ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
Ο πολιτισμός να γίνει υπόθεση του λαού!

Η ανάλυση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στον πολιτιστικό τομέα και τα συμφέροντα που αυτές υπηρετούν παρουσιάστηκε στη σχετική θεματική εκδήλωση

Να δώσουν «συγκροτημένα και οργανωμένα τη μάχη για έναν άλλο πολιτισμό που στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας» καλεί το λαό και τους καλλιτέχνες το ΚΚΕ. Αυτό ήταν και το στίγμα της συζήτησης για τις εξελίξεις στον πολιτισμό και τις επιπτώσεις τους στην κατάσταση της εργατικής τάξης και των καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στη σκηνή της Νεανικής Δημιουργίας.

Την κεντρική εισήγηση έκανε το μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Στράτος Σαραντίδης, ενώ τις εξειδικεύσεις στους τομείς της μουσικής και του κινηματογράφου έκαναν τα στελέχη του Κόμματος Βασίλης Παρασκευόπουλος, μουσικός, και Κώστας Σταματόπουλος, σκηνοθέτης. Τη συζήτηση συντόνιζε η Λίλα Καφαντάρη, στέλεχος του ΚΚΕ και ηθοποιός.

Υπογραμμίστηκε ότι το Κόμμα προσεγγίζει και τον πολιτισμό με βάση την αντίληψη για την αλληλεπίδραση της οικονομικής βάσης με το εποικοδόμημα της κοινωνίας. Η καπιταλιστική κρίση επιχειρείται να αντιμετωπιστεί από τους διαχειριστές της εξουσίας των μονοπωλίων «όχι μόνο στη σφαίρα της οικονομίας, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνικής συνείδησης», φοβούμενοι τη λαϊκή αμφισβήτηση της εξουσίας τους.

Η εισήγηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις των δύο τελευταίων ετών στους τομείς του κινηματογράφου, του θεάτρου και της μουσικής, επειδή εκεί έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Αναδείχθηκαν οι αιτίες αυτών των εξελίξεων κυρίως από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ανάγκη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου να «δημιουργήσει» μια «ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα ως προϋπόθεση της ύπαρξης ενιαίας πολιτιστικής αγοράς, που είναι και ο στόχος τους».

Η ενοποίηση του πολιτιστικού και τουριστικού τομέα κάτω από ένα κοινό υπουργείο, οι παραχωρήσεις μνημείων σε ιδιώτες, η παραχώρηση δημόσιας γης και κρατικών πολιτιστικών φορέων στο κεφάλαιο, ο αντιδραστικός νόμος για τον κινηματογράφο και η πρόσφατη ένταξη στο καθεστώς «εφεδρείας» 20 πολιτιστικών φορέων (ανάμεσά τους και βασικών κρατικών φορέων) είναι μερικά χαρακτηριστικά βήματα στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και μέσω της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού.

Εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες στους καλλιτέχνες (σε καλλιτεχνικό και εργασιακό επίπεδο), οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές και για την εργατική τάξη: «Θα περιοριστεί η ουσιαστική ικανοποίηση των αναγκών τους για ψυχαγωγία και αισθητική καλλιέργεια» και «για μεγάλα τμήματα του λαού μοναδική άθλια διέξοδος θα είναι τα παρακμιακά σκουπίδια του κυρίαρχου πολιτισμού».

Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις η κρατική μουσική υποδομή «δημιουργεί το αναγκαίο υπόβαθρο για να έχουμε πλήρη εμπορευματοποίησή της». Ενώ, ο Κώστας Σταματόπουλος σημείωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια και όσο οξύνεται η κρίση, να χειραγωγούνται συνειδήσεις. Ετσι, στις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές παραγωγές αναπτύσσεται η αναθεώρηση της ιστορίας με αιχμή τον αντικομμουνισμό.

Αυθεντικά λαϊκά γλέντια

Γκάιντες, λύρες θρακιώτικες, μακεδονίτικες, ικαριώτικες, τσαμπούνες αιγαιοπελαγίτικες και ηπειρώτικα πολυφωνικά και κλαρίνα πρόσφεραν ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα, το Σάββατο το βράδυ στη Λαϊκή Σκηνή. Τίτλος του «Η λαϊκή παράδοση σε μέλλοντες διαρκείας...», σε επιμέλεια Αλέξανδρου Λαμπρίδη, με τη συνεργασία του εθνομουσικολόγου Χάρη Σαρρή. Ηταν ένα μεγάλο ταξίδι στη μουσική μας παράδοση, από την Ηπειρο σε Μακεδονία, Θράκη και Αιγαίο. Συμμετείχαν: Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», οι «Λαλητάδες» από την Αρτα, το μουσικό σχήμα «Περιμπαίχτες» από την Ικαρία και μουσικό σχήμα από Μακεδονία - Θράκη.

Το πρόγραμμα στη Λαϊκή Σκηνή κορυφώθηκε με λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη και τη μουσική συντροφιά του, σ' ένα καθαρόαιμο λαϊκό πρόγραμμα, πλημμυρισμένο από αθάνατα τραγούδια και δικές του δημιουργίες, που κράτησε μέχρι πρωίας. «Αρωμα», ήθος και ύφος μιας ανόθευτης δημιουργίας και προσέγγισης στο τραγούδι, λαϊκά και ρεμπέτικα που φέρουν την υπογραφή των μεγάλων δημιουργών, απόσταγμα μελωδίας και κατάθεση ψυχής...

Κατάθεση λαϊκής ψυχής...

Μια μέρα πριν, την Παρασκευή, το «παρών» στη Λαϊκή Σκηνή έδωσαν το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών της Βαγγελιώς Λύτρα, με τα μέλη του «Συνδέσμου Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών» και τη δασκάλα «ψυχή» της ομάδας, σε χορούς από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Ρούμελη, την Πελοπόννησο, κ.α.

Τη σκυτάλη πήρε το μουσικό αφιέρωμα: «100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Φώτη Αγγουλέ», σε επιμέλεια της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ με το συγκρότημα της Νατάσας Παπαδοπούλου - Τζαβέλλα. Μια βραδιά τιμής στον κομμουνιστή αγωνιστή και ποιητή που γνώρισε διώξεις και εξορίες, τόσο από τους Αγγλους όσο και από τις ελληνικές κυβερνήσεις, εξαιτίας της ένταξής του στο ΚΚΕ. «Ηταν ένα βασανισμένο, απλό παιδί του λαού, ψάρευε, πάλευε, πεινούσε, τραγουδούσε, χρυσόψαρα δεν έκλεινε στη γυάλα, του δειλινού τα ρόδα δεν τα πολυκοίταζε... Εφυγε ο Φώτης. Mην τον κλάψτε. Tραγουδήστε τον», έγραφε σε ένα ποίημά του ο Γιάννης Ρίτσος το 1964. Ο Φώτης Αγγουλές δεν έχει ξεχαστεί. Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί, από τον Τζαβέλλα και τον Μπακαλάκο, αλλά και πιο πρόσφατα, από τον Παντελή Θαλασσινό, τον Περυσινάκη και το συγκρότημα «Ωχρά Σπειροχαίτη».

Η βραδιά της Παρασκευής έκλεισε με το «Ταξίδι στο Αιγαίο» από τον κορυφαίο παραδοσιακό δεξιοτέχνη του βιολιού Νίκο Οικονομίδη, από τη Σχοινούσα των Μικρών Κυκλάδων. Μαζί του, στο τραγούδι, η Παριανή Κυριακή Σπανού. Ενα καθαρόαιμο νησιώτικο γλέντι, μια «ξενάγηση» στα νησιά με μία αντιπροσωπευτική επιλογή κομματιών, καρπό πολύχρονης επιτόπιας έρευνας.

Για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Μια εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τη ίδρυση του ΕΑΜ, αφιερωμένη στον μεγάλο Δάσκαλο - κομμουνιστή Δημήτρη Γληνό αλλά και στα 68 χρόνια από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής, πραγματοποίησαν το Σάββατο, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) και η ΚΝΕ.

Με θεατρικό σκετς αναβίωσαν το μάχιμο πρόσωπο του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ στις μεγάλες πόλεις, με αποκορύφωμα το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 29 Ιούλη του 1943 κατά της Βουλγαρικής Κατοχής. Διάβασαν ποιήματα και τραγούδησαν τραγούδια του αγώνα. Παρουσίασαν αποσπάσματα από το έργο του Δημήτρη Γληνού «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», συνδέοντας με έναν ξεχωριστό τρόπο εκείνα τα βάρβαρα χρόνια με το «σήμερα».

Την εκδήλωση άνοιξε η γγ της ΠΕΑΦΕ Γεωργία Μαχαίρα, για τον Δ. Γληνό μίλησε η Ρίτα Νικολαΐδου, διευθύντρια του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» και ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του τμήματος Ιστορίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο χρονικό του συλλαλητηρίου κατά της βουλγαρικής κατοχής.

Αγωνιστική στάση ζωής και στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού

Στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στις δυσκολίες που συναντούν οι γονείς ήταν αφιερωμένη η συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στον Παιδότοπο, με τον παιδοψυχίατρο Στάθη Μπαγκλέζο. Ο ομιλητής εξήγησε πως, όπως κάθε άνθρωπος είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων, έτσι και το παιδί δεν αναπτύσσεται μόνο του, αλλά σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Υπάρχουν σήμερα μια σειρά αρνητικοί κοινωνικοί παράγοντες που επιδρούν και επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγησή του. Η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των νέων, φορτίζει αρνητικά τις σχέσεις στην οικογένεια.

Αντίβαρο στη σημερινή κατάσταση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η συλλογική πάλη, ο αγώνας για διέξοδο σε όφελος του λαού και των παιδιών του. Στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, τόνισε ο Σ. Μπαγκλέζος, δυναμώνει η σημασία της συλλογικότητας και της ταξικής αλληλεγγύης, η αξία της αγωνιστικής στάσης ζωής των γονιών, προκειμένου η λαϊκή οικογένεια να διαπαιδαγωγήσει με επιτυχία τα παιδιά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ