ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Θυσία ο λαός στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Συσσίτιο αστέγων στην πόλη Ασβίλ

Associated Press

Συσσίτιο αστέγων στην πόλη Ασβίλ
Η εργατική τάξη στις ΗΠΑ βρίσκεται εδώ και καιρό, πολύ πριν την κατάρρευση των πιστωτικών ιδρυμάτων και της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε εξαιρετικά δεινή θέση, να δίνει καθημερινά μάχες για τον επιούσιο και να μην βγαίνει κερδισμένη.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά τα συσσίτια σε όλες τις μεγάλες πόλεις ενώ μία πλαστική κάρτα που φέρει πάνω το όνομα του κατόχου της, είναι το νέο σύμβολο της φτώχειας. Αυτή η πλαστική κάρτα ήταν μέχρι το 2007 το σύγχρονο δελτίο σίτισης για σχεδόν 40 εκατομμύρια Αμερικανούς. Νεαρές μητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργάτες, λευκοί, μαύροι, ισπανόφωνοι, με την κάρτα αυτή που δίνουν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, κατορθώνουν να έχουν τα απολύτως αναγκαία και να παίρνουν μια παράταση επιβίωσης.

Φτώχεια και πείνα

Βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων, η μεγάλη οικονομική κρίση που σοβεί στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ένα υψηλότατο ποσοστό ανθρώπων που εξαρτώνται ή πολύ σύντομα θα εξαρτώνται από τα δελτία σίτισης για να επιβιώσουν μαζί με τις οικογένειές τους. Το οικονομικό έτος που άρχισε τον Οκτώβρη του 2007 και έληξε μεσούσης της κρίσης, προέβλεπε το 12,7% του πληθυσμού - 37 εκατ. άτομα εκ των οποίων τα 13 εκατ. παιδιά - κυριολεκτικά ότι θα πεινάει.

Το ποσοστό της φτώχειας για τους μαύρους πολίτες (24,7%) και για τους ισπανόφωνους (21,9%) είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των λευκών (10,8%). Το ποσοστό εκτινάσσεται στο 35,9% για τις ανύπαντρες μητέρες. Μάχη για την επιβίωση δίνει εξάλλου το 17,8% των νέων κάτω των 18 ετών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 33,6% για τους Αφροαμερικανούς και στο 28,9% για τους Ισπανόφωνους.

Μαύρα μαντάτα

Το εισόδημα των οικογενειών της εργατικής τάξης μειώνεται συνεχώς ενώ το ποσοστό των φτωχών οικογενειών της εργατικής τάξης αυξήθηκε σε 28% το 2006 από 27% που ήταν το 2002, σύμφωνα με έκθεση του Working Poor Families Project με τίτλο «Αν και εργάζεσαι σκληρά, εξακολουθείς να μην τα βγάζεις πέρα» που στηρίχτηκε σε κυβερνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, 9,6 εκατομμύρια οικογένειες της εργατικής τάξης ήταν φτωχές το 2006 από 9,2 εκατομμύρια το 2002. «Το γεγονός ότι ο αριθμός των φτωχών οικογενειών αυξήθηκε κατά 350.000 από το 2002 ως το 2006 που ήταν μια καλή οικονομική περίοδος, περίοδος ευμάρειας κατά ορισμένους, είναι συγκλονιστικό και πολύ αποκαλυπτικό για το κρίσιμο σταυροδρόμι της οικονομίας» στο οποίο βρισκόμαστε, κατέληξε ο Μπράντον Ρόμπερτς, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Προφανώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Είναι ενδεικτικό ότι τελευταία φορά που οι ΗΠΑ μπήκαν σε βαθιά κρίση ήταν η περίοδος ανάμεσα στο 1973 και το 1982, όταν σημειώθηκαν τρεις συνεχείς υφέσεις. Το βιοτικό επίπεδο έπεσε δραματικά και από τότε οι μισθοί δε «συνήλθαν» με αποτέλεσμα σήμερα οι μισθοί να είναι χαμηλότεροι, με αληθινούς όρους, απ' ό,τι ήταν το 1972! Το οικογενειακό εισόδημα διατηρήθηκε σε ένα επίπεδο μόνον και μόνον επειδή οι άνθρωποι δούλευαν περισσότερες ώρες ή και δύο δουλειές και επειδή έμπαιναν δύο ή τρεις μισθοί σε ένα σπίτι σε όλο και περισσότερες οικογένειες. Πάντως, η κερδοφορία του κεφαλαίου ανέκαμψε μέσα από τη μεταφορά τεράστιου όγκου πλούτου από την εργασία προς το κεφάλαιο.

Στον Καιάδα χιλιάδες εργαζόμενοι

Ομως καθώς φαίνεται, η δεύτερη δουλειά πλέον θα αποτελεί προνόμιο καθώς απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνη γίνονται περίπου 3.000 απολύσεις την ημέρα! Σύμφωνα δε με τους οικονομικούς αναλυτές, οι προβλέψεις για τις απολύσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιούλη. Η ανοδική πορεία των απολύσεων αντανακλά την εξάπλωση των οικονομικών προβλημάτων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Μέχρι και 165.000 θέσεις εργασίας αναμένεται ότι θα χαθούν στη Νέα Υόρκη, 35.000 εκ των οποίων θα προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς η πιστωτική κρίση έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία.

Η Pepsico ανακοίνωσε ότι περικόπτει 3.300 θέσεις εργασίας, 1,8% του εργατικού της δυναμικού, προκειμένου να εξοικονομήσει 1,2 δισ. δολάρια την επόμενη τριετία. Η Daimler, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια βαρέων οχημάτων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι κλείνει τη θυγατρική της Sterling Trucks στη Βόρεια Αμερική, περικόπτοντας 3.500 θέσεις εργασίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors θα απολύσει 1.600 άτομα σε τρία αμερικανικά εργοστάσια, στο πλαίσιο της μείωσης της παραγωγής της λόγω της πτώσης των πωλήσεων. Οι απολύσεις αφορούν τα εργοστάσια του Πόντιακ και του Ντιτρόιτ στο Μίσιγκαν και αυτό του Ντέλαγουερ. Από το 2000 η GM έχει κλείσει πολλά εργοστάσια και έχει μειώσει σχεδόν στο μισό το εργατικό δυναμικό που απασχολεί, τον περασμένο Ιούνη είχε 72.000 υπαλλήλους έναντι 133.000 το 2000.

Περίπου 8,8 εκατ. Αμερικανοί αναζητούν εργασία και οι ελπίδες για ανεύρεση μίας θέσης είναι πενιχρές καθώς οι νέες κενές θέσεις απασχόλησης δεν ξεπερνούν τα 3,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Με άλλα λόγια 26 εργαζόμενοι για κάθε μία από τις 10 προσφερόμενες θέσεις, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 60% από τον Δεκέμβρη του 2006 όταν τις δέκα θέσεις διεκδικούσαν 16 άνεργοι Αμερικανοί.

Η προεδρική εκλογή δε θα αλλάξει τίποτε ουσιαστικό

Ο Μπαράκ Ομπάμα, το «αγαπητό παιδί της Γουόλ Στριτ» και των ΜΜΕ, που έχουν συνδράμει τα μάλα στην προεκλογική του εκστρατεία, που αναφανδόν στήριξε το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον, και είναι ο μεγάλος «κερδισμένος» καθώς η κρίση τον βοηθά να εξασφαλίζει -πάντα κατά τις δημοσκοπήσεις - τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοέμβρη έναντι του αντιπάλου του Ρεπουμπλικανού Τζον Μακέιν, τόνισε πως το δικό του σχέδιο διάσωσης είναι ένα «σχέδιο που αρχίζει με μια λέξη που βρίσκεται στο μυαλό όλων και είναι εύκολο να την προφέρουμε: Δουλειές!». Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προτείνει αναλυτικά: Φορολογικές απαλλαγές για εταιρείες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ για κάθε θέση εργασίας θα προβλέπεται φορολογική απαλλαγή ύψους 3.000 δολαρίων. Νομοθεσία που να επιτρέπει στις οικογένειες να αποσύρουν 15% από τις συνταξιοδοτικές τους εισφορές (10.000 δολάρια) χωρίς να φορολογηθεί το κονδύλι αυτό. Μορατόριουμ ενενήντα ημερών για ιδιοκτήτες σπιτιών πριν ασκηθεί κατάσχεση από τις τράπεζες.

Προς τον παρόν το «μεγαλόπνοο σχέδιο διάσωσης» του Μπαράκ Ομπάμα είναι ένα «επιχρυσωμένο χάπι». Ενα χάπι της ίδιας συνταγής της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που την τελευταία 20ετία προώθησε το «φτηνό χρήμα» και δημιούργησε μία τεχνητή οικοδομική άνθηση, την οποία πριν από μερικά χρόνια το βρετανικό περιοδικό «Economist» χαρακτήριζε ως «τη μεγαλύτερη οικονομική φούσκα του κόσμου».

Υπεράσπιση της στρατηγικής του κεφαλαίου

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζον Μακέιν υπερασπίζονται τη στρατηγική του κεφαλαίου, που για άλλη μία φορά επιχειρεί να καταληστεύσει τους εργαζόμενους, τους οποίους καλεί να πληρώσουν τις τράπεζες να μην καταρρεύσουν προκειμένου να συνεχίσουν να τους απομυζούν. Με τα δάνεια, το «φθηνό χρήμα», που την τελευταία 20ετία κρατάνε φυλακισμένους τους εργαζόμενους στις «μυθοπλασίες περί κοινωνικής ανόδου» ή ενός «καλύτερου και ασφαλέστερου τρόπου διαβίωσης». Εκ των βασικών αρχιτεκτόνων αυτής της πολιτικής, ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve Bank) και «μεγάλος γκουρού» Αλαν Γκρίσπαν.

Σε πρώτο στάδιο ήταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια (1%-2%) από το 2002-04, προκαλώντας την τεχνητή «ταχύτατη» ανάπτυξη μιας οικοδομικής αγοράς, στην οποία οφειλόταν το 40% της συνολικής οικονομικής μεγέθυνσης και των νέων θέσεων εργασίας. Οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύτηκαν λόγω των χαμηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, τα οποία σταδιακά προκάλεσαν μεγάλη αύξηση των κερδών των τεχνικών εταιρειών, των εργολάβων, των αναπτυξιακών εταιρειών, των εταιρειών δανεισμού και των τραπεζών.

Σε δεύτερο στάδιο, με στόχο η παραγωγή να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο, εφευρέθηκαν τα «ευέλικτα» στεγαστικά δάνεια χωρίς προκαταβολή και με χαμηλές δόσεις βασισμένες σε πολύ ελκυστικά κυμαινόμενα επιτόκια τα οποία ίσχυαν για μιαν αρχική περίοδο δύο χρόνων και που στη συνέχεια αντισταθμίζονταν από θεαματικά υψηλότερα επιτόκια της τάξης του 9%-11% για τα επόμενα 28 χρόνια!

Οι επενδυτικές τράπεζες συγκέντρωσαν εκατοντάδες από αυτά τα δάνεια και τα ενοποιούσαν σε μία μετοχή ή ένα ομόλογο και στη συνέχεια πουλούσαν πληθώρα από αυτά τα ομόλογα στις εμπορικές τράπεζες, στις θυγατρικές εταιρείες που βρίσκονταν στις παρυφές των τραπεζικών ομίλων, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε ασφαλιστικές εταιρείες, σε αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Τα τεράστια κέρδη από αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι παρήγαγαν το τυπικό κρισιακό καπιταλιστικό αποτέλεσμα του κύκλου παραγωγής: Υπερπαραγωγή που δε δύναται να απορροφηθεί και σίγουρα δε θα μπορούσε να αποφέρει το αναμενόμενο κέρδος.

Ιστορίες καθημερινής απόγνωσης

Αυξάνουν οι αυτοκτονίες και οι άστεγοι

Κατασχεμένο σπίτι
Κατασχεμένο σπίτι
Κάθρικ Ρατζαράμ, 45 ετών. Με ένα πιστόλι αφαίρεσε τη ζωή των τριών γιων του, της συζύγου του και της πεθεράς του και κατόπιν αυτοκτόνησε... Στο σπίτι βρέθηκαν τρεις επιστολές, γραμμένες από το 45χρονο, όπου περιγράφονται τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας και ότι το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετώπιζε τον οδήγησε στην «τελευταία έξοδο». Ο Ρατζαράμ και η οικογένειά του δεν είναι μία ακραία περίπτωση «φτωχού» και περιθωριοποιημένου. Ηταν μία «τέλεια αμερικανική οικογένεια», όπως περιέγραψαν οι αστυνομικές αρχές την οικογένειά του μετά την ανεύρεση των πτωμάτων. Ο Ρατζαράμ, που είχε MBA στην οικονομία και είχε εργαστεί παλαιότερα για τις εταιρείες «Price Waterhouse» και «Sony Pictures», ήταν άνεργος εδώ και μήνες και αντιμετώπιζε ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες. Το πιστόλι το αγόρασε μία ημέρα μετά την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers, στις 16 Σεπτέμβρη.

Η ύστατη πράξη απελπισίας του 45χρονου από το Λος Αντζελες δεν είναι μοναδική που απλώς έτυχε να αποσπάσει τα φώτα της δημοσιότητας. Μία βδομάδα νωρίτερα, την 1η Οκτώβρη, η Αντι Πολκ, από το Ακρον της πολιτείας Οχάιο, στα 90 της χρόνια αφαίρεσε τη ζωή της, όταν της έκαναν έξωση από το σπίτι όπου έμενε 38 χρόνια, λόγω των χρεών που είχε. Η περίπτωσή τους έγινε παράδειγμα κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Κογκρέσου που ενέκρινε τελικά το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, ύψους 700 δισ. δολαρίων, αναφέρει η «Hufftington Post».

Τις ίδιες περίπου μέρες, η 57χρονη Πάμελα Ρος, από το Τενεσί, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν επιχείρησε να αυτοκτονήσει καθώς επρόκειτο να γίνει κατάσχεση στο σπίτι της. Τον περασμένο Μάρτη, ο Ρόλαντ Γκορ, στην Οκαλα της πολιτείας της Φλόριντα, σκότωσε τη σύζυγό του και το σκύλο τους, πριν αυτοκτονήσει.

Τουλάχιστον 51 αυτοκτονίες που συνδέονται άμεσα με την οικονομική κρίση έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο και οι ειδικοί κάνουν λόγο για επιδημία, επιδημία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική κρίση...

Μία ακόμη επιδημία είναι αυτή των αστέγων και των ανθρώπων που διαμένουν σε τροχόσπιτα και σκηνές, σύμφωνα με το CNN. Αιτία οι κατασχέσεις ακινήτων που συνεχίζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι τα μεγαθήρια των ενυπόθηκων δανείων, όπως FannyMae, FreddyMac, IndyMac κατέρρευσαν. Η κατάσταση είναι τραγική, τόσο που ο σερίφης της Κομητείας Κουκ, Τόμας Τζ. Νταρτ - μίας κομητείας που έχει 5,2 εκατομμύρια πληθυσμό, περιλαμβάνει μέρος του Ιλινόις και του Σικάγου και όπου οι κατασχέσεις πολλαπλασιάστηκαν την τελευταία χρονιά φτάνοντας τις 43.000 - αρνείται πλέον να εφαρμόσει τις εντολές κατάσχεσης και εξώσεων.

Εξάλλου, οι κατασχέσεις σπιτιών και το δράμα ανθρώπων που απομακρύνονται βίαια από τα σπίτια είναι φαινόμενο σε πολλές πολιτείες. Φαινόμενα όπως οι «τεντουπόλεις» στην Καλιφόρνια, που διαλύθηκαν βίαια μετά από επέμβαση των αρχών ή καταλήψεις άδειων σπιτιών από άστεγους αυξάνουν δραματικά.

Πολλοί άστεγοι μετατρέπονται σε καταληψίες, που αλλάζουν σπίτια συχνά όταν τους βγάζουν έξω, ενώ άλλοι διεκδικούν το δικαίωμά τους να παραμένουν σε αυτά.

Τα περισσότερα σπίτια μετά από τις εξώσεις μένουν άδεια για ολόκληρους μήνες, ενώ καταληψίες μπαίνουν και εγκαθίστανται σχεδόν κανονικά. Αλλοι νοικιάζουν σπίτια που δεν τους ανήκουν, ενώ πολλές τράπεζες βρίσκουν πιο οικονομικό να πληρώνουν καταληψίες για να φύγουν, παρά να κινούνται με τις νόμιμες νομικές διαδικασίες. Μια άλλη μορφή αντίδρασης των καταληψιών είναι να δηλώνουν κανονικοί ένοικοι οι οποίοι έχουν χάσει το μισθωτήριο. Οι νομικές διαδικασίες για την έξωσή τους διαρκούν μήνες ή ακόμη και χρόνια καθώς τις περισσότερες φορές η διαδικασία της ανεύρεσης του πραγματικού ενοικιαστή είναι δαιδαλώδης και μακρόχρονη.


Κείμενα:
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το δικό μας κράτος!

Το ότι βρισκόμαστε στον κυκλώνα μιας ακόμα οικονομικής κρίσης είναι δεδομένο. Εγώ δε θέλω να σας κουράσω ακόμα περισσότερο, φτάνουν οι αγωνίες σας! Θέλω, όμως, να πω δυο κουβέντες για μια ...παράμετρο αυτής της κρίσης, η οποία ...παράμετρος, παρότι είναι καθοριστική, πάει να περάσει στα ψιλά! Μιλάω για τη στήριξη και τις εγγυήσεις που πρόσφεραν τα κράτη, ανάμεσά τους και το δικό μας, στις τράπεζες και στα χρηματιστήρια που βάρεσαν ή θα βαρέσουν κανόνι. Οι κυβερνήσεις, και η δική μας, πρόταξαν τα στήθη τους και εξασφάλισαν το κύρος των τραπεζών, εγγυώμενοι τις καταθέσεις! Πρόσφεραν σιγουριά στους πολίτες! Ετσι, δε λένε;

Μα το κράτος, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα, αλλά και την αυριανή, δική τους λογική και πολιτική, είναι άχρηστο, αναξιόπιστο, ανίκανο στα οικονομικά! ΔΕΗ, ΟΤΕ, «Ολυμπιακή», κλπ., ολόκληρη η δημόσια περιουσία πρέπει, συνοπτικά και χωρίς πολλές κουβέντες, να περάσει στα άγια και ικανά ιδιωτικά χέρια! Τα χέρια, δηλαδή, που τα κάνανε μούσκεμα. Που τρέχει τώρα να μαζέψει το κράτος τους, που χτες το λέγανε άχρηστο και ανίκανο! Ποιος δουλεύει, ποιον, τελικά;

Η Γουόλ Στριτ, αλλά και άλλοι μικρότεροι οικονομικά δρόμοι, όλα τα μεγάλα και μικρά χρηματιστήρια, από τη μια άκρη της Γης στην άλλη, οι κορόνες και οι κολόνες του καπιταλισμού, με άλλα λόγια, σείστηκαν, βούλιαξαν σωστότερα. Και από κοντά ετοιμάζονται να βουλιάξουν, αν δεν έχουν ήδη βουλιάξει, και άλλοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας (βιομηχανία, κλπ.). Ομως, μην ανησυχείτε! Το κράτος, το αναξιόπιστο κράτος, αυτό το άθλιο κράτος, σπεύδει να βάλει και εδώ τα στήθια του. «Θα κινηθούμε επιθετικά», δήλωσε το πρώτο αστέρι (υπηρέτης) του καπιταλισμού, ο Πρόεδρος Μπους. Και από κοντά, βέβαια, ο Μπερλουσκόνι, ο Θαπατέρο, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί. Από αυτή την «επιθετική πολιτική» των μεγάλων σκυλιών, δε λείπει και το δικό μας, ο κύριος Καραμανλής! Γαβ, κι αυτός! Ολοι για το καλό του καπιταλισμού.

Εύλογο δεν είναι, λοιπόν, το ερώτημα: Αφού κύριοι σαν κράτη, σαν δημόσιο, παρ' όλες τις αφαιμάξεις και καταστροφές που προκαλέσατε στον εαυτό σας, παρ' όλο αυτό το μεγάλο και χυδαίο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πέρα από αυτά και μαζί με αυτά, έχετε ακόμα τη δύναμη, την ικανότητα και τους οικονομικούς πόρους, να παρέμβετε σε μια εξελισσόμενη καταστροφή του συστήματός σας και να την αποτρέψετε, γιατί επιμένετε να παραδίδετε τη δημόσια περιουσία, την οικονομία σε ιδιώτες; Οι ιδιώτες με την πρώτη δυσκολία, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μαζεύουν τα χρυσαφικά τους, γεμίζουν τις βαλίτσες τους με τα κλοπιμαία που τους δίνετε και εξαφανίζονται. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλή συμπαιγνία, αλλά με απόλυτη και ολοκληρωτική συνενοχή.

Το καπιταλιστικό κράτος, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις έχουν συγκεκριμένη αποστολή. Το καπιταλιστικό κράτος, και οι κυβερνήσεις του, κατ' επέκταση, υπάρχουν μόνο και μόνο για να διευκολύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Να εμποδίζουν και να διορθώνουν, όπου προλαβαίνουν και όπου αυτό είναι μπορετό, τις κακοτιμονιές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είναι η δικλείδα που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος της ελεύθερης αγοράς. Είναι ο αιμοδότης των απατεώνων!

Αυτοί, όμως, κάνουν τη δική τους δουλειά! Και, δυστυχώς για εμάς, την κάνουν πολύ καλά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Εμείς, όμως, τι κάνουμε; Οταν λέω εμείς, δεν εννοώ τους κομμουνιστές, βέβαια. Μιλάω για το λαό γενικά, για ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης, το αποπροσανατολισμένο κομμάτι της εργατικής τάξης, για πολλούς διανοούμενους, για αρκετούς επιστήμονες, για όλους όσοι, τέλος πάντων, θα έπρεπε να είχαν ξεκάθαρη γνώμη και δεν έχουν! Αφού πιστεύετε ότι ένα άθλιο κράτος, ένα κράτος Εφιάλτης, ένα κράτος προδότης των λαϊκών συμφερόντων, μπορεί να παρεμβαίνει και να «σώζει» καταστάσεις, γιατί δεν εμπιστεύεστε ένα κράτος λαϊκό, ένα κράτος σοσιαλιστικό, ένα κράτος κομμουνιστικό, για να οικοδομήσει το μέλλον μας;

Ολες οι στιγμές, και προπαντός οι κορυφαίες στιγμές, βοηθούν να αντλούμε συμπεράσματα. Μελετήστε σε βάθος την κρίση, και τη σημερινή κρίση, και βγάλτε τα σωστά συμπεράσματα. Η ελεύθερη οικονομία, με μαθηματική ακρίβεια και κατά τακτά χρονικά διαστήματα, οδηγεί την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού. Και τότε παρεμβαίνει το καπιταλιστικό κράτος, άλλοτε βοηθώντας και άλλοτε κηρύσσοντας πολέμους, για να βγει ο καπιταλισμός από την κρίση. Η σωστή επιλογή, βέβαια, είναι, η δημιουργία ενός κράτος που θα προβλέπει, που θα σχεδιάζει, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ένα σοσιαλιστικό, ένα κομμουνιστικό κράτος και όχι ένας κράτος Μαφίας, ένα κράτος της Γουόλ Στριτ και των παρόδων της.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ