ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυο πόλεις, μια πατρίδα

Αδελφές πόλεις είναι από προχτές βράδυ ο Αγ. Δημήτριος και η πόλη "Νίκος Μπελογιάννης" της Ουγγαρίας, που κατοικείται στην πλειοψηφία της από Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες και τα παιδιά τους

Η αδελφοποίηση πόλεων, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στα χρόνια που ακολούθησαν το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και γεννήθηκε μέσα στα ερείπια, το αίμα και τον πόνο των εκατομμυρίων θυμάτων του φασισμού, σε μια προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές του πολέμου, βρήκε χτες άξιους συνεχιστές στους Δήμους Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) και "Νίκος Μπελογιάννης" της Ουγγαρίας.

Η σεμνή τελετή της αδελφοποίησης έγινε στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου με τη συμμετοχή των δημοτικών συμβουλίων των δύο δήμων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου, ενώ ανάλογη τελετή θα γίνει και στην πόλη "Νίκος Μπελογιάννης" της Ουγγαρίας. Ομως αυτή η αδελφοποίηση φέρνει μαζί της και ένα μεγάλο ιστορικό φορτίο, γιατί η πόλη "Νίκος Μπελογιάννης", που κατοικείται στην πλειοψηφία της από Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες και τα παιδιά τους, φέρνει ταυτόχρονα και το όνομα του μεγάλου αγωνιστή. Το φωτεινό του χαμόγελο και η θυσία του συνεχίζουν να φωτίζουν και σήμερα το δρόμο του πραγματικού πατριωτισμού, της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών.

Οπως είπε και στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Ελληνοουγγρικής Φιλίας, Μήτσος Κωστόπουλος,"ο άνθρωπος με το γαρίφαλο, ο λαϊκός αγωνιστής, ο κομμουνιστής θα νιώθει ευχαριστημένος απ' αυτή την υπέροχη πράξη. Γιατί αυτή η πράξη είναι μια συμβολική κίνηση αδελφοσύνης όχι μόνο ανάμεσα στους δημότες των δύο δήμων, αλλά όλων των λαών. Η αδελφοποίηση αυτή, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, γίνεται σε μια στιγμή που εθνικιστικά πάθη συνδαυλίζονται, μειονοτικά προβλήματα υποκινούνται και δίπλα μας οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας δοκιμάζονται από μια νέα τραγωδία. Γι' αυτό η πράξη αυτή δείχνει το δρόμο που πρέπει να πορευτούμε, για να φράξουμε το δρόμο στις δυνάμεις αυτές που, επιδιώκοντας την κατάκτηση νέων αγορών, μοιράζουν και ξαναμοιράζουν τον κόσμο".

Μιλώντας για τη σημασία της αδελφοποίησης των δύο πόλεων, ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Παντελής Ειρηνάκης υπογράμμισε πως πρόκειται για πράξη εκπλήρωσης ενός πατριωτικού χρέους απέναντι σε φίλους και αδελφούς και πρόθεση του δήμου είναι ν' αποτελέσει την αρχή ενός ανοιχτού διαύλου διαρκούς επικοινωνίας ανάμεσα στους κατοίκους των δύο δήμων. Ο δήμαρχος της πόλης "Νίκος Μπελογιάννης" Ζήσης Βλαχόπουλος τόνισε ότι η αδελφοποίηση δεν πρέπει να είναι μια τυπική πράξη, αλλά πρέπει με την ανάλογη δράση να της δοθεί ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο "Ρ" με λόγια φορτισμένα από την πίκρα, αναρωτήθηκε γιατί μέχρι τώρα το ελληνικό κράτος στερεί την ελληνική ιθαγένεια από ανθρώπους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από Ελληνες γονείς και είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια δήμων και κοινοτήτων της πατρίδας μας. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα που ταλανίζει πολλούς συνταξιούχους πολιτικούς πρόσφυγες, επειδή ακόμα δεν έχει γίνει η μεταφορά των συντάξεών τους από την Ουγγαρία στην Ελλάδα. "Θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα με ψηλά το κεφάλι και όχι σαν ζητιάνοι", ήταν η τελευταία αποστροφή του Ζήση Βλαχόπουλου. Στα λόγια αυτά κρύβεται όχι μόνο ένα δίκαιο αίτημα, αλλά και η αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης γενιάς που διώχτηκε, αλλά ποτέ δεν κατέθεσε τα "όπλα".

"Για μας, η αδελφοποίηση αυτή σηματοδοτεί τη δικαίωση των ιδεών και των οραμάτων του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, που η συνέπειά τους σ' αυτά οδήγησαν τον πρώτο στο εκτελεστικό απόσπασμα και τους άλλους σε ανείπωτους διωγμούς", είπε ο Χρήστος Λογαράς εκ μέρους της δημοτικής παράταξης "Νέα Πορεία"."Τέτοιες πρωτοβουλίες δυναμώνουν τη φιλία των λαών και την ειρήνη στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο, που τόσο δοκιμάζονται από τους νέους Καίσαρες, πλανητάρχες και Αττίλες".

Στην τελετή αδελφοποίησης παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα Γιάννος Χέρμαν,η πρώην δήμαρχος Αγγελική Βερυκάκη,εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, της νομαρχίας και των άλλων δημοτικών παρατάξεων του δήμου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΜΕΛΙΝΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"
Ελιτίστικο και μακριά από τις ανάγκες

Τα αποτελέσματα της πειραματικής εφαρμογής του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ: Εκπαίδευση και πολιτισμός" και τα σχέδια που αφορούν το πρόγραμμα για την ερχόμενη χρονιά παρουσίασαν χτες οι υπουργοί Παιδείας Γ. Παπανδρέου και Πολιτισμού Στ. Μπένος.Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε φέτος πειραματικά σε 46 σχολεία όλης της χώρας και συμμετείχαν σε αυτό δάσκαλοι, οι οποίοι παρακολούθησαν 120 ώρες επιμόρφωσης. Στόχος των δύο υπουργείων είναι το πρόγραμμα να διευρυνθεί και να θεσμοθετηθεί την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, όπως είπαν χτες οι δύο υπουργοί, στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, προβλέπεται διεύρυνση του αριθμού σχολείων - πιλότων, με στόχο να υπάρχει τουλάχιστον ένα σχολείο σε κάθε νομό, στο οποίο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα αυτό. Προβλέπει επίσης τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο αυτή να αναλαμβάνει συγκεκριμένες "αποκεντρωμένες δράσεις και μετέχοντας ταυτόχρονα στη χρηματοδότησή του". Δηλαδή και πάλι οι γονείς θα πληρώνουν για την πολιτιστική εκπαίδευση των παιδιών τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, από την επόμενη χρονιά θα χρησιμοποιηθούν διάφορες μορφές "εκπαίδευσης από απόσταση", προκειμένου να φτάσει η εμπειρία του προγράμματος σε κάθε εκπαιδευτικό και θα μελετηθεί η διεύρυνση του προγράμματος και στην προσχολική ηλικία.

Πάντως, πέρα από το ευχάριστο ύφος του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος και τη μετατροπή του μαθήματος σε παιχνίδι, το πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ δεν παύει να αποτελεί ένα "ελιτίστικο" πρόγραμμα, που δεν απαντά στο συνολικό πρόβλημα της αισθητικής αγωγής των μαθητών, το οποίο για τα επόμενα χρόνια θα αφορά τους μαθητές κάποιων μόνο σχολείων σε σύνολο χιλιάδων μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ είχε από την αρχή χαρακτηρίσει το πρόγραμμα ως "χρονοβόρο, που απαιτεί σπατάλη ψυχικών δυνάμεων με άδηλα αποτελέσματα και με αντικειμενικό σκοπό να συμβάλει στον προσανατολισμό της μαθητικής δραστηριότητας σε κατευθύνσεις αναπαραγωγής του συστήματος, με το γεγονός ότι βασίζεται στην ιστορία και τα μνημεία και όχι στον ζωντανό πολιτισμό, στην καθημερινή πάλη, ζωή και λαϊκή δημιουργία".

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διήμερο στη λογική της "αποκέντρωσης" της εκπαίδευσης

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα υποβάθμισης και διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, με το νομοσχέδιο για τη "διαπολιτισμική εκπαίδευση" στον Πειραιά, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διοργανώθηκε διήμερο που ξεκίνησε χτες, με τον παραπλανητικό τίτλο "Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας".

Στην ουσία - και όπως εύστοχα σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Δασκάλων - Νηπιαγωγών Ν. Πειραιά και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά - πρόκειται για μια διοργάνωση που δε στοχεύει στην ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, αλλά στην επένδυση με το μανδύα της δημοκρατικότητας των επιλογών τους για τη λεγόμενη αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Γι' αυτό και εκπρόσωποι των δύο παραπάνω οργανώσεων συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου γίνεται το διήμερο, και μοίραζαν την ανακοίνωσή τους σε όσους προσέρχονταν, με την οποία καταδικάζουν "τις διαδικασίες που στοχεύουν στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης" και εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, "γιατί ο παλλαϊκός θεσμός του β βαθμού ΤΑ χρησιμοποιείται για τη μηχανιστική μεταφορά ξένων προτύπων στην ελληνική πραγματικότητα".

Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκαν ο γγ του υπουργείου Παιδείας Γ. Πανάρετος, εκπρόσωποι των κομμάτων και πολλών δήμων και κοινοτήτων της περιοχής. Οι ομιλίες τόσο του Γ. Πανάρετου, όσο και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, Πολιτικής Ανοιξης, "ΣΥΝ" και ΔΗΚΚΙ, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές κινήθηκαν στο γενικό πλαίσιο της "πολυπόθητης κοινωνικής συναίνεσης", αλλά και "της εθνικής στρατηγικής για την Παιδεία".

"Βλέπουμε συνεχώς τον εκπαιδευτικό να υποβαθμίζεται, το σύστημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο. Πώς στέκονται απέναντι σε αυτά οι φορείς του λαϊκού κινήματος; Εκεί φαίνεται ο καθένας αν πιστεύει στη δημόσια και δωρεάν παιδεία και όχι μέσα από οποιεσδήποτε φιέστες", τόνισε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δ. Αγκαβανάκης.Και συμπλήρωσε: "Το ΚΚΕ καλεί το λαό να συμμετάσχει σε μια πανστρατιά για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης".

Μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Π. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι "τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και ειδικά στη Νομαρχία Πειραιά είναι γνωστά, όπως γνωστές είναι και οι προτάσεις των φορέων του εκπαιδευτικού κινήματος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσες λύσεις. Εμείς σαν ΕΛΜΕ Πειραιά καλούμε τους φορείς του εκπαιδευτικού, αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος να στηρίξουν τους αγώνες που ξεδιπλώνονται για την υπεράσπιση και την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα".

Εκδήλωση στη μνήμη του Παντελή Ρόκου

Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Τομέας Μαθηματικών του Γενικού Τμήματος του ΕΜΠ διοργανώνουν εκδήλωση στη μνήμη του ομότιμου καθηγητή Παντελή Ρόκου,στην οποία θα παρουσιαστεί το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό του έργο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μάη στις 7.00 το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών του ΕΜΠ.

Οι δήμαρχοι των δύο πόλεων ανταλλάσσουν τη "Διακήρυξη Αδελφότητας", που μόλις έχουν υπογράψει



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ