ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμφίρροπο το εκλογικό αποτέλεσμα
  • Κυριότεροι αντίπαλοι στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν χτες, η Μπεναζίρ Μπούτο και ο Ναουάζ Σαρίφ
  • "Αναξιόπιστοι" πολλοί υποψήφιοι, λέει ο Πρόεδρος Λεγκάρι

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Εκλεισαν αργά χτες βράδυ οι κάλπες στο Πακιστάν, μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, οι οποίες προκλήθηκαν λόγω της αποπομπής της πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο, από τον Πρόεδρο της χώρας Φαρούκ Λεγκάρι, και έχουν προκαλέσει αρκετά κρούσματα βίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή, ο Λεγκάρι κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, αναγνώρισε πάντως ότι αρκετοί από τους υποψηφίους είναι "αναξιόπιστοι".

Η Μπεναζίρ Μπούτο, την οποία ο Πρόεδρος καθαίρεσε πριν τρεις μήνες, είναι μεταξύ των υποψηφίων για τον πρωθυπουργικό θώκο. Η αποπεμφθείσα πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που πήγαν να ψηφίσουν και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επαναλάβει τις κατηγορίες εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, εκφράζοντας φόβους ότι θα υπάρξει νόθευση του αποτελέσματος. "Οι πιθανότητες έχουν βεβιασμένα οριστεί εναντίον μας", δήλωσε.

Περίπου 56,5 εκατομμύρια Πακιστανοί πάνω από 21 χρόνων έχουν το δικαίωμα ψήφου για τις 217 θέσεις της Εθνοσυνέλευσης, και τα τέσσερα τοπικά Κοινοβούλια. Ο επικεφαλής του κόμματος, το οποίο θα πλειοψηφήσει στη Βουλή, θα αναλάβει την πρωθυπουργία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

"Κλειδί" η συμμετοχή

Πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε ότι η συμμετοχή των πολιτών δε θα ξεπεράσει το 20%, καθώς οι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη νέων επιλογών και "αηδιασμένοι" με την πολιτική, αφού είδαν τρεις κυβερνήσεις να αποπέμπονται με την κατηγορία της επώασης σκανδάλων μέσα στα τελευταία 12 χρόνια.

Τα 36.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) και τα περισσότερα έκλεισαν στις 4 το απόγευμα. Η παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων στις εκλογές ήταν - τουλάχιστον - έντονη: 150.000 άνδρες συμμετείχαν στη φρούρησή τους.

Στην περιοχή της επαρχίας των βορειοδυτικών συνόρων, η συμμετοχή ήταν ενθουσιώδης, καθώς επιτράπηκε για πρώτη φορά στους κατοίκους της να συμμετάσχουν. Ομως οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες απείλησαν με σκληρή τιμωρία τις γυναίκες, αν ασκούσαν το συνταγματικό τους δικαίωμα κι έτσι τα πλήθη που συνέρρευσαν στις κάλπες αποτελούνταν μόνο από άνδρες.

Δεν έλειψαν και επεισόδια, λόγω πολιτικού φανατισμού. Στο Καράτσι, ένας εκλογικός αντιπρόσωπος του εθνικιστικού Εθνικού Κινήματος Μοχατζίρ έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε συμπλοκή με αγνώστους.

Η κύρια εκλογική μάχη αναμένεται να δοθεί μεταξύ της "Μουσουλμανικής Λίγκας του Πακιστάν" του Ναουάζ Σαρίφ, η οποία διεκδικεί 177 έδρες, και του"Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν", της Μπεναζίρ Μπούτο, το οποίο διεκδικεί 161 έδρες.

Οι αντίπαλοι

Ο Σαρίφ εμφανίστηκε, σε δηλώσεις του στο "Ρόιτερ", πεπεισμένος για τη νίκη του: "η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση", είπε από τη Λαχώρη. Και υποσχέθηκε ότι, ως πρωθυπουργός δε θα ασκήσει δίωξη "με πρόθεση εκδίκησης" προς την Μπεναζίρ Μπούτο.

Παρά τις δηλώσεις του Σαρίφ, πάντως, ο Πρόεδρος Λεγκάρι έδειξε διατεθειμένος να συνεχίσει την εκστρατεία του εναντίον "των διεφθαρμένων πολιτικών". Χτες διερωτήθηκε "ποιος θέλει ανέντιμους πολιτικούς στην εξουσία;" και υποσχέθηκε ότι η Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς θα συνεχίσει τη"σταυροφορία" της και μετά τις εκλογές.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Κχαν προσέφυγε την Κυριακή στα δικαστήρια, ζητώντας να απαγορευτεί η συμμετοχή της Μπούτο στις εκλογές. Ομως, κατά αναλυτές, η κίνηση του πρώην εθνικού αστέρα του... κρίκετ, έγινε πολύ αργά.Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του Κχαν, αν η Μπούτο κερδίσει τις εκλογές, η προσφυγή αυτή ίσως συμβάλει σε μια νέα καθαίρεσή της.

Ανάμεσα στους πιο απηνείς πολιτικούς αντιπάλους της Μπούτο είναι και η ετεροθαλής αδελφή της, η οποία έχει αναλάβει την ηγεσία του κόμματος του δολοφονηθέντος αδελφού της Μπεναζίρ, Μουρτάζα.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Ενταση, εν αναμονή της 5ης του Φλεβάρη...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Εν αναμονή της ημερομηνίας - οροσήμου της 5ης του Φλεβάρη ζουν χιλιάδες Αλβανοί πολίτες εδώ και αρκετές μέρες. Αλλά ενώ η αγωνία, για το αν η κυβέρνηση Μέξι και ο Πρόεδρος Μπερίσα θα τιμήσουν την υπόσχεσή τους για επιστροφή των χρημάτων που... "ετάφησαν" στις πυραμίδες, κορυφώνεται, κλιμακώνεται παράλληλα η πίεση από πλευράς αντιπολίτευσης.

Την Κυριακή, στο "Φόρουμ για τη Δημοκρατία" το οποίο συνέστησαν τα 6 μεγαλύτερα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης και ένας οργανισμός πρώην πολιτικών κρατουμένων, ενετάχθη και το Κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο περικλείει στους κόλπους του και την οργάνωση των ελληνοφώνων "Ομόνοια" (αν και η εσωτερική του συνοχή αμφισβητείται έντονα).Το Φόρουμ θέτει με τρόπο συνολικό τα - γνωστά και καλώς προσδιορισμένα - αιτήματα της αντιπολίτευσης: α) "παραίτηση της κυβέρνησης", β) σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης", γ) "ψήφιση νέου Συντάγματος και δ) "διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα". Αιτήματα τα οποία, ασφαλώς, η κυβέρνηση απορρίπτει... μετά βδελυγμίας.

Ενδεικτική των θέσεων της αντιπολίτευσης είναι η τοποθέτηση και του Ζεφ Μπρόζι, άλλοτε προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου (τον καθαίρεσε ο Μπερίσα το Σεπτέμβρη του 95): "το Δημοκρατικό Κόμμα χρηματοδοτήθηκε από τις πυραμιδικές οργανώσεις και απειλούσε τον κόσμο ότι θα χάσει τα χρήματά του αν ψήφιζε κόμματα της αντιπολίτευσης... η κυβέρνηση, που έκλεψε την ψήφο του λαού το Μάη και τον Οκτώβρη (σ.σ. μιλά για τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές αντίστοιχα), τώρα κλέβει και τα λεφτά του λαού".

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν την Κυριακή, παρά το γεγονός της έντονης αστυνομικής παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας: κατά το "Γαλλικό Πρακτορείο" πολλές εκατοντάδες πολιτών συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις στο Δυρράχιο και στο Λέζε. Ανάλογη συγκέντρωση στα Τίρανα απετράπη από την Αστυνομία.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Και επίσημα Πρόεδρος ο Α. Μασχάντοφ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Τσετσενίας έδωσε στις 2 Φλεβάρη τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν στη Δημοκρατία αυτή στις 27 Γενάρη, και ανακήρυξε επίσημα νικητή τον Ασλάν Μασχάντοφ με 59,3% των ψήφων. Ο κύριος αντίπαλός του, Σαμίλ Μπασάγεφ, έλαβε το 23,5% των ψήφων, ενώ ο διάδοχος του, Τζοχάρ Ντουντάγεφ, μόνο το 10%. Οι υπόλοιποι 10 υποψήφιοι πήραν το 7,1%. Οι εκλογές έγιναν με πολλές παραβιάσεις των νόμων της Ρωσίας και χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό. Εμποδίστηκαν να συμμετάσχουν στις εκλογές πολλές χιλιάδες πρόσφυγες, που λόγω του πολέμου είχαν καταφύγει στις γύρω περιοχές. Και όμως, το Κρεμλίνο αναγνώρισε τα αποτελέσματα. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ιβάν Ρίμπκιν παρέδωσε στον Μασχάντοφ επίσημη επιστολή του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν. Συνεχάρη τον Μασχάντοφ και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Πρόεδρος και πρωθυπουργός σημειώνουν ότι αρχίζει μια νέα φάση στη διευθέτηση των σχέσεων της Τσετσενίας με το ομοσπονδιακό κέντρο.

Η τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Μασχάντοφ θα γίνει στις 12 Φλεβάρη. Μετά την τελετή θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της Τσετσενίας, Βάχα Αρσάνοφ, δήλωσε χτες ότι στην κυβέρνηση θα μπουν άτομα, που, πρώτον, είναι "θεοφοβούμενα", δεύτερον, "διαθέτουν τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα" και τρίτον, "θα ληφθεί υπόψη η συμπεριφορά τους στον πόλεμο με τη Ρωσία". Από την άλλη μεριά, οι σχέσεις του Μασχάντοφ με τους πρώην συμπολεμιστές και αντιπάλους στις εκλογές δεν προμηνύονται εύκολες. Ετσι, ο γνωστός τρομοκράτης Μπασάγεφ, που έχει την υποστήριξη σημαντικού αριθμού νεαρών μαχητών, δήλωσε ότι "στο περιβάλλον του Μασχάντοφ υπάρχουν πολλοί συμμορίτες" και γι' αυτό δε σκοπεύει να συνεργαστεί μαζί του.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος της Τσετσενίας, επίσημα άτομα της Ρωσίας και της Τσετσενίας δίνουν διαμετρικά αντίθετες απαντήσεις: "Η Τσετσενία είναι υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας", λένε οι Ρώσοι. "Ανεξάρτητο κράτος", απαντούν οι Τσετσένοι. Πώς μπορούν να συμβιβαστούν αυτές οι θέσεις, κανείς δεν ξέρει σήμερα.

Η ώρα της καταμέτρησης των φήφων σε ένα εκλογικό τμήμα
ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Σιράκ - Γιέλτσιν για ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ.-

Ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και το επίμαχο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ συζήτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στις 2 Φλεβάρη στη Μόσχα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, ο Σιράκ δήλωσε ότι μια συμφωνία με τη Ρωσία για το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μπορεί να υπάρξει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα γίνει τον Ιούλη στη Μαδρίτη. Από την άλλη μεριά, ο γραμματέας Τύπου της Προεδρίας, Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, αφού επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν έμεινε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες, υπογράμμισε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι οι θέσεις της Ρωσίας και της Γαλλίας συμπίπτουν σε πολλά θέματα και πρόσθεσε ότι ο Σιράκ άκουσε με κατανόηση τις ρωσικές θέσεις σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία, χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως "αναχρονισμό". Αναφερόμενος στην Ενωση ΑντιΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε στη Δούμα, ο Σελεζνιόφ είπε ότι το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση, αν και διαφωνούν σε πολλά βασικά ζητήματα, συμφωνούν πλήρως κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς της ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. "Οταν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε, ο κόσμος πίστεψε ότι ήρθε το τέλος των στρατιωτικών συνασπισμών... τώρα βλέπουμε σχέδια για διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενώ στη ρωσική κοινωνία υπάρχει η πεποίθηση ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί αναχρονισμό μπροστά στον 21ο αιώνα", τόνισε ο Σελεζνιόφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ