ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Δίωξη σε φοιτητές για κατάληψη του 1999

Διαδικασία δίωξης αγωνιζόμενων φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, κ. Δημητριάδης και οδηγεί πολλούς να κάνουν συνειρμούς με παλιές μαύρες εποχές για το φοιτητικό κίνημα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητριάδης έχει καταθέσει μηνύσεις στα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των Φοιτητικών Συλλόγων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αιτία της δίωξης είναι η κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει οι σύλλογοι στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος τον Απρίλη του 1999(!), και οι επίσημες κατηγορίες είναι «διατάραξη κοινής ησυχίας και υλικές ζημιές κατά τρίτους». Οι φοιτητές των δύο τμημάτων είχαν ξεκινήσει την κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για την κωλυσιεργία στο διορισμό καθηγητών και την περικοπή συμβάσεων και αγωνίζονταν ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Πανεπιστημίου, απαιτώντας την αυτονόμησή του (παραμένει μέχρι σήμερα το μόνο μη αυτονομημένο ΑΕΙ).

Μάλιστα, σ' αυτή την τακτική ποινικοποίησης των αγώνων κινήθηκαν άμεσα και «οι αρχές του τόπου» κι ο ανθυπαστυνόμος κ. Μάντζιος ζήτησε τα ονόματα των τότε μελών των ΔΣ, από τις γραμματείες των τμημάτων τους. Οι διοικητικοί υπάλληλοι προς τιμήν τους αρνήθηκαν να «καταδώσουν» τους αγωνιζόμενους φοιτητές, ενώ μαζί με τους φοιτητές εξέφρασαν την έντονη αγανάκτησή τους γι' αυτές τις μεθόδους. Αντίθετα, η τωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν πήρε θέση για το γεγονός, ούτε έκανε κάποια παρέμβαση για να σταματήσουν οι διώξεις.

«Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της τρομοκράτησης και της καταστολής των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων και για να περάσει τα αντιδραστικά, αντιλαϊκά σχέδιά της, ποινικοποιεί οποιαδήποτε κινητοποίηση, οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται», τονίζει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το γεγονός το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας της ΚΝΕ και προσθέτει ότι η κυβέρνηση έχει ενοχληθεί από τους αγώνες των φοιτητών «για την αναβάθμιση του Ιόνιου Πανεπιστημίου, για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, που να προσφέρει ολόπλευρη επιστημονική γνώση κόντρα στις επιταγές της Μπολόνια και της ΕΕ, που προσφέρουν μισομόρφωση σε ιδιωτικά πανεπιστήμια (όπως αυτό που προσπαθούν να δημιουργήσουν στην Κέρκυρα) για μισοκαταρτισμένο, εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό. Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομίζει ότι με τέτοιους τρόπους θα τρομοκρατήσει τους φοιτητές, είναι πολύ γελασμένη. Ο αγώνας συνεχίζεται για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία του λαού και όχι των αναγκών του κεφαλαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Θ. Γουλής, δήλωσε ότι το ΚΚΕ με συγκεκριμένες ενέργειες και προτάσεις έχει υποστηρίξει τον αγώνα των φοιτητών, των καθηγητών και των άλλων εργαζόμενων για αναβάθμιση του Πανεπιστημίου και το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον. Πρόσθεσε όμως, ότι απαιτείται «ο ενωτικός αγώνας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον κερκυραϊκό λαό για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου».

Σύνοδοι πρυτάνεων και προέδρων

Συνεδριάζουν αυτές τις μέρες οι πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, για να επεξεργαστούν τις θέσεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις έχουν εκφραστεί με διάφορους τρόπους εδώ και καιρό ενάντια στην «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, χωρίς μια ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους και μια αξιολόγηση. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, από την πλευρά τους, δε φαίνεται να είναι πλήρως ικανοποιημένοι από το προτεινόμενο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και εκφράζουν επιφυλάξεις, σχετικά με τις ρυθμίσεις για το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Η σύνοδος των πρυτάνεων πραγματοποιείται σήμερα στην Πάτρα, ενώ η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ θα συνέλθει τη Δευτέρα το πρωί στην Αθήνα.

Με αφορμή μια συνάντηση

Τα παραμύθια του υπουργού Παιδείας περί «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ

Την Τρίτη 7/2/2001 το ΚΣ της ΕΣΕΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας σε μια προσπάθεια από πλευράς υπουργείου να παραμυθιάσει για τη δήθεν ανωτατοποίηση που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ.

Οι θέσεις του υπουργού αποκαλύπτουν τις διαθέσεις της κυβέρνησης για διαρκή υποβάθμιση των σπουδών, για εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Συγκεκριμένα:

Το υπουργείο θεωρεί ότι «τα ΤΕΙ με τη σημερινή τους δομή έχουν κατακτήσει θέση στην ανώτατη εκπαίδευση» και συμπληρώνει ότι «η ανωτατοποίηση πρόκειται για επικύρωση της παρούσας κατάστασης, δεν πρόκειται για "πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν δύο διακριτοί τομείς, ο πανεπιστημιακός με τα ΑΕΙ και ο τεχνολογικός με τα ΤΕΙ». Σχετικά με την πανεπιστημιοποίηση πρόσθεσε: «Αρνηθήκαμε και θα αρνηθούμε κατηγορηματικά και στο μέλλον ότι τα ΤΕΙ θα γίνουν Πανεπιστήμια».

Καθημερινά οι σπουδαστές βιώνουν το «υψηλό» επίπεδο των σπουδών στα ΤΕΙ με τις ελλείψεις στα προγράμματα σπουδών, με τον κατακερματισμό της γνώσης. Χωρίς βιβλία, χωρίς καθηγητές με τα απαραίτητα προσόντα (το 80% των καθηγητών δεν έχουν διδακτορικό), τι σόι μόρφωση «ανώτατη» παίρνουμε; Το υπουργείο απαντά με τη διατήρηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού θεωρίας και πράξης, τη διάκριση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Το καθεστώς των εκτάκτων θα συνεχιστεί, αφού δεν προβλέπεται μονιμοποίησή τους.

Στις πιστωτικές μονάδες τα επαγγελματικά δικαιώματα

Για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, υπουργέ; Τι θα γίνει με τα επικαλυπτόμενα τμήματα; «Η ανωτατοποίηση δε συνδέεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα, δεν υπάρχει ταύτιση με αυτά των ΑΕΙ. Θα υπάρξει νόμος σε συνάρτηση με τον υπάρχον νομικό πλαίσιο». Συνεχίζει να αφήνει στον αέρα τους αποφοίτους των ΤΕΙ, σε μια προσπάθεια ακόμα να αποσυνδεθεί το πτυχίο από το επάγγελμα, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα μόνο στους λίγους που 'χουν τη δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακό. Για τους υπόλοιπους ξεκινάει το κυνήγι για μάζεμα πιστωτικών μονάδων κατάρτισης, μήπως και πάρουν ένα ξεροκόμματο.

Ρωτάμε, λοιπόν, και για τα μεταπτυχιακά: «Εγκαθιδρύονται για τους αποφοίτους των ΤΕΙ σε συνεργασία με τα ΑΕΙ». Το μεταπτυχιακό πια θα είναι στην ουσία το προαπαιτούμενο για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Μας δουλεύει κανονικά ο υπουργός. Εγκαθιδρύονται μεταπτυχιακά για λίγους, όσους μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα ουσιαστικά και οι υπόλοιποι; Αντίο ειδίκευση. Μάθαμε και για το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, του οποίου η σύνθεση θα οριστεί μες στο 2001 και ήδη έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση ότι θα συμμετέχουν πολλοί, όπως βιομήχανοι, σχολάρχες και όλοι όσοι αναζητούν μερίδιο στα κέρδη, που μπορεί να προσφέρει αυτό το σύστημα αξιολόγησης, εις βάρος των σπουδαστών.

Οι υποσχέσεις έδωσαν και πήραν

Οι υποσχέσεις έδωσαν και πήραν όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΤΕΙ. Μακάρι τα χρήματα που δίνονται στα ΤΕΙ να ήταν τόσα πολλά όσα τα «ΘΑ» του υπουργείου. Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και καθηγητές στα ΤΕΙ είναι τεράστιες και η μόνη λύση που φαίνεται ότι προτείνει το υπουργείο είναι κονδύλια τύπου ΕΠΕΑΕΚ, που δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες να παίξουν με το μέλλον των σπουδαστών, ρυθμίζοντας τα προγράμματα και τον τύπο των σπουδών πάντα για το δικό τους συμφέρον, έτσι ώστε να έχουν φτηνό μισοειδικευμένο - ευέλικτο και υποταγμένο εργατικό δυναμικό.

Η Διακήρυξη της Μπολόνια κ. υπουργέ; Μ' αυτή τι γίνεται; «Η ανωτατοποίηση είναι απάντηση στη διακήρυξη της Μπολόνια. Για μας δεν αποτελεί δέσμευση αλλά πρόκληση». Δεν υπάρχει «φαντασματικός περίγυρος τύπου Μπολόνια», μάς είπε ο κ. Ευθυμίου.

Ολα αυτά τη στιγμή που μιλάει η κυβέρνηση για σύμπλευση με τον λοιπό ευρωπαϊκό χώρο, για ανταγωνιστικότητα των προγραμμάτων σπουδών, για αξιολόγηση και πιστωτικές μονάδες.

Ενώ, λοιπόν, στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ προσπαθούσαμε να πάρουμε απαντήσεις από έναν υπουργό που εκστασιασμένος παραμύθιαζε για ψευδαισθήσεις περί ανώτατων σπουδών, είχαμε και την παράταξη της ΠΑΣΠ να μη βγάζει κουβέντα, παρά μόνο να προσπαθεί να καλύψει τον υπουργό, όπως έδινε άλλοθι κι όλο αυτό το διάστημα και να αντιδρά ενάντια στη ΔΑΠ, όταν αυτή προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η τελευταία απόφασή του ΚΣ της ΕΣΕΕ έδωσε το έδαφος στην κυβέρνηση να προωθήσει τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Τώρα, λοιπόν, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, ενόψει σπουδαστικών εκλογών τρέμει να μαζέψει τις...«γκάφες» της, αφού έχει συνυπογράψει με την ΠΑΣΠ την πολιτική της υποβάθμισης.

Οι σπουδαστές δε θα «φάνε» το παραμύθι για τη δήθεν ανωτατοποίηση. Οι ταμπέλες και η αναβάπτιση δεν ξεγελούν κανέναν. Εχουμε ανάγκη από ολοκληρωμένη γνώση, χρειαζόμαστε ουσιαστικές λύσεις. Καλούμε τους σπουδαστές να αντιταχθούν στην υποβάθμιση, απαιτώντας ενιαία δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και της ανάπτυξης της επιστήμης για τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.


Λευτέρης ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ
Μέλος του ΚΣ της ΕΣΕΕ

Υποκλίσεις στο υπουργείο

Εξετάσεις κομματικότητας δίνει η κυβερνητική παράταξη, η ΠΑΣΠ, στα ΤΕΙ. Τα μέλη της ΠΑΣΠ, όπως φαίνεται, πρόκειται να αναλάβουν μέσα στις σχολές το δύσκολο ρόλο του προπαγανδιστή του κυβερνητικού έργου υποβάθμισης των ιδρυμάτων τους.

Την ίδια στιγμή που η αγωνία των σπουδαστών για το μέλλον τους κορυφώνεται, μετά τη δημοσιοποίηση ενός νομοσχεδίου που απλά τους βαφτίζει «ανώτατους», χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς αναβάθμιση των σπουδών τους, αλλά υποβαθμίζοντας τα πτυχία τους, η ΠΑΣΠ έρχεται να πανηγυρίσει αυτή την απάτη της κυβέρνησης που συνιστά νομοθετική κατοχύρωση της υποβάθμισης.

Ούτε μια μικρή επιφύλαξη δεν κρατάει, έτσι για τα μάτια του κόσμου, ή για να περισώσει το δήθεν «αριστερό» της προφίλ. Αντίθετα κάνει υποκλίσεις στο υπουργείο, λέγοντας μάλιστα ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «δικαίωση της ΠΑΣΠ» και ζητά να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Η σύμπνοια κυβέρνησης και ΠΑΣΠ δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη. Είναι, όμως, ένα ερώτημα πώς θα αντικρίσει η ΠΑΣΠ τους σπουδαστές στις γενικές συνελεύσεις. Τι θα τους πει, «αισθανόμαστε δικαιωμένοι που μας υποβαθμίζουν»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ