ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μαζική απεργία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Εκατομμύρια Ινδών δημοσίων υπαλλήλων κατέβηκαν χτες σε απεργία διαδηλώνοντας κατά των σχεδιαζόμενων αλλαγών στην εργατική νομοθεσία, που τα συνδικάτα στο σύνολό τους αποκαλούν «αντεργατικές», αλλά και της συνεχιζόμενης κούρσας ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

Συνδικαλιστές εκτιμούσαν χτες ότι η συμμετοχή έφθασε τα 10 εκατομμύρια εργαζομένων στον δημόσιο τομέα - με τις τράπεζες, τις αερομεταφορές, τις συγκοινωνίες και την εκπαίδευση να παραλύουν. Στην απεργία συμμετείχαν ακόμη λιμενεργάτες, ανθρακωρύχοι, διοικητικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους.

Βασική ένσταση των εργαζομένων στις προτεινόμενες εργασιακές μεταρρυθμίσεις είναι η αναφερόμενη από τον ινδικό Τύπο πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις το δικαίωμα να απολύουν ευκολότερα εργαζόμενους. Ακόμη και το συνδικάτο του κυβερνώντος κόμματος συμμετείχε στην απεργία...

Σε άλλες εξελίξεις από την Ινδία, ανθρωπιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στις ταραχές του Γκουζαράτ μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων, που κάνει λόγο για 850 θύματα, είναι ανακριβής και ο πραγματικός αριθμός πλησιάζει τους 2.000 νεκρούς. Αν και η κρατιδιακή κυβέρνηση κατηγορήθηκε για συνέργεια με την ινδουιστική άκρα δεξιά που επιδόθηκε σε αντίποινα κατά μουσουλμάνων, μετά την «τυφλή» επίθεση μουσουλμάνων σε τρένο που μετέφερε ινδουιστές προσκυνητές, το θέμα συνεχίζει να προκαλεί πολιτική θύελλα.

Και στο Κασμίρ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου μονοποδηλάτου στην περιοχή Αουαντιπόρα. Η ευθύνη για την επίθεση δεν αναλήφθηκε από καμία οργάνωση, πάντως οι ινδικές αρχές την αποδίδουν σε αυτονομιστές μουσουλμάνους. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο μαθητές.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αποκαλύπτονται και παραγκωνίζονται οι πραξικοπηματίες

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η ανατροπή ενός ηγέτη κράτους, το οποίον η Ουάσιγκτον τον έχει κατατάξει ως ένοχο ανυπακοής, όπως η άρνησή του να συνεργαστεί σχεδόν σε όλα τα επίπεδα με τις αμερικανικές αρχές, όπως τη χρήση του εναέριου χώρου από τα αμερικανικά στρατιωτικά ή η πεισματική άρνησή του να παρέχει κάθε είδους πληροφορίες για την ευάριθμη αραβική κοινότητα της Βενεζουέλας, και τόσα άλλα, ήταν ένα καθήκον τόσο «φυσικό» για τη CIA και ο μόνος λόγος για τον οποίο η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ δε θα μπορούσε να είναι αναμειγμένη, θα ήταν στην περίπτωση που η υπηρεσία θα είχε διαλυθεί...

Εννοείται ότι κάτι τέτοιο ποτέ δε συνέβη και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τώρα τρέχουν να «μαζέψουν τα αμάζευτα», εκτός της «ντροπής και της θλίψης», που θέλουν εντέχνως να αποκρύψουν. Εντούτοις, είναι πια πολύ δύσκολο να αποκρυφτούν τα στοιχεία και πρώτα και κύρια όλες οι έγκριτες αμερικανικές εφημερίδες βρίθουν αποκαλύψεων, όσον αφορά στο σχεδιασμό του πραξικοπήματος, αλλά και την «απαραίτητη κριτική». Μετά το «Newsweek» και την «Washington Post», και οι «New York Times», σε χθεσινό τους δημοσίευμα, επικαλούμενοι κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρουν ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες με τους αρχηγούς του πραξικοπήματος και συμφώνησαν μαζί τους ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία. Αλλά οι αφηγήσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους, για το τι είπαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους αντιπάλους του Τσάβες σχετικά με τους αποδεκτούς τρόπους ανατροπής του διαφέρουν ως προς τον τρόπο, δηλαδή με όλα τα μέσα, ή μόνο διά της συνταγματικής οδού.

Την αμερικανόπνευστη υποκίνηση του πραξικοπήματος την αποκάλυψε και ο ίδιος ο Τσάβες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου ανέφερε πολύ συγκεκριμένα ότι «στρατιωτικοί ακόλουθοι από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Κολομβία έφθασαν στο Καράκας, ενώ στρατιωτικοί απαιτούσαν στο Μιραφλόρες την παραίτησή του».

Οσον αφορά τώρα στους υποκινητές και τους πρωτοστάτες, ο Πέδρο Καρμόνα, ο πρόεδρος των Βιομηχάνων, μεταφέρθηκε χθες από το οχυρό Φουέρτε Τιούνα και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων, συνολικά έχουν γίνει 100 συλλήψεις, στρατιωτικών, πολιτικών, αλλά και διευθυντικών στελεχών ΜΜΕ, ανάμεσά τους, ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Εφρέν Βάσκες Βελάσκο, αλλά και οι αξιωματικοί που πρώτοι από το Φεβρουάριο δημόσια είχαν ζητήσει την παραίτησή του και υποκινούσαν μαζί με την «Κοινωνία των Πολιτών» το λαό να στηρίξει το πραξικόπημα, που έγινε για 48 ώρες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Βγήκαν ξανά για κυνήγι» Βρετανοί και Αμερικανοί

Βρετανοί κομάντος επιβιβάζονται σε ελικόπτερο. Μια νέα επιχείρηση καταδίωξης μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν εξελίσσεται

Associated Press

Βρετανοί κομάντος επιβιβάζονται σε ελικόπτερο. Μια νέα επιχείρηση καταδίωξης μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν εξελίσσεται
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΡΩΜΗ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Εκατοντάδες Βρετανοί κομάντος άρχισαν χτες να κυνηγούν τους εναπομείναντες μαχητές της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές του Αφγανιστάν --στην πρώτη εμπλοκή των Βρετανών στρατιωτών σε μάχες από τον πόλεμο του 1991 και την πρώτη εμπλοκή του συγκεκριμένου Σώματος από την εποχή, όπως θυμίζουν οι λονδρέζικοι Τάιμς, του πολέμου των Φόκλαντς. Πρόκειται για επίλεκτα τμήματα της συνολικής βρετανικής δύναμης των 1.700 ανδρών, που έφτασε στη χώρα, με εκπαίδευση στις μάχες σε μεγάλο υψόμετρο και δύσβατα, ορεινά εδάφη. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της «Συμμαχίας» στο Αφγανιστάν αλλάζει μόνο ως προς το ότι διεξάγεται με τακτικές αντάρτικου, καθώς οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και η δράση μεγάλων τακτικών δυνάμεων των Αμερικανών, που υπολογίζεται πως έχουν 7.000 άνδρες στο Αφγανιστάν, δεν απέφεραν καρπούς.

Αρκετοί πολιτικοί, πάντως, στη Βρετανία εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τον αντιφατικό ρόλο των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Από τη μια βρίσκονται στη διοίκηση της ISAF, μιας θεωρητικώς «ειρηνευτικής» αποστολής, και ταυτόχρονα διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις. Ο Ανταμ Ινγκραμ, υφυπουργός Αμυνας, απόφυγε επί της ουσίας να απαντήσει αρκούμενος να δηλώσει ότι «πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή --και θα υπάρξουν και άλλες-- για να επιτευχθεί ο στόχος της αντιμετώπισης των δυνάμεων των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που παραμένουν στο Αφγανιστάν». Εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «τουλάχιστον» μέχρι το καλοκαίρι.

Στην Τουρκία, χώρα που αναμένεται να παραλάβει από τη Βρετανία την ηγεσία της ISAF, χτες βρισκόταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Ζου Ρονγκτζί, ο οποίος στην κοινή συνέντευξη με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ είπε ότι οι δύο χώρες «πρέπει να συνεργαστούν στενά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», και ειδικά σε ό,τι αφορά την (τουρκόφωνη) κινεζική μειονότητα των Ουιγούρων. Ουσιαστική απάντηση από τον Ετζεβίτ δεν υπήρξε, πάντως το «άνοιγμα» αυτό μάλλον δεν άρεσε στην τουρκική στρατιωτική ελίτ.

Στο πολιτικό επίπεδο δεν υπήρχε τίποτα νεότερο από τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, όπου έχει αρχίσει η προπαρασκευαστική διαδικασία της Λόγια Τζίργκα, αφού όλοι περιμένουν την άφιξη του Ζαχέρ Σαχ, του έκπτωτου μονάρχη του Αφγανιστάν, που έχει να πατήσει το πόδι του στο έδαφος της χώρας 29 χρόνια. Για να τον συνοδεύσει στη χώρα έφτασε χτες στην Ιταλία ο προσωρινός πρωθυπουργός του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Η επιστροφή των δύο ανδρών και των αρκετών υπουργών της μεταβατικής κυβέρνησης, που συνόδευσαν τον Καρζάι, αναμένεται αύριο, Πέμπτη.

Μια είδηση που μάλλον προκαλεί αρκετή «ανησυχία» στην κυβέρνηση Καρζάι είναι η αναφερόμενη από τη βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ «δυσαρέσκεια» της ΕΕ, που απειλεί να διακόψει κάθε βοήθεια, αξιώνοντας με ανακοινωθέν του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της «να αναληφθεί επείγουσα δράση, για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο νομισματικό σύστημα... (και) ένα επαρκές μακροοικονομικό πλαίσιο». Στα... ελληνικά αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ ανησυχεί ότι τα ιλιγγιώδη ποσά της υπεσχημένης βοήθειας είτε θα χαθούν είτε θα πάρουν την άγουσα για ελβετικές τράπεζες. Ηδη φαίνεται πως η καταβολή της επόμενης δόσης της υπεσχημένης βοήθειας της ΕΕ προς το Αφγανιστάν θα αναβληθεί.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Δεν είδε βλάβη ο πιλότος του «Μπόινγκ»

ΣΕΟΥΛ.-

Ο 32χρονος κυβερνήτης του «Μπόινγκ 767-300» της «Αιρ Τσάινα», ένας απ' τους τριάντα οκτώ τυχερούς που επέζησαν της συντριβής που σημειώθηκε προχτές κοντά στο Πουσάν της Ν. Κορέας, κατέθεσε πως δε διαπίστωσε «κανένα απολύτως μηχανικό λάθος ή δυσλειτουργία μέχρι τη στιγμή της συντριβής». Ομως, την ίδια ώρα, στη Ν. Κορέα η επικρατέστερη θεωρία για την αιτία του δυστυχήματος φαίνεται να εστιάζεται γύρω απ' το ενδεχόμενο «ανθρώπινου λάθους» (όχι απαραίτητα του πιλότου) και να μην αποδίδεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή...

Πέρα απ' τα σενάρια για τα αίτια της συντριβής, το ίδιο το γεγονός του αεροπορικού δυστυχήματος, που προκάλεσε το θάνατο σε 126 απ' τους 166 επιβαίνοντες, προκαλεί ανησυχία στις νοτιοκορεατικές αρχές λόγω και της διεξαγωγής του Μουντιάλ στη Σεούλ σε 45 μέρες... Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, προέτρεψε τους υπουργούς της κυβέρνησής του να κάνουν «κορυφαία προτεραιότητά τους» τα μέτρα ασφάλειας για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ