ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ιδιο το φαγητό διαφορές στο αλάτι...

Η ώρα της κάλπης έστω και ηλεκτρονικής...

Associated Press

Η ώρα της κάλπης έστω και ηλεκτρονικής...
Είκοσι χιλιάδες δικηγόροι έχουν επιστρατευτεί από κάθε πλευρά, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι αντιξοότητες και αμφισβητήσεις... Εννοείται ότι κανείς δεν κάνει προβλέψεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος κάτοικος του Λευκού Οίκου, ο νυν Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους ή ο Τζον Φ. Κέρι, ενώ και οι κάλπες είναι αμφίβολο εάν θα δώσουν ένα σίγουρο αποτέλεσμα...

Τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπου θα υπάρξουν τα πρώτα και ενδεικτικά αποτελέσματα από 17 ανατολικές πολιτείες, ανάμεσα σε αυτές του Οχάιο, αλλά και της Πολιτείας της Φλόριντα, όπου και τα βλέμματα είναι στραμμένα, εξαιτίας τόσο των γεγονότων του 2000 όσο και αυτών που λαμβάνουν χώρα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Αποτέλεσμα ενδεικτικό πάντα και υπό τον όρο ότι θα υπάρχει κάποιο σαφές προβάδισμα του ενός εκ των δύο και μάλιστα με κάποια διαφορά ασφαλείας. Εξάλλου, εξαιτίας της διαφοράς ώρας, η ψηφοφορία θα διαρκέσει 26 ώρες. Η ψηφοφορία άρχισε χτες το πρωί στο Ντίξβιλ Νοτς του Νιου Χαμσάιρ και οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 9.00 ώρα Ελλάδος στη Χαβάη.

Κλειδί αποτελεί η προσέλευση των ψηφοφόρων, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ είναι μαζική. Για κάποιους αυτό είναι πολύ «θετικό» σημάδι για τον Κέρι... Πάντως, ερωτηματικό αποτελούν τι θα πράξουν οι «καινούριοι ψηφοφόροι» ηλικίας 18 έως 29 ετών... ενώ το εκλογικό σώμα είναι περίπου 20 εκατομμύρια μεγαλύτερο από ό,τι 2000 και αναμένεται να ψηφίσουν από 118 έως 121 εκατομμύρια. Οι αμερικανικές κάλπες όμως εκτός του νέου προέδρου θα αναδείξουν τα μέλη της Βουλής, του ενός τρίτου των μελών της Γερουσίας και τους κυβερνήτες 11 πολιτειών.

Τα επιτελεία και των δύο υποψηφίων εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα νικήσουν και μάλιστα με διαφορά. Εντούτοις, το «χειρότερο» για τις ΗΠΑ σενάριο, που απεύχονται όλοι εντός της αμερικανικής επικράτειας και ουχί εκτός, είναι η περίπτωση απόλυτης ισοδυναμίας των δύο. Οχι εντελώς παράλογο... Ηδη η «Washington Post» είχε εκτενές αφιέρωμα για τα 33 πιθανά σενάρια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη του κατεστημένου, στην περίπτωση που οι ψήφοι στο «Κολέγιο των Εκλεκτόρων» μοιραστούν απολύτως εξ ημισείας, δηλαδή 269 έναντι 269! Ζήτημα ακόμη παραμένει τι θα γίνει εάν υπάρξουν σοβαρές αμφισβητήσεις.

Τι θα πράξουν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι εάν υπάρξει «πρόβλημα» και αμφισβητούμενο αποτέλεσμα; Οι Δημοκρατικοί επισήμως εμφανίζονται να είναι έτοιμοι να «αντεπιτεθούν» και δεν πρόκειται να το δεχτούν, όπως έπραξαν με την περίπτωση του Αλ Γκορ. Ομως τι θα πράξουν; Θα θέσουν εν κινδύνω το όλο θεσμικό σύστημα με απρόβλεπτες συνέπειες σε μία χώρα πολωμένη και διχασμένη ήδη εδώ και χρόνια; Θα προκαλέσουν αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε χάος; Αμφίβολο... Εξάλλου τόσο ο Κέρι όσο και ο Μπους «υπηρέτες» του συστήματος είναι. Και παρά τον «εμφύλιο» μεταξύ των συμφερόντων, που μαίνεται εδώ και χρόνια, είναι ίσως πρόωρο για μία τόσο ανοιχτή σύγκρουση. Οπότε...

Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων

Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος εκλέγονται έμμεσα από το λαό, μέσω του λεγόμενου Κολεγίου των Εκλεκτόρων, σύστημα που αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ εκείνων που επιθυμούσαν την εκλογή του Προέδρου άμεσα από το λαό και εκείνων που προτιμούσαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να εκλέγεται από το Κογκρέσο.

Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων αποτελείται από 538 μέλη, όσα δηλαδή είναι τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (435) και της Γερουσίας (100), με την προσθήκη 3 μελών που αντιπροσωπεύουν την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον. Ο αριθμός των εκλεκτόρων ανά Πολιτεία είναι ανάλογος των εδρών που έχει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Καλιφόρνια έχει 55, το Τέξας 34, η Νέα Υόρκη 31, η Φλόριντα 27, το Ιλινόις 21, η Πενσιλβάνια 21, το Οχάιο 20, κτλ. Στον αντίποδα, Πολιτείες όπως η Αλάσκα, το Βέρμοντ, η Νότια και η Βόρεια Ντακότα, το Ντελαγουέαρ, η Μοντάνα και το Γουαϊόμινγκ, έχουν μόλις 3 εκλέκτορες.

Ο υποψήφιος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου σε μια Πολιτεία παίρνει όλους τους εκλέκτορες. Για την εκλογή Προέδρου και αντιπροέδρου απαιτούνται 270 εκλέκτορες. Σε περίπτωση που κανείς δε συγκεντρώσει τον παραπάνω αριθμό, ο Πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πλειοψηφία.

Το σύστημα έχει «οπαδούς» και «αντιπάλους». Οι οπαδοί του θεωρούν, μεταξύ άλλων, ότι αν ο Πρόεδρος εκλεγόταν με τη λαϊκή ψήφο, τότε ένας υποψήφιος θα μπορούσε να επικεντρώσει την εκστρατεία του σε επιλεγμένα αστικά κέντρα με μεγάλο πληθυσμό, αγνοώντας την υπόλοιπη χώρα. Οι αντίπαλοί του θεωρούν ότι το σύστημα είναι αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η λαϊκή ψήφος έρχεται σε αντίθεση με την ψήφο των εκλεκτόρων, ενώ ήδη σε κάποιες ανατολικές Πολιτείες τίθεται ζήτημα αλλαγής του με παράλληλο δημοψήφισμα.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Επιδιώκει την παραγραφή χρεών

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ κατέθεσε την «πρότασή» του, ζητώντας από τους διεθνείς πιστωτές της να παραγράψουν μεγάλο μέρος από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που χρωστά η χώρα, από τότε που η οικονομία της κατέρρευσε το Δεκέμβρη του 2001.

Εντούτοις, η πρόταση συναντά την άρνηση των πιστωτών, αφού αφορά τουλάχιστον στο ένα τέταρτο των αρχικών τους επενδύσεων και ορισμένοι εξ αυτών έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί πως θα απορρίψουν την πρόταση και θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη. Τόσο το ΔΝΤ όσο και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πιέζουν αφόρητα την κυβέρνηση Κίρσνερ να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας. Η Ιταλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν ηγηθεί των πιέσεων που ασκούνται στην Αργεντινή, καθώς χιλιάδες πολίτες των χωρών τους έχουν επενδύσει σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου της Αργεντινής.

Πράγμα διόλου εύκολο, αφού εξαιτίας της λαϊκής πίεσης η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μικρο-επενδυτές και δεν μπορεί να αντέξει μεγαλύτερες πληρωμές. Ειδικά προς το ΔΝΤ, που αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τον αργεντίνικο λαό.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Εντείνεται η πόλωση

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Σε «αντίποινα» - κατά πληροφορίες που δημοσιοποίησαν οι ταϊλανδέζικες αρχές - για το θάνατο 86 μουσουλμάνων την προηγούμενη βδομάδα, χτες ένας βουδιστής τοπικός προύχοντας σε χωριό της νότιας Ταϊλάνδης αποκεφαλίστηκε από αγνώστους. Η δολοφονία του 58χρονου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρεται να ανακαλύφθηκε όταν χωρικοί ανακάλυψαν τη σορό του σε δρόμο και περίπου ένα χλμ. μακρύτερα ένα σημείωμα δίπλα στο κεφάλι του, πολώνει ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στο νότο της χώρας, που καθόλου δεν απάλυνε η έναρξη «έρευνας» που διέταξε η κυβέρνηση του ζάπλουτου επιχειρηματία και σημερινού πρωθυπουργού Θάκσιν, ούτε και η «καθαίρεση» του τοπικού στρατιωτικού διοικητή.

Πάνω από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί φέτος στις νότιες περιοχές της Ταϊλάνδης, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς γενική απεργία στη «Φολκσβάγκεν»;

ΑΝΟΒΕΡΟ.-

Για πρώτη φορά στην ιστορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φολκσβάγκεν» δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετέχουν σε στάσεις εργασίας στο κεντρικό της εργοστάσιο στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας και ενόσω οι διαπραγματεύσεις εργοδοσίας και συνδικάτων αναμενόταν να ξεκινήσουν χτες το απόγευμα.

Στην πρώτη στάση εργασίας, στην οποία κάλεσε το IG Metall, συμμετείχαν περίπου 40.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία προς τα κεντρικά κτίρια της διοίκησης της εταιρίας.

Υπό τη γενική αβεβαιότητα που προκαλείται στους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία από τις εξελίξεις σε σχέση με την «Τζένεραλ Μότορς» και την προβλεπόμενη μείωση του προσωπικού στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το γερμανικό Συνδικάτο Μετάλλου ζητά εγγυήσεις για τη διατήρηση των 103.000 θέσεων απασχόλησης στα εργοστάσια της Γερμανίας, ενώ μείωσε στο μισό τις αρχικές του απαιτήσεις για αυξήσεις μισθών κατά 4%.

Η «Φολκσβάγκεν» στοχεύει να περιορίσει μέχρι το 2011 κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ (30%) τα έξοδα προσωπικού, για να διατηρήσει, όπως τονίζει η διοίκησή της, την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας. Επιδιώκει επίσης μηδενικές αυξήσεις μισθών, τουλάχιστον για δύο χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ