ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο "ύψος" πτωχεύσεις και "φέσια" στην αγορά

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών το Γενάρη

Σε επίπεδα απόγνωσης για τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους παρέμειναν οι δείκτες ασφυξίας της αγοράς και τον προηγούμενο Γενάρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Τα "φέσια" και τα "λουκέτα" στην αγορά κατά τον πρώτο μήνα του 1999 καταγράφουν ανάγλυφα τα αποτελέσματα που έχει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - εμπορικές και βιοτεχνικές - η συνεχιζόμενη οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Κι αυτό, καθώς τα μεν πρώτα ανήλθαν σε δεκάδες δισ. δρχ., που προστέθηκαν στα 361,7 δισ. που έφερε μαζί του ο νέος χρόνος από το 1998, ενώ πάνω από 5 επιχειρηματίες τη μέρα κατά τη διάρκεια του μήνα έβαζαν "λουκέτο" στην επιχείρησή τους.

Συγκεκριμένα το Γενάρη:

  • Συνολικά τα "φέσια" ανήλθαν σε 33,7 δισ. δρχ. έναντι 33 δισ. το Γενάρη του 1998. Από αυτά, τα 8,4 δισ. αντιστοιχούν σε απλήρωτες συναλλαγματικές και τα υπόλοιπα 25,3 δισ. σε ακάλυπτες επιταγές. Παράλληλα, σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του '98 τα "φέσια" αυξήθηκαν κατά 14,5%. Ας σημειωθεί ότι το γεγονός πως η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών εμφανίζεται στο δελτίο της ΕΕΤ μειωμένη κατά 21,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του περσινού Γενάρη, ενώ των ακάλυπτων επιταγών αυξημένη κατά 13,09%, οφείλεται στο ότι χρόνο με το χρόνο μειώνονται σημαντικά και οι ίδιες οι συναλλαγές με συναλλαγματικές.
  • Οι επιχειρήσεις που τον προηγούμενο μήνα εντάχθηκαν στην επίσημη διαδικασία πτώχευσης ή έβαλαν οριστικά "λουκέτο" ήταν 124. Από αυτές οι 63 υπέβαλαν αιτήσεις πτώχευσης, ενώ για τις 61 κηρύχτηκε πτώχευση. Σ' αυτές βέβαια δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες που αναζητώντας κάποια προοπτική αλλάζουν επιχειρηματικό αντικείμενο.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ομολογούν τη φορολογική αφαίμαξη του '98

Η φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων ήταν "ένα το κρατούμενο" της οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελούν τα επίσημα και οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά το 1998, έτσι όπως αυτά ανακοινώθηκαν χτες από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, συνολικά τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 9.500.072 εκατ. δρχ. έναντι 8.467.399 εκατ. δρχ. το 1997, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 1997 κατά 12,2%, έναντι ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού 10,74%. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε υπέρβαση εσόδων για το 1998 κατά 124 δισ. δρχ. Το γεγονός αυτό - παρά τις "τυμπανοκρουσίες" στις οποίες προσφεύγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου - οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη σημαντική αύξηση της τάξης του 26,75% που παρουσίασαν τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος, εξαιτίας κυρίως της αλλαγής στην κλίμακα παρακράτησης φόρου που εφαρμόστηκε πέρσι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, και ο ίδιος ο Γ. Δρυς, απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ως έναν από τους λόγους που οδήγησαν στην παραπάνω υπέρβαση τη φορολογική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση κατά το προηγούμενο έτος.

Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια του 1998 (13 μήνες μαζί με την παράταση):

  • Το σύνολο εσόδων ΔΟΥ ανήλθε σε 6.336,3 δισ. δρχ. έναντι 5.403,5 δισ. δρχ. το 1997, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,26%.
  • Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος ανήλθαν σε 2.835,8 δισ. δρχ. έναντι 2.237,3 δισ. δρχ. το '97, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 26,75%!
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1.904,2 δισ. δρχ. έναντι 1.658,5 δισ. δρχ. το '97, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,82%.
  • Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος παρελθόντων οικονομικών ετών ανήλθαν σε 94 δισ. δρχ. έναντι 102,8 δισ. δρχ. το '97, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,57%.
  • Τα λοιπά έσοδα ΔΟΥ ανήλθαν σε 1.502,4 δισ. δρχ. έναντι 1.404,9 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση κατά 6,94%.
  • Τα έσοδα από τελωνεία ανήλθαν σε 2.568,5 δισ. δρχ. έναντι 2.448,9 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση κατά 4,88%.

Ο Γ. Δρυς αναφέρθηκε επίσης χτες στην πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά τον περασμένο Γενάρη 1999, τα οποία ανήλθαν σε 857,7 δισ. δρχ. έναντι 753 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο μήνα του 1998, παρουσιάζοντας αύξηση 13,91%. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος στόχος του τακτικού προϋπολογισμού για το 1999 είναι 5,83%.

110.000 φορολογούμενοι με πολλαπλούς ΑΦΜ

Πολλαπλούς Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου χρησιμοποιούσαν περίπου εκατόν δέκα χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία θα ελεγχθούν και θα τιμωρηθούν με πρόστιμα στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη τακτική εμπεριείχε δόλο. Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς.

Οπως ανέφερε συγκεκριμένα, από τις διασταυρώσεις που διενήργησε το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) μέσω του πληροφοριακού συστήματος TAXIS εντοπίστηκαν περίπου 110.000 φορολογούμενοι που διατηρούσαν διπλούς, τριπλούς ή και πολύ περισσότερους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις οι περιπτώσεις αυτές θα ελεγχθούν από τις εφορίες ώστε να διαπιστωθεί αν οι φορολογούμενοι αυτοί χρησιμοποιούσαν τους διαφορετικούς ΑΦΜ προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους, να παρουσιάσουν πλασματική εικόνα για την οικονομική τους κατάσταση ή και να προμηθεύονται φορολογική ενημερότητα ενώ χρωστούσαν στο δημόσιο. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβάσεις, όπως αναφέρθηκε σχετικά, θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση για το χαράτσι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αιχμή του δόρατος τα χαράτσια που επιβάλλουν οι εφορίες σε συνταξιούχους αυτοκινητιστές, πραγματοποιεί τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ ο Σύνδεσμος των συνταξιούχων του κλάδου της Αθήνας. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν και σε σχετικές επιστολές που επανειλημμένα έχει στείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και στον υφυπουργό Οικονομικών, οι κατά τόπους ΔΟΥ στέλνουν, αθρόα, σημειώματα με τα οποία απαιτούν από τους συνταξιούχους του κλάδου ποσά που προέρχονται από δήθεν διαφορές, οι οποίες προέκυψαν κατά την πώληση των αυτοκινήτων τους πριν συνταξιοδοτηθούν. Τα ποσά αυτά που ανέρχονται σε 400.000 - 700.000 δρχ., ανάλογα με το όχημα, ζητούνται ακόμα και για πωλήσεις που έγιναν προ δεκαετίας. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι όταν οι συνταξιούχοι πούλησαν τα οχήματά τους ελέγχθηκαν διεξοδικά για οποιοδήποτε χρέος απέναντι στην εφορία και στο ασφαλιστικό τους ταμείο και ότι τα σημειώματα των ΔΟΥ είναι αδικαιολόγητα, συνιστώντας κυριολεκτικά χαράτσι, τη στιγμή που οι συνταξιούχοι του ΤΣΑ είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν με συντάξεις της τάξης των 50.000 - 120.000 δρχ. το μήνα.

Η Ομοσπονδία ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν προκειμένου να απαλλαγούν οι συνταξιούχοι απ' αυτές τις απαιτήσεις των ΔΟΥ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που αγνοηθεί το αίτημά τους θα αντιδράσουν έντονα και με όσα μέσα διαθέτουν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ ΑΗΣ ΛΑΥΡΙΟΥ
Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις ζημιές

Να ανοιχτεί ο φάκελος του Μικρού Λαυρίου ζητά η Ενωση Προσωπικού Σταθμού Παραγωγής ΔΕΗ ΑΗΣ Λαυρίου, η οποία καταγγέλλει ότι πρόσφατα παρουσιάστηκε σε μονάδα του σταθμού βλάβη κόστους αρκετών δισεκατομμυρίων, το οποίο φαίνεται να ταυτίζεται με το μέγεθος της ίδιας ζημιάς του Αυγούστου του 1996.

Με σχετική ανακοίνωσή της, η Ενωση Προσωπικού στο σταθμό παραγωγής ΔΕΗ ΑΗΣ Λαυρίου:

  • Κάνει λόγο για συμφέροντα που σκόπιμα αποσιωπούν τα αίτια της τότε ζημιάς και αποκρύπτουν τα συμπεράσματα των τότε επιτροπών.
  • Ζητά να δοθούν όλα τα μέχρι σήμερα συμπεράσματα καθώς και τα πιστοποιητικά των καινούριων και ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών, που είχαν τοποθετηθεί τότε.
  • Καταγγέλλει ότι στη ΔΕΗ "αλωνίζουν εταιρίες, συμβουλάτορες, προμηθευτές χωρίς να φέρουν και τις ευθύνες των προς πώληση προϊόντων τους, καθώς και εταιρίες ελέγχων, ενώ δεν αξιοποιείται το επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΗ".
Στα ελληνικά τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Η επανέκδοση στην ελληνική γλώσσα των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ (συνολικά 33), ολοκληρώθηκε από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών (ΣΟΕ) και ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Χ. Αλαμάνο.

Σημειωτέον ότι τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα είναι σύνολο αρχών, κανόνων, μεθόδων και διαδικασιών, βάσει των οποίων καταρτίζονται οι οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων, δηλαδή - σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικότητα - ο ισολογισμός, ο Λογαριασμός Αποτελεσμάτων, ο πίνακας διαθέσεως των κερδών και το Προσάρτημα του ισολογισμού και του Λογαριασμού Αποτελεσμάτων. Δεδομένου ότι κάθε χώρα μπορεί να έχει - και έχει - τα δικά της Λογιστικά Πρότυπα, η Ελλάδα έχει νομοθετήσει τα δικά της Λογιστικά Πρότυπα που είναι προσαρμοσμένα προς τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Νομοθεσίας. Οπως επισημάνθηκε σχετικά χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπιστώσει ότι οι ετήσιες και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, που καταρτίζονται στα κράτη - μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, διαφέρουν σε ορισμένα σημεία από αυτές που καταρτίζονται με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Με τις διαφορές αυτές ασχολούνται ήδη ειδικές ομάδες εργασίας που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ