ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ουρανοξύστης" στην Καστέλλα!

Εάν κάτι είναι βέβαιο, στο ζοφερό δημοτικό τοπίο του Πειραιά, αυτό συνδέεται με το τέλος της δημαρχίας του κ. Σ. Λογοθέτη.Μιας δημαρχίας που συνοδεύτηκε από τηνπληθώρα ενστάσεων - από το σύνολο των πολιτικών και δημοτικών παρατάξεων - για αποφάσεις, αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σήμερα στο γραφείο του εισαγγελέα. Και φυσικά οι ευθύνες δε βαρύνουν μόνο το δήμαρχο, αλλά και τις δημοτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που τον στήριξαν και τον στηρίζουν μέχρι σήμερα.

Η πολιτική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"

Αν για λόγους ταχτικής, ή αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει σήμερα να "κάψει" το αγαπημένο (και εκ μεταγραφής) παιδί του και ένα τμήμα του ΣΥΝ ασκεί κριτική στον κ. δήμαρχο το τελευταίο διάστημα, σίγουρα δεν τους δίνει άλλοθι για την επιλογή τους, ούτε τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους (πολιτικές ή και ποινικές αν προκύψουν) μια και μαζί πήραν τις αποφάσεις. Ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια γνώρισε (και γνωρίζει) μια κατάσταση που λίγο απέχει από τις εποχές του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Μια πλειοψηφία (οριακή τους τελευταίους μήνες) αρνείται να συζητήσει - επί της ουσίας - και ν' ακούσει τις απόψεις πολιτών, κινήσεων και τις αντιπολιτευόμενες δημοτικές ομάδες. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω περίπτωση που αφορά την ανέγερση εφταώροφου κτιριακού συγκροτήματος ύψους τριάντα οχτώ (38) μέτρων στην οδό Β. Παύλου και Μ. Κουμουνδούρου από την εταιρία Κάβο Ντόρο.

Μια ιστορία με ρίζες από τη... δικτατορία

Η ιστορία είναι πολύ παλιά και ξεκινά από την περίοδο της χούντας, όταν χτίστηκε το υπάρχον εκτρωματικό κτίριο, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα τη φυσιογνωμία της Καστέλλας.Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης αγοράζοντας το διπλανό οικόπεδο πραγματοποίησαν εκσκαφές σε βάθος είκοσι δυο μέτρων κατασκευάζοντας υπόγειο γκαράζ και δυο υπέργειους ορόφους, προσδοκώντας ουσιαστικά τη λήψη άδειας για την ανέγερση - επέκταση ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Τον Οκτώβριο του 1980 επί Γ. Πλυτά στην ηγεσία του υπουργείουΧωροταξίας κατορθώνουν να πάρουν την πολυπόθητη άδεια (σ. σ αριθ.1075/4711/24-10-1980), η οποία όμως ανακλήθηκε από τον Α. Τρίτση ενάμιση χρόνο μετά (13/5/82) με την απόφαση 18655/5575, επειδή η κατ' εξαίρεση άδεια που παραχωρήθηκε σκόνταφτε σε μια σειρά διατάξεις. Οι ιδιοκτήτες του Κάβο Ντόρο προσβάλλουν στο Συμβούλιο Επικρατείας την απόφαση Τρίτση, όμως εισπράττουν την απόρριψη των αιτήσεών τους (απόφαση 1606/1983), επειδή κρίθηκαν μη νόμιμες.

Τσιμέντο να... γίνει

Ομως δεν το βάζουν κάτω και αποδέκτης των αιτήσεών τους για την ανέγερση του οικοδομικού τους συγκροτήματος αυτή τη φορά είναι ο δήμος Πειραιά. Στις 25/2/98 η πλειοψηφία του ΔΣ, στηριζόμενη στην απόφαση του Γ. Πλυτά, αγνοώντας τη μετέπειτα απόφαση του Α. Τρίτση και κυρίως τις αποφάσεις του ΣτΕ χορηγεί την πολυπόθητη άδεια, σε μια συνεδρίαση που απουσίαζαν αρκετοί σύμβουλοι (με δηλωμένη την αντίθεσή τους) και αρκετούς που αποχώρησαν, καταγγέλλοντας τη μεθόδευση. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να περάσει. Ηδη οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν. Μήπως όμως θα πρέπει να ελεγχθεί η απόφαση από την Πολεοδομία και τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού; Η Καστέλλα δεν αντέχει άλλες επεμβάσεις αυτής της κλίμακας. Εκτός κι αν δεν τους ενδιαφέρει η φυσιογνωμία της περιοχής. Ολους όσους όμως ενδιαφέρει, κι είναι πολλοί (πολίτες,, φορείς, κινήσεις, κόμματα) θα τους βρουν μπροστά τους. Δε θα τους επιτρέψουν να διαπραχτεί άλλο ένα έγκλημα στο Πειραιά.

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Δεν τηρούμε ούτε την κοινοτική νομοθεσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, γιατί δεν τηρούν την Οδηγία (91/692/ΕΟΚ) που προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να συντάσσουν εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον (νερά, αέρα, απόβλητα).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να στραφεί εναντίον των 8 κρατών - μελών, επειδή δε στάλθηκαν οι εκθέσεις για την ποιότητα των νερών, που έπρεπε να έχουν υποβληθεί έως τα τέλη Σεπτέμβρη του 1996.

Τα 8 κράτη - μέλη, σύμφωνα με την ΕΕ, δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στις υποχρεώσεις τους.

Εάν οι απαντήσεις των 8 κρατών - μελών δεν κριθούν ικανοποιητικές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί ν' αρχίσει τη διαδικασία προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον τους. Ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία δεν υλοποιούν αυτοί που επαγγέλλονται τον "εκσυγχρονισμό" και σε κάθε ευκαιρία βγάζουν δεκάρικους για την ΕΕ.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

"Μάχη" για το περιβάλλον

Την Κυριακή που μας πέρασε συνεδρίασαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος των οχτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου στη Βρετανία. Ανάμεσα στα άλλα ωραία που είπαν, αφού διέγνωσαν ως καλοί... οικολόγοι ότι "η μεγαλύτερη απειλή για τη διαρκή ανάπτυξη του κόσμου, τη δημόσια υγεία και την ευημερία του μέλλοντος" είναι οι κλιματικές αλλαγές, επισήμαναν την αναγκαιότητα της τήρησης του Πρωτοκόλλου του Κιότο και σήκωσαν τη σημαία για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα απειλούν αυτούς που δεν τηρούν τις διεθνείς συμβάσεις. Αυτό που όμως δε διευκρίνισαν είναι ποιοι ευθύνονται για την υπάρχουσα κατάσταση τόσο του φαινομένου του θερμοκηπίου, όσο και για την τρύπα του όζοντος, την όξινη βροχή, την ερημοποίηση των εδαφών, την εξαφάνιση των τροπικών δασών, τη μόλυνση των υδάτων κι όλα όσα απειλούν τον πλανήτη. Ο φαρισαϊσμός έχει και όρια.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ τ.162

Σε μια εποχή που η ανθρωπότητα αγγίζει τα όρια εξάντλησης των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων γίνεται φανερό ότι δεν υφίσταται ενεργειακό βιώσιμο μέλλον γι' αυτήν, χωρίς την αξιοποίηση των ανανεώσιμων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Με το παρόν αφιέρωμα προτείνεται ένας δρόμος για την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Β. Αιγαίο, εξετάζοντας το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής και τις δυνατότητές της. Συσχετίζονται οι επιπτώσεις των ενεργειακών πολιτικών στο περιβάλλον και παράλληλα κατατίθενται για συζήτηση στρατηγικές και μέσα για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπάρχει κείμενο για την προσμέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων. Τέλος παρουσιάζονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση των πυρηνικών αντιδραστήρων στην παραγωγή ενέργειας. Κι όπως πάντα οι μόνιμες στήλες γύρω από τη διεθνή και ελληνική πράσινη επικαιρότητα.

Αντί βρεφονηπιακού σταθμού, πάρκινγκ

Το "Χάραμα" είναι αναμφισβήτητα ένα ιστορικό μαγαζί. Μεγάλα ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου πέρασαν από το πάλκο του, δίνοντας το στίγμα μιας ολόκληρης περιόδου της νεότερης Ελλάδας. Το εν λόγω κέντρο εξακολουθεί να λειτουργεί φιλοξενώντας καινούριους καλλιτέχνες που γράφουν τη δική τους ιστορία. Και μέχρις εδώ έχει καλώς. Ομως το τελευταίο διάστημα η ζωή των πολιτών της Καισαριανής που ζουν γύρω από αυτό έχει γίνει πραγματική κόλαση. Δε μιλάμε μόνο για την υφιστάμενη ηχορύπανση τις βραδινές ώρες. Ούτε για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μια και όπως καταγγέλλει η τοπική εφημερίδα "Εντός" υπάρχει μέχρι και χαβούζα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στάθμευση αυτοκινήτων σε δημόσιους χώρους που κατέλαβαν με το έτσι θέλω για την εξυπηρέτηση των πελατών τους, με την ανοχή της δημοτικής αρχής. Η παλιά "Αιολία",όπως και οι γύρω δρόμοι έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ. Ενας χώρος που προοριζόταν για βρεφονηπιακός σταθμός! Κι από κοντά οι σεκιουριτάδες για να επιβάλουν τη δική τους κυκλοφοριακή αντίληψη. Το θέμα ήρθε ουκ ολίγες φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και η "εκσυγχρονιστική" πλειοψηφία προσπαθεί με αστεία επιχειρήματα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κέντρου. Ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι έχει νοικιάσει το χώρο για πάρκινγκ, κάτι που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Ανεξάρτητα από αυτό όμως η δημοτική αρχή πρέπει να διευκρινίσει τις προτεραιότητές της. Αν δηλαδή ένας βρεφονηπιακός σταθμός είναι ήσσονος σημασίας από ένα πάρκινγκ και την όχληση των κατοίκων μιας γειτονιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ