ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /40
Η Λαϊκή Συμμαχία και το ΜΑΣ

Οι Θέσεις του 19ου Συνεδρίου αποτελούν όπλο στα χέρια μας για πιο μαχητικούς και αποφασιστικούς αγώνες. Βλέποντας τις δυνατότητες της χώρας μας που σήμερα δεν αξιοποιούνται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας, πώς στο σοσιαλισμό θα αξιοποιηθούν για τη δική μας, τη λαϊκή ευημερία. Οι Θέσεις ακόμα αποδεικνύουν την ωριμότητα του Κόμματος, την ανθεκτικότητά του σε δύσκολες συνθήκες, τη σταθερότητά του στη διατήρηση του επαναστατικού του χαρακτήρα. Πιστό στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Το αστικό πανεπιστήμιο παράγει και αναπαράγει ιδεολογήματα για να καλλιεργήσει υποταγμένες συνειδήσεις, να δημιουργήσει ανθρώπους με απόψεις ακίνδυνες για το σύστημα. Παράλληλα με τα χαρακτηριστικά του αστικού πανεπιστημίου, η κρίση, η εξέλιξη του καπιταλισμού, αλλά και οι αναδιαρθρώσεις που έρχονται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πανεπιστημίου, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα την αγορά και να συντελεί στο να αυξάνονται όλο και περισσότερο τα κέρδη των καπιταλιστών, έχουν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την παράδοση των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις, τη δυσκολία όλο και περισσότερων φοιτητών να σπουδάσουν είτε γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα, είτε γιατί τα έξοδα κυρίως για παιδιά που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους είναι υπέρογκα μιας και πολλές εστίες κλείνουν και όσες λειτουργούν οι συνθήκες είναι άθλιες και σε λίγο αρκετές θα γίνουν ιδιωτικές, είτε γιατί κόβονται τα δωρεάν συγγράμματα. Για να γίνουν αυτά όμως χωρίς αντιδράσεις το σύστημα από τη μία αξιοποιεί τις παρατάξεις οι οποίες καλλιεργούν και προβάλλουν τον ατομικό δρόμο, την λογική του «αν είσαι καλός, ικανός και δουλευταράς θα τα καταφέρεις, θα γίνεις μεγάλος και τρανός, ζάμπλουτος», κάνοντας έτσι τους φοιτητές να αισθάνονται υπεύθυνοι για την ανεργία και πως η αντιμετώπισή της εξαρτάται από εκείνους από το πόσο επιχειρηματικό μυαλό θα έχουν. Ακόμα έχουν καλλιεργήσει την μοιρολατρία και την απογοήτευση, την εντύπωση ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα άρα δεν χρειάζεται και να αγωνίζονται. Και από την άλλη, αξιοποιούν τους μεγαλο-καθηγητές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι όποιοι αγώνες και αν γίνουν πρέπει να βρίσκουν σύμμαχους τους φοιτητές με τους μεγαλο-καθηγητάδες και τους πρυτάνεις όπου στην πραγματικότητα έχουν αντίθετα τελείως συμφέροντα. Προβάλλουν τη θέση πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, γιατί όλοι μαζί ευθυνόμαστε γι' αυτήν την κατάσταση θέλοντας έτσι να ταυτίσουν το ΚΚΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να τα τσουβαλιάσουν όλα μαζί να πείσουν τον κόσμο ότι τα κόμματα και οι παρατάξεις μέσα στις σχολές κατέστρεψαν τα πάντα που στην πραγματικότητα αυτό κρύβει ποιος πραγματικά ευθύνεται γι' αυτήν την κατάσταση.

Το καθήκον της ΚΝΕ και του ΜΑΣ είναι να συσπειρώσει δυνάμεις στις γραμμές του, με στόχο την πάλη για το σοσιαλισμό και την διεκδίκηση μιας ζωής με προοπτική, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση. Η πάλη αυτή πρέπει να εκφράζεται μέσα από την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας στους χώρους μας δηλαδή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με την ισχυροποίηση του ΜΑΣ για την ανασύνταξη του κινήματος. Με φοιτητικούς συλλόγους, συνελεύσεις ετών, επιτροπών αγώνα που θα παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις, ώστε να ενισχύεται η Λαϊκή Συμμαχία, που θα αποτελούν το αποκούμπι των φοιτητών για να διεκδικούν όσα τους ανήκουν με σωστό προσανατολισμό. Η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας σημαίνει συσπείρωση των φοιτητών, των εργαζόμενων φοιτητών, των παιδιών γενικότερα που κατάγονται από λαϊκές οικογένειες που βλέπουν τη ζωή τους και των οικογενειών τους να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, στο ΜΑΣ .

Η Λαϊκή Συμμαχία αποτελεί αντικειμενική βάση συμμαχίας για στρώματα, τα οποία γεννιούνται στον καπιταλισμόμ αναπαράγονται σε αυτόν και που θα καταστρέφονται από αυτόν. Εχουν, λοιπόν, αντικειμενικό συμφέρον με την εργατική τάξη, έχουν πιο πολλά να κερδίσουν από αυτή τη συμμαχία από αυτά που θα χάσουν. Η κοινή τους πάλη θα στοχεύει στην οικοδόμηση της δικής τους εξουσίας στην οποία θα είναι κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν.

Η Λαϊκή Συμμαχία στα πανεπιστήμια εκφράζεται με τις δυνάμεις του ΜΑΣ . Το οποίο από την ίδρυσή του έως σήμερα μετρά σταθερά βήματα στη συσπείρωση φοιτητών, αναπτύσσει πολύμορφη δράση για όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα τη σπουδάζουσα νεολαία, παλεύει ενάντια σε κάθε τι θέλει τη νεολαία υποταγμένη, κοιμισμένη, με μέλλον καταδικασμένο στην ανεργία, στη ναρκω-κουλτούρα, στην ανέχεια. Το ΜΑΣ δεν είναι παράταξη, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν, αποτελεί πόλο συσπείρωσης φοιτητών, φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα. Ζει μέσα στην κίνηση των φοιτητών με όλες του τις δυνάμεις οργανώνει την πάλη. Χρειάζεται όμως να δούμε καλύτερα πώς το ΜΑΣ θα καταφέρει να αποτελέσει έναυσμα για να αγωνιστούν πιο πολλοί φοιτητές μαζικά και οργανωμένα με αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα, πώς θα φτάσει η φωνή του ακόμα πιο μακριά, πώς θα γίνει πιο μαζικό.

Με αφορμή τις Θέσεις και με την αξιοποίησή τους πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα γίνουμε καλύτεροι οργανωτές της πάλης. Δηλαδή, πώς θα βγαίνουμε πιο μαχητικά μπροστά για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα που προκύπτει, πώς θα παλεύουμε πιο αποφασιστικά ενάντια σε αυτόν που φταίει, που δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια, από το ίδιο το σύστημα, και πώς παράλληλα σε όλα αυτά θα κουβεντιάζουμε με τους φοιτητές για το πώς θα γίνει πιο ρωμαλέο το κίνημα πιο «επιθετικό» απέναντι στον πόλεμο που καθημερινά δέχεται, απέναντι στην αστική τάξη και τις ιμπεριαλιστικές της ενώσεις (ΕΕ - ΝΑΤΟ).


Μαντώ Λάζου
ΟΒ Μεταλλειολόγων - ΕΜΠ

Κατά Μέτωπο(ν)

Οι θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο δεν έρχονται να εμπλουτίσουν το Πρόγραμμα του Κόμματος και να το εξειδικεύσουν στο σήμερα. Αντίθετα, έρχονται να ανασκευάσουν βασικές αρχές της προγραμματικής μας αντίληψης και να αναθεωρήσουν θεμελιώδεις όρους της λενινιστικής παράδοσης. Κυρίως, όμως, έρχονται να επισφραγίσουν μια επιζήμια γραμμή πάλης, η οποία μας απομακρύνει από τον ίδιο το στρατηγικό μας στόχο.

Η γραμμή πάλης, ως θεμέλιος λίθος της πορείας προς το σοσιαλισμό, εδραιώνεται στο καίριο ερώτημα: με ποιους συμμαχώ, σε ποια βάση γίνεται αυτή η συμμαχία και για ποιο στόχο. Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, το προγραμματικό 15ο Συνέδριο επεξεργάστηκε τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, προκειμένου να πραγματωθεί ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, και πρόταξε το καθήκον οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μέτωπο (ΑΑΔΜ).

Στο ισχύον Πρόγραμμα διαβάζουμε: το Μέτωπο «εκφράζει αντικειμενικά μια ευρύτερη κοινωνική βάση, τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, που δέχεται τις συνέπειες από τη δράση των πολυεθνικών και από τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς» (σελ. 28). «Στο Μέτωπο... εντάσσονται δυνάμεις ανομοιογενείς, από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης» (σελ. 38). Η συμμαχία αυτή, εν ολίγοις, «αγκαλιάζει» όλες τις κοινωνικές αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις που μπορεί να μην έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, αλλά μπορούν να συσπειρωθούν γύρω από ΑΑΔ μέτωπα πάλης.

Βάση συμφωνίας για το ΑΑΔΜ είναι αιτήματα που έρχονται σε ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, «εναντιώνονται και συγκρούονται με τις βασικές επιλογές του μονοπωλιακού κεφαλαίου» (σελ. 31). Αυτή η γραμμή πάλης εξειδικεύτηκε σε 11 προγραμματικούς στόχους, που συνιστούν και τη συγκροτητική βάση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας.

Στόχος του Μετώπου είναι η ωρίμανση των υλικών προϋποθέσεων και της πολιτικής συνείδησης των λαϊκών μαζών για το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Το ΑΑΔΜ, μέσα από τους αγώνες και την ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση των κομμουνιστών, θα αποκτά επαναστατικά χαρακτηριστικά και θα ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή του καπιταλισμού: «το ΚΚΕ κατευθύνει τη δράση του, ώστε η ΑΑ πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων» (σελ.38).

Αυτή η προγραμματική αντίληψη καθοδήγησε τη δράση του Κόμματος για χρόνια, κατοχυρώνοντάς το στη συνείδηση του λαού ως πρωτεργάτη των αγώνων ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, και μάλιστα σε μια εποχή που το όραμα του σοσιαλισμού είχε γίνει στάχτη. Αυτή, λοιπόν, η αντίληψη παραβιάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με την εγκατάλειψη των μετώπων πάλης και με την υιοθέτηση της λεγόμενης «αντικαπιταλιστικής γραμμής», η οποία χαρακτηρίζει τη δράση των αριστερίστικων δυνάμεων και αποτέλεσε σημείο αιχμής στην ιδεολογικοπολιτική επίθεσή τους προς το Κόμμα.

Η Λαϊκή Συμμαχία, όπως περιγράφεται στις θέσεις, θέτοντας ως γραμμή συσπείρωσης το «Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο», όχι μόνο ακυρώνει τις προγραμματικές επεξεργασίες για το ΑΑΔΜ, αλλά μεταβάλλει ριζικά το περιεχόμενο της πολιτικής συμμαχιών που εδραιώθηκε στο 15ο Συνέδριο, και άρα και τον τρόπο προσέγγισης του στρατηγικού μας στόχου, το σοσιαλισμό.

Αναφέρεται η συσπείρωση αντικαπιταλιστικών δυνάμεων (θ.62). Αντικαπιταλιστική δύναμη είναι, όμως, από θέση μόνον η εργατική τάξη, τουλάχιστον κατά τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία. Εφόσον άλλες αντικαπιταλιστικές δυνάμεις δεν υπάρχουν, αναρωτιέται κανείς ποιες είναι οι κοινωνικές δυνάμεις, με τις οποίες καλείται να συμμαχήσει η εργατική τάξη, και τι είδους συμμαχία τελικά προβλέπεται. Κι εφόσον τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν είναι λόγω θέσης αντικαπιταλιστικές δυνάμεις, αναρωτιέται πάλι κανείς πώς η Λ.Σ. θα συσπειρώσει αυτές τις ανομοιογενείς δυνάμεις σε αντικαπιταλιστική βάση. Αυτόματα η Λ.Σ. περιορίζει την κοινωνική βάση συσπείρωσης, αναιρώντας έτσι την ίδια έννοια της συμμαχίας.

Η εγκατάλειψη της πάλης για συσπείρωση στη βάση ΑΑΔ αιτημάτων μεταστρέφει τους ίδιους τους όρους της Συμμαχίας: Προϋπόθεση συσπείρωσης γίνεται πλέον η αποδοχή της ίδιας της σοσιαλιστικής προοπτικής από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Το αίτημα της σοσιαλιστικής αλλαγής γίνεται παράλληλα στρατηγικός και τακτικός στόχος, μετατρέποντας σε μεταφυσικό φαινόμενο την πολιτικοποίηση των αγώνων. Με μια τέτοια αντίληψη, κάθε αγώνας παύει να μπορεί να απευθυνθεί χωρίς προαπαιτούμενα στις λαϊκές μάζες, εφόσον apriori αυτές θα πρέπει να συνδέουν τους αγώνες τους με αντικαπιταλιστικά αιτήματα. Κάθε αγώνας σε επίπεδο οικονομικής πάλης ματαιώνεται εξ αρχής, εφόσον ακόμα και οι αγώνες σε κλαδικό επίπεδο, δεν έχουν νόημα αν δε θέτουν ζήτημα πολιτικής εξουσίας (Θ. 28).

Αυτή η γραμμή πάλης εφαρμόζεται κατά παράβαση των προγραμματικών και καταστατικών μας αρχών, και, εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, τη βλέπουμε να ζυμώνεται και να δοκιμάζεται μέσα στο κίνημα, διαποτίζοντας το σύνολο της πολιτικής μας παρέμβασης. Τα καταστροφικά της αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Ολα αυτά, τα οποία μέσα στις θέσεις, με ένα μεταφυσικό τρόπο, αναγορεύονται σε παρακαταθήκη για το μέλλον, είναι όσα άφησαν το Κόμμα έκθετο στον κίνδυνο της απομόνωσης και της περιθωριοποίησης, φτάνοντας τώρα να απειλούν μέχρι και την ίδια του την ύπαρξη. Η πραγματικότητα και τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Η επιρροή μας συρρικνώνεται μέσα στο κίνημα: συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικό και μαθητικό κίνημα. Η ικανότητα συσπείρωσης ευρύτερων μαζών έχει ατονήσει έως και εξανεμιστεί, ενώ το Κόμμα αδυνατεί να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της κοινωνίας, που εκφράστηκαν τα τελευταία χρόνια ποικιλοτρόπως. Και με δική μας ευθύνη, οι εργατικοί-λαϊκοί αγώνες δεν παρουσιάζουν ποτέ συνέχεια, κλιμάκωση, ένταση, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε αναλώσιμες τυπικές δράσεις. Η κυκλοφορία των κομματικών μέσων προπαγάνδισης βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η κομματική οικοδόμηση έχει καθηλωθεί. Η οργανωτική κατάσταση της ΚΝΕ είναι δραματική. Και η πλέον εκκωφαντική συνέπεια αυτής της γραμμής, είναι η καταβαράθρωσή μας στις τελευταίες εκλογές.

Ενα είναι πια το ερώτημα: αυτή η γραμμή επικαιροποιεί την προοπτική της επαναστατικής αλλαγής ή την περιστέλλει; Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή της φυσιογνωμίας του Κόμματος. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε μια πραγματικότητα, που μας χτυπάει τα καμπανάκια της επαγρύπνησης. Καθήκον του Κόμματος είναι να προωθεί την υπόθεση του σοσιαλισμού. Υπάρχει από τη μία η σημερινή πραγματικότητα, υπάρχει από την άλλη η παρακαταθήκη της κομματικής μας ιστορίας και του κομμουνιστικού κινήματος. Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε: ένα Κόμμα με επαναστατικά χαρακτηριστικά, μπροστάρη και καθοδηγητή των αγώνων του λαού, μέχρι αυτοί να κλονίσουν τα θεμέλια του συστήματος, ή ένα Κόμμα συρρικνωμένο και περιθωριοποιημένο, που θα αφήνει τον κόσμο, στο όνομα της ανωριμότητάς του, εγκλωβισμένο στα αδιέξοδα του; Αν αυτές οι θέσεις επικυρωθούν, υποθηκεύεται το ιστορικό καθήκον του ΚΚΕ. Η ιστορία έχει ήδη αρχίσει να μας κρίνει. Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του.


Μαρία Χολέβα
ΚΟΒ Π. Φαλήρου

Σκέψεις για τη δράση μας στους ΕΒΕ

Κεντρικό κριτήριο αναφορικά με την αξιολόγηση της δράσης μας και την παραπέρα πορεία μας πρέπει να αποτελεί η προγραμματική θέση ότι οι αυτοαπασχολούμενοι στο πλευρό της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς αποτελούν κομμάτι της Λαϊκής Συμμαχίας, που ανοίγει το δρόμο για το σοσιαλισμό.

Προσπαθώντας να αναμετρηθούμε με τα καθήκοντα που πηγάζουν από αυτή τη θέση οφείλουμε να αξιολογήσουμε και τις αντικειμενικές συνθήκες μέσα στα όρια των οποίων θα κινηθεί η δράση μας. Η εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και οι εκφράσεις που προσέλαβε στη χώρα μας άλλαξαν αντικειμενικά τις υλικές συνθήκες διαβίωσης των ΕΒΕ και οδήγησαν στη διαμόρφωση αντιφατικών τάσεων αναφορικά με την πορεία της συνειδητοποίησής τους.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται ένας κλονισμός της «αυτάρεσκης» διάθεσης που επικρατούσε στους ΕΒΕ τον καιρό της καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης, όπως και η βεβαιότητά τους για τη δυνατότητα ατομικής λύσης μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού. Βασικό στοιχείο αυτής της αντίληψης υπήρξε η πεποίθηση ότι οι ΕΒΕ κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο από το αντίστοιχο της εργατικής τάξης στη βάση της οξύνοιας και της προνοητικότητάς τους. Η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια γκρέμισε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα μονοπώλια και ανέδειξε τη στενή διασύνδεση του βιοτικού επιπέδου των ΕΒΕ με το αντίστοιχο της εργατικής τάξης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν φτάνει αυτό προκειμένου ολοκληρωμένα και με σχέδιο να δουλέψουμε με τη στρατηγική μας; Η απάντηση είναι «όχι», μιας και από μόνες τους οι αντικειμενικές εξελίξεις παράλληλα με τις τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δημιουργούν και τάσεις συντηρητικοποίησης δίχως την παρέμβαση του συνειδητού παράγοντα. Και στο χώρο των ΕΒΕ, σε αντίθεση με την εργατική τάξη, υπάρχει και το απαραίτητο υλικό υπόστρωμα. Συνάδελφοί μας ακόμα και όταν αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις βασικές τους υποχρεώσεις νομίζουν ότι ακόμα είναι σε θέση ατομικά ή συντεχνιακά να «σώσουν την παρτίδα». Στην περίπτωση της ατομικής διεξόδου η άμεση συνέπεια είναι ο ανταγωνισμός και άρα η απουσία της ενότητας με τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους ή ακόμα και η μεταφορά μέρους των βαρών στην εργατική τάξη κατά το πρότυπο των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Κομμάτι της υποτιθέμενης ατομικής λύσης είναι και η ανακύκλωση των ψευδαισθήσεων της «ελεύθερης αγοράς». Ακόμα και σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να διαφύγουν της κρίσης στηριζόμενοι σε ευρωπαϊκά επιδοτούμενα προγράμματα και σε νέους τομείς, όπως παράδειγμα το εμπόριο βιολογικών προϊόντων το οποίο παρασύρεται στον όλεθρο παράλληλα με την προλεταριοποίηση των μικρομεσαίων στρωμάτων που αντικειμενικά είχαν τη δυνατότητα μέχρι πρότινος να αγοράζουν αυτά τα ακριβότερα προϊόντα. Οι πεποιθήσεις αυτές συστηματικά υποδαυλίζονται από τους εκπροσώπους της σημερινής συγκυβέρνησης, αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ που εγκωμιάζει τη μικρή και τεχνολογικά εξελιγμένη παραγωγή. Συνέπεια αυτών των πεποιθήσεων είναι ότι θα οδηγηθεί στον καιάδα της ανεργίας ένα κομμάτι που δεν έχει την κεφαλαιακή επάρκεια για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής ή των υπηρεσιών που προσφέρει. Επίσης, συνειδητά κρύβεται ότι η ύπαρξη μικρών επιχειρήσεων σε νέους κλάδους δημιουργεί το απαραίτητο δίκτυο αγοράς που θα απομυζήσει στη συνέχεια το μονοπώλιο χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.

Επίσης δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τους κινδύνους από τις συντεχνιακές λύσεις που προβάλλονται από μια σειρά πολιτικών δυνάμεων και στοχεύουν να φέρουν τους αυτοαπασχολούμενους σε ρήξη με την εργατική τάξη. Ο πυρήνας τέτοιων αντιλήψεων είναι η πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην κρίση αν όλοι ριχτούμε στη δουλειά για να σώσουμε τη χώρα. Η αντίληψη καταργώντας τους ταξικούς διαχωρισμούς, αποκρύπτει το γεγονός ότι μέσα στο κράτος υπάρχουν δύο έθνη, αυτό των εκμεταλλευτών και αυτό των εκμεταλλευομένων και χαϊδεύοντας τα αυτιά των ΕΒΕ, παρουσιάζοντάς τους ως Ελληνες παραγωγούς, τους καλεί να συμπορευτούν με την αστική τάξη στο όνομα της εθνικής ενότητας και ενάντια στην εργατική τάξη.

Παρόμοιες αντιλήψεις αν και με διαφορετικό περιτύλιγμα προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο βαθμό που αντιλαμβάνεται την οικονομική ανάπτυξη δίχως ταξικό πρόσημο. Ετσι στο πλάι του εκθειασμού της μικρής και ποιοτικής παραγωγής καλλιεργείται η αντίληψη ότι με μέτρα κεϋνσιανικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα θα τονωθεί η ζήτηση στις μικρές επιχειρήσεις και οι ΕΒΕ θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο βιοτικό επίπεδο των προηγούμενων δεκαετιών. Αυτές οι αντιλήψεις πέρα από το γεγονός ότι θέλουν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας προς τα πίσω, επιδιώκουν να «κλείσουν» τον αγώνα τον ΕΒΕ μέσα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής αυταπάτης και της αριστερής διακυβέρνησης. Να τον αποκόψουν από την εργατική τάξη και να τον αφοπλίσουν.

Ετσι η δράση μας δεν αρκεί πια να κατευθύνεται απλά σε αμυντικούς αγώνες ή στην επισήμανση των προβλημάτων. Αντίθετα, όλο και περισσότερο θα πρέπει να ρίχνουμε βάρος στο βάθεμα των δεσμών των ΕΒΕ με την εργατική τάξη, στην ανάδειξη του κοινού συμφέροντος από την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Το χρέος αυτό είναι διπλό. Δηλαδή από τη μια πλευρά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να καλεί σε συμπαράταξη τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και από την άλλη πλευρά οι πρωτοπόροι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να μπολιάζουν τους συναδέλφους τους με την αναγκαιότητα της συμμαχίας με την εργατική τάξη. Θα πρέπει να εξηγείται βαθύτερα ποιος θα είναι ο σχεδιασμός της σοσιαλιστικής παραγωγής και ποιο ρόλο καλούνται να επιτελέσουν οι αυτοαπασχολούμενοι σε αυτόν. Πρώτιστα, θα πρέπει να αναδεικνύεται το ζήτημα της παραγωγής με σκοπό την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και μακριά από τη λεγόμενη «ελεύθερη αγορά» από την οποία σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι αγοράζουν τα προϊόντα τους και στην οποία πωλούν τα εμπορεύματα ή τις υπηρεσίες τους.

Ενα ζήτημα που πρέπει να σταθούμε προκειμένου να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον είναι και ο καλύτερος σχεδιασμός και η ανώτερη ποιότητα της δράσης μας. Δίχως να υποτιμώ τη μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας (Λεκανοπέδιο Αττικής, Θεσσαλονίκη), πιστεύω ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την αντίληψη (που υπάρχει μέσα στις γραμμές μας) που θέλει τα καθήκοντα που μπαίνουν πλέον, ότι θα εκπληρωθούν κυρίως στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και να αντιληφθούμε ότι η Λαϊκή Συμμαχία θέλει πόδια παντού. Αντίθετα, ξέροντας ότι στο ΚΚ η αναγκαιότητα έχει μετατραπεί ήδη σε συνειδητή θέληση για δράση οφείλουμε να προετοιμάσουμε ενεργά τον κόσμο για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική λύση στην κρίση.


Ηλίας Στεφάνου
ΚΟΒ ΕΒΕ Κοζάνης

Οκτώ σκέψεις για την πορεία του Κόμματος

Αρχικά, θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας πως θεωρώ ότι το κείμενο των Θέσεων της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος κινείται σαφώς προς τη σωστή πολιτική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση πλήρους ρήξης με το καπιταλιστικό σύστημα και έντασης της ταξικής πάλης και αλληλεγγύης.

Λόγω της περιορισμένης έκτασης που πρέπει να έχει το παρόν κείμενο, παρακάτω παραθέτω 8 σημεία που θεωρώ ότι η απόφαση του 19ου Συνεδρίου πρέπει να ενσωματώσει (η σειρά δεν είναι ιεραρχική).

  • Ο τρόπος αντιμετώπισης της φασιστικής απειλής δεν έχει αναλυθεί όσο χρειάζεται. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί το ΚΚΕ να αντιμετωπίζει τη «Χρυσή Αυγή» με την ίδια τακτική που αντιμετωπίζει τα υπόλοιπα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα. Οφείλει να αναλάβει δράσεις, τις οποίες να απευθύνει σε ευρύ, μη-κομματικό ακροατήριο, ή ακόμα και σε άλλα κόμματα που όμως να συμφωνούν με την άποψη ότι τα φασιστικά - ναζιστικά κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή αποτελούν γέννημα του καπιταλισμού και μακρύ χέρι του αστικού πολιτικού συστήματος με στρατηγικό στόχο το τσάκισμα της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος. Κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε πολιτική συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Δεν έχω άλλωστε καμία διάθεση να προωθήσω μια τέτοια άποψη.
  • Πολύς λόγος έχει γίνει από τα αστικά μέσα για την πολιτική συνεργασιών του ΚΚΕ. Θεωρώ ότι η μοναδική πολιτική συνεργασιών που οφείλει σήμερα να αναπτύξει το Κόμμα, είναι με σημαντικές προσωπικότητες από όλους τους χώρους (ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους κλπ.) που είναι αναγνωρίσιμοι από το λαό και καταξιωμένοι στους χώρους τους, και που ενδέχεται να μπορούν να προπαγανδίσουν τις θέσεις του Κόμματος με διαφορετικό τρόπο. Η περίπτωση της συνεργασίας του ΚΚΕ με τη δημοσιογράφο Λιάνα Κανέλλη είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που λειτούργησε ευεργετικά για το Κόμμα από αυτή την άποψη. Η τακτική αυτή πρέπει να επεκταθεί. Θα ήταν λάθος να επιτρέψουμε στο ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει γύρω του την «αφρόκρεμα» του προοδευτικού κόσμου, όπως φαίνεται να επιχειρεί να κάνει, αν αναγνώσουμε τα ονόματα των καθηγητών που αποτελούν τη νεοσύστατη λεγόμενη «επιτροπή σοφών», ή τις φημολογούμενες συνεργασίες του με δημοσιογράφους.
  • Σχετικά με τη σχέση ΚΚΕ-ΠΑΜΕ: Εδώ και περίπου 5 χρόνια, αλλά ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εκλογές ελλοχεύει ο κίνδυνος να αρχίσει το ΚΚΕ να αντιμετωπίζεται από το λαό ως συνδικάτο. Να θεωρήσει, δηλαδή, τη συνδικαλιστική δράση αποκομμένη από την «κεντρική πολιτική σκηνή», με αποτέλεσμα να αυξάνεται το φαινόμενο εργαζομένων που από τη μία εμπιστεύονται το ΠΑΜΕ λόγω του εξαιρετικού και δυναμικού τρόπου διεκδίκησης των άμεσων αιτημάτων, αλλά τελικά να προτιμούν εκλογικά άλλα κόμματα αντί του ΚΚΕ. Επί αυτού του ζητήματος η νέα ΚΕ οφείλει να κάνει εμπεριστατωμένη ανάλυση.
  • Η εκλογική πτώση του Κόμματος ανέδειξε το πρόβλημα των αστικών αυταπατών που τελικά έτρεφε ένα μέρος του λαού που στήριζε εκλογικά το ΚΚΕ και που πίστεψε ότι η αστική διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης με αριστερό πρόσημο μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η νέα ΚΕ θα πρέπει να διεξάγει μια πολύ προσεκτική εσωκομματική ή και ευρύτερη συζήτηση ώστε να εκφραστεί ρητά η θέση ότι η συμμετοχή στο αστικό κοινοβούλιο δεν αποτελεί αυτοσκοπό για το ΚΚΕ, και να διατυπώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το ΚΚΕ θα συμμετέχει στις αστικές εκλογικές διαδικασίες αλλά και τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να το οδηγήσουν στο να απέχει από τις ίδιες διαδικασίες.

  • Η επικοινωνιακή προώθηση του Κόμματος στα αστικά ΜΜΕ να γίνει πιο επιθετική και έντονη και να προβάλλει πιο εκλαϊκευμένα τη γραμμή του Κόμματος.

Η τακτική δυναμικής παρέμβασης με διάθεση κυριαρχίας στο διάλογο, διατηρώντας, ωστόσο, τη σοβαρότητα που αρμόζει σε εκπροσώπους του Κόμματός μας, θα βοηθήσει στην ευρύτερη προβολή του ΚΚΕ ως δύναμης αντισυστημικής, ισχυρής, ιδεολογικοποιημένης και επαναστατικής. Χαρακτηριστικά τα οποία αν και το Κόμμα τα έχει διατηρήσει (και σε πολλές περιπτώσεις τα έχει ενισχύσει κιόλας), εντούτοις η αστική, αντί-ΚΚΕ προπαγάνδα τα υποβαθμίζει συστηματικά, πείθοντας και ένα μέρος του κόσμου ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα «συστημικό».

  • Η θεωρητική κατάρτιση των μελών του Κόμματος, της ΚΝΕ και κατά συνέπεια και των οπαδών του Κόμματος, θα πρέπει να επεκταθεί και σε ζητήματα που άπτονται άμεσα της επαναστατικής κατάστασης και διαδικασίας. Επίσης, να μπει το Κόμμα σε διαδικασία ανάπτυξης νέων τακτικών αντιμετώπισης της ολοένα και πιο άγριας καταστολής και προβοκάτσιας, η οποία να αγγίζει, ίσως, ακόμα και πρακτικά ζητήματα.
  • Είναι πολλές οι περιπτώσεις, όπου ο τρόπος που τα μέλη (ειδικά της ΚΝΕ, αλλά και του ΚΚΕ) προσεγγίζουν τους νέους που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το Κόμμα, τελικά τους οδηγεί στο να απομακρυνθούν εντελώς από αυτό. Τα μέλη, λόγω, ίσως και του ζήλου τους, γίνονται φορτικά, ενώ σε περιπτώσεις που η συζήτηση ανοίγει, τελικά εκφράζουν έναν πολύ έντονο δογματισμό που είναι αποκρουστικός και που δεν έχει πάντα σχέση, ούτε καν με τη γραμμή του Κόμματος. Είναι φανερό ότι τα μέλη της ΚΝΕ πρέπει να δέχονται μια ενημέρωση/εκπαίδευση σχετικά με το πώς να προσεγγίζουν τους ανθρώπους που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να στηρίξουν έμπρακτα την ταξική πάλη, το λαϊκό-φοιτητικό κίνημα και τελικά το ίδιο το Κόμμα και την ΚΝΕ. Είναι, ελπίζω, σαφές ότι δεν μιλάω για μια προσπάθεια να παρασύρουν ανθρώπους στο Κόμμα και στην ΚΝΕ με τα δόλια μέσα που χρησιμοποιούν άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά για μια προσπάθεια περαιτέρω εκλαΐκευσης των θέσεων αλλά και κατανόησης, εκ μέρους των μελών και των οπαδών μας, του τρόπου σκέψης ενός ανθρώπου που δεν έχει καμία εμπειρία από το κίνημα.
  • Ανοιγμα της δουλειάς των Λαϊκών Επιτροπών. Θα ήταν ανεπίτρεπτο λάθος οι Λαϊκές Επιτροπές να μετατραπούν σε Τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Η οργανωτική τους αυτοτέλεια θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, και να απευθυνθούν άμεσα σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Να δρουν προς όφελος της γειτονιάς με πρακτικό τρόπο και να μην ανάγεται κάθε τους κίνηση στο ΚΚΕ.

Μοναδική μου ένσταση σε σχέση με τις Θέσεις της ΚΕ και το Σχέδιο Προγράμματος είναι η διαγραφή του ΑΑΔΜ. Διαβάζοντας, ωστόσο, τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου, έχω πειστεί ότι το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά στο Συνέδριο καθώς έχει απασχολήσει πολλούς συντρόφους και φίλους.

Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου. Μας περιμένει όλους μια πολύ δύσκολη περίοδος στην οποία η ιστορική αποστολή του Κόμματός μας θα αναδειχθεί και για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.


Αντώνης Ρηγόπουλος
Πολιτικός Επιστήμονας, οπαδός του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ