ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Τιμάμε το Πολυτεχνείο στους ταξικούς αγώνες

Στην ουσία του ζητήματος οι παρεμβάσεις της «Αγωνιστικής Παράταξης Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζόμενοι»

«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ήταν καθαρά πολιτικό, ανατρεπτικό, αντιαμερικανικό, αντιιμπεριαλιστικό, διεκδικητικό από την άποψη της προβολής συνθημάτων όπως αυτό της λαϊκής κυριαρχίας, που στις δοσμένες συνθήκες συμβόλιζε μιαν άλλη εξουσία, έστω και θολή για τη δεδομένη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, πολύ πέρα από το αστικοκοινοβουλευτικό καθεστώς». Τα παραπάνω τόνισε ο Αλέκος Πούλος, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕτΕΛ) και εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Παράταξης Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζόμενοι» (ΑΠΕΛ-Σ), μιλώντας χτες σε εκδήλωση της ΕτΕΛ για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Ο Αλέκος Πούλος υπογράμμισε ότι ο ξεσηκωμός αυτός είχε ποιοτικά διαφορετικό περιεχόμενο, πολύ παραπάνω από τη διεκδίκηση μιας τυπικής μορφής αστικής ελευθερίας και δημοκρατίας, όσο κι αν αυτές ήταν τότε στραγγαλισμένες: «Στη μνήμη μπορεί να ηχεί ακόμη το σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" που και αυτό επίσης σε κάθε εποχή έχει το δικό του συμβολισμό και το δικό του πολιτικό περιεχόμενο, αλλά ο ξεσηκωμός δεν ήταν μόνο αυτό ή μόνο γι' αυτό. Μαζί προβλήθηκαν και τα συνθήματα - στόχοι "Κάτω η Χούντα", "Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", "Λαϊκή Κυριαρχία"».

Συνέχισε ότι ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο «φοιτητικός» όπως προβάλλουν οι απολογητές του συστήματος. Οτι στο φοιτητικό κίνημα δρούσαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, «αλλά υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που επίσης αποτελεί ποιοτικό στοιχείο και από το οποίο βγαίνει πείρα και για το σήμερα. Στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου εκφράστηκε η σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό κίνημα».

Δένοντας το χτες με το σήμερα, κατέληξε ότι «το Πολυτεχνείο δεν είναι εθνική επέτειος, τιμάται και ζει μέσα στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που διχοτομούν την Κύπρο και μετατρέπουν το Αιγαίο σε ΝΑΤΟικό έδαφος, μέσα στους μεγάλους ταξικούς αγώνες για σταθερή, μόνιμη δουλειά και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ζει και δυναμώνει μέσα στους αγώνες για την ανασύνταξη και την αντεπίθεση του εργατικού ταξικού κινήματος που θα βάλει πλώρη για την κατάκτηση της εξουσίας».

Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους της ΑΠΕΛ-Σ και ο Γιάννης Παπαοικονόμου, επίσης μέλος του ΔΣ της ΕτΕΛ, μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία από το πώς βίωσαν τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη όσοι ζούσαν τότε στο εξωτερικό: «Μαζεμένοι στη σοφίτα μου, συμπατριώτες φοιτητές, σιωπηλοί σαν γύρω σε φέρετρο αγαπημένου μας προσώπου, αποκρυπτογραφούσαμε τους ήχους, τις φράσεις, τις κραυγές που βγαίναν μέσα από μια μικρή συσκευή μαγνητοφώνου ερασιτέχνη δημοσιογράφου που έφερε στις αποσκευές του καταχωνιασμένη μαζί με μια κρυμμένη κασέτα από την Αθήνα εκείνο το Νοέμβρη του 1973». Αναφέρθηκε στο έργο του Ρίτσου «Ημερολόγιο μιας εβδομάδας» που περιγράφει τα γεγονότα εκείνων των ημερών, λέγοντας ότι «μας αφήνει μόνους να θυμηθούμε ή να ανακαλύψουμε την πύρινη αλήθεια της ταξικής, σιδερένιας αναγκαιότητας». Τέλος, σκιαγράφησε την ανάγκη του αγώνα «για να κοιμηθούμε επιτέλους ήσυχοι κι αυτοί κι εμείς, και οι νεκροί της μεγάλης νύχτας κι εμείς που την εντολή τους κρατάμε χιλιοδιπλωμένο ουράνιο τόξο στο νου και την καρδιά μας, εντολή φωτιάς: Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο».

Τέλος, επίσης από την ΑΠΕΛ-Σ ο Βασίλης Λιόγκαρης, μέλος της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών της ΕτΕΛ, απήγγειλε ποίηση των Δημήτρη Ρεβάνη - Ρεντή και Βασίλη Ρώτα.

Ζωγραφική και μουσική

Τη νέα σειρά έργων του σε χαρτί και καμβά, με τίτλο «Τρόμος και Ρομάντζο σε Εναν Αλλον Πλανήτη» παρουσιάζει (15/11, 8μ.μ. - 10/12) ο Στέφανος Ρόκος στο «Αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, πλατεία Αμερικής). Ο καλλιτέχνης πλαισιώνει την καινούρια ατομική του έκθεση με μία μουσική συλλογή αντί καταλόγου και τη συμμετοχή 18 μουσικών και συγκροτημάτων από το ευρύτερο φάσμα της ποπ / ροκ μουσικής τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, οι οποίοι έγραψαν και ηχογράφησαν από ένα πρωτότυπο τραγούδι ή σύνθεση ειδικά για την έκθεση.

Οσο καιρό ζωγραφίζει, ο Στέφανος Ρόκος έχει πολλές φορές «εκμεταλλευτεί» την αγαπημένη του μουσική ως πηγή έμπνευσης. Πολλές φορές έχει επίσης διαδράσει με αυτήν, όπως το Νοέμβρη του 2005 που συνόδευσε τον κατάλογο της δεύτερης ατομικής του έκθεσης στο Αγκάθι με την ειδικά ηχογραφημένη μουσική των φίλων και τακτικών συνεργατών του, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει φιλοτεχνήσει πολλά εξώφυλλα δίσκων. Η συλλογή «Horror & Romance on Another Planet» είναι αποτέλεσμα μιας ιδέας του, που γεννήθηκε την άνοιξη του 2008, κυρίως από την ανάγκη του να εκφράσει την αγάπη του για τη μουσική, συνδυάζοντάς την με τη ζωγραφική του.

Χτίζοντας τα θεατρικά τους όνειρα

Με ηθικό ακμαιότατο, χιούμορ αδιαπραγμάτευτο και δημιουργικότητα και με την υποστήριξη του Λάκη Λαζόπουλου και της ιστοσελίδας «Το σπίρτο», δέκα νεανικές ομάδες χτίζουν τα θεατρικά τους όνειρα στο Low Budget Festival, στο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, από 20 του Νοέμβρη έως 19 του Δεκέμβρη.

Η αρχή γίνεται (20, 21, 22/11) με την παράσταση «Τζάμπα Ελλάδα», από την ομάδα AbOvo. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης. Παίζουν: Γιώργος Αγγελόπουλος, Λευτέρης Ελευθερίου, Βάσω Καβαλιεράτου, Μαρία Μπαλούτσου κ.ά.

Ακολουθούν: 23, 24, 25/11: «Από το φίφτυ φίφτυ στον έρωτα» του Δημήτρη Χατζή από την ομάδα Pequod. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος. Παίζουν: Αγγελική Παπαθεμελή, Δημήτρης Ξανθόπουλος.

Στις 26, 27, 28/11 «Πάσχα». Κείμενο: Γιάννης Καλαβριανός - Μαρία Κοσκινά. Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Σκηνικά - κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου. Παίζουν: Γιάννης Καλαβριανός, Μαρία Κοσκινά.

Στις 29, 30/11 και 1 του Δεκέμβρη: «15 λεπτά». Κείμενο: Σάκης Σερέφας. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης. Παίζουν: Αντώνης Λουδάρος, Νεκταρία Γιαννουδάκη. Φωνή συγγραφέα: Δάνης Κατρανίδης. Σκηνικά: Σταύρος Μπιλιόνης, Τζωρτζίνα Ρεμούνδου. Κοστούμια: Βίκυ Ρουμπέκα.

Στις 2, 3, 4/12: Οι Σοφία Καραγιάννη - Ομάδα Gaff «Κραχ» παρουσιάζουν μια σύνθεση από ιστορίες του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Αντον Τσέχοφ για τη σχέση του ανθρώπου με το χρήμα. Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη, Μυρτώ Αθανασοπούλου. Παίζουν: Θύμιος Κούκιος, Δημήτρης Μαζιώτης, Ευαγγελία Σταματέλλου.

Στις 5, 6, 7/12: «Η Σκάλα». Κείμενο: Σωκράτης Καψάσκης. Σκηνοθεσία - μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης. Παίζουν: Γιώργος Αβραμίδης, Ρόζα Αγγελή, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Δέσποινα Γιαννούλη, Ρωμανός Καλοκύρης κ.ά. Live μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος (μπάσο, πιάνο), Κώστας Γάκης (πιάνο, κιθάρα), Μαρία Δελή (ακορντεόν).

Στις 8, 9, 10/12: «Κορίτσι μπαταρία». Κείμενο: Ολια Λαζαρίδου. Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης. Παίζουν: Ολια Λαζαρίδου, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Γιώργος Πούλιος, Κωνσταντίνος Τσιώλης. Σκηνικά: Μυρτώ Σταμπούλου. Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου. Μουσική: Γιώργος Πούλιος, Κωνσταντίνος Τσιώλης.

Στις 11, 12, 13/12: «Αμλετ». Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Σκηνογραφία: Kωνσταντίνος Καλούδης. Παίζουν: Αλέξανδρος Γκοράσης, Θανάσης Δόβρης, Βασιλεία Iγγλέση, Μαρίνα Κανελλοπούλου, Ράνια Kαπετανάκη, Φώτης Kαραμπάς, Αντώνης Καργιώτης κ.ά.

Στις 14, 15, 16/12: VASISTAS Control freak. Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη. Παίζουν: Naima Carbajal, Ariane Labed, Ευθύμης Θέου, Πέτρος Σταθακόπουλος, Αργυρώ Χιώτη.

Στις 17, 18, 19/12: «Γαλαξίας». Σκηνοθεσία: ομάδα blitz (Γ. Βαλαής, Αγ. Παπούλια, Χ. Πασσαλής). Σκηνικά - κοστούμια: Εύα Μανιδάκη. Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Θάλεια Ιωαννίδου, Ελένη Καραγιώργη, Ελίνα Λούκου, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Paranormale κ.ά.

Από το χτες στο σήμερα

«Αρχαία Οργανα - Καινούργιοι Ηχοι» τιτλοφορείται η συναυλία του «ΛύρΑυλου», που διοργανώνει η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, στις 15 του Νοέμβρη (8.30μμ), στην αίθουσα συναυλιών του Αετοπούλειου (Φιλικής Εταιρείας και Τομπάζη 18, Χαλάνδρι, 210 6820464). Σαράντα αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα «ταξιδεύουν» στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της μουσικής. Είσοδος ελεύθερη.

Στις 18 του Νοέμβρη (8.30μμ), η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με το «Ωδείο Φίλιππος Νάκας» διοργανώνει συναυλία στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου (Ιπποκράτους 41, 210 3634000), με έργα Ελλήνων συνθετών για σαξόφωνο και πιάνο. Σολίστ: Θεόφιλος Σωτηριάδης (σαξόφωνο), Ερατώ Αλακιοζίδου (πιάνο). Προλογίζουν: Ερατώ Αλακιοζίδου, Σοφοκλής Σαπουνάς, Θωμάς Ταμβάκος και Αλέξανδρος Χαρκιολάκης. Είσοδος ελεύθερη.

Ο Σύλλογος Φαρακλάδων Η «Εύγερος» Κεφαλονιάς διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον Κεφαλονίτη δημοσιογράφο, συγγραφέα και σατιρικό ποιητή Βαγγέλη Φλωράτο, την Τρίτη (16/11, 7μμ), στο Πολιτιστικό Κέντρο του συλλόγου (Δεληγιώργη 24, 210.5222.175). Για το έργο του θα μιλήσει η λογοτέχνης - συγγραφέας Ρίτα Τσιντίλη - Βλησμά, ενώ οι ηθοποιοί Δημήτρης Πετράτος και Ανδρέας Παπαδόπουλος θ' αποδώσουν έργα του. Θ' ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τη Μικτή Χορωδία του συλλόγου, σε διεύθυνση Χριστίνας Ρόκκου. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ