ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Επαφές υψηλού επιπέδου για στρατιωτική συνεργασία και επενδύσεις

Πούτιν και Ν. Μόντι συναντήθηκαν στο Νέο Δελχί, ενώ προχωράει και το σχήμα «2+2» των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας

Από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Ινδό πρωθυπουργό

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Ινδό πρωθυπουργό
Με στόχο την αναβάθμιση των οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπου εντείνονται πολύμορφοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με βασική την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, η Ινδία και η Ρωσία προχώρησαν χτες σε υψηλού επιπέδου επαφές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επιλέγοντας να πραγματοποιήσει το δεύτερο ταξίδι του από την έναρξη της πανδημίας, στο Νέο Δελχί, συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ινδίας, Σ. Λαβρόφ και Σ. Τζαϊσανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar) και των αντίστοιχων υπουργών Αμυνας, Σ. Σόιγκου και Ρ. Σινγκχ (σχήμα «2+2»).

Η Ινδία, στην στρατηγική αντιπαράθεσή της με την Κίνα, ως οι δυο ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή, ενισχύει τις σχέσεις της τόσο με τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ, με τις τελευταίες να αντιδρούν και να απειλούν με κυρώσεις, σχετικά με τη συμφωνία Ινδίας - Ρωσίας για προμήθεια ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400. Σύμφωνα ωστόσο με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η συμφωνία για την προμήθεια των S-400 υλοποιείται «παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να την υπονομεύσουν».

Από την πλευρά της και η Ρωσία, την ίδια ώρα που ενισχύει τη συνεργασία της με την Κίνα, ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις και με την Ινδία, στην προσπάθειά της να «πατήσει πόδι» στην ανερχόμενη περιοχή.

Ρωσία και Ινδία συμμετέχουν επίσης στους BRICS, στον Οργανισμό για τη Συνεργασία της Σαγκάης και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ο Βλ. Πούτιν επεσήμανε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται σε «πολύ σημαντικές, πολλά υποσχόμενες κατευθύνσεις», όπως στην Ενέργεια, στις υψηλές τεχνολογίες, στο Διάστημα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα προγράμματα για τα οποία μιλήσαμε θα εφαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ενός Ινδού κοσμοναύτη».

Ρωσία και Ινδία διεξάγουν ήδη κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και σκοπεύουν να αναπτύξουν αυτήν τη συνεργασία στη στρατιωτική σφαίρα, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως η Ρωσία συνεργάζεται με την Ινδία στον στρατιωτικό - τεχνικό τομέα «όπως με κανέναν άλλο εταίρο. Αναπτύσσουμε από κοινού στρατιωτικά προϊόντα και παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, και στην Ινδία».

Στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία των δυο κρατών, ιδιαίτερα στη ρωσική Απω Ανατολή, που εντάθηκε μετά το φετινό Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, αναφέρθηκε ο Ινδός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τον στόχο για αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 30 δισ. δολάρια έως το 2025 και των διμερών επενδύσεων στα 50 δισ. δολάρια.

Επίσης προχωρούν και οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ινδίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης.

«Το 2021 είναι ξεχωριστό για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» και με το σχήμα «2+2» «ξεκινάμε έναν νέο μηχανισμό για την ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας», επισήμανε ο Ν. Μόντι.

«Ψηλά» στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, με τη Ρωσία να επαναφέρει την πρόταση για συμμετοχή της Ινδίας και του Ιράν στη διευρυμένη τρόικα (ΗΠΑ, ΕΕ, Πακιστάν, Ρωσία).

Στο επίκεντρο η AUKUS

Στις διαβουλεύσεις «2+2» των ΥΠΕΞ και των υπουργών Αμυνας, η Ρωσία εξέφρασε στην Ινδία σοβαρή «ανησυχία» για τη δραστηριότητα των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι Ρωσία και Ινδία έχουν «παρόμοιο όραμα» για μια «πολυμερή παγκόσμια τάξη».

Η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στρατηγική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Ινδο-Ειρηνικό και τη δημιουργία δομών τύπου «κλειστού μπλοκ», που επιδιώκουν «να υποκαταστήσουν τον διάλογο και την αρχιτεκτονική συνεργασίας εντός της ASEAN» (Ενωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας), είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Εδώ οι θέσεις μας και οι θέσεις των Ινδών συναδέλφων μας επίσης συμπίπτουν. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντισταθούμε σε τέτοια τεχνάσματα και σε στρατηγικές Ινδο-Ειρηνικού, (σ.σ. όπως) το AUKUS και άλλες αδιαφανείς μορφές».

Σημειώνεται βέβαια ότι η Ινδία συμμετέχει σε ένα από τα βασικότερα σχήματα για τη στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, το σχήμα Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Αναφορικά με την πρόβλεψη της συμμαχίας AUKUS (HΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία) η Αυστραλία να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία και να εξοπλίσει εκ νέου τις ένοπλες δυνάμεις της με αμερικανικούς πυραύλους κρουζ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, για παράδειγμα σε ποιο βαθμό τέτοια σχέδια συμφωνούν με τους κανόνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των πυρηνικών.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας, οι δυο πλευρές υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για πρόγραμμα στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας την περίοδο 2021 - 2030, για εξοπλισμούς και άλλο στρατιωτικό υλικό, στρατιωτικές ασκήσεις κ.λπ.

«Η Ινδία εκτιμά την ιδιαίτερη και προνομιακή στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία», τόνισε ο Ινδός υπουργός Αμυνας.

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Προς ακόμα πιο επιθετικό «αμυντικό δόγμα» η Ιαπωνία

Την ετοιμότητα της αστικής τάξης της Ιαπωνίας να εμπλακεί ακόμα πιο αποφασιστικά στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, που κλιμακώνεται με επίκεντρο τον Ινδο-Ειρηνικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Φ. Κισίντα, αναγγέλλοντας περαιτέρω «ενίσχυση» του «αμυντικού δόγματος» της χώρας.

Μετά τις αλλαγές που πριν κάποια χρόνια επανέφεραν τη «δυνατότητα» των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αναλαμβάνουν δράση και εκτός συνόρων (με αλλαγή διατάξεων του Συντάγματος όπως είχαν διαμορφωθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), ο Κισίντα είπε τώρα σε ομιλία για την αμυντική πολιτική της χώρας ότι «θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να κάνουμε επιθέσεις σε εχθρικές βάσεις», αλλά και ότι «θα ενισχύσουμε θεμελιωδώς την αμυντική μας στάση, με αίσθηση επείγοντος».

Ολα αυτά ενώ η Ιαπωνία πρωτοστατεί μαζί με ΗΠΑ, Ινδία και Αυστραλία στην ενίσχυση της συμμαχίας «Quad», με βασικό ζητούμενο την αντιμετώπιση της Κίνας.

Σημειωτέον, μετά τις τελευταίες αλλαγές στο Σύνταγμα η Ιαπωνία αναβάθμισε και την ετοιμότητά της να συμμετέχει σε «ειρηνευτικές» στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό (καταρχάς του ΟΗΕ).

Η Ταϊβάν σταθερός «μοχλός» στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, επέλεξε να εστιάσει ξανά στο θέμα της Ταϊβάν για την αντιπαράθεση με την Κίνα. Ενώ ισχυρίστηκε από τη μία ότι «είμαστε σταθεροί στην τήρηση της πολιτικής και των δεσμεύσεων της "μίας Κίνας"», από την άλλη εξέφρασε «ανησυχία» για την «ικανότητα της Ταϊβάν να αμύνεται», διαμηνύοντας ξανά ότι αποτελεί προτεραιότητα το «να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια χρήσης βίας που θα απειλούσε την ασφάλεια του λαού της Ταϊβάν».

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό, εκδηλώθηκαν και οι πρόσφατες αναταραχές στα Νησιά Σολομώντα, με αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και προσκείμενους σε αυτήν διαδηλωτές να συγκρούονται με την κυβέρνηση Σογκαβάρε για την επιλογή της να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Κίνα, «παγώνοντας» στενότερους δεσμούς που ανέπτυσσε με την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση Σογκαβάρε επικράτησε κατά τη διενέργεια ψηφοφορίας για πρόταση μομφής εναντίον της, την οποία κατέθεσε η αντιπολίτευση. «Το αίτημα για παραίτηση και η πρόταση μομφής έγιναν στο πλαίσιο μιας παράνομης απόπειρας πραξικοπήματος», δήλωσε ο Σογκαβάρε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει «στους πράκτορες της Ταϊβάν». Πάντως, στο όνομα της «αποκατάστασης της τάξης» και της «αντιμετώπισης των ταραχών», η κυβέρνηση Σογκαβάρε δέχτηκε τη «συνδρομή» χωρών όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, τα Νησιά Φίτζι αλλά και η Αυστραλία, που έστειλαν αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα, μετά και από ενεργοποίηση σχετικών διμερών συμφωνιών.

Την ίδια ώρα στελέχη του αντιπολιτευόμενου Ντ. Σουιντάνι, κυβερνήτη της επαρχίας Μαλάιτα των Νησιών Σολομώντα, ανέφεραν ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διενέργειας δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.

ΓΑΛΛΙΑ
Εντείνονται οι διεργασίες μπροστά στις προεδρικές εκλογές

Η 54χρονη Βαλερί Πεκρές, η οποία έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ», επικράτησε στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του παραδοσιακού συντηρητικού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (LR) και θα είναι η υποψήφιά του στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία.

Η Πεκρές, επικεφαλής της περιφέρειας του Παρισιού - Ιλ ντε Φρανς - και πρώην υπουργός επί διακυβέρνησης Σαρκοζί (2007 - 2012), έλαβε το 61% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, επικρατώντας του - θεωρούμενου ως πιο «σκληροπυρηνικού» - Ερίκ Σιοτί, ο οποίος πήρε το 39%.

Στον πρώτο γύρο είχαν αποκλειστεί τα «φαβορί», ο πρώην υπουργός Ξ. Μπερτράντ και ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μ. Μπαρνιέ, οι οποίοι μετά τον αποκλεισμό τους υποστήριξαν την Πεκρές.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν «δρόμο» να διανύσουν στις ενδοαστικές διεργασίες για να παίξουν ρόλο στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απρίλη και να διεκδικήσουν είσοδο στον δεύτερο γύρο. Σχετικές δημοσκοπήσεις δίνουν στην Πεκρές το 11% των ψήφων, πολύ πίσω από τον νυν Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, αλλά και από τους δύο ακροδεξιούς υποψηφίους, την Μαρίν Λεπέν και τον Ερίκ Ζεμούρ.

Παρουσιαζόμενη ως «μετριοπαθής» για τα δεδομένα του LR, η Πεκρές θεωρείται ότι μπορεί να απευθυνθεί σε «κεντροδεξιούς» ψηφοφόρους στους οποίους στηρίζεται ο Μακρόν, την ίδια ώρα που σε έναν διαγκωνισμό αντιδραστικών και ρατσιστικών θέσεων στα ζητήματα της μετανάστευσης, της καταστολής κ.τ.λ. θα επιδιώξει να κερδίσει κοινό τόσο από τον Μακρόν που εφαρμόζει μια τέτοια πολιτική όσο και από τους Λεπέν και Ζεμούρ.

Χαρακτηριστικά, κατά την προεκλογική εκστρατεία της, η Πεκρές υποσχέθηκε να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό αδειών διαμονής για τους μετανάστες που δεν προέρχονται από την ΕΕ, να σκληρύνει τις δικαστικές ποινές στις λεγόμενες «σκληρές» συνοικίες και να απαγορεύσει στις γυναίκες που συνοδεύουν τα παιδιά τους σε σχολικές εκδρομές να φοράνε μουσουλμανική μαντίλα.

«Πακέτο» με τα παραπάνω βέβαια πάει και η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με την Πεκρές να δηλώνει πως θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη και θα περικόψει 200.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Δηλώνει παράλληλα ότι θα καταργήσει και τυπικά ακόμα και αυτήν την ψευδεπίγραφη «35ωρη εργάσιμη εβδομάδα».

Την ίδια ώρα, την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποίησε ο ακροδεξιός υποψήφιος, Ερίκ Ζεμούρ, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα ονομάζεται «Reconquete» (Επανακατάκτηση). «Αν κερδίσω αυτές τις εκλογές, δεν θα είναι άλλη μία εναλλαγή εξουσίας, αλλά μια επανακατάκτηση της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο», ανέφερε, εξηγώντας μάλιστα ότι το όνομα του κόμματος παραπέμπει στη «Reconquista», την ιστορική περίοδο που ο χριστιανικός στρατός έδιωξε τους μουσουλμάνους από την Ιβηρική Χερσόνησο... Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης του Ζεμούρ προκλήθηκαν επεισόδια, όταν διείσδυσαν σε αυτήν μέλη οργάνωσης με συνθήματα κατά του ρατσισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ