ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αγριο κατά κεφαλήν χαράτσι

Η συνολική ιδιωτική Κατά Κεφαλήν Δαπάνη Υγείας εκτινάχτηκε σε 1.200 ευρώ το 2006 εκ των οποίων τα 570 ευρώ είναι για τη γύμνια της ΠΦΥ

Σε γδάρτη των λαϊκών στρωμάτων στην ώρα της ανάγκης για υπηρεσίες Υγείας έχει μετατραπεί το ξεγύμνωμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) απ' τις μακροχρόνιες - και εναλλασσόμενες απ' τις κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - πολιτικές λιτότητας στο χώρο της Υγείας.

Η λαϊκή οικογένεια καταβάλλει το 79,2% και τα ασφαλιστικά ταμεία το 16,7% της κατά Κατά Κεφαλήν Δαπάνης Υγείας (ΚΚΔΥ) της ΠΦΥ στη χώρα μας, ενώ το κράτος περιορίζεται μόλις στο 4,1% της παραπάνω δαπάνης. Κι αναμένεται ακατάσχετη - στην κυριολεξία - αιμορραγία για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ (δόθηκε στη δημοσιότητα στις 24.1.2008) εξισώνονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, με τη δημιουργία ενός κοινού δημόσιου και ιδιωτικού Δικτύου ΠΦΥ και όλη η χρηματοδότηση της ΠΦΥ φορτώνεται στα Ταμεία.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν κωδικοποιηθεί απ' τον καθηγητή του ΤΕΙ Καλαμάτας Νίκο Πολύζο και περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Χρηματοοικονομική Διοίκηση Μονάδων Υγείας». Οπως φαίνεται στον Πίνακα, η Κατά Κεφαλήν Δαπάνη Υγείας (ΚΚΔΥ) στην Ελλάδα το 2006 ανήλθε σε 2.400 ευρώ. Το στοιχείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο ΟΟΣΑ δεν έδωσε στοιχεία για τις δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα το 2006, αφού δεν είχε ενημερωθεί απ' τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας. Ο ΟΟΣΑ είχε δώσει στοιχεία για τις δαπάνες Υγείας του 2005, αλλά με βάση την πρώτη αναθεώρηση του ΑΕΠ, και είχε υπολογίσει την ΚΚΔΥ σε 2.028 ευρώ (εκ των οποίων το 57,2% ήταν ιδιωτικές δαπάνες).

Κατά Κεφαλήν Δαπάνη με 50% απ' την τσέπη

Οι προσεγγίσεις του Νίκου Πολύζου γίνονται με στοιχεία πριν την αναθεώρηση του ΑΕΠ και δείχνουν την αλματώδη αύξηση των ιδιωτικών δαπανών Υγείας που προσεγγίζουν το 50% των συνολικών δαπανών Υγείας.

Ταυτόχρονα, ο επιμερισμός της ΚΚΔΥ δείχνει το άγριο χαράτσωμα των μελών των λαϊκών νοικοκυριών για υπηρεσίες ΠΦΥ.

  • Απ' τα 2.400 ευρώ, τα 1.200 (50%) βγαίνουν απ' την τσέπη των ασθενών και απ' αυτά τα 720 ευρώ (30%) είναι για ΠΦΥ.
  • Απ' τα 720 ευρώ τα 570 ευρώ (79,2%) βγαίνουν κατ' ευθείαν απ' την τσέπη των ασθενών, 120 ευρώ (16,7%) πληρώνονται απ' τα Ταμεία και 30 ευρώ (4,1%) απ' το κράτος.
  • Τα 720 ευρώ (30% της συνολικής ΚΚΔΥ) κατευθύνονται «πλησίον του 50% στον ιδιωτικό και 10% στο κρατικό - ΕΣΥ - τομέα», όπως σημειώνει ο συγγραφέας.

Απ' τον Πίνακα φαίνεται, ακόμα, ότι τα λαϊκά νοικοκυριά καταβάλλουν και 390 ευρώ για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, έναντι 320 ευρώ του κράτους και 250 ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων. Προκύπτει, δηλαδή, ότι το 80% της συνολικής κρατικής δαπάνης καλύπτει μόνο τη νοσοκομειακή δαπάνη.

Οπως φαίνεται στον Πίνακα, η συμμετοχή του κράτους στη συνολική ΚΚΔΥ έχει περιοριστεί μόλις στο 17% και το 33% έχει μετακυλιστεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Από την επεξεργασία του «Ρ», στα στοιχεία του βιβλίου για τις δαπάνες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων προκύπτει ότι αυτές εφταπλασιάστηκαν την περίοδο 1998 - 2006, καθώς αυξάνονταν από χρόνο σε χρόνο με μέσο ρυθμό 27,5%, και από 907,7 εκ. ευρώ εκτινάχτηκαν στα 6,33 δισ. ευρώ.

Οικογενειακό, ετήσιο χαράτσι 1.600 ευρώ

Η μετακύληση των δαπανών Υγείας πρωτίστως στους ασθενείς - και δευτερευόντως στα Ταμεία - αναγκάζει μια οικογένεια με 3 ή 4 άτομα να πληρώνει 1.600 ευρώ το χρόνο για περίθαλψη.

Οπως αναφέρεται στη μελέτη: «Η μέση ελληνική οικογένεια ξόδευε για περίθαλψη 1.200 περίπου ευρώ το 1999 (400 έως 800 ευρώ κατά άτομο). Σε τιμές του 2004 εκτιμάται ότι το κάθε ελληνικό νοικοκυριό ξόδευε αντίστοιχα πάνω από 1.600 ευρώ (ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, 600 έως 1.000 ευρώ κατά άτομο), χωρίς να καθίσταται εφικτό να γνωρίζουμε τα ποσοστά για ασφάλιση και αντίστοιχα για περίθαλψη. Σημαντικό είναι να αναφερθεί η κατανομή των δαπανών αυτών: 20% για φάρμακα, 30% σε οδοντιάτρους, 25% σε γιατρούς, 12% σε νοσοκομεία και 13% στα υπόλοιπα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί καλύπτουν την έλλειψη χρηματοδότησης της πολιτείας και των ασφαλιστικών ταμείων σε οδοντιατρική και γενικότερα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (πάνω από 50%)».

Οπως σημειώνει ο συγγραφέας, οι διάφορες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια υπολογίζουν τις ιδιωτικές δαπάνες κοντά στο 5% του ΑΕΠ.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Και μειώνονται και δεν πληρώνονται

Με επισχέσεις εργασίας αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Απλήρωτοι για τις εφημερίες του τελευταίου τριμήνου παραμένουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς μόλις χτες «εγκρίθηκαν οι σχετικές πιστώσεις σύμφωνα με το νόμο από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας αναγορεύει σε εθιμικό δίκαιο τις μακρόχρονες καθυστερήσεις πληρωμής των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, αδιαφορώντας ότι καθυστερεί για τρεις - και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο - μήνες χρήματα από ειδικευόμενους γιατρούς με μισθό 980! Ετσι υπενθυμίζει, «η πληρωμή των εφημεριών γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται για την έγκριση των σχετικών πιστώσεων».

Πέρα απ' την έγκριση των σχετικών πιστώσεων, εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι οι περικοπές στα κονδύλια που ζήτησαν τα νοσοκομεία με βάση τα προγράμματα που κατάρτισαν τα Επιστημονικά Συμβούλια. Για παράδειγμα στον Ευαγγελισμό εγκρίθηκαν 10.003.275 ευρώ, ενώ το καταρτισθέν πρόγραμμα προέβλεπε κονδύλι 11.776.687 ευρώ. Στον Ερυθρό Σταυρό εγκρίθηκαν 4.605.750 ευρώ που υπολείπονται κατά 76.250 ευρώ των κονδυλίων που πληρώθηκαν για τις εφημερίες του 2007.

Πρόκειται για μειώσεις που υπακούουν στην προληπτική περικοπή των κονδυλίων ακόμα και αυτών που είχαν εγγραφεί αρχικά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2008, καθώς η κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υφυπουργού Οικονομίας Νίκου Λέγκα για τις εφημερίες προβλέπει κονδύλι 332,053 εκατ. ευρώ αντί των 337 αρχικώς εγγραφέντων.

Οι επισχέσεις των γιατρών που ξεκίνησαν σε ορισμένα νοσοκομεία το δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη συνεχίζονται, ενώ παίρνονται νέες αποφάσεις συμμετοχής, παρά το εκφοβιστικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου να αμφισβητηθεί κατά πόσο μπορεί να ασκηθεί από υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και να ζητηθεί έγγραφη δήλωση από όσους κάνουν επίσχεση (19/3/2008).

Επισχέσεις κάνουν οι ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός - από χτες την επέκτειναν και στην εφημερία - και στο Σισμανόγλειο - από χτες μπήκαν και ειδικευμένοι. Απ' τη Δευτέρα άρχισαν επισχέσεις οι γιατροί των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζουν στην Κρήτη και σε άλλους νομούς.

ΕΚΑΒ
Παράσταση για Ασφαλιστικό και προσλήψεις

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΕΚΑΒ έκαναν χτες οι εργαζόμενοι διεκδικώντας την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου και προσλήψεις.

Οι εργαζόμενοι έκαναν χτες τετράωρη στάση εργασίας στη διάρκεια της οποίας έγινε έκτακτη Γενική Συνέλευση. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ακόμα την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, να μη γίνονται αποσπάσεις, μεταθέσεις και μετατάξεις, επίδομα στολής και αύξηση του επιδόματος στολής.

Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση, σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη η συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αύριο η διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ

Στις 10 π.μ. στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα αύριο Παρασκευή, στις 10 το πρωί, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που δημοσιοποιήθηκε στις 24/1/2008 και έρχεται να δώσει νέο χτύπημα στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, καθώς συμπληρώνει την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι το νέο σχέδιο νόμου:

  • Εμπορευματοποιεί και κάνει ακόμα πιο ακριβές τις υπηρεσίες Υγείας σε βάρος των εργατικών οικογενειών. Βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των εργαζόμενων. Φορτώνονται την ευθύνη χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Αυξάνει ακόμη περισσότερο τα κέρδη των επιχειρηματιών, που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα της υγείας του λαού.
  • Δυναμώνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αγοραπωλησία των υγειονομικών υπηρεσιών και στην παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει το κοινωνικό αγαθό της πρόληψης και προστασίας της υγείας σαν εμπόρευμα και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη διαμαρτυρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ