ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
65Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
"Αντιστεκόμαστε, δε συμβιβαζόμαστε, διεκδικούμε"

Στην αίθουσα ΑΟΥΛΑ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στα Ιλίσια, αρχίζουν την Παρασκευή 21 και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 24 του Ιούνη, οι εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Η Γενική Συνέλευση, στην οποία θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 400 αντιπρόσωποι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απ' τους 150 περίπου διδασκαλικούς συλλόγους της χώρας, αν και δεν είναι εκλογική,εντούτοις έχει ιδιαίτερη σημασία και αυτό γιατί γίνεται σε μια περίοδο που:

Α. Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο συγκεκριμένων κέντρων, που, όπως ξεκάθαρα φαίνεται μέσα από τα αντιλαϊκά - αντιεκπαιδευτικά τους ευρω-μανιφέστα ("Λευκή Βίβλος"), στα πλαίσια πάντα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ως αποκλειστικό σκοπό έχουν τον κατακερματισμό, τη συρρίκνωση και την παραπέρα διάλυσή της.

Δεν πρόκειται απλά για κάποια αποσπασματικά μέτρα. Πρόκειται για στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, η κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, σίτισης, η κατάργηση της επετηρίδας, η αξιολόγηση, η κατάργηση και αυτού ακόμη του άρθρου 16 του Συντάγματος, δεν αποτελούν προφητείες, ούτε απλά λόγια που λέγονται καθημερινά στα ΜΜΕ από τα χείλη κάποιων "κακών υπουργών", αποτελούν επιταγές "προς άμεσον εφαρμογήν".

Οι πρόσφατες περικοπές κατά 200 δισ. από τις λειψές κοινωνικές δαπάνες, η μετατροπή της μετεκπαίδευσης σε εξομοίωση, η έκθεση του ΑΣΕΠ για κατάργηση της επετηρίδας, η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στους ιδιώτες, η άρση μονιμότητας ακόμη και των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, αποτελούν τα πρώτα κυβερνητικά δείγματα γραφής των ευρω-επιταγών.

Β. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έχει άθελά της σπρωχτεί στη δεύτερη και τρίτη δουλιά. Η κυβέρνηση, στα πλαίσια του οικονομικού προγράμματος "σύγκλισης", επιμένει αντιλαϊκά: Λιτότητα χωρίς ημερομηνία (για τους εργαζόμενους φυσικά!).

Με την αύξηση "κοροϊδίας" του 2,5%, με την επιμονή του σε μια επιδοματική πολιτική, που μπορεί μεν να ανακουφίζει πρόσκαιρα μερικούς, στην ουσία όμως λειτουργεί διασπαστικά και χρόνο με το χρόνο εξανεμίζεται, με το λεγόμενο "νέο" μισθολόγιο - φτωχολόγιο της "κούφιας" ελπίδας, με τις δοκιμασμένες και καταδικασμένες στο παρελθόν συνταγές, με την "ευρεσιτεχνική" χορήγηση των αναδρομικών των 18.000 σε... πέντε δόσεις, αποκαλύπτεται ο κύριος στόχος της κυβέρνησης... να αφαιρεί από τις τσέπες των εργαζόμενων από τη μια και να προσθέτει σ' αυτές των οικονομικά ισχυρών από την άλλη.

Απέναντι σε αυτή την άσχημη για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς κυβερνητική πολιτική, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ δε στάθηκε, όχι μόνο στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ούτε στα ανεκτά επιτρεπτά συνδικαλιστικά όρια. Συνεπικουρούμενοι και από τη ΔΑΚΕ, απέρριπταν πάντα τις προτάσεις της ΔΕΕ για συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις για μέτωπο παιδείας.

Αποδεχόμενοι ως μονόδρομο τις ευρω-εντολές, φρόντισαν, εκφυλίζοντας τους αγώνες να παροπλίζουν το συνδικαλιστικό εκπαιδευτικό κίνημα. Ετσι, αντί από τη μια να αντισταθούν σ' αυτό τον καταιγισμό των αντιεκπαιδευτικών εκθέσεων και επιδεικτικά να σημειώσουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης, έβαλαν συνειδητά "πλάτη" να περάσουν αμαχητί τα όποια αντιλαϊκά - αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι "άλλες αριστερές δυνάμεις", είτε στηρίζοντας τις αντιεκπαιδευτικές - κυβερνητικές επιλογές, με τις μηδενικές τους απόψεις ("ΣΥΝ"), είτε φετιχοποιώντας με προωθημένη επαναστατική φρασεολογία την απεργία διαρκείας, σκεπάζοντας όμως με την "ομελέτα" τους την κυβερνητική πολιτική, αναδεικνύοντας ως κύριο υπεύθυνο για τα άσχημα, στο συνδικαλιστικό κίνημα και σε όλη τη χώρα, τη ΔΕΕ (παρεμβάσεις, συσπειρώσεις).

Απέναντι σε αυτή τη χωρίς προηγούμενο επίθεση, που δέχεται η δημόσια δωρεάν παιδεία και οι εκπαιδευτικοί, είναι περισσότερο από αναγκαίο να αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο, το δικό μας αγώνα, όχι μόνο για να αντισταθούμε, αλλά και για να διεκδικήσουμε λύσεις στα αιτήματά μας.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν προοπτική με τις συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Γι' αυτό και είναι άμεσα αναγκαίο να πάρουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί την υπόθεση στα χέρια τους, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων προς όφελος των δυνάμεων που αντιστέκονται, που δε συμβιβάζονται, που διεκδικούν.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών (Μάης - Ιούνης) για ανάδειξη αντιπροσώπων σε πολλούς διδασκαλικούς συλλόγους, που έβγαλαν ενισχυμένη σε ψήφους, ποσοστά και αντιπροσώπους τη ΔΕΕ, έδειξαν το δρόμο.

Θανάσης ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ

Μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ,

στέλεχος της ΔΕΕ

Κοινό μέτωπο για την παιδεία

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα η ΟΛΜΕ στη 1 μμ στο υπουργείο Παιδείας, ενώ την Παρασκευή στις 6 μμ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από φορείς της εκπαίδευσης και του συνδικαλιστικού κινήματος, με πρωτοβουλία του ΚΣ της ΕΦΕΕ

Με κοινό αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στις συντηρητικές επιταγές που προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή στις 6 μ.μ., οι φορείς της εκπαίδευσης και του συνδικαλιστικού κινήματος μετά από απόφαση της μεγάλης σύσκεψης μαζικών φορέων, που έγινε την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του ΚΣ της ΕΦΕΕ.

Την κινητοποίηση αποφάσισαν από κοινού η ΕΦΕΕ και οι φορείς της εκπαίδευσης, του συνδικαλιστικού κινήματος, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και Ομοσπονδιών και Ενώσεων Γονέων σαν ένα πρώτο βήμα συντονισμού της δράσης τους όχι μόνο για να μην περάσουν τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, αλλά διεκδικώντας αναβάθμιση και ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Παράλληλα, σήμερα στη 1 μμ η ΟΛΜΕ και οι συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στην παράσταση διαμαρτυρίας θα συμμετέχουν και οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της χώρας, οι οποίοι πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στο ξενοδοχείο "Τιτάνια".

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν να μην ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι το νομοσχέδιο για το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος για την προώθηση λύσεων, για το σύνολο των εκπαιδευτικών προβλημάτων. Επίσης, ζητούν να καταργηθεί το συντομότερο δυνατό η διάταξη που νομιμοποιεί στη χώρα μας τα τμήματα του αλλοδαπού οργανισμού του Διεθνούς Απολυτηρίου.

Παράλληλα και οι εκπρόσωποι των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας την αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Εθνικό Απολυτήριο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν προχτές, χαρακτήρισαν ως πολιτικό και ιστορικό λάθος τη νομιμοποίηση των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου και σημείωσαν ότι η μεταβολή του εξεταστικού συστήματος δε θα φέρει αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τέλος, να αναφέρουμε πως οδηγείται σε αδιέξοδο η προσπάθεια ορισμού κοινού εκπροσώπου στα αρμόδια τμήματα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, μετά την επιμονή του νομάρχη Θεσσαλονίκης να ορίσει πρόσωπο δικής του επιλογής, ενώ την ίδια ώρα και οι πέντε ΕΛΜΕ του νομού πρότειναν ένα και μόνο άτομο κοινής αποδοχής.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Διαλύεται το δημόσιο σύστημα σίτισης και στέγασης

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γερ. Αραβανή και Μ. Κωστόπουλου

Την οικονομική εγκατάλειψη των φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών, τα χρόνια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και που συνεχώς οξύνονται, επισημαίνουν με ερώτησή τους, που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Μ. Κωστόπουλος.

Ανεπάρκειες στην υλικοτεχνική υποδομή, ελλιπείς υπηρεσίες και περιορισμένες θέσεις στέγασης, αποτελούν το πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας και δημιουργούν μια κατάσταση, η οποία βρίσκεται σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση από τους σκοπούς, για τους οποίους ιδρύθηκαν.

Για την άθλια κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες, οι δύο βουλευτές αναφέρουν: "Κύρια αιτία είναι η οικονομική εγκατάλειψη των εστιών από το κράτος, με μειωμένους προϋπολογισμούς κάθε χρόνο, που αντανακλά τη συντηρητική πολιτική και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πρόκειται για μια πολιτική που στοχεύει στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών και οδηγεί τις εστίες σε μαρασμό, στην κατάργησή τους ή και στην ιδιωτικοποίησή τους".

Με το νέο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), που υποβλήθηκε για έγκριση στα ΔΣ των οικοτρόφων των εστιών και στις Εφορείες τους, προβλέπονται αλλαγές στην εισαγωγή και τη διαμονή των φοιτητών και των σπουδαστών, αλλά και στην οικονομική διαχείριση των εστιών. Οπως τονίζουν οι δύο βουλευτές, "οι αλλαγές αυτές οδηγούν ουσιαστικά σε διάλυση του δημόσιου συστήματος σίτισης και στέγασης και αποτελούν εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της "Λευκής Βίβλου"".

Σύμφωνα με το νέο καταστατικό λειτουργίας, προβλέπεται η καταβολή της οικονομικής συμβολής, το ύψος της οποίας θα ορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΙΝ. Μάλιστα, προβλέπεται και "εγγυητική τοποθέτηση ποσού" ύψους 15.000 δραχμών, το οποίο θα καταβάλλουν οι οικότροφοι για πιθανές ζημιές που θα προκαλέσουν κατά την περίοδο διαμονής τους. Ορίζεται ανώτερο όριο ηλικίας για την εισαγωγή στις εστίες τα 25 χρόνια, ο αριθμός των κανονικών χρόνων σπουδών να είναι το ανώτερο όριο παραμονής σε αυτήν, ενώ επιπλέον προβλέπεται ότι η κάλυψη των θέσεων των εστιών θα γίνεται κατά 50% με πρωτοετείς και 50% με "παλιούς" φοιτητές - σπουδαστές.

Με βάση τα παραπάνω, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Παιδείας, ποιο ήταν το ύψος των πιστώσεων, που διατέθηκαν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων κάθε φοιτητικής και σπουδαστικής εστίας κάθε χρόνο, την τελευταία πενταετία, ποιο είναι το ύψος των εξόδων και των εσόδων κατά βασικές κατηγορίες του ΕΙΝ. Παράλληλα, ερωτούν, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αποσυρθεί αυτό το σχέδιο κανονισμού, αλλά και να δημιουργηθούν νέες εστίες και πώς θα καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες.

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Στέγαση με... έλεγχο βαθμών

Ορισαν ότι, αν κάποιος σπουδαστής δεν έχει περάσει το 70% των μαθημάτων του, δεν έχει δικαίωμα στέγασης

"Οι φοιτητές με τη δωρεάν σίτιση και στέγαση γίνονται μαλθακοί" (!) αναφέρει ξεδιάντροπα η "Λευκή Βίβλος", βάζοντας έτσι βόμβα στα θεμέλια του δικαιώματος δωρεάν σίτισης και στέγασης φοιτητών και σπουδαστών. Ηταν φυσιολογικό, λοιπόν, και οι ντόπιοι υπηρέτες του κεφαλαίου (κυβέρνηση, ηγεσία υπουργείου Παιδείας κλπ.) να βάλουν πλώρη για συρρίκνωση της δωρεάν σίτισης και στέγασης. Στον ίδιο δρόμο, προφανώς με άνωθεν εντολές, ο πρόεδρος και το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας όρισαν ότι, "αν κάποιος σπουδαστής δεν έχει περάσει το 70% των μαθημάτων του, δεν έχει δικαίωμα στέγασης",αν και ο νόμος 1404 (ιδρυτικός νόμος για τα ΤΕΙ) δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Η διάταξη αυτή έτυχε και της ανοχής του εκπροσώπου της ΔΑΠ στο Συμβούλιο του ΤΕΙ, ο οποίος αντιπρότεινε ποσοστό 50%! Λες και θα έλυναν το πρόβλημα αν γινόταν κάτι τέτοιο. Η εξωφρενική αυτή απαίτηση για ποσόστωση έρχεται να προστεθεί σε μια άθλια πολιτική για τις εστίες στο ΤΕΙ Αθήνας. Δηλαδή, οι σπουδαστές να στεγάζονται σε φτηνά ξενοδοχεία της Ομόνοιας, να υπόκεινται με ανάρμοστο τρόπο σε έλεγχο, που θίγει την αξιοπρέπειά τους. Την ίδια στιγμή υπερηφανεύονται ότι οι σπουδαστές στεγάζονται σε καλύτερα ξενοδοχεία, απ' ό,τι στο παρελθόν. Αγνοώντας βέβαια ότι ο φυσικός χώρος στέγασης των σπουδαστών δεν είναι τα ξενοδοχεία, αλλά εστίες, για την ανέγερση των οποίων οι υπεύθυνοι δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα.

Η δικαιολογία που δίνει το ΤΕΙ Αθήνας είναι ότι δεν υπάρχει χώρος για την ανέγερση εστιών στην Αθήνα. Την ίδια ώρα πολυεθνικές, όπως το ΜΑΚΡΟ και το ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις για τη δημιουργία των πολυκαταστημάτων τους. Προφανώς, αυτοί έχουν αυτό που χρόνια δεν έχει δώσει η ασκούμενη πολιτική στην παιδεία, τα χρήματα. Αρα, το ζήτημα δεν είναι χώρου, αλλά χρημάτων. Ο σπουδαστής με εκκαθαριστικό Εφορίας 1.000.000 δραχμές παίρνει δωμάτιο στην εστία, αντίθετα με αυτόν που έχει εκκαθαριστικό 1.000.500 δραχμές! Η ίδια πολιτική που ασκείται επιβάλλει να στεγάζονται μόνο 300 σπουδαστές σε σύνολο 20.000 που σπουδάζουν στο ΤΕΙ Αθήνας.

Η αύξηση των δαπανών για τη σίτιση και τη στέγαση, έτσι ώστε αυτή όντας δωρεάν να καλύπτει όσους σπουδαστές την έχουν ανάγκη για να σπουδάσουν, αποτελεί μια από τις μαζικές, μόνιμες και σταθερές διεκδικήσεις του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση και στέγαση έγινε πράξη ύστερα από αγώνες, όχι μόνο του φοιτητικού και σπουδαστικού, αλλά και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος.

Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν την κατάργηση αυτών των κατακτήσεων. Με τις ΠΚΣ ως πόλο συσπείρωσης και άξιο συμπαραστάτη στον αγώνα τους, θα σταθούν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τους υπαίτιους. Δηλώνουν αποφασισμένοι με τους αγώνες τους να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις κατακτήσεις τους, καμιά υποχώρηση από τις διεκδικήσεις τους.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στην τελική ευθεία
  • "Ολα έτοιμα", δηλώνει το υπουργείο Παιδείας
  • Ο ένας στους τέσσερις υποψήφιους εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στην τελική ευθεία για τις Γενικές Εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μπήκαν οι 145.666 φετινοί υποψήφιοι, αφού αύριο ανοίγει η αυλαία για τους υποψηφίους των τριών πρώτων Δεσμών που θα εξεταστούν στο μάθημα της έκθεσης.

Ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας - όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Πανάρετος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου - "βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα" και "έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή τους". Είπε, επίσης, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και οι συναρμόδιοι φορείς του κρατικού μηχανισμού έχουν πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων.

Ηδη έχουν σταλεί στα 354 εξεταστικά κέντρα της χώρας οι ονομαστικοί κατάλογοι των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις, καθώς και το απαραίτητο έντυπο υλικό για τη διενέργεια των εξετάσεων.

Στις φετινές Γενικές Εξετάσεις θα συμμετάσχουν 145.666 υποψήφιοι, 295 λιγότεροι από πέρσι (είχαν συμμετάσχει 145.961 υποψήφιοι). Μεγάλη όμως μείωση παρουσιάζεται στον αριθμό των υποψηφίων για τα ΤΕΙ της χώρας που προέρχονται από τα Τεχνικά και τα Πολυκλαδικά Λύκεια, οι οποίοι εισάγονται με βάση τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν σε ορισμένα μαθήματα κατά τη διάρκεια του έτους. Πέρσι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΙ που προέρχονταν από ΤΕΛ και ΕΠΛ ήταν 24.026, ενώ φέτος 21.655.

Το σύνολο των 145.666 υποψηφίων (75.239 τελειόφοιτοι και 70.427 απόφοιτοι) μοιράζεται σε 41.360 στην 1η Δέσμη, σε 11.569 στην 2η Δέσμη, σε 30.484 στην 3η Δέσμη και σε 62.253 στην 4η Δέσμη. Ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχεται και στις τέσσερις Δέσμες στις 45.786, αριθμός που περιλαμβάνει και τις θέσεις στις σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, του Πανεπιστημίου Κύπρου, των Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο ένας στους τέσσερις υποψήφιους θα καταφέρει να "περάσει" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για την 1η Δέσμη αντιστοιχούν 17.942 εισακτέοι, στη 2η 2.962, στην 3η 6.396, στην 4η Δέσμη 11.190, ενώ στην κοινή ομάδα σχολών ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε 7.296.

ΣΕΛΕΤΕ
Καθηγητής σε απεργία πείνας
  • Βρέθηκε αντιμέτωπος με το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της σχολής, βασικές διατάξεις του οποίου ισχύουν από τον καιρό της δικτατορίας
  • Αμεση η ανάγκη αλλαγής του, καθώς δημιουργεί προβλήματα, όχι μόνο στους σπουδαστές, αλλά και στους καθηγητές

Σε απεργία πείνας αναγκάστηκε να καταφύγει ο ωρομίσθιος καθηγητής της ΣΕΛΕΤΕ, Στ. Μαυρομάτης, για να διαμαρτυρηθεί για την αδικία που γίνεται εις βάρος του από τη διορισμένη διοίκηση της σχολής.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Μαυρομάτης με 13χρονη εκπαιδευτική προσφορά στη ΣΕΛΕΤΕ, κατέφυγε σε αυτή τη μέθοδο διαμαρτυρίας, επειδή, όπως λέει ο ίδιος, εντελώς αυθαίρετα δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση της σχολής η αίτηση που είχε υποβάλει για την κάλυψη μιας από τις τρεις θέσεις καθηγητών που είχαν προκηρυχτεί στη σχολή.

Παρόλο που από το Σύλλογο Καθηγητών ο Στ. Μαυρομάτης κατατάχτηκε τρίτος για την κάλυψη της μιας θέσης, η αίτηση απορρίφτηκε από τη διορισμένη διοίκηση της σχολής. Οπως κατήγγειλε στο "Ρ" ο Στ. Μαυρομάτης, ο διοικητής της σχολής Γ. Πατεράκης επικαλέστηκε ότι ο 40χρονος καθηγητής δεν είχε επάρκεια στην ξένη γλώσσα, την ίδια στιγμή που ο Σύλλογος Καθηγητών τού την αναγνώρισε, λόγω επιστημονικών δημοσιεύσεων. Μάλιστα, ο διοικητής της ΣΕΛΕΤΕ συνέστησε ειδική επιτροπή για να εξεταστεί ο Στ. Μαυρομάτης στην ξένη γλώσσα, όχι όμως και οι άλλοι δύο υποψήφιοι. Ετσι - όπως είπε στο "Ρ" - για λόγους ευθιξίας ο Στ. Μαυρομάτης αρνήθηκε την "εξέταση". Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Στ. Μαυρομάτης είναι γνώστης και της ρωσικής γλώσσας, η οποία υπολογίζεται ως προσόν για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με βάση το νόμο 1404/83. Αντίθετα, δεν υπολογίζεται στη ΣΕΛΕΤΕ, γιατί συνεχίζει και σήμερα ακόμη να λειτουργεί με θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από τον καιρό της χούντας! Βάσει αυτού του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου προκύπτει και ο διορισμός της διοίκησης της σχολής από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Το αυταρχικό καθεστώς της σχολής έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους διοικητικούς υπαλλήλους, όσο και στους σπουδαστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο γεγονόςκατά το οποίο αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Καθηγητών, πριν από λίγο καιρό, έθεσε στον διευθυντή της ΑΣΕΤΕΜ το πρόβλημα της εντατικοποίησης εργασίας των καθηγητών στις επιτηρήσεις εξετάσεων, αφού επιβάλλεται η υποχρεωτική προσέλευση όλων των εκπαιδευτικών. Αυτό που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν τρεις επιτηρητές σε κάθε μικρή αίθουσα και τέσσερις σε κάθε μεγάλη, χωρητικότητας 21 σπουδαστών.

Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της διοίκησης είναι ότι, αντί να λύσει το πρόβλημα, δε δέχτηκε ούτε καν να αφιερώσει λίγο χρόνο για να το συζητήσει, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί απόφαση του Συμβουλίου της σχολής. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι σπουδαστές, όπως είναι αυτό της εντατικοποίησης των σπουδών, αφού οι υποχρεωτικές παρουσίες στα θεωρητικά μαθήματα φτάνουν στο 50% των ωρών, φαινόμενο μοναδικό για οποιαδήποτε τριτοβάθμια σχολή. Σε άλλες περιπτώσεις η διοίκηση φτάνει στο σημείο να αγνοεί εντελώς τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των σπουδαστών, για μικρά ή μεγάλα ζητήματα.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται το δικαίωμα φοιτητών και σπουδαστών σε σίτιση και στέγαση

Η άμεση κινητοποίηση φοιτητών και σπουδαστών θα ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της φοιτητικής μέριμνας

Ο καθηγητής Στ. Μαυρομάτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ