ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
Διακοπές νερού ενώ προχωράει σε ιδιωτικοποίηση

ΣΟΦΙΑ._

Χωρίς νερό θα μείνουν αρκετοί Βούλγαροι, κάτοικοι της πρωτεύουσας που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, πιθανά για πρώτη φορά στη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η διαδικασία ξεπουλήματος της εταιρείας ύδρευσης σε γαλλικό μονοπώλιο.

Η εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της βουλγαρικής πρωτεύουσας, «Σοφίσκα Βαντά», που καλύπτει περίπου 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, απειλεί να κόψει την παροχή νερού στους οφειλέτες, καθώς, όπως ανακοίνωσε, εκκρεμούν πληρωμές που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ (59 εκατομμύρια Βουλγάρικα Λέβα).

Ηδη από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη είχε ανακοινωθεί συμφωνία για την πώληση της «Σοφίσκα Βαντά» στην γαλλική «Veolia Environment», την θεωρούμενη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης. Οπως έγινε γνωστό, το γαλλικό μονοπώλιο θα λάβει το 77,1% των μετοχών της «Σοφίσκα Βαντά», ενώ μερίδιο παίρνει και η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η εταιρεία θα επενδύσει 240 εκατομμύρια Βουλγάρικα Λέβα (120.045.000 ευρώ) μέχρι το 2013, από τα οποία τα 50 εκατομμύρια βουλγάρικων λέβων θα είναι δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, εκτός από την εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που θα πουν «το νερό νεράκι» ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που έχουν παραμείνει μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Βουλγαρία, ακόμα δημόσιες.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ - ΕCOWAS
Ετοιμάζεται στρατιωτική επέμβαση;

Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού
Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού
AMΠΙΤΖΑΝ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Σχέδιο εξαπόλυσης στρατιωτικής επέμβασης στην Ακτή Ελεφαντοστού στην πιθανή περίπτωση που ο απερχόμενος Πρόεδρος της χώρας Λοράν Γκμπαγκμπό εξακολουθεί να αντιστέκεται στις ξένες πιέσεις για αποχώρηση από την εξουσία, εξέτασαν χτες στην πρωτεύουσα του δυτικοαφρικανικού Μάλι, Μπαμάκο, οι επικεφαλής των στρατών από τις 15 χώρες - μέλη της περιφερειακής «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ΕCOWAS).

Σύμφωνα με το Νιγηριανό πτέραρχο Ολουσέγι Πετινρίν, που ήταν και ο προεδρεύων της χτεσινής συνάντησης των στρατιωτικών αξιωματούχων της ΕCOWAS, σχεδόν όλες οι χώρες εμφανίστηκαν πρόθυμες να συμβάλουν με στρατεύματα. Επιβεβαίωσε ότι «γίνονται ήδη» οι στρατιωτικές ετοιμασίες για επέμβαση δυτικοαφρικανικών χωρών στη γειτονική χώρα και ότι οι τελικές προτάσεις θα υποβληθούν σε συνάντηση ηγετών του Οργανισμού στο Μπαμάκο στις 22 του μήνα. Μάλιστα, δυτικές διπλωματικές πηγές που είχαν σαφώς πρόσβαση στο τραπέζι των συνομιλιών της ECOWAS έσπευσαν να προσθέσουν ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα ή και ώρες οι στρατιωτικοί επικεφαλής των στρατών του Οργανισμού θα μεταβούν στην πόλη Μποάκε που θεωρείται προπύργιο δυνάμεων του νικητή των πρόσφατων εκλογών Αλασάν Ουατάρα, στο πλαίσιο αποστολής για αναγνώριση εδάφους...

Οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση σχεδιάζεται έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει τη μετακίνηση στρατευμάτων και οχημάτων από το βόρειο τμήμα της ακτής Ελεφαντοστού που ελέγχουν οι δυνάμεις του Ουατάρα, ο οποίος ως γνωστόν είναι υπέρμαχος της στρατιωτικής επέμβασης των ξένων χωρών στην πατρίδα του...

Οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές (πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή) έχουν ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις, πιέζοντας για «συνομιλίες» μέσω του μεσολαβητή της Αφρικανικής Ενωσης στο Αμπιτζάν, Κενυάτη πρωθυπουργού Ράιλα Οντίγκα, προκειμένου να πειστεί ο Λ. Γκμπάγκμπο να παραδώσει την εξουσία. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Αλέν Ζιπέ ισχυρίστηκε ότι «δεν προωθούν στρατιωτική λύση» παρά μόνο αν «υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Δρομολογείται νέα διαμεσολάβηση από Συρία - Σαουδική Αραβία

Κατέθεσε το πόρισμά του για τη δολοφονία Χαρίρι στο Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ ο εισαγγελέας που συντόνισε τις έρευνες

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πυρετός επαφών μεταξύ ηγεσιών της περιοχής με επιρροή στο Λίβανο επικρατεί στην περιοχή, με τις πολιτικές δυνάμεις να επιχειρούν σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού, μετά την κατάρρευση της προηγούμενης λόγω της αποχώρησης 11 υπουργών που πρόσκεινται ή συνεργάζονται με τη σιιτική «Χεζμπολάχ». Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές μετατίθενται για την επόμενη βδομάδα. Χθες, στη Βηρυτό αναμένονταν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Κατάρ για να συναντηθούν με τον Λιβανέζο Πρόεδρο, αλλά και με τις λιβανικές πολιτικές δυνάμεις.

Τη Δευτέρα, ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, συμφώνησαν υπέρ μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας από τη Συρία (που ασκεί επιρροή στη «Χεζμπολάχ» και τους συνεργάτες της) και τη Σαουδική Αραβία (που ασκεί επιρροή στο κόμμα του υπηρεσιακού, πλέον, πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι και των συνεργαζόμενων με αυτό), στο πλαίσιο που είχε ήδη δρομολογηθεί από το καλοκαίρι.

Υπέρ μιας διπλωματικής παρέμβασης των χωρών της περιοχής, και συγκεκριμένα των Συρίας - Σαουδικής Αραβίας, φέρεται να τάχθηκε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που μετέβη στην Τουρκία τη Δευτέρα το βράδυ για να συζητήσει το θέμα. Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος όμως σε κάθε παρέμβαση «εξωτερικών της περιοχής παραγόντων», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Πιθανώς, ο Σαλεχί να εννοούσε την «ομάδα επαφής για το Λίβανο», που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος, και στην οποία τη συμμετοχή της ανακοίνωσε και η τουρκική ηγεσία.

Εντός Λιβάνου, πάντως, η ατμόσφαιρα παραμένει αρκετά ηλεκτρισμένη μετά την είδηση ότι ο Ολλανδός εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του πατέρα Χαρίρι κατέθεσε στον Πρόεδρο του δικαστηρίου το πόρισμά του. Το περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό. Η τελική απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο, που θα κρίνει αν χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αν στοιχειοθετείται κατηγορητήριο κατά συγκεκριμένων ανθρώπων ή αν η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι η «Χεζμπολάχ» απέσυρε την υποστήριξή της από την κυβέρνηση συνασπισμού διαμαρτυρόμενη για την άρνηση του γιού Χαρίρι, και πρωθυπουργού, να καταγγείλει το περιεχόμενο του πορίσματος ως «κατασκευασμένο».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Ρωσία διεκδικεί ρόλο

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Η Ρωσία «έχει αναγνωρίσει από το 1988 ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, τότε ως ΕΣΣΔ, και δεν έχει αλλάξει θέση έκτοτε» δήλωσε κατηγορηματικά, χτες, ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του μετά από συνάντησή τους στην Ιεριχώ. Φυσικά, η πολιτική της ΕΣΣΔ δεν έχει καμία σχέση με τις επιδιώξεις της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, που μέσω της δήθεν ευαισθησίας στο Παλαιστινιακό επιχειρεί να ενισχύσει το ρόλο της στη Μέση Ανατολή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος συμπλήρωσε επίσης ότι δεν μπορεί «να υπάρξει καμία πρόοδος, αν δεν προηγηθεί λογική απόφαση του Ισραήλ σχετικά με τους εποικισμούς». Από την πλευρά του ο Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε την πρόθεση της Π. Αρχής να πιέσει, εντός των προσεχών ημερών, για λήψη καταδικαστικής απόφασης για τους εποικισμούς από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ως εμπόδιο για την «ειρηνευτική διαδικασία») και άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο γενίκευσης της καμπάνιας για μονομερή αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αυτό το έχουν κάνει, ήδη, σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Βενεζουέλα, Βολιβία, και αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μπορεί μέχρι τα τέλη του 2011 να έχει εξελιχθεί σε «κύμα» εξαιρετικά αρνητικό για το Ισραήλ.

Ο Μεντβέντεφ δεν πραγματοποίησε τελικά επίσκεψη στο Ισραήλ λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού σώματος.

Πάντως, το Ισραήλ προχώρησε σε νέα πρόκληση στη Γάζα, καθώς επτά τανκς εισέβαλαν κάποια μέτρα εντός του παλαιστινιακού εδάφους, στην περιοχή της Μπέιτ Χανούν στο βορρά, και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο ενώ τραυμάτισαν άλλους τρεις σύμφωνα με παλαιστινιακές ανεξάρτητες πηγές όλοι τους απλοί πολίτες.

  • Πιθανότατα, σήμερα, ο πρωθυπουργός και ο αποχωρήσας ηγέτης των Εργατικών και επικεφαλής της νέας κίνησης «Ανεξαρτησία» Εχούντ Μπαράκ, θα καταθέσουν στη Βουλή ένα νέο σχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας. Εφόσον αυτό συμβεί και εγκριθεί, που είναι και το πλέον πιθανό, από όλους τους βουλευτές των κυβερνητικών εταίρων, θα οδηγήσει σε ένα μίνι ανασχηματισμό, όπου θα «τακτοποιηθούν» σε υπουργεία και οι τέσσερις βουλευτές που ακολούθησαν τον Μπαράκ στην έξοδό του από το Εργατικό Κόμμα ενώ ο ίδιος θα παραμείνει στο υπουργείο Αμυνας.
ΙΡΑΚ
Καμικάζι αιματοκύλισε κέντρο νεοσυλλέκτων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μακελειό προκάλεσε καμικάζι που εξερράγη μπροστά σε κέντρο νεοσυλλέκτων της αστυνομίας στη βόρεια πόλη Τικρίτ, την ώρα που στην είσοδο συνωστίζονταν εκατοντάδες νεαροί για να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 50 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Πολλοί από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, όπως η Βαγδάτη, η Μοσούλη και το Κιρκούκ ενώ οι νοσοκομειακές αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους του Τικρίτ να προσφέρουν αίμα. Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση στη χώρα από την ομηρία στη χριστιανική κοπτική εκκλησία της Βαγδάτης, τον Οκτώβρη.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχουντίν, όπου βρίσκεται το Τικρίτ, απέδωσε την ευθύνη του αιματοκυλίσματος σε «εξτρεμιστές ισλαμιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα». Υπενθυμίζεται ότι το Τικρίτ είναι η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν και τα πνεύματα παρέμειναν τεταμένα για αρκετό καιρό μετά την εισβολή και κατοχή της χώρας. Η αιματηρότερη επίθεση στην πόλη είχε γίνει, πάλι, με στόχο την αστυνομία, το 2007, και είχε 40 νεκρούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ