εκστρατεία, με στόχο να αμαυρώσει την εικόνα του Πακιστάν και των επιστημόνων του».

Και η Ρωσία τοποθετήθηκε στο ζήτημα διά του υπουργού Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος τόνισε ότι η ύπαρξη «πυρηνικού ενεργειακού προγράμματος» της ΛΔ Κορέας δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει σε εξέλιξη και «οπλικό πρόγραμμα» στη χώρα αυτή. Το πρόβλημα, τόνισε, πρέπει να λυθεί με διάλογο και ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες δεσμεύσεις ασφάλειας, αφού «σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει απρόβλεπτη».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Λουλούδια στον τάφο των συνιδρυτών του ΚΚΓ

Μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε για άλλη μια φορά

Associated Press

Μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε για άλλη μια φορά
Στις 15 του Γενάρη 1919 η γερμανική αντίδραση δολοφόνησε τους συνιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ. Και όπως από πολλά χρόνια αυτή την αποφράδα μέρα (η κάθε Κυριακή πριν ή μετά τις 15) χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης και του σοσιαλισμού καταθέτουν γαρίφαλα μπουκέτα και στεφάνια στους τάφους των δυο ηγετών μαρτύρων της γερμανικής επανάστασης του 1918, στο Μνημείο των Σοσιαλιστών, στο Φριντριχσφέλντε του Βερολίνου. Με βροχή ή με χιόνι και παγωνιά, χιλιάδες Βερολινέζοι και αντιπροσωπείες από άλλες πόλεις της Γερμανίας τιμάνε τους αγώνες και τη θυσία τους για την επικράτηση του σοσιαλισμού στη Γερμανία. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην εκδήλωση πλησίασε και φέτος τις 100.000, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι αυτή την Κυριακή - 12 Γενάρη - απέτισαν τιμή στους δολοφονημένους κομμουνιστές ηγέτες αριστεροί απ' όλη τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Μέσα σ' αυτούς και Ελληνες κομμουνιστές - και μέλη της ΚΝΕ - όπως και Ελληνες εργαζόμενοι από το Βερολίνο και άλλες γερμανικές πόλεις.

Το γερμανικό ΚΚ, άλλοι κομμουνιστές και οι αντιφασιστικές οργανώσεις διαδήλωσαν αυτή τη χρονιά εντονότερα στο πνεύμα του αγώνα της Ρόζας και του Καρλ κατά του πολέμου. Γι' αυτό και προτίμησαν με τους οπαδούς και φίλους τους μια αγωνιστική διαδήλωση πολλών χιλιομέτρων έως τους τάφους, στην οποία επικράτησαν τα συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της Αγγλίας και συμπάθειας και αλληλεγγύης στο λαό του Ιράκ - επικείμενο θύμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η κεντρική διεύθυνση του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) προτίμησε να οργανώσει ξεχωριστή εκδήλωση, και η ίδια και τα μέλη του ΚΟΔΗΣΟ πήγαν κατ' ευθείαν στους δύο τάφους.

Υπάρχει σχετικά μια άλλη λεπτομέρεια, που αξίζει να σημειωθεί, επειδή δείχνει το «πνεύμα της εποχής» των πολέμιων του σοσιαλισμού. Από το 1986 αγωνίζεται μια δημοκρατική ομάδα ιστορικών να μετονομαστεί η Γέφυρα Λιχτενστάιν σε Γέφυρα Ρόζας Λούξεμπουργκ, γιατί απ' αυτή ρίχτηκε από την ομάδα των δολοφόνων στις 15 Γενάρη 1919 το πτώμα της δολοφονημένης αγωνίστριας στο Κανάλι Λάντβερ, που περνάει από κάτω. Δεκαέξι χρόνια τώρα γίνονται προτάσεις και αντιπροτάσεις, γραφειοκρατικές συζητήσεις, χωρίς απόφαση. Το μεγάλο επιχείρημα των (δυτικών) αντιφρονούντων είναι ότι ο Λιχτενστάιν ήταν μεγάλη προσωπικότητα, γιατί υπήρξε ιδρυτής του ζωολογικού κήπου του (Δυτικού) Βερολίνου!!!


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΜΕ
Συμπαράσταση στο λαό της ΛΔ της Κορέας

Μήνυμα συμπαράστασης προς τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και το δοκιμαζόμενο λαό της με τον αποκλεισμό σε πετρέλαιο και τρόφιμα που υφίσταται από τις ΗΠΑ, απέστειλε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στο μήνυμά του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, υπογραμμίζει τις συνέπειες που θα έχει - μέσα σε συνθήκες δριμύ χειμώνα - η ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποκλεισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας από πετρέλαιο και τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ επιχειρούν να υποσκάψουν το σοσιαλιστικό καθεστώς και να υπονομεύσουν την κυβέρνηση της χώρας. Το ΠΑΜΕ σημειώνει επίσης, ότι οι θετικές κινήσεις της Πιονγκ Γιανγκ για επαφές και βελτίωση των σχέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία αλλά και τη Νότια Κορέα έχουν ανησυχήσει τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ. Γι' αυτούς τους λόγους ασκούν πολύμορφες πιέσεις σε βάρος της Πιονγκ Γιανγκ και χρησιμοποιούν για πρόσχημα τη δυνατότητα της ΛΔ της Κορέας να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Ολες αυτές οι απαράδεκτες κινήσεις των ΗΠΑ - σημειώνει το ΠΑΜΕ - είναι κινήσεις με στρατηγική, και καταλήγειι: Οι πιέσεις σε βάρος της Πιονγκ Γιανγκ καλλιεργούν το κλίμα για μια μελλοντική επίθεση σε βάρος της ΛΔ της Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ