ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Δεκάδες και όχι εκατοντάδες οι νεκροί απ' την έκρηξη στο Ριόν τσον

Δύο από τα τραυματισμένα παιδιά

Associated Press

Δύο από τα τραυματισμένα παιδιά
ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ.- Ο πρώτος επίσημος απολογισμός των θυμάτων της εφιαλτικής έκρηξης που συγκλόνισε προ ημερών τη βορειοανατολική πόλη Ριόν τσον της ΛΔ Κορέας δόθηκε χτες απ' τις αρχές της χώρας. Οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 150, οι τραυματίες σε 1.300 εκ των οποίων 60 με 70 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Επιπλέον, χιλιάδες είναι οι οικογένειες που έμειναν άστεγες, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων...Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, τα σπίτια 1.850 οικογενειών καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ οι κατοικίες άλλων 6.250 οικογενειών υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Αξιωματούχοι αποστολής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία πως όλες οι αίθουσες των νοσοκομείων του Ριόν τσον είναι γεμάτες τραυματίες, εκ των οποίων αρκετά παιδιά που σφαδάζουν απ' τους πόνους λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων που υπέστησαν. Αρκετοί απ' τους τραυματίες έχουν χάσει το ένα ή και τα δύο μάτια...

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ απηύθυναν διεθνή έκκληση για την άμεση συγκέντρωση ποσού ύψους 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων πολλά απ' τα οποία προορίζονται για την περίθαλψη των τραυματιών, τη στέγαση των αστέγων, και την αποκατάσταση των δικτύων υδροδότησης και αποχέτευσης.

Οι πρώτες αφίξεις βοήθειας...

Οι πρώτες βοήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα, σκηνές, κουβέρτες, είδη ρουχισμού έφθασαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πρώτα έφθασαν στο Ριόν τσον δεκάδες κινεζικά φορτηγά γεμάτα χιλιάδες σκηνές, κουβέρτες και τρόφιμα. Η νοτιοκορεατική βοήθεια που είχε συγκεντρωθεί απ' την άμεση ανταπόκριση του νοτιοκορεατικού λαού βρισκόταν απ' το περασμένο 48ωρο στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας. Ομως, δεν εισήχθη στη ΛΔ Κορέας λόγω των επιφυλάξεων που εξέφρασαν οι βορειοκορεατικές αρχές. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση του Γκοχ Κουν, πρωθυπουργού - προσωρινού προέδρου της Ν. Κορέας, δεν αποκλείεται η νοτιοκορεατική βοήθεια να φθάσει στη γείτονα χώρα διά θαλάσσης από λιμάνια που βρίσκονται κοντά στην πόλη Ριόν τσον.

Μεταξύ των πολλών χωρών που προσέφεραν βοήθεια είναι από χτες και οι ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ανακοίνωσε χτες αόριστα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη ΛΔ Κορέας και πως γι' αυτό το λόγο η Ουάσιγκτον είναι στο στάδιο συνεννόησης και συνεργασίας με τα Ηνωμένα Εθνη...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κοινωνία του «μεγάλου αδελφού»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Περισσότερες από 4 εκατομμύρια κάμερες σε όλη τη βρετανική επικράτεια παρακολουθούν επί 24 ώρες τη ζωή των Βρετανών, αλλά εάν κανείς φανταστεί ότι δυσφορούν λανθάνει, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η πλειονότητα των πολιτών την επικροτεί.

Τα 4 εκατομμύρια κάμερες είναι αποτέλεσμα της αλματώδους αύξησης που έχει σημειώσει την τελευταία τριετία ο αριθμός των μηχανημάτων παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί και για το θέμα αυτό η βρετανική εφημερίδα «Independent» πολύ εύγλωττα αναφέρει ότι «ο φόβος της εγκληματικότητας έχει καταστήσει τη Βρετανία μία από τις πλέον παρακολουθούμενες χώρες στην Ευρώπη», ενώ, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Urbaneye, το 67% των Βρετανών εγκρίνει την ύπαρξη κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης (CCTV), έναντι 37,4% στη Γερμανία.

Επίσης, μετά από απουσία 50 ετών -τις τελευταίες υποχρεωτικές ταυτότητες κατήργησε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, το 1952 - θα γίνουν υποχρεωτικές οι ταυτότητες στη Βρετανία και μάλιστα «ηλεκτρονικές».

Σκοπός των ταυτοτήτων θα είναι να προστατεύουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να αποθαρρύνουν τη λαθρομετανάστευση και την οργανωμένη απάτη. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια εθνική βάση δεδομένων με τις διαστάσεις του προσώπου, φωτογραφίες της ίριδας και δακτυλικά αποτυπώματα των πολιτών.

Τα σχέδια για την εισαγωγή των ταυτοτήτων παρουσίασε χθες η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για καταστολή της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ παραδέχτηκε πως αυτές οι ταυτότητες υψηλής τεχνολογίας δεν πρόκειται να προστατεύσουν τη χώρα από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ηδη, δέκα χιλιάδες Βρετανοί προσήλθαν ως εθελοντές, προκειμένου να ελεγχθεί το τεχνολογικό κομμάτι των ταυτοτήτων, οι οποίες θα χορηγούνται σε εθελοντική βάση από το 2007 και έπειτα, μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ δεν αναμένεται να γίνουν υποχρεωτικές πριν από το 2013.

Παρουσίαση βιβλίου για το Σύνταγμα και το πολιτικό σύστημα της Κούβας

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Η παρουσίαση του βιβλίου «Το Σύνταγμα -Πολιτικό Σύστημα της Δημοκρατίας της Κούβας» πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, Χόρχε Κεσάδα, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Σερετάκης απ' το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του βιβλίου, ο Δημήτρης Παπαλεωνίδας διευθυντής των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» τόνισε πως «υπάρχει συμπόρευση του αμερικανικού με τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, με σκοπό την πολιτική απομόνωση της Κούβας, με το πρόσχημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σκοπός της «Σύγχρονης Εποχής» είναι η έκδοση του βιβλίου να βοηθήσει στην ενημέρωση των αναγνωστών σε ό,τι αφορά στην ποιότητα ζωής στην Κούβα, ώστε ο ελληνικός λαός να διατρανώσει παραπέρα την αλληλεγγύη του για στο Νησί της Επανάστασης.

Απ' τη μεριά του, ο Εδουάρδο Λάρα Χερνάντες, ομότιμος καθηγητής και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβάνας και του Ανώτερου Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων αναφέρθηκε στα τρία κεφάλαια του βιβλίου: Η Ιστορία της χώρας, Το Σύνταγμα, και η εκλογική διαδικασία. Ο ίδιος δίνει μεγάλη έμφαση στη σημασία του κεφαλαίου, που αναφέρεται στην ιστορία της Κούβας γιατί, όπως σημείωσε, έτσι γνωρίζει ο αναγνώστης καλύτερα τη χώρα. Οπως ανέφερε, απ' την αρχή του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στους Ισπανούς, η Κούβα είχε υιοθετήσει σύνταγμα. Οταν, όμως, τελικά επιτεύχθηκε η απελευθέρωση απ' τους Ισπανούς, ήρθε η επέμβαση των ΗΠΑ, που, για τέσσερα χρόνια, είχαν την Κούβα υπό την κατοχή τους. Φεύγοντας, ωστόσο, την υποχρέωσαν να υιοθετήσει νόμο του κογκρέσου των ΗΠΑ που αναφερόταν στο δικαίωμά τους να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν στη ζωή της Κούβας. «Ηταν δηλαδή μία αποικιοκρατική δημοκρατία». Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο σύνταγμα του 1959 που η δύναμή του προερχόταν απ' την επανάσταση. Το 1976 τέθηκε σε δημοψήφισμα το νέο Σύνταγμα, όπου συμμετείχε το 98% των πολιτών της χώρας και απ' αυτό το ποσοστό το 97,7% το ενέκρινε. «Ο λαός είπε "ναι" στο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, σοσιαλιστικό σύστημα», σημείωσε. Καταλήγοντας, ο Χερνάντες αναφέρθηκε στο εκλογικό σύστημα της Κούβας, που, όπως είπε, «είναι διαφορετικό και ανταποκρίνεται στην οργάνωση του συστήματος και στις επιθυμίες του λαού».

Από τη μεριά του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, το λόγο πήρε ο γγ Κώστας Τουμασάτος, που μεταξύ άλλων δήλωσε πως «αποφασίσαμε από κοινού να εκδώσουμε το σύνταγμα και το νόμο του εκλογικού συστήματος για την ενημέρωση των αναγνωστών μας μια και γράφονται πολλά σήμερα ενάντια στην Κούβα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ