ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Κλιμάκωση στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Στο «Ταμείο Αξιοποίησης» ύδρευση, λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες κ.ά.

Για την ολόπλευρη ικανοποίηση των μεγαλοδανειστών τους, για την αδηφαγία των μονοπωλίων που ακονίζουν μαχαίρια, το μαύρο κυβερνητικό μέτωπο έρχεται να εφαρμόσει το εγκληματικό σχέδιο με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, την εκχώρηση του συνόλου της κρατικής περιουσίας, βασικών και συγκεντρωμένων κλάδων, νευραλγικών υποδομών, φιλέτων δημόσιας γης.

Τα πάντα μεταβιβάζονται, σταδιακά, στο φερόμενο νέο «ιδιοκτήτη» στην εταιρεία - τερατούργημα, το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ», το οποίο αποτελεί το ουδέτερο έδαφος, τον εγγυητή των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με το αρχικό μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, κάθε πράξη μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από το κράτος στο «Ταμείο», είναι «αμετάκλητη», δεν μπορεί να αντιστραφεί, καμία εταιρεία ή άλλο περιουσιακό στοιχείο δε μπορεί να γυρίσει πίσω στο δημόσιο ακόμη και στην περίπτωση που τους ξεμείνει στα αζήτητα. Επίσης, έχουν συμφωνήσει στην κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων με βάση το χρονοδιάγραμμα και με τους όρους που κάθε φορά υπάρχουν στην επιχειρηματική πιάτσα, δηλαδή ακόμη και «μπιτ παρά».

Μετά και τη δημοσίευση των αποφάσεων της διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων», στο «Ταμείο», «μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα» και τα παρακάτω:

Υδρευση: Το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ και το 27,3% της ΕΥΔΑΠ.

Λιμάνια: ΟΛΠ (23,1%), ΟΛΘ (23,3%). Επίσης, τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου στους Οργανισμούς Λιμένων: Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πατρών, Ραφήνας, Ηρακλείου.

Οδικοί άξονες: Τα κάθε είδους δικαιώματα, «υφιστάμενα και μελλοντικά» που προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης: Αττική Οδός, Εγνατία Οδός, Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, Κεντρική Οδός κ.ά.

Αεροδρόμια: Τα κάθε είδους δικαιώματα, όπως παραχώρησης, επέκτασης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης επί κινητών και ακινήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία τους κ.ά.,για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας.

Κοίτασμα «Νότια Καβάλα»: Τα σημερινά και μελλοντικά περιουσιακά δικαιώματα του δημοσίου μαζί με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου για χρονικό διάστημα μέχρι και 50 χρόνια μετά τη λήξη της υπάρχουσας σύμβασης.

Τα δικαιώματα ψήφου για το 90% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΤΑ και για το 100% των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ).

Τα μετοχικά πακέτα που έχει το κράτος στις τράπεζες: Εθνική (1,2%), Πειραιώς (1,3%), Αλφα (0,6%).

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2010
Ληστεύουν μισθωτούς και συνταξιούχους

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα

Το όργιο φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων και μεγάλων εισοδημάτων που κατέχει η αστική τάξη της χώρας, και την υπερφορολόγηση της μισθωτής εργασίας καταδεικνύουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν τη διαχειριστική περίοδο του 2009 και φορολογήθηκαν το 2010.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με σύνολο δηλωθέντος εισοδήματος 115,7 δισ. ευρώ:

  • Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήματα ύψους 81,2 δισ. ευρώ (70,18% του συνόλου) και πλήρωσαν φόρο 7 δισ. ευρώ (το 55,54% του συνόλου).
  • Τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) δήλωσαν εισόδημα μόλις 15,1 δισ. ευρώ (το 13,03% του συνόλου) και πλήρωσαν φόρο 3,6 δισ. ευρώ (28,67% του συνόλου).
  • Οι λοιποί φορολογούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.λπ.) δήλωσαν εισόδημα 19,4 δισ. ευρώ (16,79% του συνόλου) και πλήρωσαν φόρο 2 δισ. ευρώ (το 15,79% του συνόλου).

Πρόκειται για στοιχεία που αποκαλύπτουν την παρωδία που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες δεκαετίες με τη φορολογία εισοδήματος, με πρωταγωνιστές τις αστικές κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις και σε ρόλο κομπάρσου τα εκατομμύρια των εργαζομένων, οι οποίοι στραγγίζονται φορολογικά.

Τα ίδια συμπεράσματα προκύπτουν και από την ανάλυση του δηλωθέντος εισοδήματος, σύμφωνα με τις πηγές απόκτησής του. Ειδικότερα:

  • Από οικοδομές - γαίες 1.354.238 φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα 8,9 δισ. ευρώ.
  • Από κινητές αξίες 1.680 φορολογούμενοι(;) δήλωσαν εισόδημα 11,9 εκατ. ευρώ!
  • Από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις 547.471 φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα 8,2 δισ. ευρώ!
  • Από γεωργικές επιχειρήσεις 800.101 φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα 1,6 δισ. ευρώ.
  • Από μισθωτές υπηρεσίες 4.134.224 φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα 78,8 δισ. ευρώ.
  • Από ελευθέρια επαγγέλματα 308.309 φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα 4,3 δισ. ευρώ.
  • Από την αλλοδαπή 33.262 φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα 361 χιλ. ευρώ.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Διευρύνονται οι ... «αστοχίες»

Απογειώνονται τα ελλείμματα, υποχωρούν τα έσοδα, εκτινάσσονται τα κονδύλια για τόκους!

Τρανταχτές αστοχίες και νέα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων φέρνει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 10μηνο του 2011. Παρά και σε αγεφύρωτη αντίθεση με τη σφοδρή κλιμάκωση έρχονται τώρα να εμφανίσουν τη διόγκωση των ελλειμμάτων (11,2% στο 10μηνο), την πτώση και των φορολογικών εσόδων(!), την αύξηση και των κρατικών δαπανών για την αποπληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.

Ακόμη και έτσι η εμφανιζόμενη εικόνα είναι εξωραϊσμένη. Για την ώρα και λόγω της δήθεν «περιόδου χάριτος» δεν περιλαμβάνουν τα τοκοχρεολύσια για τα αρχικά δάνεια της τρόικας, που να σημειωθεί ότι μένουν στο απυρόβλητο, έξω από κάθε διαδικασία κουρέματος. Για το λαό τα πάντα έχουν αποδεχτεί τζάμπα κόπος. Μέχρι και την τελευταία δεκάρα που μαζεύουν από φόρους, το σύνολο των περικοπών για τις κάθε είδους κρατικές δαπάνες, όλα μαζί τα προορίζουν για τους μεγαλοδανειστές τους και τα άλλα σαπρόφυτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών (Γενάρης - Οκτώβρης 2011):

Ελλειμμα: Διογκώθηκε στα 20,1 δισ. ευρώ (από 18 δισ. ευρώ για το 2010) παίρνοντας και αύξηση 11,2%.

Εσοδα: Εμφανίζουν πτώση 4,1% και διαμορφώνονται στα 39,2 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα πέσουν εντελώς έξω από το φετινό στόχο τους, που μετά και τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις διαμορφώνεται στα 51,5 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, στο δίμηνο Νοέμβρης - Δεκέμβρης θα «πρέπει» να ληστέψουν από το λαό ακόμη 12,3 δισ. ευρώ. Για όσα τους «λείψουν» θα δρομολογήσουν και πρόσθετα μέτρα προκειμένου να πιάσουν τις νόρμες της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Δαπάνες: Φτάνουν στο σημείο να τις εμφανίζουν με διόγκωση 5,7% στα 57,4 δισ. ευρώ. Μόνο για τους τόκους (χώρια τα χρεολύσια) πλήρωσαν 15,2 δισ. ευρώ με αύξηση κοντά στο 20% σε σχέση με το 10μηνο του 2010!

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες) φτάνουν στα 6,5 δισ. ευρώ.

Δύο αγοραστές για τη ΣΕΚΑΠ

Δύο εταιρείες διεκδικούν να αγοράσουν το ποσοστό των μετοχών (50,36%) που κατέχει η ΑΤΕ στην ΣΕΚΑΠ ΑΕ (Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία). Οπως ανακοίνωσε σχετικά η ΑΤΕ υποβλήθηκαν δύο Δεσμευτικές Προσφορές από τις εταιρείες Bommidala Enterprises Pvt Ltd (Ινδία) και Ηλίας Δ. Παπαδόπουλος ΑΕ. Οι δεσμευτικές προσφορές αξιολογούνται από την Τράπεζα και τον Σύμβουλο Πώλησης. Να σημειωθεί ότι αρχικά εξέφρασαν ενδιαφέρον εφτά εταιρείες.

Η διοίκηση της ΑΤΕ συνεχίζει με αμείωτο ζήλο την πολιτική ξεπουλήματος των συνεταιριστικών βιομηχανιών και όπως φαίνεται η ΣΕΚΑΠ βγαίνει με συνοπτικές διαδικασίες στο σφυρί. Σε άμεση διαδικασία ξεπουλήματος βρίσκονται επίσης η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και οι Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ), ενώ σειρά πρόκειται να πάρει και η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Η πολιτική μαζικού ξεπουλήματος των συνεταιριστικών αγροτοβιομηχανιών, όπου κατέχει μετοχές η ΑΤΕ, γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της τράπεζας, που δρομολογούν το μνημόνιο, η κυβέρνηση και η τρόικα, προωθώντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα σπασμένα θα τα πληρώσουν ακριβά και οι εργαζόμενοι στις παραπάνω επιχειρήσεις και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας.

ΓΣΕΒΕΕ
Χαράτσι για βιοτεχνίες παρά την απαλλαγή

Την επισήμανση ότι, παρά την απαλλαγή τους από το νόμο, «στην πράξη η πλειονότητα των βιοτεχνικών επιχειρήσεων έχει λάβει το λογαριασμό της ΔΕΗ, στον οποίο περιλαμβάνεται το Εκτακτο Ειδικό Τέλος», κάνει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών.

Αναφέρει ακόμη ότι σημαντικό μέρος των βιοτεχνικών επιχειρήσεων δεν έχει βιομηχανικό τιμολόγιο, ωστόσο κατέχουν σχετικές άδειες και η δραστηριότητά τους προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις, οπότε για την απαλλαγή δε θα πρέπει να υπολογίζεται μόνο ο προσδιορισμός μέσω του τιμολογίου της ΔΕΗ, αλλά κυρίως η άδεια λειτουργίας.

Τέλος, προτείνει οι βιοτεχνίες να απαλλάσσονται άμεσα από το τέλος με την απλή επίδειξη του τιμολογίου βιομηχανικής χρήσης, αντί να το πληρώνουν πρώτα και μετά να γίνεται η εκκαθάριση. Επίσης, άμεση να είναι η απαλλαγή και των επιχειρήσεων που επιδεικνύουν τη σχετική άδεια λειτουργίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης που αποδεικνύει την μεταποιητική δραστηριότητά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ