ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συγκρούσεις ανεβάζουν την ένταση

- Συμπλοκές ανάμεσα σε Σέρβους στρατιώτες και αυτονομιστές αντάρτες αναφέρθηκαν χτες, σε τρία χωριά του Κοσσόβου με απολογισμό τουλάχιστον 15 νεκρούς - Ο Αλβανός πρωθυπουργός αρνείται ότι τα Τίρανα εξοπλίζουν ή υποστηρίζουν την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης Κοσσοβάρων αυτονομιστών σε αλβανικό έδαφος, ανησυχώντας, ωστόσο, έντονα για ενδεχόμενο πόλεμο την ερχόμενη Ανοιξη...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Ενα ακόμη πλήγμα δέχτηκε η συμφωνία εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη στο Κόσσοβο. Η χτεσινή έξαρση των συμπλοκών σε τρία χωριά του Νότιου Κοσσόβου ανάμεσα σε Σέρβους στρατιώτες και αυτονομιστές, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 15 ανταρτών. Θύματα επίθεσης σε άλλο επεισόδιο (το πρώτο του είδους) ήταν και δύο μέλη της αποστολής διεθνών επιβεβαιωτών που πυροβολίθηκαν κοντά στο Ντετσάνι και τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά αλλά όχι θανάσιμα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά οι χτεσινές διακρίθηκαν για τη σφοδρότητά τους. Επίκεντρο των μαχών ήταν το χωριό Ρασάκ και άλλα δύο κοντά στο Στίμλγιε (περίπου 25 χλμ. νότια της Πρίστινας). Το σερβικό κέντρο πληροφοριών ανακοίνωσε ότι τα θύματα από τις χτεσινές συμπλοκές ήταν 15 αυτονομιστές αντάρτες, που σκοτώθηκαν σε μάχες που ξέσπασαν στο Πέτροβο και στο Ρασάκ. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και ότι απωθήθηκαν οι δυνάμεις των ανταρτών.

Το ίδιο 24ωρο τραυματίστηκαν δύο μέλη της διεθνούς αποστολής επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους της ομάδας των διεθνών παρατηρητών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, η ζωή των δύο επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας δε διατρέχει κίνδυνο. Δε δόθηκαν ωστόσο άλλες πληροφορίες, ούτε καν σε σχέση με την εθνικότητα των δύο τραυματιών.

Νωρίτερα, οι διεθνείς επιβεβαιωτές προσπαθούσαν να συνομιλήσουν και με τις δύο πλευρές επιχειρώντας να σταματήσουν τις συγκρούσεις. Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Σάντι Μπλάιθ, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι γιουγκοσλαβικά άρματα μάχης έριξαν πυρά κοντά στον δυτικό τομέα της πόλης Ντετσάνι (όπου προχτές είχαν τραυματιστεί τέσσερις Σέρβοι στρατιώτες) και στην περιοχή Κοσσόβσκα Μιτροβίτσα (βορειοδυτικά).

Παράλληλα στο Σαράγεβο, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός, Γουέσλεϊ Κλαρκ,εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στο Κόσσοβο. "Οσο περισσότερο διαρκεί η βία στο εσωτερικό του Κοσσυφοπεδίου, τόσο πιο περίπλοκο γίνεται το πρόβλημα" σημείωσε, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι αυτή τη βδομάδα αποτράπηκαν μεγάλες μάχες η κατάσταση οδηγείται σε ευρείας κλίμακας συγκρούσεις.

Οι ανησυχίες του Αλβανού πρωθυπουργού

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελί Μάικο, μιλώντας χτες στο πρακτορείο "Ρόιτερ", εξέφρασε φόβους ότι η κρίση στο Κόσσοβο μπορεί να επεκταθεί στις γειτονικές χώρες. Ξαναζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατό στην περιοχή για να προλάβει μια αιματηρή κλιμάκωση της έντασης την Ανοιξη και κάλεσε τους Αλβανούς αντάρτες να ενωθούν και βοηθούμενοι από τις κατάλληλες διεθνείς πιέσεις να επιδιώξουν διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Απαντώντας στην ερώτηση αν φοβάται εμπλοκή της Αλβανίας στη σύγκρουση του Κοσσυφοπεδίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο κίνδυνος δεν είναι μόνο για την Αλβανία αλλά για όλη την περιοχή, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο". Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της Γιουγκοσλαβίας κατά της Αλβανίας ότι η τελευταία στηρίζει την "τρομοκρατία" των ανταρτών του UCK (Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου) που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τη Βόρεια Αλβανία, ο Μάικο είπε ότι υπάρχουν πολλά όπλα σε "χέρια ιδιωτών" στην Αλβανία, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την αλβανική κυβέρνηση. (! ). "Αντίθετα", συνέχισε ο Μάικο, "στέλνουμε ισχυρά μηνύματα για περισσότερη ευελιξία και περισσότερο διάλογο για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου"...

Απορρίπτοντας την πρόταση του πρώην διεθνούς απεσταλμένου στη Βοσνία Καρλ Μπιλντ (να αναπτυχθεί ΝΑΤΟικός στρατός στη μεθόριο Αλβανίας - Κοσσόβου), ο Παντελί Μάικο προέβλεψε ότι η επερχόμενη Ανοιξη θα φέρει μία προοπτική πολέμου "εάν οι διεθνείς παράγοντες δεν ασκήσουν τις σωστές πιέσεις και δεν αναπτύξουν ΝΑΤΟικό στρατό στο Κόσσοβο".

Τέλος, ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος φαίνεται πως τάσσεται υπέρ ενός Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, δεν παρέλειψε να καλέσει τις διάφορες ομάδες των Κοσσοβάρων ανταρτών να ενωθούν ώστε να μιλήσουν "με μια φωνή εκ μέρους του λαού τους". Λίγη ώρα μετά, στη διάρκεια καθιερωμένης εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι γίνονται προετοιμασίες για τη συγκρότηση κοινής στάσης από όλες "τις πολιτικές δυνάμεις και τους θεσμούς στο Κόσσοβο". Να πρόκειται άραγε για σύμπτωση;

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Εντείνονται οι προτάσεις για τις επιθεωρήσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σχετική ηρεμία επικράτησε, χτες, στον Περσικό Κόλπο καθώς καμία εμπλοκή δε σημειώθηκε ανάμεσα στα αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη, που περιπολούν στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, και στις ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αντίθετα, πυρετός επικρατούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς το ένα μετά το άλλο τα μέλη του, ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού, παρουσιάζουν την πρότασή τους για την άρση του αδιεξόδου που έχει παρουσιαστεί στη λειτουργία της UNSCOM, σε μια σαφή προσπάθεια καθείς να ικανοποιήσει τα δικά του συμφέροντα. Πάντως, προς στιγμήν η Βαγδάτη δε δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί καμία πρόταση.

Τη δική της πρόταση παρουσίασε, χτες, στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η Μόσχα, μετά την ολοήμερη συζήτηση και τα σχόλια που προκάλεσε η γαλλική πρωτοβουλία. Μετά το Παρίσι, που πρότεινε την άρση των οικονομικών κυρώσεων και την επιβολή ενός νέου συστήματος ελέγχου στο ιρακινό οπλοστάσιο, η Μόσχα φέρεται να προτείνει, επίσης, την πλήρη άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ μετά από την κατάθεση μιας τελευταίας έκθεσης σχετικής με το ιρακινό οπλοστάσιο. Για να ξεπεράσει το σκόπελο της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού (UNSCOM), την οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκή, υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες μετά τους βομβαρδισμούς, να επιτελέσει το έργο της, η Μόσχα προτείνει τον τελικό έλεγχο του χημικού ιρακινού οπλοστασίου να αναλάβει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, που εδρεύει στη Χάγη. Η Ρωσία προτείνει ο ίδιος οργανισμός να αναλάβει, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τον έλεγχο και του βιολογικού οπλοστασίου μέχρις ότου να συσταθεί ένας ειδικός οργανισμός. Η Μόσχα φέρεται να θέτει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ελέγχων αυτών.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον κατέθεσε πρόταση με την οποία συντάσσεται υπέρ της άρσης του πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, υπό την προϋπόθεση ότι διεθνείς παρατηρητές θα επιβεβαιώσουν την παροχή όλων των εσόδων σε προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων, προκειμένου, όπως τονίστηκε κυνικότατα, "να μην έχει η Βαγδάτη το περιθώριο να προβάλλει ως επιχείρημα ότι ο ιρακινός λαός υποφέρει". Επιπλέον, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται αποφασισμένη να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην αγορά ανταλλακτικών για την επισκευή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράκ και να μην παρατείνει περαιτέρω την καθυστέρηση της υπογραφής των συμβολαίων που έχει προσυμφωνήσει η Βαγδάτη με πετρελαϊκές εταιρίες, κυρίως γαλλικών και ρωσικών συμφερόντων. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μέχρι σήμερα, και με βάση τις περσινές αποφάσεις του ΟΗΕ, η Βαγδάτη δικαιούται να πουλά 5,2 δισ. δολάρια πετρελαίου ανά 6 μήνες προκειμένου να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα.

Μόνο πλήρη άρση

Οι αλλεπάλληλες αυτές προτάσεις και οι πολύωρες συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνεται, όμως, ότι δεν αγγίζουν διόλου την ιρακινή ηγεσία, η οποία απέρριψε, χτες, κατηγορηματικά κάθε πρόταση που δεν προβλέπει την πλήρη και άμεση άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου Μεχντί Σάλεχ, "η Βαγδάτη δε θα επιτρέψει ο λαός της να γίνει στρατόπεδο προσφύγων και οποιαδήποτε πρόταση λιγότερη της ολικής άρσης του εμπάργκο δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες των 22 εκατομμυρίων Ιρακινών". Μάλιστα, ο Σάλεχ υπογράμμισε ότι αν δε γίνουν επειγόντως επενδύσεις στις ιρακινές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ακόμη και αν επιτραπεί η αύξηση παραγωγής πετρελαίου, κάτι τέτοιο θα καταστεί πρακτικώς αδύνατο.

ΔΙΚΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
Θόρυβος και ουσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η "ιστορική δίκη" έχει αρχίσει, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν ώρες ολόκληρες τηλεοπτικού χρόνου και... ποτάμια μελάνης για τις εγκυμονούσες πιθανότητες και τις πολιτικές παρενέργειες, η συζήτηση για το "κλίμα συνεργασίας" των δύο κομμάτων έχει ανάψει. Αλλά ο διεθνής Τύπος δε μοιάζει να ασχολείται και τόσο, παρατηρεί με εμφανή ενόχληση το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Την ...ενόχληση επιτείνει το γεγονός ότι ούτε στη Βρετανία, την πιο πιστή ευρωπαϊκή σύμμαχο και συνοδοιπόρο του "ισχυρότερου έθνους στον κόσμο" (ο χαρακτηρισμός σε εισαγωγικά ανήκει στον ανταποκριτή του πρακτορείου), δεν κατέλαβε όλα τα πρωτοσέλιδα η "είδηση" της δίκης. Η "Σαν" έβαλε ένα κείμενο εννέα παραγράφων δίπλα από τη γυμνόστηθη που καταλαμβάνει πάντα τη δεύτερη σελίδα της. Η "Μίρορ" το έβαλε στη σελίδα 17. Οι "Τάιμς" του Λονδίνου, πάντως, το βρήκαν πιο ενδιαφέρον. "Η μάχη ξεκινά για την επιβίωση του Κλίντον", ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Η "Γκάρντιαν" δε δίστασε να γράψει ότι "Η δίκη του αιώνα ξεκινά". Στη Ρωσία, όπου η λέξη "αποπομπή" έχει γίνει της... μόδας, η "Βρέμια" έβαλε το ρεπορτάζ στην πρώτη της σελίδα με τον τίτλο "Ημέρα Κρίσης". Και ένα αφιέρωμα για τη δίκη του Τζόνσον, το 1868. Στην Ιταλία, ο "Μεσατζέρο" κι η "Ρεπούμπλικα" έδωσαν χώρο στα πρωτοσέλιδά τους. Στην Ελβετία, η "Λε Τεμπς" είχε αποκλειστικά τη δίκη στο πρωτοσέλιδο - ενδιαφέρει, προφανώς, τους τραπεζίτες... Το γεγονός κάλυψαν εκτενώς και οι εφημερίδες του Χονγκ - Κονγκ. Στις Φιλιππίνες, ήταν ο Τζόρνταν που κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα. Και πάει λέγοντας.

Οσον αφορά την ταμπακέρα, δηλαδή το τι σημαίνει η δίκη και οι συνέπειές της για τις παγκόσμιες ισορροπίες, ουδείς υπερέβαλε. Ολοι έχουν πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει στην αμερικανική Γερουσία: Στην καλύτερη περίπτωση, μια επανάκαμψη του βικτοριανισμού που επιχειρούν να "πουλήσουν" οι Αμερικανοί πολιτικοί. Στη χειρότερη, ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, ενόψει προεδρικών εκλογών το 2000...

Για την ιστορία: Η δίκη είναι σε εξέλιξη, οι κατήγοροι παρουσίασαν την υπόθεσή τους και η διαδικασία συνεχίζεται. Το Σαββατοκύριακο, οι "συνήγοροι" του Κλίντον θα απαντήσουν, και τις επόμενες μέρες θα αποφασιστούν τα "σπουδαία", δηλαδή αν και πότε θα προσέλθουν η Λεβίνσκι, ο συνεργάτης του προέδρου Βέρνον Τζόρνταν, η Τριπ, ο Σταρ, και ο ίδιος ο Κλίντον, να καταθέσουν.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕ ΚΑΙ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Οι συμφωνίες "σκοντάφτουν" στον επίτροπο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-

Η συμφωνία Ιαπωνίας - Γερμανίας για την "ανάγκη" επιβολής ενός αυστηρότερου ελέγχου στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και στις διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά και η σχετική αντίδραση του Ευρωπαίου επιτρόπου Ιβ Τιλμπό ντε Σιλγκί δημιούργησαν χτες αίσθηση στη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δέκα ασιατικών χωρών, που άρχισε στη Φρανκφούρτη. Βασικό θέμα συζήτησης των συνέδρων ήταν η βολιδοσκόπηση του ενδεχομένου δημιουργίας ενός συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά και οι τρέχουσες οικονομικές κρίσεις σε Ασία και Βραζιλία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ιαπωνίας (Οσκαρ Λαφοντέν και Κιίτσι Μιγιαζάου) με κοινή ανακοίνωσή τους έκαναν έκκληση για αυστηρότερο έλεγχο των διεθνών τραπεζών και για την επιβολή ενός διεθνούς συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ των μεγαλύτερων νομισμάτων.

Στην ίδια ανακοίνωση οι δύο χώρες κατέστησαν σαφή την επιθυμία τους για την εφαρμογή ενός συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών για τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις και αυστηρότερη εποπτεία και κανονισμούς για τις επενδύσεις, για το δανεισμό των επενδυτικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, καθώς και περισσότερη διαφάνεια για την κυκλοφορία αυτών των κεφαλαίων.

Επιπλέον, ο Χάιντερ Φλάσμπεκ,υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, υποστήριξε σχεδόν με σιγουριά ότι οι ασιατικές χώρες θα στηρίξουν την έκκληση της Βόννης για σταθεροποίηση των χρηματαγορών, συνδέοντας τα νομίσματά τους με τα μεγαλύτερα νομίσματα του κόσμου.

Ο Ιβ Τιλμπό ντε Σιλγκί,Ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομική και νομισματική πολιτική της ΕΕ, υποστήριξε πως είναι κοινό συμφέρον η σταθεροποίηση των νομισμάτων, απορρίπτοντας ωστόσο τις γερμανοϊαπωνικές εκκλήσεις για τη δημιουργία συστήματος ισοτιμιών όπως αυτό του Μπρέτον Γουντς. Βασικό επιχείρημά του; "Οι ισοτιμίες δεν μπορούν να καθοριστούν με διατάγματα σε έναν κόσμο ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων"!

Οσο για τη θέση του ντε Σιλγκί για τη σημερινή κρίση στη Βραζιλία, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει την κατάσταση "ανησυχητική", τονίζοντας ωστόσο ότι δεν αντανακλά τη συνολική αδυναμία του διεθνούς οικονομικού συστήματος.

Πάντα έτοιμα τα αμερικάνικα πολεμικά αεροπλάνα

Πάντα έτοιμα τα αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ