ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ανοίγματα» με... δεδομένη πολιτική

Για πρόθυμους διαχειριστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ψάχνει ο Κ. Καραμανλής, αλλά αντιδρούν «οι δικοί του»

Πρόθυμους διαχειριστές και από «άλλους πολιτικούς χώρους» της δεδομένης νεοφιλελεύθερης πολιτικής του αναζητεί ο Κ. Καραμανλής, αλλά τα δήθεν «αριστερά ανοίγματά» του προκαλούν αντιδράσεις εκ των έσω, καθώς στελέχη του κόμματός του φοβούνται ότι... δε φτάνουν για όλους τα πόστα εξουσίας.

Μιλώντας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Βοιωτίας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νομό, ο Κ. Καραμανλής είπε πως «απατάται πλάνην οικτράν όποιος πιστεύει ότι όλοι οι αξιόλογοι άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα κόμμα». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «χρειάζεται μια μίνιμουμ συμφωνία στο τι είδους πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί». Ταυτόχρονα επανέλαβε τα περί ακυβερνησίας, επισημαίνοντας ότι «είναι ανησυχητικό το φαινόμενο μιας κυβέρνησης που δεν κυβερνά, μιας κυβέρνησης που στερείται και του στοιχειώδους συντονισμού, μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να υλοποιήσει πολιτική»!

Τη γραμμή της Ρηγίλλης «εκλαΐκευσε» ο γγ της ΚΟ, Δημ. Σιούφας, ο οποίος δήλωσε ότι «η στρατηγική του μεσαίου χώρου, η στρατηγική του Κώστα Καραμανλή, προσδιορίζει το άνοιγμα της ΝΔ και στην κοινωνία και σε όλους τους πολίτες της». Αυτή η στρατηγική - πρόσθεσε - υπαγορεύει να μην αποκλείουμε τίποτε. Και προκειμένου να γίνει πιο πειστικός συνέχισε: «Και ασφαλώς μπορούμε να ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικότητα από το χώρο της Αριστεράς». Από την άλλη, δεν έκρυψε την ανησυχία που διακατέχει την ηγεσία της ΝΔ να μην καταφέρει τελικά να συσπειρώσει την «κεντροδεξιά». Γι' αυτό κάλεσε, προφανώς με εξουσιοδότηση του προέδρου της ΝΔ, τους Αβραμόπουλο, Σαμαρά, Μάνο και Ανδριανόπουλο να επιστρέψουν. «Η ΝΔ μάς χωρά όλους και μας χρειάζεται όλους. Πιστεύω ότι και στην πολυσήμαντη μάχη των εκλογών της Αυτοδιοίκησης θα πάρουν όλοι θέση. Δε χαρίζουμε κανέναν στο ΠΑΣΟΚ», είπε.

«Σημασία δεν έχουν τόσο πολύ τα πρόσωπα όσο τα προγράμματα και οι ουσιαστικές λύσεις πάνω στις οποίες θα μπορεί να βασιστεί μια συνεργασία», δήλωσε από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα εμφάνισε ως συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ ότι «είχε πάντα καθαρές και "μπεσαλίδικες" σχέσεις με την Αριστερά».

Τις αντιδράσεις του «σκληρού πυρήνα» των κομματικών στελεχών στα «αριστερά ανοίγματα» του Κ. Καραμανλή ανέλαβε να εκφράσει ο Μ. Εβερτ. «Είναι υπερβολικό να λέμε πως όταν γίνουμε κυβέρνηση θα έχουμε και αριστερούς υπουργούς. Δεν το αποκλείω αλλά δε χρειάζεται και να το λέμε», δήλωσε χτες στον «9,84». «Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε έμφαση στο θέμα», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να φύγει το ταχύτερο, πρέπει να φύγει... χθες». Αυτό δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», ενώ προσωπικά για τον Κ. Σημίτη δήλωσε απόλυτα απογοητευμένος: «Ούτε θέλει, ούτε μπορεί, είναι υποδουλωμένος στο κόμμα και στις απαιτήσεις του και είναι ένας αδύνατος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν παίρνει τις ευθύνες του και δεν προλαβαίνει τα γεγονότα». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά επίσης ότι «με τα χάλια που έχει η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για τις εξελίξεις», αλλά «εγώ δε θα ήθελα οι εξελίξεις να είναι έτσι ανεξέλεγκτες».

Παιχνίδι και με Γλύξμπουργκ!

Αθλιο παιχνίδι με την επιθυμία Γλύξμπουργκ για «επιστροφή», στήνουν κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν όπως όπως τα αδιέξοδά τους. Τη στιγμή, που η κυβέρνηση Σημίτη παζαρεύει ανοιχτά με τον «τέως» μονάρχη το ύψος της αποζημίωσης για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία, την ίδια ώρα εμφανίζεται δήθεν «αδιάλλακτη» και «θεματοφύλακας της δημοκρατίας».

Αφορμή για να επανέλθει ο Γλύξμπουργκ στους προπαγανδιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αποτέλεσε η πρόθεση που εξέφρασε να επιστρέψει και να ζήσει στην Ελλάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, όπου ο πολύς Λάρι Κινγκ τον παρουσίασε ως «βασιλιά της Ελλάδας» και τον προσφώνησε «μεγαλειότατο»(!).

Στη συνέντευξή του ο έκπτωτος μονάρχης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός για τα σχέδιά του, λέγοντας ότι «πρόθεσή μου είναι να επιστρέψω στην πατρίδα μου το συντομότερο αλλά όχι επειδή θα έχει αποκατασταθεί η μοναρχία». Και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός έκανε δημοψήφισμα το 1974, αποφάσισε υπέρ του δημοκρατικού πολιτεύματος και εγώ αποδέχομαι πλήρως αυτό το αποτέλεσμα. Τώρα θα ήθελα να επιστρέψω στην πατρίδα μου με την οικογένειά μου και να ζήσω όπως ένας φυσιολογικός Ελληνας». Ο «τέως» δήλωσε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί στην Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Απαντώντας στη συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας σημείωσε, ότι το θέμα έχει κλείσει και η όλη συζήτηση αυτή τη στιγμή γίνεται για τα χρήματα, για την αποζημίωση! «Εάν θέλει να είναι Ελληνας πολίτης, δεν έχει παρά να αποκτήσει επίθετο και να εγγραφεί στα δημοτολόγια, όπως ακριβώς κάθε άλλος Ελληνας πολίτης», «υπέδειξε» ο Ε. Βενιζέλος, ενώ ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής ελάχιστα έκρυψε τους μύχιους πόθους του Μαξίμου, προτρέποντας τον «τέως» να κατέβει στις επόμενες εκλογές! Ο Β. Μεϊμαράκης, από την πλευρά της ΝΔ, περιορίστηκε να επαναλάβει τη γνωστή θέση του κόμματός του ότι το πολίτευμα δεν κινδυνεύει και ο λαός έχει αποφασίσει.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Διαπραγματευτικές» κινήσεις

Να ανεβάσει την αξία των μετοχών του ενόψει της μελλοντικής συνεργασίας του με ένα εκ των «δύο μονομάχων» επιχειρεί ο Δ. Αβραμόπουλος, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν είναι «δεδομένος» για κανέναν.

Στο πλαίσιο αυτό, διέψευσε χτες ότι θα επιστρέψει στη ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ένα ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου! «Το ΚΕΠ είναι μία νέα, αυτόνομη πολιτική πρόταση, με αυτόνομη πορεία και στρατηγικό στόχο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», δήλωσε χτες όταν ρωτήθηκε αν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του ιδίου και του κ. Καραμανλή για επιστροφή στη ΝΔ. Την ίδια στιγμή ωστόσο, έσπευσε να αφαιρέσει από το δρόμο της επιστροφής το «αγκάθι» του γεύματος με τον Κ. Καραμανλή στο εστιατόριο «Διόνυσος» πριν από τις εκλογές του 2000. «Περισσότερο το θέμα εκείνο διογκώθηκε από την παραφιλολογία παρά από κάτι το ουσιαστικό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Τόσο τον κ. Καραμανλή όσο και τους άλλους πολιτικούς και τους εκτιμώ και τους σέβομαι. Ποτέ δεν έγινε καμία συνεννόηση ή συμφωνία».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή» ο Δ. Αβραμόπουλος είχε αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «προσπαθεί για κάτι καινούριο», αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει πειστική εναλλακτική πρόταση. Ταυτόχρονα, εκφράζει την εκτίμησή του στον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, θεωρώντας ότι είναι από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ανασυνθέσουν την ελληνική πολιτική ζωή.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Οι δρόμοι της λογοτεχνίας», μια συζήτηση του Βαγγέλη Κούτα με τον Θανάση Μπαλοδήμα, με αφορμή το βιβλίο του «Χρυσάνθεμα στο μπαλκόνι».
  • Στις 22.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθούν: Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στους εργαζόμενους του «ΦΥΡΟΓΕΝΗ» και του Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στους οικοδόμους της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, στα πλαίσια των εξορμήσεων του Κόμματος για την απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Μονόπρακτο», ύμνους ερμηνευμένους από καλλιτέχνες, με την επιμέλεια της Σοφίας Αδαμίδου.
Συγκέντρωση κατά της «Χρυσής Αυγής»

Την αντίθεσή τους στην πρόθεση των φασιστοειδών της «Χρυσής Αυγής» να κάνουν συγκέντρωση και πορεία για να πανηγυρίσουν τη νίκη του Λεπέν εκδήλωσαν, χτες το απόγευμα, μέλη αντιρατσιστικών και άλλων οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν στις 5 μ.μ. στο Μουσείο.

Κρατώντας πανό και πικέτες που απαιτούσαν το «κλείσιμο» της «Χρυσής Αυγής» και φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα, λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το Πεδίον του Αρεως, όπου θα διεξαγόταν το συλλαλητήριο των «Χρυσαυγιτών». Περίπου στις 8 μ.μ., οι συγκεντρωμένοι αφού έμαθαν ότι το συλλαλητήριο ματαιώθηκε, αποχώρησαν διά μέσου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Σπ. Τρικούπη. Ενα μικρό τμήμα των διαδηλωτών επιτέθηκε σε τρεις περαστικούς τραυματίζοντάς τους, ενώ η ίδια ομάδα στη συνέχεια άναψε φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε πέτρες σε βιτρίνες καταστημάτων. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και η ομάδα αυτή διαλύθηκε. Σύμφωνα με καταγγελία στο «Ρ», οι άνδρες της αστυνομίας επιτέθηκαν και στα γραφεία του «Δικτύου για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», ρίχνοντας μέσα χημικά.

Οι περίπου 150 «Χρυσαυγίτες», που είχαν συγκεντρωθεί το απόγευμα έξω από τα γραφεία τους στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, παρέμειναν εκεί συγκεντρωμένοι και περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μέχρι περίπου τις 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ